07 October 2008

Şi totuşi...


Emil Boc: Aplicarea legii cu privire la salarizarea profesorilor se incadreaza in cei 6% din PIB

(6 octombrie 2008)

Emil Boc: Buna ziua tuturor. S-a incheiat sedinta Biroului Permanent National de astazi. Doua concluzii politice va voi prezenta, in primul rand. Prima este pozitia Partidului Democrat Liberal fata de aplicarea legii cu privire la salarizarea profesorilor; cea de-a doua este pozitia Partidului Democrat Liberal fata de recenta decizie a Curtii de Apel, de a devansa cu doua saptamani termenul de judecata pe fond cu privire la contestatia PRM pe tema votului uninominal.

In privinta primului subiect, cel legat de cresterea salariilor profesorilor. Partidul Democrat Liberal condamna, fara niciun fel de urma de indoiala, ipocrizia si iresponsabilitatea Guvernului Tariceanu. De ce ipocrizie si iresponsabilitate din partea Guvernului Tariceanu?
Avem cel putin cinci argumente: unu: domnul Tariceanu este prim-minstrul acestui Guvern si deputat. N-a fost in Camera Deputatilor nici in calitate de prim-ministru, nici in calitate de deputat, sa aiba un punct de vedere cu privire la majorarea salariilor profesorilor.

Doi: Partidul National Liberal are presedintele Camerei Deputatilor, in persoana domnului Bogdan Olteanu, camera in care s-a adoptat legea cu privire la cresterea salariilor profesorilor.
Trei, Partidul National Liberal are ministrul Educatiei, care a votat legea cu privire la salarizarea profesorilor.
Patru, Partidul National Liberal are ministrul pentru Relatia cu Parlamentul care era obligat, daca avea un punct de vedere contrar, sa iasa la microfon si sa spuna ce avea de spus.
Cinci, acest guvern a anuntat ca Romania are cea mai mare crestere economica din Europa.
In aceste conditii, gestul premierului de a iesi, a treia zi dupa scripturi si a ataca PD-L si alte formatiuni politice ca au votat salarizarea profesorilor reprezinta un gest de ipocrizie si iresponsabilitate. Acest Guvern ori aplica legea, ori pleaca! In Romania, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii. In Romania, Guvernul raspunde politic in fata Parlamentului. Deci, un Guvern ori aplica o lege adoptata de Parlament, ori pleaca acasa. Din acest punct de vedere, Partidul Democrat Liberal cere, de asemenea, primului-ministru sa vina in fata Parlamentului si sa prezinte un raport deliat cu privire la modul in care a cheltuit banii din bugetul pe anul 2008 cu alocarile aferente.

De asemenea, Partidul Democrat Liberal cere demisia lui Vosganian si Adomnitei pentru modul iresponsabil in care s-au comportat in procesul de adoptare a legii cu privire la salarizarea profesorilor. Nu este admisibil ca dupa ce Parlamentul adopta o lege, fara ca tu inainte sa ai un punct de vedere coerent, sa vii si sa ataci politic in dreapta si in stanga, fie sa ameninti cu CSAT-ul, sa ameninti cu Curtea Constitutionala, cu Comisia Europeana, cu mai stiu eu cine... cand ai o lege adoptata de catre Parlament. Mai mult decat atat, Guvernul trebuie sa stie ca aceasta aplicare a legii cu privire la salarizarea profesorilor se incadreaza in cei 6% din PIB pentru educatie. Deci are resursele financiare sa aplice aceasta lege, dar pentru simplul fapt ca initiativa nu vine de la PNL, acesta lege nu este buna. Dupa cum puteti observa, toate initiativele care veneau de la PNL erau laudabile si foarte bune si probabil ca Tariceanu, ratand ocazia de a se plimba pe la toate televiziunile si sa arate cum a marit el si salariile profesorilor, acum nu-i convine acest lucru pentru ca initiativa a apartinut altor partide politice. Domnul Tariceanu trebuie sa aplice legea, iar acest lucru nu se discuta ci se executa.

