09 March 2010

Război surd, mut şi orb


Conferinta de presa sustinuta de vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur la finalul sedintei Biroului Permanent National

Gheorghe Flutur: Buna ziua si bun venit la conferinta de presa. Dati-mi voie mai intai ca astazi, de 8 martie, in numele conducerii Biroului Permanent National al Partidului Democrat Liberal sa transmit tuturor doamnelor, domnisoarelor din Romania La multi ani! O primavara frumoasa, sanatate si impliniri!

Cateva teme care s-au discutat astazi in sedinta Biroului Permanent National al Partidului Democrat Liberal. Mai intai, astazi, Biroul Permanent al PD-L a dat un vot de sustinere pentru grupul senatorilor PD-L in ceea ce priveste demersurile pentru sanctionarea domnului Mircea Geoana, sanctionare care inseamna demersuri pentru schimbarea din functie a acestuia pentru repetatele abateri de la statutul Senatului Romaniei. Ultima, care a fost flagranta, se refera la refuzul de a pune pe ordinea de zi discutia, hotararea legata de statutul senatorilor independenti. Domnul Mircea Geoana nu este doar presedintele senatorilor PSD, trebuia sa inteleaga faptul ca este presedintele Senatului Romaniei, or nu a facut acest lucru. Nu este la prima abatere domnia sa, va amintesc votul multiplu care a fost prezentat de dumneavoastra pe larg de mai multe ori, si nu in ultimul rand refuzul sau tegiversarea, amanarea, de a demara procesul de infiintare a Comisiei de modificare a Constitutiei, asa cum ne obliga referendumul din noiembrie anul trecut, referendum care se refera la Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Aici nu este facultativ acest demers. Din pacate, domnul Mircea Geoana a tot amanat constituirea acestei Comisii constitutionale, si sigur ca sunt si alte abateri. De aceea, parlamentarii Partidului Democrat Liberal au girul politic al Partidului Democrat Liberal, al Biroului Permanent National, pentru demararea procedurilor de sanctionare a acestuia prin schimbarea din functie. Este o tema care s-a discutat astazi si un vot de sprijin in unanimitate a Biroului Permanent pentru grupul senatorial PD-L.

A doua tema pe care am discutat-o astazi se refera la convocarea pentru joi, 11 martie, la ora 11:00, la Parlament, a Colegiului Director National al Partidului Democrat Liberal unde vom discuta cateva teme. Mai intai o analiza a actului de guvernare pana in momentul de fata la nivel national si la nivel local, o analiza pe care o va face conducerea partidului, presedintele partidului, primul-ministru in functie, Emil Boc, o discutie in ceea ce priveste actul de guvernare. De asemenea, doresc sa va spun ca vom face o analiza asupra etapei la care s-a ajuns in Comisia pentru statut, pentru ca termenul de 15 martie este cel pe care noi l-am stabilit pentru a finaliza proiectul de statut, modificarile la statutul Partidului Democrat Liberal si, evident, un calendar in ceea ce priveste Congresul si alegerile in Partidul Democrat Liberal. Deci, Colegiul Director de joi va avea aceste obiective pe ordinea de zi.

Nu in ultimul rand vreau sa va spun, si astazi s-a facut o prezentare pe larg a programului „Prima casa” care de astazi demareaza. Este vorba de acele sume de bani care sunt acordate prin banci, din cate stiti sunt 21 de banci eligibile, si incepand de astazi fondul de garantare este pregatit sa primeasca de la banci solicitari pentru potentialii beneficiari ai programului „Prima casa”, cereri de finantare pentru acest program. S-a facut o prezentare pe larg in Biroul Permanent National al Partidului Democrat Liberal. Cam acestea au fost temele discutate astazi.

Daca imi permiteti, domnul Vanghelie, intrebat asupra acestei intentii a dumneavoastra de a-l revoca pe domnul Mircea Geoana, a facut o declaratie, ceva de genul, citez: „vagabonti de bulevard care vor sa ia cu japca presedintia Senatului”. Cum comentati aceasta caracterizare?

Gheorghe Flutur: Nu doresc sa comentez acest limbaj, nu avem dictionarul ca sa-l putem intelege.

Dincolo de decizia de astazi a BPN pentru sustinerea demersului senatorilor, s-a discutat acest demers, aceasta actiune, si la nivel de coalitie?

Gheorghe Flutur: Astazi am primit un raspuns multumitor din partea UDMR, a partenerilor nostri de guvernare, in ceea ce priveste acest demers, urmand ca dumnealor sa va anunte asupra modului de actiune in perioada urmatoare. Am avut o discutie de principiu in ceea ce priveste aceste demersuri, urmand ca UDMR sa va anunte concret acest lucru.

De ce spuneti multumitor?

