24 March 2010

Dincolo de "bani la buget", lipsa banilor în sănătate aduce moartea


Lumea nu vede sănătatea ca o realitate în spatele statisticii. Din când în când mai moare cineva şi atunci statistica capătă un chip. Realitatea este că fiecare cifră din statistici reprezintă o persoană cu rude, cu o viaţă în spate...

http://media.realitatea.net/multimedia/image/200812/w298/image_122813987787322600_2.jpg
(sursa: http://media.realitatea.net)
Declaratie politica 23 martie 2010


Buna dimineata doamnelor si domnilor,

Astazi problema cea mai stringenta mi se pare sanatatea.
Avem peste 3 milioane de romani care sufera de afectiuni cronice.
Durata de viata a romanilor a ajuns printre cele mai scazute din Europa. Suntem pe primul loc pe continent la mortalitatea provocata de cancerul de col uterin si de san, iar sifilisul si tuberculoza, boli extrem de rare in Vest, ne lovesc cu putere. Bolile cardiovasculare reprezinta in Romania 61% din cauzele mortii, in timp ce in Europa incidenta mortilor cauzate de aceste boli a scazut la 31%. Aceste date sunt gestionate de Centrul National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informatic in Domeniul Sanatatii.

In urma cu doi ani, comisia prezidentiala pentru sanatate anunta ca in fiecare an, 60.000 de romani mor din cauza problemelor din sistemul sanitar.

O sa va enunt cateva precizari facute atunci de aceasta comisie, in raportul prezentat publicului:

- un copil care se naste in Romania are sanse de sase ori mai mari sa moara in primul an de existenta, fata de unul nascut in Suedia.
- Bolile infectioase au o incidenta mult mai mare la noi fata de media europeana. Hepatita B este de doua ori mai raspandita, iar incidenta tuberculozei este cea mai mare din Europa.
- Aproape jumatate din decesele la barbati si peste o treime din cele la femei ar putea fi evitate, daca sistemul sanitar ar oferi conditii mai bune.

Comisia prezidentiala pentru sanatate propunea la acea vreme, ca printre solutiile pentru remedierea acestei situatii sa se afle suplimentarea resurselor pentru sanatate, mai precis 6 procente din PIB alocate acestui sector, precum si situarea pacientului in centrul sistemului sanitar.

Unde ne aflam azi? Vin si intreb partidul aflat la putere, partidul d-lui presedinte Basescu, a carui comisie ne sesiza acum doi ani despre deficientele sistemului sanitar. De ce nu pune acum in aplicare sugestiile pe care i le facea la acea vreme propria comisie prezidentiala? Situatia imbolnavirilor este la fel de grava, daca nu chiar mai rau. Toti responsabilii sistemului sanitar de azi se plang ca banii alocati pentru sanatate le vor ajunge doar pana in iunie. Dupa aceasta data se anunta colapsul.
Si ca sa supravietuiasca, in loc sa repartizeze eficient banii de la bugetul de stat, introduc noi taxe pe seama contribuabilului.

Coplata serviciilor medicale este nu numai o nedreptate facuta romanului care contribuie din salariu atat la bugetul de stat, cat si la cel al sistemului de sanatate, este o TRAGEDIE. Intr-o tara aflata in criza, unde pensiile ingheata, salariile scad, iar somajul este in crestere, sa trimiti romanul sa-si plateasca inca odata serviciile medicale este inuman. Specialistii spun ca 40% din populatia Romaniei nu-si va putea permite plata acestor servicii.

Reprezentantii Casei Nationale de Sanatate spera sa dezvete romanii sa se mai duca din orice durere la spital. Sa se gandeasca de doua ori inainte sa deranjeze un doctor.

Stimati colegi parlamentari,

Vin in fata dumneavoastra si va cer sa ne opunem unei noi nedreptati: efectele coplatii serviciilor medicale pot fi devastatoare!

Sanatatea devine din ce in ce mai scumpa. 4 din 10 romani nu-si vor permite sa mearga la doctor.
Desi medicina moderna inseamna preventie, legiferarea coplatii va crea exact efectul contrar. Si asa , in Romania, conform statisticilor, prea multi romani bolnavi ajung prea tarziu la medic. Iar o tara cu oameni bolnavi nu poate progresa!

Oana Niculescu Mizil, deputat

(sursa: http://oananiculescumizil.wordpress.com/2010/03/23/declaratie-politica-23-martie-2010/)

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.