Mai mult decat atat, stim foarte clar ca are pregatita, in acest moment, guvernarea Tariceanu, o hotarare de guvern pentru alocarea a 1,1 miliarde de euro, bani publici, pentru primariile PNL si PSD. De unde are acesti bani, in conditiile in care domnul Vosganian, domnul prim-ministru se dau de ceasul mortii ca n-au resurse financiare sa dea banii pentru profesori? Au acesti bani, dar pentru ca banii pentru profesori nu mai erau directionati spre clientela lor politica acum acuza celelalte formatiuni politice pentru faptul ca au votat in Parlamentul Romaniei, ceea ce este de datoria ficarui parlamentar, sa voteze in conformitate cu constiinta si cu propunerile care exista pe ordinea de zi.
De aceea, Partidul Democrat Liberal, inca o data, cere Guvernului sa aplice legea ori, daca nu este in stare, sa plece pentru ca in Romania trebuie respectata autoritatea acelora care au dreptul sa aprobe o lege iar cei care trebuie s-o aplice, sa o aplice. Acesta este adevaratul motiv pentru care Tariceanu si ceilalti astazi se dau de ceasul mortii pentru ca nu le apartine lor initiativa de majorare a salariilor profesorilor.

In privinta subiectului cu privire la devansarea de catre Curtea de Apel a termenului pentru contestatia PRM cu privire la votul uninominal: somam Guvernul Tariceanu sa adopte in aceasta saptamana pachetul legislativ de modificare a legii astfel incat sa nu avem nicio problema cu votul uninominal si nicio problema cu decizia instantei. Somam Guvernul sa modifice legea astfel incat contestatia PRM-ului sa nu aiba niciun obiect in 28 octombrie. Somam Guvernul sa modifice legislatia astfel incat sa fim siguri ca pe 30 noiembrie avem alegeri pe baza votului uninominal. Repet, sa fie foarte clara ultima afirmatie, somam Guvernul sa ia masurile necesare prin care sa fim siguri ca pe 30 noiembrie avem alegeri pe baza votului uninominal!

A mai lasa lumea in asteptare, sa vedem ce va zice instanta in 28 octombrie, este un gest de iresponsabilitate din partea Guvernului, cel care a elaborat legislatia cu privire la aplicarea legii votului uninominal. A spus Tariceanu, in urma cu doua saptamani, ca oricum are pregatita legislatia aferenta de modificare, in cazul in care instanta ar da o alta solutie, sa nu mai astepte pana in 28 octombrie ca instanta, eventual, sa dea o alta solutie, ci sa puna pe toata lumea la adapost, sa fim siguri ca avem vot uninominal pe 30 noiembrie 2008, la alegerea pentru Camera Deputatilor si a Senatului.
Deci, de aceea am cerut astazi Guvernului acest lucru si il somam expres ca, in sedinta de guvern de miercuri, sa adopte acel pachet pe care il are pentru a nu mai sta sub amenintarea vreunei decizii a instantei de judecata ca vom avea sau nu vom avea vot uninominal in alegerile din aceasta toamna.

Acum, in privinta organizatorica, Partidul Democrat Liberal si-a validat astazi listele pentru 33 de judete si sectoare ale Municipiului Bucuresti. Maine expira termenul in care organizatiile trebuie sa ne prezinte forma finala a listelor si probabil ca pana miercuri vom avea listele finale aprobate pentru toate cele 47 de judete si sectoare ale Municipiului Bucuresti. Astazi, repet, am validat listele din 33 de judete si sectoare ale Municipiului Bucuresti.

Candidatura domnului Stolojan se regaseste printre ele?

Emil Boc: Nu se regaseste.

Despre ce modificari este este vorba la Legea votului uninominal, ce ar mai trebui sa faca Guvernul pentru a nu fi in situatia despre care vorbiti?

Emil Boc: Sa lase fara obiect contestatia PRM-ului, despre aceste modificari este vorba. Toate observatiile facute de PRM si care pun in pericol aplicarea legii votului uninominal sa fie inlaturate prin modificari legislative de catre Guvern, astfel incat sa lase fara obiect cererea PRM-ului de anulare a votului uninominal.

Sunt oameni din afara partidului care vor candida?

Emil Boc: Nu, in esenta sunt oameni din partid, nu avem nici cantareti, nici manelisti, nu avem nume spectaculoase care sa prezinte interes special pentru dumneavoastra.

Ati respins vreo candidatura?

Emil Boc: Au fost respinse in procesul elaborarii candidaturilor, astazi, practic, au fost validate listele pe care le-am discutat cu organizatiile. Pentru ca fiecare membru BPN are in responsabilitate cel putin doua judete, s-a discutat cu fiecare organizatie in parte, am avut un proces de analiza a candidaturilor, astfel incat, intr-o sedinta de 1 ora si 30 de minute, am validat listele in primele 15 minute, deci nu au fost probleme cu candidaturile propuse.