Gheorghe Flutur: Pentru ca era o problema legata de principiu, de sanctionare a domnului Mircea Geoana pentru nerespectarea regulamentului Senatului, pentru abuzurile savarsite, lucru cu care si UDMR a fost de acord, urmand ca dumnealor sa va anunte mai multe detalii.

Sa intelegem ca va vor sprijini in acest demers?

Gheorghe Flutur: Da, eu cred ca da, urmeaza dumnealor sa va anunte concret care va fi pozitia.

Care este baza juridica cu care faceti acest demers, avand in vedere ca articolele respective au fost declarate neconstitutionale? Am inteles ca va referiti la niste decizii ale Curtii?

Gheorghe Flutur: Mai multe lucruri va vor explica colegii si grupul senatorial pentru ca dumnealor s-au aplecat pe procedura tehnica si juridica, noi am discutat despre sprijinul politic referitor la acest demers.

La Colegiul Director de joi este invitat si presedintele Traian Basescu?

Gheorghe Flutur: Nu, nu este invitat, este o discutie interna, v-am spus, cu analiza actului de guvernare si cu calendarul privind alegerile interne din partid.

Aveti eventuale propuneri de judecatori pentru Curtea Constitutionala in conditiile in care exprira mandatul a trei dintre judecatori?

Gheorghe Flutur: Nu am discutat acest lucru. La momentul potrivit, categoric, Partidul Democrat Liberal va avea propuneri.

Dar pentru sefia Senatului?

Gheorghe Flutur: Nu am discutat concret nominalizarea, am discutat sprijinul politic pentru demersul de sanctionare, in mod categoric vom avea si aceasta propunere.

In legatura cu persoana care va concura pentru alegerile din colegiul 19, s-a mai discutat, v-ati gandit la anumite variante?

Gheorghe Flutur: Este o analiza interna pe care PD-L o face, astazi n-am discutat la nivelul Biroului Permanent, ne pregatim ca sa facem si anuntul la momentul potrivit.

Explicati-ne va rog, in conditiile in care totusi in ultima decizie a Curtii ni se spune ca doar grupul parlamentar care a avut presedintia Senatului poate sa o aiba in continuare indiferent de numele persoanei, care este castigul politic al PD-L, nu riscati cumva sa-l dati jos pe Mircea Geoana ca sa vina alt PSD-ist?

Gheorghe Flutur: Eu cred ca trebuie sa observam consecventa de a sanctiona pe oricine care se crede mai presus de lege. Institutia Senatului, Parlamentul, are nevoie de credibilizare in ochii opiniei publice in continuare si acest lucru inseamna respectarea regulamentului propriu chiar de catre presedintele Senatului. Daca acest lucru nu l-a inteles, demersul PD-L este de sanctionare pana la schimbarea din functie a celui care se joaca cu propriul regulament.

http://www.pdl.org.ro/echipa/24.jpg


Exista persoane chiar din PSD pe care le vedeti mai potrivite pentru acesta functie?

Gheorghe Flutur: Nu, nu cred ca in termenii astia trebuie pusa problema. Daca vreti, mi-am exprimat o pozitie saptamana trecuta, PD-L este partidul la putere, impreuna cu UDMR, impreuna cu independenti si minoritati, si PD-L cred ca are dreptul sa revendice acest post de presedinte al Senatului fiind partidul care a castigat cei mai multi parlamentari, insa demersul nostru de sanctionare este si pentru corectare, indiferent de unde vine un lider politic sau un sef al unei Camere a Parlamentului, care este omul doi in stat.

Adica sustineti ca aceasta functie ar trebui sa revina doar PD-L sau luati in calcul si varianta UDMR, independenti, cei care se afla la putere?

Gheorghe Flutur: Partidul care are cei mai multi parlamentari si care a avut cei mai multi parlamentari este Partidul Democrat Liberal si puterea trebuie exercitata la orice nivel in functie de configuratia initiala.

Ati avut o discutie de principiu cu UDMR in legatura cu sustinerea pentru aceasta functie a unui PD-L-ist?

Gheorghe Flutur: Nu, am avut cu partenerii nostri o discutie referitoare la consecventa privind sanctionarea celor care fac abuzuri si care ridica abuzul la rang de obisnuinta. Va multumesc si va doresc o zi buna. Petrecere frumoasa astazi pentru toate doamnele si domnisoarele, si toate bune.

