România pare o ţară mâncată de durere, de fobii, de stres. Diferenţa dintre noi şi ei este dată de un mal şi celălalt mal. Cu toate acestea la ei era mai bine. Asta m-a uimit în comentariului reporterului, "la ei era mai bine", muzică, antren, veselie.
Emil Boc: Ne-am ţinut de cuvânt şi am inaugurat această linie de feribot. Am spus la întâlnirea de la Sofia că până la sfârşitul lunii martie vom fi inaugurat linia de feribot şi iată că astăzi suntem aici.
Este o măsură bună în privinţa libertăţii de mişcare a cetăţenilor ţărilor noastre. Sperăm că, începând cu martie 2011, nu vom mai avea nevoie de nici un act de identitate de a trece dintr-o parte în alta, odată cu aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Am discutat câteva aspecte punctuale care vizează colaborarea viitoare: în primul rând, continuarea lucrărilor la Podul Clafat-Vidin şi avem speranţe că vom primi un răspuns pozitiv de la Comisia Europeană pentru prelungirea Programului ISPA.
De asemenea, ne propunem să extindem colaborarea bilaterală prin construcţia a cel puţin două noi poduri – Bechet-Oreahovo şi Călăraşi-Silistra, precum şi construcţia a două noi hidrocentrale, ca formă directă de colaborare între noi. În privinţa taxelor de la Podul Giurgiu-Ruse, sperăm ca, înainte de deschiderea sezonului estival, să găsim o soluţie cu privire la taxa pentru autoturisme.
/.../
Emil Boc: Vă mulţumesc, domnule prim-ministru, pentru primirea pe care ne-aţi făcut-o. Multe salutări prietenilor şi vecinilor noştri bulgari! Vă mulţumim pentru ospitalitatea cu care ne-aţi primit, ne simţim ca acasă. Sperăm ca, prin ceea ce am făcut astăzi, împreună cu primul-ministru Boyko Borissov, să putem circula mult mai uşor, ca două ţări membre ale Uniunii Europene şi, nu în ultimul rând, ca două ţări vecine şi prietene.
Împreună cu domnul prim-ministru Boyko Borissov avem în plan să dezvoltăm relaţiile noastre, atât pe linie de infrastructură, cât şi pe lina altor proiecte. Vrem să mai construim cel puţin două poduri pentru Dunăre şi, de asemenea, să construim în comun hidrocentrale, pentru producţia de energie.
De asemenea, avem în vedere modernizarea Podului Giurgiu-Ruse. Sperăm ca, începând cu sezonul estival, maşinile să circule cu mai puţine taxe peste acest pod şi, de asemenea, sperăm să finalizăm construcţia Podului Calafat-Vidin. Împreună cu domnul prim-ministru facem eforturi la Bruxelles, la Uniunea Europeană, să putem menţine banii pentru finalizarea Podului Calafat-Vidin. Îi felicit pe cei care au făcut posibil acest proiect, Ministerul Dezvoltării Regionale din România, Ministerul Transporturilor, precum şi autorităţile locale, care în parteneriat cu dumneavoastră, au reuşit să aducă bani europeni şi să-i punem la dispoziţia cetăţenilor noştri.
Mult succes şi să ne vedem cu bine!
Boyko Borissov: Stimate domnule prim-ministru, stimată preşedinte a Adunării Naţionale, stimaţi miniştri, dragi concetăţeni,
Ne bucurăm să fim aici, împreună cu dumneavoastră, la această investiţie de aproximativ 13 milioane de leva: uitaţi-vă cât de frumoasă este!
Avem în intenţie să facem aici şi o hidrocentrală. Aceasta reprezintă locuri de muncă, reprezintă investiţii şi, practic, conduce la prosperitatea regiunii.
Ştiţi că am fost la Podul Vidin-Calafat. Din păcate, acest proiect este în urmă şi trebuia, la sfârşitul acestui an, 2010, să dăm înapoi la UE în jur de 200 milioane /.../. Dar împreună cu colegul meu, am /pledat/ la Bruxelles pentru a-i convinge să ne dea prelungirea fondurilor necesare construirii podului, încât să finalizăm construcţia acestui pod cu banii de la Uniunea Europeană şi să nu luăm banii dumneavoastră în acest scop. De aceea vă spun cât este de important acest moment. Practic, folosim banii Uniunii Europene, astfel încât să nu ne atingem de banii dumneavoastră. Din păcate, acest lucru nu s-a realizat înainte. Aşa că, din partea noastră, a statului, a populaţiei, o mobilizare deplină, astfel încât în 2-3 ani de zile să stabilizăm ţara şi să arate cum arată acest loc începând de azi.
Avem în vedere să realizăm încă două poduri, vrem să micşorăm, chiar să eliminăm taxele de la podul Giurgiu-Ruse. Aici, în această locaţie portuară, feribotul va circula de cel puţin patru ori pe zi. Atât timp cât există transport, există activitate, există viaţă activă. Altfel, totul este dar uitării. Aşa că vă doresc tuturor să fiţi sănătoşi, să dea Dumnezeu să fie într-un ceas bun. Şi continuăm să lucrăm pentru dumneavoastră.
Este greu, dar această criză nu va dura 100 de ani. Totuşi, în aceste luni, în acest an, facem proiecte astfel încât să trecem de această perioadă.
Vă mulţumesc domnule prim-ministru. Şi încă ceva: împreună cu primul-ministru al României, cu miniştrii de Interne ai României şi Bulgariei, lucrăm activ, astfel încât într-un an să intrăm în Spaţiul Schengen. Spaţiul Schengen înseamnă să nu mai arătăm aceste cărţi de identitate la trecerea frontierei, ci să fie loc liber de trecere pentru toţi oamenii, în toate ţările Uniunii Europene. Facem tot posibilul ca în 2011 să simţiţi şi dumneavoastră acest beneficiu.
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 19.03.2010
(sursa: http://www.guv.ro/declaratii-sustinute-de-primul-ministru-emil-boc-si-boyko-borissov-prim-ministru-al-republicii-bulgaria-la-inaugurarea-liniei-de-feribot-turnu__l1a108432.html)
(sursa: http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/2570-Linia-de-feribot-ce-leaga-Turnu-Magurele-de-Nicopole-inaugurata-de-premierii-roman-si-bulgar.html)
Realizarea liniei de ferry-boat s-a fãcut prin implementarea unui proiect „în oglindã” româno-bulgar finantat din fonduri europene prin Programul Phare CBC 2002. Costul proiectului pentru partea românã a fost de 4,5 milioane euro, din care 3,30 milioane euro fonduri Phare si 1,20 milioane euro cofinantare din partea beneficiarului. Principalele lucrãri efectuate au vizat amenajarea platformei si rampei auto, lucrãri hidrotehnice si constructia clãdirilor aferente. Ferryboatul “EUROPA”, care va traversa Dunãrea, poate transporta 260 de pasageri, 34 de autovehicule si maximum 9 tiruri. Nava poate fi ancoratã în orice port dunãrean care dispune de instalatii portuare specifice, având o autonomie de circa 21 de zile sau 350 Km. Autovehiculele ce vor fi îmbarcate pentru trecerea frontierei de pe malul românesc pe malul bulgãresc beneficiazã de rampe de îmbarcare auto care conferã deplinã sigurantã atât la îmbarcare cât si la debarcare.
Proiectul are drept scop promovarea bunei vecinãtãti si a stabilitãtii în zona frontalierã prin construirea unei noi cãi de acces între cele douã tãri.
(sursa: http://www.mdrt.ro/stiri.php?s=1105704)
No comments:
Post a Comment