Cu Monica Macovei ati mai discutat?

Emil Boc: Monica Macovei va fi candidatul Partidului Democrat Liberal pentru postul de ministru al Justitiei in viitorul guvern, asa cum am declarat.

Fara carnet de membru...

Emil Boc: Evident! Am sustinut si vom sustine un independent la Ministerul Justitiei.

Pentru colegiile din afara?

Emil Boc: Nu am validat colegiile in afara. Am validat numai primele trei sectoare din Bucuresti si urmeaza sa validam restul organizatiilor din tara plus candidatii pentru colegiile din fara tarii.

Cum propuneti candidatii pentru Bucuresti pe care i-ati validat?

Emil Boc: In sectoarele 1, 2 si 3, dar nu am la mine lista lor, domnul Negoita v-o poate pune la dispozitie in orice moment, sunt convins. Sectoarele 1, 2 si 3 le-am validat.

Cand le aflam? Ne vedem miercuri?

Emil Boc: Da, Biroul Permanent National va mai avea o intrunire sau amana pana lunea viitoare decizia, dupa ce se prezinta listele de validare incat noi, pana in 15 octombrie, am dori ca toate candidaturile sa fie depuse in colegiile uninominale, pentru a fi scutiti de orice emotii in procesul acesta, de depunere a listelor respective.

Cand va avea loc lansarea candidatilor?

Emil Boc: N-am stabilit o asemenea data, n-am stabilit.

Dar va fi tot asa, la Sala Palatului...?

Emil Boc: N-am stabilit niciun fel de procedura deocamdata, o sa va anuntam cu privire la aceste detalii, n-am stabilit astazi nimic. Sunt mai multe alternative si de aceea le discutam.

Ati vorbit de o hotarare de guvern prin care se aloca bani pentru primarii...

Emil Boc: Este pregatita. Asa cum au pregatit-o inainte de alegerile locale, asa au pregatit si acum o hotarare prin care sa aloce peste 1 miliard de euro administratiilor PNL si PSD.

Dar sub ce forma, care este scopul?

Emil Boc: Uitati-va la hotararea din martie! Pentru a sprijini comunitatlie locale sa respire, numai ca respiratia este data numai pentru cei de la PNL si PSD. Asa cum au facut inainte de locale o hotarare de Guvern prin care au alocat iarasi sute de milioane de euro spre administratiile PNL si PSD, asa pregatesc si acum o hotarare de guvern, in conditiile in care "se dau de ceasul mortii" ca nu au niciun fel de resurse financiare sa aplice legea cu privire la salarizarea profesorilor.

V-au dat banii inapoi pentru incalzire?

Emil Boc: Daca dumneavoastra ati primit vreun ban, i-am primit si eu. Nimic!

Luat cu valul am uitat sa va prezint o decizie a Biroului Permanent National foarte importanta, cu privire la pensiile parlamentarilor. Biroul Permanent National a adoptat, cu o singura abtinere, a domnului Canacheu, propunerea legislativa, pe care o vom initia, de anulare a pensiilor parlamentarilor. Deci Partidul Democrat Liberal va initia o propunere legislativa de anulare a pensiilor parlamentarilor. Adica, ce inseamna aceasta, vom modifica statutul deputatilor si senatorilor prin care vom elimina din continutul acestei legi prevederile care vizeaza pensiile parlamentarilor.

Adica nu vor mai avea pensie deloc?

Emil Boc: Sa nu beneficieze de niciun fel de privilegiu suplimentar fata de orice alt cetatean care primeste o pensie, si parlamentarul care are o profesie beneficiaza de o pensie, salariul pe care il are ca parlamentar se pune la pensie, va fi o pensie mai mare si credem ca este suficient, pentru ceea ce poate un parlamentar, sa obtina o asemenea salarizare.

Si cine voteaza o asemenea lege?

Emil Boc: Propunerea va fi supusa, evident, votului Parlamentului si vom vedea, la fel ca de fiecare data, cum se raporteaza fiecare partid si fiecare parlamentar in parte.

Daca se voteaza in Biroul Permanent?

