Încă nu ştiu dacă sunt de acord cu Fondul Monetar European. Pe de o parte cei care cheltuiesc banii formând Fondul... cam rămân fără ei, pe de altă parte ei vor deveni stăpâni, noi stăpâni.
Un Fond Monetar European împotriva crizelor viitoare
Ar putea fi evitate pe viitor crize precum cea din Grecia prin crearea unui Fond Monetar European? Recent, la Parlamentul European, preşedintele Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet şi preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, au dezbătut cu deputaţii europeni această idee.
Jean-Claude Juncker a spus la Parlamentul European că Fondul Monetar European este o idee bună, deoarece „Europei îi lipseşte un instrument pentru abordarea adecvată a crizelor“. Cu toate acestea, „Fondul Monetar European nu ne va oferi o soluţie impecabilă pentru Grecia“, a recunoscut dumnealui.
Guvernele trebuie să aibă un comportament adecvat
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a spus că ideea unui Fond Monetar European va fi analizată, dar că dumnealui nu susţine „crearea continuă de noi mecanisme“. „Să facem tot ce este posibil cu ce avem: în primul rând, guvernele trebuie să aibă un comportament adecvat“, a adăugat dumnealui.
Pe 17 martie, la Parlament, preşedintele Băncii Centrale Italiene, Mario Draghi, care este şi preşedintele Comitetului de Stabilitate Financiară al G20, a spus că un astfel de fond „ar trebui văzut ca glazura de pe tort“, majoritatea eforturilor fiind făcute prin consolidare fiscală.
În aceeaşi reuniune, preşedintele Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, a spus că „Fondul Monetar Internaţional nu este deranjat să lucreze cu o instituţie regională, însă este necesară o instituţie multilaterală care să coordoneze întregul sistem“. Dumnealui crede că un Fond Monetar nu ar fi putut preveni criza din Grecia: „Criza din Grecia este una fiscală, Fondul Monetar European ne distrage atenţia de la adevăratele probleme. Problema Greciei trebuie abordată acum“.
Coordonare fiscală şi economică
„Sprijin fără rezerve ideea creării unui Fond Monetar European, care să intervină în momentul în care un stat din zona euro întâmpină probleme serioase precum cea de acum“, ne-a spus vicepreşedinta Parlamentului European Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), Grecia).
Dumneaei a adăugat faptul că „Fondul Monetar European nu ar fi o nouă entitate monetară, ci un mecanism de sprijin supus unor reguli stricte şi specifice“. Conform doamnei Kratsa-Tsagaropoulou, „trebuie să promovăm mai bine coordonarea fiscală şi economică în zona euro în paralel cu respectarea Pactului de Stabilitate şi Creştere“.
Un Fond Monetar European împotriva speculaţiilor
Socialistul german Udo Bullmann, membru al comisiilor pentru afaceri economice şi monetare şi criza financiară, economică şi socială, crede că „un Fond Monetar European ar putea în viitor tăia aripile actorilor financiari speculativi. Dispoziţiile fondului privind creditele trebuie să respecte criterii clare. În acest fel, statele membre îşi vor continua eforturile de modernizare“.
Conform domnului Bullmann, „Europa nu trebuie neapărat să aştepte un fond monetar. Articolul 122 din Tratatul UE permite ajutarea statelor din zona euro care întâmpină dificultăţi din cauze externe, precum atacurile speculative.“ „Dacă dorim o piaţă comună şi o monedă comună, nu ne permitem să avem 27 de politici economice naţionale. Nu trebuie să neglijăm în momentul de faţă aspectele importante sociale, ecologice şi de modernizare economică“, a adăugat dumnealui.
Deputatul european Pascal Canfin (Verzi/ALE, Franţa), ne-a spus că grupul său politic este în favoarea creării unui Fond Monetar European pentru rezolvarea crizelor legate de datoriile suverane. Cu toate acestea, „Fondul Monetar European în sine nu este o soluţie pentru o criză viitoare ci ar putea face parte dintr-un mecanism de prevenire“.
Mai multe informaţii :
(sursa: http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/042-71017-081-03-13-907-20100319STO70945-2010-22-03-2010/default_ro.htm)
No comments:
Post a Comment