03 May 2011

Întrebări care nu vor avea răspuns


COMUNICAT DE PRESĂ
(03 mai 2011)

Declaraţia de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut marţi, 3 mai a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă privind tematica abordată în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care a avut loc în cursul zilei de 2 mai 2011.

Vă prezentăm textul declaraţiei de presă:

„Bună ziua.
Aşa cum aţi fost informaţi încă de ieri, astăzi vă fac o scurtă declaraţie legată de cele stabilite în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în şedinta care a avut loc în data de 2 mai a.c., la ora 19.00.

A fost o şedinţă care a avut două subiecte pe ordinea de zi. Primul s-a referit la solicitarea Statelor Unite ale Americii de a utiliza Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi Portul Constanţa ca infrastructuri de tranzit pentru transportul de militari şi tehnică militară către Irak şi Afganistan - probabil ştiţi că Statele Unite încă au în Irak 150.000 de militari -, dar şi pentru transportul de militari şi tehnică militară din Irak şi Afganistan către Europa. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat utilizarea Aeroportului Kogălniceanu şi a Portului Constanţa pentru tranzitul către şi dinspre Irak şi Afganistan. În felul acesta, Kogălniceanu şi Portul Constanţa devin două infrastructuri strategice şi pentru Statele Unite, nu numai pentru România. Procesul se va derula în primele două luni în vederea autorizării, după care va funcţiona autorizat, fără supraveghere americană, în baza acordului dintre România şi Statele Unite. De asemenea, temporar, având în vedere că una din bazele din Mediterană este într-un proces de modernizare, pe Kogălniceanu vor putea staţiona patru avioane cisternă ale Statelor Unite şi patru avioane de transport C17. Acestea sunt doar temporar, problematica legată de tranzit este una pe termen lung. Cu privire la acest subiect, astăzi voi transmite Parlamentului scrisorile prin care îi informez cu privire la decizia luată. Cel de-al doilea subiect discutat ieri în CSAT a fost legat de locaţia pentru amplasarea rachetelor din scutul antirachetă american. Practic, din luna februarie de anul trecut, când România a răspuns pozitiv invitaţiei Statelor Unite de a fi parte a acestui program de securitate, s-au desfăşurat analize cu privire la locaţia optimă pentru acest sistem de apărare. Au fost analizate mai multe locaţii.

Vă pot spune, pentru informarea dumneavoastră, că sunt circa 120 de parametri care trebuie îndepliniţi de o astfel de locaţie pentru ca sistemul să fie în deplină siguranţă. În cele din urmă, s-a optat şi noi am aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu, din judeţul Olt. Baza aeriană rămâne sub comandă românească, iar parte din suprafaţa bazei va fi utilizată de sistemul antirachetă american. Precizez - comandantul bazei este ofiţer român. Nu este vorba de o bază americană, ci de o bază militară a forţelor aeriene române, care este parţial utilizată şi de sistemul antirachetă. Pentru deservirea sistemului antirachetă, la Deveselu vor fi dislocaţi în medie circa 200 de militari americani, iar cifra maximă care poate fi atinsă ca număr de militari dislocaţi este de 500. Din punct de vedere al informării, vă pot spune că ieri, după ce am adoptat decizia de amplasare la Deveselu a acestei baze, am invitat reprezentanţii administraţiei locale din judeţul Olt, i-am informat şi am obţinut acordul lor pentru această amplasare. De asemenea, în momentul de faţă, în drum către Slatina se află o delegaţie româno-americană care va prezenta în detaliu condiţiile de funcţionare a bazei. Sigur, în detaliu în sensul condiţiilor care trebuie respectate, nu detalii funcţionale ale bazei, ci ce trebuie să se întâmple sau să nu se întâmple în jurul bazei aeriene şi suprafeţele, zonele de securitate. De altfel, cu privire la acest lucru i-am informat şi eu ieri seară şi pe domnul prefect, şi pe preşedintele Consiliului Judeţean, primarii din zonă.

Aş vrea să fac precizarea că sistemul antirachetă american este un sistem defensiv, nu este destinat ofensivei, este un sistem defensiv de apărare a teritoriului României şi al Statelor Unite, de apărare împotriva rachetelor balistice. Sigur, de eficienţa, de eficacitatea sistemului beneficiază şi alte ţări. Dar realizarea sistemului este o înţelegere bilaterală americano-română. La momentul la care statele membre NATO vor dezvolta scutul antirachetă, aşa cum s-a stabilit la ultimul summit de la Lisabona, şi componenta americano-română va fi integrată acestui sistem. Deocamdată este o tratare bilaterală a sistemului şi, repet, baza aeriană Deveselu rămâne sub comanda ofiţerilor din forţele aeriene române. Aş face o menţiune: în opinia mea, cu realizarea acestei componente a scutului antirachetă România se află la cel mai înalt nivel de securitate din istoria ei şi cred că, din acest punct de vedere, putem spune că România şi-a atins un obiectiv important, acela de a-şi garanta securitatea pe termen lung, şi nu conjunctural. Mai fac precizarea că elementele de scut antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.

