10 March 2010

Despre rromi într-un minut


Corina Creţu:
Mr President, you are staying so much in line that I think that, for these one-minute speeches, at least today on International Women’s Day, Parliament should have made a gesture of generosity to women.

Aş vrea să aduc, azi, în atenţie câteva cazuri de discriminare a românilor în Europa care, din păcate, se tot înmulţesc în ultima perioadă. Chiar zilele trecute purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Copenhaga făcea declaraţii cu caracter rasist şi xenofob la adresa românilor, în timp ce presa daneză eticheta o întreagă naţiune pentru infracţiunea comisă, se pare, de un emigrant român.

La începutul acestui an, o fetiţă româncă de 13 ani din Italia s-a sinucis, lăsând în urmă o mărturie cutremurătoare legată de discriminarea la care era supusă de către colegii de şcoală. Aţi putut vedea şi dumneavoastră recent, în trenurile companiei franceze de căi ferate, afişe care solicitau clienţilor să semnaleze toate faptele românilor organismului de securitate naţională din cadrul SNCF franceze.

Cred că sunteţi de acord cu mine că orice om care încalcă legea trebuie să plătească, dar aceste etichete la adresa unei întregi naţiuni sunt inacceptabile, iar cazurile pe care le-am relatat aici ilustrează deteriorarea atmosferei de convieţuire interetnică în ţări cu tradiţie democratică, manifestări care sunt incompatibile cu principiile ce stau la temelia Uniunii Europene şi alterează grav spiritul comunitar european, trădând existenţa unei regretabile cortine de fier între cetăţenii Uniunii.

“Strasbourg, 10 martie 2010

Eurodeputatele PSD Daciana Sarbu si Corina Cretu au solicitat, marti, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, actiuni concrete pentru imbunatatirea situatiei romilor in Uniunea Europeana, pledand pentru elaborarea si aplicarea unei strategii comune la nivelul UE pentru integrarea romilor. Declaratia celor doua deputate europene a avut loc cu ocazia dezbaterii intrebarii adresate Consiliului UE si Comisiei Europene privind cel de-al doilea Summit european dedicat comunitatii rome, care urmeaza sa aiba loc in aprilie la Cordoba.

Daciana Sarbu a subliniat ca, in ciuda faptului ca sumele alocate in ultimii ani pentru proiectele dedicate imbunatatirii situatiei celei mai numeroase si mai vulnerabile minoritati din Europa se apropie de jumatate de miliard de euro, conditiile de trai ale acestei comunitati raman improprii si discriminarea acesteia se adanceste.

“Este momentul sa trecem de la bune intentii la fapte. Din pacate, Comisia Europeana inca nu a dovedit ca are vointa necesara coordonarii actiunilor pentru imbunatatirea nivelului de trai si de integrare sociala a romilor, precum si pentru combaterea actiunilor rasiste indreptate impotriva lor”, a afirmat Daciana Sarbu, propunand ca problematica romilor sa se constituie intr-o sarcina speciala bine definita pentru Comisarul pentru afaceri sociale, iar printre expertii Comisiei insarcinati cu aceasta problematica sa se numere si specialisti de etnie roma.

In interventia sa, Corina Cretu a subliniat ca “se mentine o discrepanta masiva intre planuri si studii si transpunerea acestora in realitate, pentru a imbunatati vizibil viata comunitatii rome, care ramane grupul etnic cel mai vulnerabil din Europa, in conditiile in care se confrunta cu nivelul cel mai ridicat al saraciei si al excluderii sociale”. Vicepresedinta Comisiei pentru dezvoltare a PE a precizat ca perspectivele nu sunt deloc imbucuratoare, avand in vedere ca aproximativ jumatate din populatia roma este alcatuita din minori, datorita natalitatii crescute dar si din cauza sperantei mici de viata.

