30 March 2010

Pupatul Condurului


sau De la Johann Strauss la Levi Strauss şi Dominique Strauss-Kahn

Aş vrea să subliniez, pentru început că cei care fac site-ul Guvernului i-au stricat numele simpaticului director al FMI. Numai pentru ei precizez că nu este Khan ci Kahn.


Primul-ministru Emil Boc a avut astăzi, la PalatulVictoria, o întrevedere cu o delegaţie a Fondului Monetar Internaţional, condusă de directorul general, Dominique Strauss-Khan.

Şeful Executivului a subliniat că România şi-a respectat angajamentele cu organismele financiare internaţionale, nu a cedat presiunilor politice determinate de campania electorală şi are în continuare determinarea de a pune în practică măsurile convenite: „Măsurile noastre sunt aspre cu prezentul, dar corecte cu viitorul României. Legile pe care am decis împreună să le promovăm sunt necesare României şi nu neapărat impuse de acordul nostru internaţional.” Premierul Emil Boc a menţionat, în acest sens, Legea privind reformarea sistemului public de pensii, Legea salarizării unitare şi Legea responsabilităţii fiscale, acte normative „absolut necesare funcţionării unui stat de drept”.
De asemenea, primul-ministru a arătat că în 2010, ca şi în 2009, Guvernul României îşi va respecta angajamentele convenite cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, în contextul în care direcţiile prioritare ale Executivului vizează alocarea unor fonduri importante pentru investiţiile publice creşterea absorbţiei de fonduri europene şi combaterea evaziunii fiscale.
Premierul a accentuat, în cadrul întrevederii, parteneriatul dintre Guvern si Banca Naţională a României în ceea ce priveşte corelarea politicii bugetar-fiscale a Executivului cu cea monetară a Bancii Centrale.
Vicepremierul Marko Bela a afirmat, de asemenea, în cadrul întalnirii, că în România există condiţiile politice pentru a face reformele necesare ţării.
Directorul general al FMI Dominique Srauss-Khan a apreciat măsurile de reformă convenite cu instituţiile financiare internaţionale şi aplicate de Guvern şi a încurajat Executivul să ţină sub control, ca şi până acum, cheltuielile publice şi să se încadreze în ţinta de deficit convenită „Ceea ce ne propunem împreună cu dumneavoastră este să aducem România pe calea dorită, să-şi facă reformele necesare.”
La întrevederea de la Palatul Victoria au mai participat vicepremierul, Marko Bela, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor şi reprezentantul FMI pentru România, Mihai Tănăsescu.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 30.03.2010

(sursa: http://www.guv.ro/primul-ministrul-a-avut-o-intrevedere-cu-directorul-general-al-fmi-dominique-strauss-khan__l1a108522.html)

http://www.gov.ro/upload/articles/108521/a02.jpg

Emil Boc:
Domnule director,
Distinşi oaspeţi,
Bine aţi venit în România!
Înainte de a intra pe fondul discuţiilor noastre aş vrea să fac câteva precizări preliminare.
Domnule director, România a încheiat acordul cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială pentru a limita efectele negative ale crizei economice şi pentru a crea cadrul realizării reformelor structurale care nu s-au făcut în România în ultimii 20 de ani.
În al doilea rând, aş vrea să precizez faptul că, în 2009, România şi-a respectat angajamentele internaţionale şi nu a cedat presiunilor politice determinate de campania electorală.
În al treilea rând, Guvernul şi-a asumat responsabilitatea şi decizia nepopulară de a face ceea ce trebuie pentru România şi de a face mai puţin ceea ce a dorit. Măsurile noastre sunt aspre cu prezentul, dar corecte cu viitorul României, corecte cu viitorul a 22 de milioane români. De asemenea aş vrea să menţionez că legile pe care am decis împreună să le promovăm sunt necesare României şi nu neapărat impuse de acordul nostru internaţional. Fie că vorbim de legea reformei sistemului de pensii, de legea salarizării unitare sau de legea responsabilităţii fiscale, toate acestea sunt legi absolut necesare funcţionării normale ale unui stat de drept.
Şi în încheierea primei intervenţii aş dori să vă mulţumesc pentru echipa profesionistă pe care o aveţi în România, în relaţia cu noi, o echipă deschisă spre dialog a Fondului Monetar Internaţional dar extrem de fermă şi exigentă în acelaşi timp.

Dominique Strauss-Kahn:
Domnule prim-ministru aş dori în primul rând să vă mulţumesc pentru că v-aţi găsit timp să ne întâlnim în această dimineaţă.
Mă bucur să pot să fac o vizită astăzi la Bucureşti chiar dacă evenimentul care va avea loc mâine la New York a făcut să trebuiască să scurtăm vizita şi îmi cer scuze pentru aceasta.
Mă bucur totuşi că am putut să facem această vizită în Europa Centrală şi de Est. Prima noastră vizită a fost în Polonia, care este cea mai mare economie din regiune, şi a doua vizită am dedicat-o şi o dedicăm României, care pentru noi este foarte importantă şi o să explic imediat şi de ce.
O parte din motivaţia pentru vizita noastră aici aţi menţionat-o chiar dumneavoastră în cuvântul introductiv, şi da, într-adevăr avem un acord cu România şi ceea ce ne propunem împreună cu dumneavoastră este să aducem România înapoi pe calea dorită, să-şi facă reformele necesare şi da, echipa noastră, despre care şi dumneavoastră aţi făcut vorbire, poate să pară dură câteodată dar nu este vorba decât de exigenţele contractuale pe care noi împreună le-am agreat.
Mă bucur de asemenea să aud că acele măsuri pe care împreună le-am decis sunt cele pe care şi dumneavoastră le consideraţi ca fiind stringent necesare României la ora actuală şi că aţi luat, ca să spunem aşa, proprietatea acestor măsuri, şi încă o dată mă bucur să aud acest fapt.
Ştiu că şi dumneavoastră aţi înştiinţat de asemenea că efectele crizei au avut avut un impact dur şi că datorită acestui fapt există o anumită discrepanţă între dorinţe şi ceea ce se face. De asemenea ştim că aveţi de luat măsuri destul de dure în aceste zile.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 30.03.2010

(sursa: http://www.guv.ro/declaratii-sustinute-de-primul-ministru-emil-boc-si-directorul-general-al-fondului-monetar-international-dominique-strauss-kahn__l1a108521.html)







Vizita în Parlament a domnului Dominique Strauss-Kahn

4 comments:

nimrod said...

Pe de altă parte, despre blondele de la BERD, numai de bine...

Virtualkid said...

incep sa ma intreb de ce faci toate astea?
iti ramane timp si pentru tine?

dana mladin said...

Urmeaza un nou imprumut FMI ?

Bibliotecaru said...

Păi aveţi impresia că la anul România va avea de unde să plătească salarii şi pensii? Evident că la anul va fi nevoie de un nou împrumut. Interesant este că FMI nu ar trebui să trateze cu preşedintele, premierul, parlamentul... doar cu Mugur Isărescu, pentru că împrumutul ar trebui să meargă către BNR nu către România. Nimeni nu poare să mai ţină cont de asta.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.