Acestea sunt elementele care, cred eu, trebuiau comunicate astăzi. Ştiu că este o dezbatere publică - dacă vă interesează nivelul de alertă pe care România îl adoptă, rămânem pe nivelul precaut, codul nivelului precaut este albastru, nu este nevoie să ridicăm nivelul de alertă. România, în ultimii ani, a avut o singură dată şi numai pentru o săptămană cod galben, deci alertă moderată, în timpul Summitului NATO. În momentul de faţă nu avem niciun element, nu avem nicio informaţie concretă care să justifice ridicarea nivelului de alertă. Imediat ce astfel de informaţii vor exista, vă asigur că vom reacţiona corespunzător legilor. Vă mai atenţionez că nimeni nu se poate juca cu nivelurile de alertă, pentru că ele costă. Orice ridicare a nivelului de alertă înseamnă cheltuieli suplimentare. În momentul de faţă, România a răspuns solicitării unor state de întărire a protecţiei unor ambasade. Deja am dat răspuns pozitiv acestor solicitări, dar la nivelul României se menţine nivelul precaut, deci al doilea ca nivel, după verde, care este nivel scăzut, urmează albastru, deci nivel precaut. Şi, ca să nu existe confuzii, următoarele trepte de alertă sunt galben, care înseamnă moderat, după galben urmează portocaliu, care înseamnă risc terorist ridicat, şi roşu, care înseamnă nivel critic. Deci suntem pe al doilea nivel, precaut, culoarea albastră. Acestea sunt cele ce doream să le comunic. Vă mulţumesc mult. Vă doresc o zi bună! La revedere!”

Departamentul de Comunicare Publică
03 Mai 2011


Ascultând discursul prezidenţial mi-au venit în minte câteva întrebări. Sunt absolut convins că despre aceste probleme nu va vorbi public nici un preşedinte al României.

În primul rând mă întrebam de ce oare toată lumea găseşte normal ca americanii să-şi pună oamenii şi tehnica militară pe teritoriile statelor membre ale NATO dar nici un stat membru al NATO nu face acelaşi lucru în America. Nu am să scriu iarăşi despre scutul antirachetă, aş vrea să subliniez că ceea ce face racheta să explodeze înainte să ajungă la ţintă este "ceva exploziv" care la început va fi pe nave de război americane şi apoi vor fi instalate terestru.

Adevărata întrebare este dacă Statele Unite ar fi acceptat ca România să pună 24 de rachete de tip SM-3 la 300 de kilometri de Casa Albă. Ca să înţelegeţi exact, aceste Standard Missile 3 au o rază de acţiune operaţională de 500 de km.

http://hashmonean.com/images/arrow3.jpg
(sursa foto: http://hashmonean.com/2010/05/27/fast-track-arrow-3-raising-the-bar-on-missile-defense-video/)



Întrebarea este... dacă racheta interceptată are încărcătură nucleară sau este o armă chimică (că tot spuneau americanii că face Sadam Husein arme chimice), ce se întâmplă cu materialul radioactiv sau chimic... Ei bine, el va rămâne, cum este şi normal, în aer deasupra României, nu va da fuga la alţii.

Încă o dată, dacă România ar vrea să pună nişte rachete la 300 de km de Casa Albă... ce ar spune domnul Barack Obama?

În al doilea rând m-a lovit declaraţia preşedintelui, subliniată apăsat, cum că acest sistem nu este îndreptat asupra Federaţiei Ruse. De ce ar trebui să fie un sistem defensiv îndreptat spre cineva? Mi-am adus aminte de reacţia Statelor Unite în momentul în care Uniunea Sovietică a dorit rachete în Cuba. Atunci URSS erau anti-democraţi care atacă lumea liberă. Invers însă se poate.
Mai fac precizarea că elementele de scut antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.

În sfârşit, am fost de-a dreptul şocat când l-am auzit pe preşedinte spunând că nu se ridică nivelul sistemului naţional de alertă pentru că el costă. Nu că nu este nevoie, ci pentru că este scump. Apoi ne-a explicat pe larg cu culorile, ca să ne fie foarte clar.

...dacă vă interesează nivelul de alertă pe care România îl adoptă, rămânem pe nivelul precaut, codul nivelului precaut este albastru, nu este nevoie să ridicăm nivelul de alertă. România, în ultimii ani, a avut o singură dată şi numai pentru o săptămană cod galben, deci alertă moderată, în timpul Summitului NATO. În momentul de faţă nu avem niciun element, nu avem nicio informaţie concretă care să justifice ridicarea nivelului de alertă. Imediat ce astfel de informaţii vor exista, vă asigur că vom reacţiona corespunzător legilor. Vă mai atenţionez că nimeni nu se poate juca cu nivelurile de alertă, pentru că ele costă. Orice ridicare a nivelului de alertă înseamnă cheltuieli suplimentare.