(sursa: http://www.pdl.org.ro/index.php?page=noutati&an=2010&luna=03&data=2010-03-08)

Conferinţa preşedintelui PSD, Victor Ponta, după şedinţa BPN – 08.03.2010

Postat la 2010-03-09

Victor PontaVreau să le felicit pe toate femeile din această ţară. O fac din toată inima, însă în acelaşi timp, ştiind că astăzi femeile din România ar avea nevoie de mai mult de simple felicitări, în contextul economic şi social în care se află România actuală, cred că femeile plătesc un preţ mai mare decât bărbaţii pentru această criză economică, socială şi, până la urmă, a valorilor din România, nu numai prin discriminare – care există încă în ceea ce priveşte locurile de muncă sau salariile, femeile fiind primele afectate de şomaj şi de ceea ce înseamnă viaţa de zi cu zi – dar şi prin ceea ce un stat responsabil ar trebui să aibă ca priorităţi.

Vreau să vă spun că preşedinţia spaniolă a Uniunii Europene are printre cele patru priorităţi combaterea violenţei domestice, a violenţei din familie. În România aceste lucruri, cel puţin din punct de vedere guvernamental, nu există. Vreau să ştiţi că la nivelul întregii ţări, în afară de agenţia de profil care a fost desfiinţată în 2009 şi incorporată într-o altă instituţie, există doar 400 de locuri la nivel local pentru femeile abuzate în familie – 400 de locuri în România în care cel puţin jumătate din populaţie e compusă din persoane de sex feminin.

Poate că, în afară de flori şi de zâmbete mai mult sau mai puţin formale, din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al Partidului Social Democrat, trebuie să existe o responsabilitate mult mai mare la nivel guvernamental, la nivel politic pentru a avea o strategie naţională de combatere nu numai a ceea ce există încă în ceea ce priveşte discriminarea, ci în primul şi în primul rând a violenţei în familie şi a punerii în practică a ceea ce România şi-a asumat ca membru al Uniunii Europene; în acest domeniu suntem în afara Uniunii. Vă spuneam că dacă prioritatea preşedinţiei spaniole este pe această temă, în România lui 2009 a însemnat numai o politică de paşi înapoi şi o problemă care nu există. Sper şi o să facem în continuare toate demersurile pentru ca PSD-ul să aibă, împreună cu ONG-urile şi cu autorităţile locale, o strategie în acest sens, cu măsuri concrete exact pe sistemul pe care UE îl promovează.

Vreau, de asemenea, să vă spun că am discutat în cadrul conducerii şi vom lua toată atitudinea politică, care ţine de opoziţie, în ceea ce priveşte situaţia de la CFR, în care principalele cauze sunt incompetenţa şi poate chiar interesele obscure ale ministrului actual, domnul Berceanu. Se vorbeşte foarte mult, ca şi în alte cazuri, de a slăbi atât de tare o societate de stat încât în momentul în care va fi privatizată să poată fi cumpărată pe nimic. Mii de oameni din CFR sunt daţi afară, în timp ce pentru clienţii politici, aşa cum aţi văzut, există prime, există salarii de merit, există bonusuri, aşa cum aţi văzut anul trecut. Pentru cei care nu sunt funcţionari publici, dar sunt de la PD-L, se fac funcţii în conducerea deconcentratelor, preţul pentru aceste beneficii şi funcţii acordate clienţilor PD-L constând în darea afară şi a miilor de oameni de la CFR şi a celorlalţi care vor urma. Vom întreprinde tot ceea ce ţine de un partid de opoziţie în primul rând pentru a arăta resorturile reale ale acţiunilor Guvernului de a mări şomajul în România, de a tăia practic orice şansă unor persoane active de a rămâne în zona dinamică a societăţii. Şi vom arăta cum pot fi îndreptate aceste lucruri, e adevărat, cu costul pe care ar trebui să-l suporte militanţii şi membrii PD-L care au făcut campanie anul trecut şi care acum primesc posturi în administraţie, evident, pe spinarea celorlalţi.

Vreau să vă spun, vizavi de Legea 188 privind statutul funcţiei publice, că am atacat textul adoptat şi modul în care a fost adoptată legea, în mod evident abuziv şi neregulamentar, la Camera Deputaţilor. Am atacat pe calea contestaţiei şi la Curtea Constituţională. De asemenea, colegii mei din Camera Deputaţilor vor depune o sesizare la Comisia juridică privind abuzurile şi încălcările de regulament săvârşite în mod cronologic de către doamna Sulfina Barbu în convocarea Comisiei de Administraţie Publică şi de către doamna Roberta Anastase în conducerea şedinţei în care s-au defectat mijloacele de vot electronice; s-au votat mâinile din partea democrat-liberalei independentă cu un sistem pe care doamna Anastase probabil că l-a văzut în epoca Marii Adunări Naţionale. Cred că trebuie să fie sancţionate persoanele care încalcă regulamentul. Mai mult, vom face un apel la preşedintele ţării, domnul Traian Băsescu, să-şi ţină cuvântul şi opinia pe care le-a enunţat în 2009, acela că politizarea funcţiei de conducere în administraţie este un lucru rău şi să nu promulge această lege, să fie retrimisă la Parlament pentru a încerca să găsim soluţii prin care funcţia publică să nu coincidă cu culoarea portocalie în România.