Emil Boc: Pai acea aberatie fara precedent va trebui sa intre in analele prostiei parlamentare si juridice din Romania, cand niste legi se modifica prin decizii ale Birourilor Permanente ale Camerelor, cand hotarari ale Parlamentului se adopta in Birourile Permanente fara sa fie supuse aprobarii plenului celor doua Camere; este o chestiune de abecedar juridic ca hotararea, ca act al Parlamentului, este ca act al Parlamentului nu ca act al Birourilor Permanente unde se intrunesc 20 de oameni si decid in spatele usilor inchise cum sa isi majoreze ei niste pensii sau niste privilegii. O asemenea hotarare trebuia si trebuie, pentru ca ea sa fie valabila, sa fie trecuta prin plenul celor doua Camere, pentru ca in Constitutie se scrie foarte clar, hotararea este act al Parlamentului si nu al Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului. Deci, din punctul nostru de vedere, acea decizie este nula din punct de vedere juridic si ar trebui sa nu fie aplicata.

Ati luat decizii referitoare la sanctiunile pe care le veti lua impotriva celor din PD-L care au votat legea?

Emil Boc: Pai, am spus si la Constanta ca au cazut prada unei manipulari politice din partea lui Taracila si Nicolicea si cea mai mare sanctiune este aplicarea acestui proiect de lege pe care il propunem in Camera Deputatilor si in Senat.

Legea pe care o propuneti in toamna asta, va trebui sa treaca vreun an prin Parlament pana ca ea, eventual, sa fie aplicata...

Emil Boc: De ce sa treaca intr-un an, in procedura de urgenta poate trece intr-o luna.

Acum patru ani imi amintesc ca ati mai iesit cu o initiativa similara prin care spuneati ca, daca PD va fi la guvernare, primul lucru pe care il veti face va fi sa dati o ordonanta cu aceasta propunere legislativa...

Emil Boc: Lucru pe care l-am cerut si domnului Tariceanu si cu care nu a fost de acord.

Dar ati stat totusi doi ani la guvernare...

Emil Boc: Nu am avut prim-ministru care sa semneze acea hotarare de guvern sau acea ordonanta propusa. Vom avea majoritatea parlamentara si guvernamentala prin care sa conducem Romania dupa noiembrie 2008 si acest lucru se va regasi. Este un angajament al Partidului Democrat Liberal votat astazi in cadrul Biroului Permanent National.

Daca PD-L-ul s-a impotrivit acestei chestiuni, de ce nu au iesit cei patru parlamentari ai PD-L-ului din cei 5 care au fost prezenti la aceasta discutie?

Emil Boc: V-am spus si la Constanta, eu am inteles ca a fost pe ordinea de zi chiar in seara aceea, pe site-ul Parlamentului, si nimeni nu a observat-o si ei, probabil ca multi altii, nu au stiut ce discuta. Au cazut intr-o capcana din aceasta prezentata foarte sumar de cuplul Taracila - Nicoliciea...

Si cum au votat atunci, voteaza lucruri despre care nu stiu?

Emil Boc: Da, au votat ceea ce nu au stiut. Cuplul Taracila-Nicolicea au prezentat acest lucru ca fiind doar o chestiune de corectare, doar o chestie administrativa, fara implicatii, nici bugetare, nici de alta natura... Nu ii scuza cu nimic faptul ca nu au intrat in detatii, am spus si la Constanta, gestul lor nu este scuzabil, dar asta este realitatea.

Deci, nu veti lua nicio masura?

Emil Boc: Ceea ce v-am spus.

Se mai regasesc cei patru pe listele pe care le-ati validat astazi, de candidati pentru 2008?

Emil Boc: Nu am validat toate listele, dar daca vor fi supuse candidaturile se vor regasi.

A, deci practic nu este nicio problema ca parlamentarii care nu au stiut ce voteaza sa se regaseasca...

Emil Boc: Deci, v-am spus care este sanctiunea, acest proiect de lege.

Cei patru vor fi pe liste, pentur alegeri?

Emil Boc: Cu siguranta vor fi.

Domnul Canacheu si-a explicat cumva abtinerea?

Emil Boc: Da, au fost discutii la nivelul Biroului Permanent National, votul este cel despre care v-am spus.

Dar ce a spus, ca el vrea pensie?

Emil Boc: Nu a spus asta, pur si simplu s-a abtinut, nu a luat cuvantul, nu a spus nimic, pur si simplu s-a abtinut, nu a fost nimic altceva. Va multumim. (http://www.pd.ro/)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.