20 March 2010

Care este relaţia instituţională între procurori şi preşedinte?

TRAIAN BĂSESCU - preşedintele României (DSK octombrie 2009, TVR):
Am luat măsurile de securitate necesare pentru ca influenţa grupurilor din afara instituţie (MAI), mă refer la generalul Mitică Iliescu, la domnul Voicu, senator PSD, la domnul Marian Vanghelie, influenţa acestora să fie limitată.
Întrebarea mea este... de unde ştia domnul Preşedinte de conţinutul dosarului şi cum anume a dispus urmărirea penală. Cum s-ar traduce acest "am luat măsurile de securitate necesare"? Este normal că a spus aşa ceva în mod public?

[DUMITRU+ILIESCU.jpg]
(sursa: http://sorinamatei.blogspot.com/2009/08/ce-gluma-buna.html)

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/14206/5176696/1/geoana-voicu-vanghelie.jpg
(sursa: http://www.gandul.info/interviurile-gandul/geoana-la-interviurile-gandul-4-dilema-in-psd-cui-a-vrut-basescu-sa-i-dea-un-mesaj-dupa-saltarea-lui-catalin-voicu-de-dna-despre-voicu-vanghelie-si-iliescu-mitica-iliescu-5176696)

8 comments:

nimrod said...

@Bibilo,

a.Deşi chiar acum, când am deschis pagina dvs. ascult "Snows of New York", nu mă pot abţine.De fiecare dată când văd triplete îmi amintesc de aia "de aur", Mucală, Le Ştie şi Inimă de Porumbel...
b.Preşedintele nu-şi mai pune de multă vreme întrebări constituţionale (era să scriu existenţiale)...

Bibliotecaru said...

Aici totul este real şi nu o plăsmuire marca Eugen Barbu. :D Viaţa bate filmul!

Anonymous said...

Ce nu intelegi, bibicule? Cel mai probabil masurile se refera la ridicarea gradului de alerta in ce priveste protectia informativa a institutiilor in cauza (MAI, doisiunsfert etc), precum si protectia informativa a centrilor sensibil din justitie, administratie. E absolut normal intr-un stat care nu vrea sa fie/ramana presul de sters pe picioare a javrelor gen Vanghelie.

Bibliotecaru said...

@ Anonymous
Poate sunt eu Bibic, dar nici protecţia informativă a doi şi-un sfert (Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă) nu justifica această reacţie din partea preşedintelui României. Sigur că da, cele spuse de domnul Vanghelie justificau o investigaţie, absolut de acord, preşedintele României este şi preşedinte CSAT, şi cu asta sunt de acord. Cu toate acestea generalul Iliescu şi senatorul Cătălin Voicu, cei citaţi de preşedinte alături de domnul Vanghelie, reprezintă informaţia dintr-un dosar penal cu informaţii rezultate din înregistrările efectuate în urma unei cercetări penale care nu are nici o legătură cu scurgerile de informaţii de la 2:15. Dacă domnul preşedinte spunea Vanghelie-Nica, era altceva, nu m-aş fi mirat. Totuşi din jobenul cu informaţii a fost extras un general (care încă mai are o logică), dar şi un senator practic necunoscut de publicul larg până atunci (eu cel puţin nu auzisem mai nimic despre domnia sa, a trebuit să-l caut pe site-ul senatului pentru a-l vedea la faţă).

Oricum m-aş gândi la asta, ceva este legat cu aţă albă. Ar fi interesant să vedem conţinutul dosarelor, măcar a acestor tipuri de dosare, măcar după ce se termină de judecat. Eu tare sunt interesat cam pe ce probe se bazează mandatele de ascultare, ce şi de unde a aflat procurorul informaţii care să justifice un asemenea mandat.

Încălcarea drepturilor omului este prea des justificată prin rezultatele cercetării penale. Sigur, efectele unor grupări care să influenţeze rezultatele în justiţie reprezintă un lucru grav, dar şi abuzul de putere este grav. Domnul primar Mazăre a spus un lucru interesant, la un moment dat, se întreba de ce se iau înregistrările telefonice sau ambientale precum declaraţia în faţa judecătorului. Dacă eu spun la telefon că am 100 de miliarde de euro ascunşi în saltea, asta înseamnă că le şi am? Revenirea la situaţia de dinainte de 1989, când discutam cu "perna pe telefon" gândind că astfel nu se aude, le simt astăzi foarte, foarte aproape.

În concluzie domnule Anonymous, problema mea nu este că organele în drept îşi fac datoria, asta este de aplaudat, problema este "organele îşi fac datoria în mod legal şi spre serviciul justiţiei?", pentru că am o suspiciune de incorectitudine sau măcar de neregulă în respectarea procedurilor.

Anonymous said...

care este relatia institutionala din senatorii psd si lumea interlopa? aceasta chestiune ar trebui sa te ingrijoreze, nu informatiile lui basescu...

la mine pe blog necolaiciuc loveste in psd, te astept...

Bibliotecaru said...

@ Neinfectat De Comunism
Sigur că da, sunt îngrijorat şi de relaţia dintre lumea interlopă şi politicieni, dar această relaţie este sub atenţia organelor de cercetare penală, cineva le investighează, cazul va intra în justiţie, se va face dreptate, vinovaţii vor fi pedepsiţi. În cealaltă problemă însă nu văd decât un mare semn de întrebare.

nimrod said...

Mă grăbesc să susţin punctul de vedere cum că a crescut gradul de vigilenţă şi că organili veghează. Ieri, la mine în târg, pe Strada Mare, treceau "mascaţii", în viteza a doua, îndesaţi ca sardelele în două microbuze din dotare, cu girofarurile aprinse şi sirenele în funcţiune. Vorba unui personaj de film sârbesc de altă dată, "veneau din colo şi se duceau în colo...".Eident, toată asistenţa de pe trotuare şi terase se tăvălea de râs, mai ales interlopii şi politicienii melanjaţi ca din întâmplare pe singura terasă de fiţe din urbe...

Bibliotecaru said...

În concluzie este deja oficial... :D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.