Vroiam doar să vă mai spun că am discutat în cadrul conducerii şi vom acţiona în perioada următoare pentru a depune astăzi sau mâine dimineaţă o moţiune la Camera Deputaţilor privind activitatea ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, domnul Şeitan, care are o activitate pe care o considerăm catastrofală şi care stă la baza efectelor pe care le simţim astăzi, şi anume şomaj, aplicarea aberantă a Legii privind Salarizarea bugetarilor, modul absolut iresponsabil în care a fost trimis proiectul de Lege al Pensiilor în Parlament. Sunt trei puncte foarte clare la care domnul Şeitan va trebui să răspundă, şi alături de dânsul întregul Guvern: cum facem de avem în continuare un şomaj galopant? Cum facem de marea lăudată Lege a Salarizării Unice în practică s-a dovedit un eşec şi s-a dovedit că de fapt face mult mai mult rău decât bine? Şi cum facem ca proiectul de Lege privind Pensiile să fie modificat într-un mod raţional în Parlament pentru a face mai mult bine decât rău?

În ceea ce priveşte efectele crizei ne preocupă două lucruri. În primul rând, prima poziţie oficială a unui oficial internaţional, poziţia economistului de la BERD, care de fapt sancţionează şi confirmă ceea ce am spus tot timpul, că Guvernul Boc nu are nici un fel de strategie de combatere a crizei – mai degrabă, toate măsurile luate de Guvernul Boc în ultima perioadă sunt pentru accentuarea crizei. Banii primiţi de la Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană pur şi simplu s-au irosit în măsuri greşite sau în măsuri clientelare, iar dacă soluţia pentru incompetenţă şi pentru deturnarea banilor de la FMI şi de la Comisia Europeană este cea enunţată de preşedintele Traian Băsescu, ca în decembrie să mai luăm iarăşi câteva miliarde împrumut, poziţia noastră va fi clar împotrivă, de tragere la răspundere şi de cerere foarte clară adresată prim-ministrului şi ministrului Finanţelor de a explica opoziţiei şi publicului ce s-a întâmplat cu banii veniţi până acum de la FMI şi de la Comisia Europeană, cum au fost cheltuiţi şi ce se va întâmpla cu cei care vor veni în cursul anului.

Am desemnat unul dintre vicepreşedinţi, pe doamna Rodica Nassar, să exprime poziţia noastră foarte clară faţă de un fapt aparent trecut mai uşor în ultimele zile, faptul că preşedintele ţării a retrimis Parlamentului o lege foarte bună şi foarte clară privind regimul juridic al plantelor şi substanţelor stupefiante şi psihotrope, spunând că e mai bună Ordonanţa de Guvern, cea care dă timp celor care deţin asemenea substanţe să le valorifice, să le comercializeze în continuare. Este o problemă în primul rând de principiu să spui că Parlamentul ţării nu e bun cum legiferează şi că e mai bun Guvernul prin Ordonanţă de Urgenţă. Este o problemă care ţine de sănătatea publică, aceea de a sancţiona imediat comercializarea unor substanţe de acest tip şi nu de a da posibilitatea celor care le deţin să îşi recupereze pierderile într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp.

În ultimul rând, vreau să vă spun că poziţia noastră faţă de ceea ce se întâmplă la Senat este neschimbată. Funcţia de preşedinte a Senatului a fost obţinută de către PSD prin votul oamenilor. Bătălia în acest moment este nu numai neconstituţională şi neregulamentară, decizia Curţii Constituţionale este foarte clară. Este, de fapt, o bătălie care arată faptul că PD-L va încălca orice regulă constituţională, orice decizie a Constituţiei pentru a-şi proteja aliaţii – i-am numit „copiii din flori”, sper să nu se simtă jigniţi, dar asta sunt aşa-zişii parlamentari independenţi, de fapt o anexă a PD-L. Dacă de dragul celor care trădează un partid şi care îşi trădează proprii alegători cărora le spun să îi voteze că sunt social-democraţi şi după aceea constată că sunt de dreapta, dacă de dragul acestora trebuie să încălcăm Constituţia şi regulamentele şi votul popular, e o responsabilitate pe care PD-L-ul trebuie să şi-o asume. Noi vom spune foarte clar, cererea lor este neconstituţională, este inadmisibilă şi trebuie să ne facem datoria faţă de cei care ne-au votat, să respectăm votul acestora. Vă mulţumesc!
(sursa: http://www.psd.ro/newsroom.php?newi_id=3217)

1 comment:

Anonymous said...

sonsted

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.