25 March 2010

Coplata sănătăţii pe ultima sută de metri


http://img.9am.ro/article_pictures/134747_articol.jpg
(sursa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/134747/Cat-e-coplata-pentru-sanatate-in-Europa.html)

Misterul Sănătăţii (pentru că minister nu-i pot spune) reuşeşte până la urmă să introducă sistemul de co-plată. Deocamdată a ajuns în stadiul de acord Parlamentar. Dacă şi Parlamentul îşi dă OK-ul, de la 1 iulie 2010 co-plata intră în vigoare. Prin acest sistem, bolnavii vor contribui la plata serviciilor medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor, în momentul utilizării efective, pe lângă contribuţia reţinută automat în calitate de asigurat.

Partea bună, dacă poate fi ceva bun în această iniţiativă, este că această "contribuţia personală", exprimată prin "tichetele pentru sănătate" are o limită superioară de 600 lei pe an, şi tot ceea ce depăşeşte această sumă, respectiv consultarea şi analizele necesare, dar şi spitalizarea necesară, vor fi gratuite. Vestea proastă este că românii vor plăti totuşi consultaţiile, investigaţiile şi spitalizarea până adună bonuri în valoare de 600 lei.

Ce înseamnă plata acestor consultaţii... în cazul medicului de familie, imunizările şi alte câteva servicii vor fi plătite cu 5 lei, vizitele la domiciliu vor fi 15 lei. Medicul specialist ambulatoriu va costa 10 lei, medicul specialist în afara programului de lucru va costa 20 de lei. Consultare la domiciliu ambulanţă, 20 de lei. Recuperare în ambulatoriu (fizioterapie, kinetoterapie, masaj) coplata este de 50 lei pe cură, maxim 100 lei pe an.

Mai multe:
http://www.mediafax.ro/social/coplata-in-sistemul-de-sanatate-ar-putea-intra-in-vigoare-la-1-iulie-2010-5775314/

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.