Evident că nu trebuie ridicat nivelul sistemului naţional de alertă atunci când nu este nevoie, nimic de spus aici, dar domnul preşedinte a ţinut să sublinieze şi faptul că decizia păstrării actualului nivel este are la bază şi costurile crescute ale creşterii nivelului.

Cine spunea, acum puţin timp, o lună şi ceva.

(http://webtv.realitatea.net/actual/presedintele-basescu-a-cerut-sri-ului-sa-ridice-nivelul-de-alerta-terorista)

"Am cerut SRI să crească nivelul de atenţie cu privire la posibile atacuri teroriste undeva către jumătatea anului."

Păi atunci va fi un fel de 2 în 1, se va face o cheltuială a creşterii Sistemului Naţional de Alertă şi pentru Libia, şi pentru urmaşii lui Osama Bin Laden... dar mai la vară.

4 comments:

Darael said...

Securistul acesta chel, cea mai mare nenorocire posibila pentru Romania - mai mare chiar si decat iliescu - ar trebui sa ne raspunda la o singura intrebare noua celor care il platim pe el pe fica lui si pe slugile lui - boc, udrea si ceilalti (includ "intelectualii de clasa europeana, galactica si universala"):

Mai securistule, e adevarat ca Duma de stat a anuntat ca ORICE stat care va avea rachete in scutul de care zici, va fi TINTA PREDILECTA pentru rachetele nucleara rusesti ?

Inca o intrebare:
Mai securistule, cum o sa putem sa scapam de americani din tara ? Japonezii se chinuie sa ii dea afara de 60 de ani.

TRIST e cand vad toti limbricii aplaudand aceste idiotenii facute de acest individ numai ca americanii si altii sa il ajute sa ramana la putere.

Bibliotecaru said...

@ Darael

Stimate domn,
Dacă îmi permiteţi un mic sfat. Cred că oameni vă vor asculta mult mai mult dacă expunerea lucrurilor este făcută fără o "pasiune" a declaraţiei, de tipul "securistul acesta chel". O asemenea bogăţie de limbaj vă construieşte, din start, o imagine a comentatorului plasat deja într-o tabără, deci lipsit de obiectivitate. Cu atât mai importantă este afirmaţia cu cât ea este mai obiectivă. Lipsit de obiectivitatea, însuşi adevărul poate deveni o injurie şi atât.
Sper că nu vă supăraţi.

Darael said...

Din punct de vedere al noilor norme de dialog, aceste norme stupide adunate sub notiunea de "politically correct", asa este.

Politically correct ar trebui sa ii spun cum zic toti la tembelizor: "domnia sa"... blablabla.

Dar eu nu pot sa uit - nu cred ca altii pot - pe cei care au murit langa mine in 89 in Timisoara tocmai pentru ca securistii ca basescu sa NU mai fie la putere niciodata.

Din pacate suntem tot mai putini cei care spunem lucrurilor asa cum sunt:

- e securist ? este.
- e chel ? este.
- este exponentul dictaturii, al metodelor securiste de a controla fiecare persoana din tara asta ? este.
- mananca pe banii nostri ? da.

Atunci, de ce sa nu spun aceste lucruri ? Pentru ca se supara multi din cauza adevarului ? Cred ca nu e problema mea supararea lor. Daca ar fi cinstiti, mi-ar da dreptate si ar face ceea ce trebuie: ar face orice ca sa il dea jos si pe el si clanul mafiot pe care il patroneaza.

Precizare: sunt partinitor, dar tin partea realitatii. Nici ceilalti - psd-isti, pn-listi sau "independenti" nu sunt cu NIMIC mai buni decat hotii de la guvernare. Singura diferenta e ca unii ai si altii nu au acces la banii nostri.

O zi frumoasa tuturor !

Sfat: cand cumparati ORICE la magazin, ganditi-va ca TVA-ul si IMPOZITELE bagate in pret merg direct catre basescu, boc, udrea si ceilalti. Nu e deloc partinitor ce va zic, e adevarul.

Bibliotecaru said...

@ Darael
Nu v-am sugerat să ascundeţi adevărul, v-am sugerat să îl spuneţi într-o fel care să nu atragă atenţia mai mult asupra formei exprimării decât asupra conţinutului.

Atunci când spuneţi "preşedintele este chel", se reţine informaţia. Dacă spuneţi "Bă, chel nenorocit"... informaţia se evaporă din conţinut şi rămâne numai forma.

PS.
"nenorocit", adică lipsit de noroc.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.