“Cred ca primul pas intr-o strategie coerenta de incluziune trebuie sa fie asigurarea accesului nediscriminatoriu la educatie al tinerei generatii de romi, singura care poate juca rolul decisiv de agent al schimbarii, pentru integrarea pe piata muncii si pentru depasirea cercului vicios al excluderii sociale”, a declarat Corina Cretu”.

(Textul complet al interventiei Dacianei Sarbu):

Doresc de la bun inceput sa-mi exprim speranta ca Summitul pentru Romi de la Cordoba va reprezenta momentul decisiv pentru asumarea unei strategii comune consacrate incluziunii romilor.

Conditiile de trai ale acestei comunitati raman improprii si discriminarea ei se adanceste, in ciuda faptului ca sumele alocate in ultimii ani pentru proiectele dedicate imbunatatirii situatiei celei mai numeroase si mai vulnerabile minoritati din Europa se apropie de jumatate de miliard de euro.

Cred ca este momentul sa trecem de la bune intentii la fapte. Din pacate, Comisia Europeana inca nu a dovedit ca are vointa necesara coordonarii actiunilor pentru imbunatatirea nivelului de trai si de integrare sociala a romilor, precum si pentru combaterea actiunilor rasiste indreptate impotriva lor.

Consider ca este necesar ca problematica romilor sa se constituie intr-o sarcina speciala bine definita pentru Comisarul pentru Afaceri Sociale, iar printre expertii Comisiei insarcinati cu aceasta problematica ar fi foarte util sa se numere si specialisti de etnie roma. Cred, de asemenea, ca avem nevoie de o abordare atat sociala, cat si culturala, pentru a nu adanci inegalitatile deja existente, atat in privinta gradului de alfabetizare, cat si a celui de ocupare a fortei de munca. In acest sens, solicit Comisiei sa incurajeze programele de acces pe piata muncii a romilor migranti, cooperarea dintre autoritatile locale si comunitatile de romi si sa aiba in vedere o colaborare mai stransa cu organizatiile non-guvernamentale.



9 comments:

LuMassa said...

Bibliooooo prietene ce faci pe unde te petreci? Jumatatea ta anti te cauta te striga, vrea versuri in contrareplica :) vrea sangeeeee. Printre altele ce mai faci?

Bibliotecaru said...

Am trecut pe acolo... dar vă distraţi prea bine.

nimrod said...

Mă gândesc să o invit într-o seară la o cafea, la mine acasă, pe onor europarlamentara Corina Creţu să vadă şi domnia ei de aproape cum trăiesc vulnerabilizaţii ăştia next-door, care nu-s ca pomu', în chefuri non-stop şi manele date la maxim, din zori în zori şi cât ne mai rămâne nouă celorlalţi din viaţă pe chestia asta... Eu înţeleg că să arătăm că muncim, da' orişicât!

Bibliotecaru said...

Sunt oameni şi oameni.

nimrod said...

Corect! 99% ei...

nimrod said...

Dar dacă e vorba doar de o încercare simplistă a PSD de a recupera ce se mai poate din electoratul de etnia care este, după ce i l-a suflat PDL-ul, respectiv Traian Băsescu, de sub nas?

Bibliotecaru said...

:)
Exact asta fac rromi, stau cu ochii pe Parlamentul European să vadă ce fac europarlamentari precum Daciana Sârbu şi Corina Creţu...

Nu e pentru recâştigarea romilor pentru că astfel de intervenţii sunt la cele două doamne o obişnuinţă de mulţi ani, după cum, de exemplu, doamna Adina Vălean se ocupă tradiţional cu telecomunicaţiile (mai nou cu sursele strategice de energie).

Anonymous said...

Stimate domn,
Ne-ar face o deosbita placere sa participati la Gala Premiilor TNL in calitatea dvs. de prieten al democratiei. Am postat aici mai multe detalii: http://alexandrumarin.wordpress.com/2010/03/10/gala-premiilor-tnl/

Sper ca o sa ne onorati cu prezenta. :)

Bibliotecaru said...

@ alexandrumarin
Vă mulţumesc pentru invitaţie dar sunt nevoit să o declin.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.