22 May 2011

Muzică etno la urechi botanice


Spuneam acum câteva zile câte ceva despre prezenţa domnului Băsescu la procesul intentat domnului Surupăceanu pe tema... "etnobotanicelor".

Iată cum a reflectat presa acest "eveniment":

Judecatoria Sectorului 5 a incheiat, miercuri, dezbaterile in procesul deschis de presedintele Traian Basescu deputatului PSD Mugurel Surupaceanu, pronuntarea fiind amanata pentru saptamana viitoare, la 25 mai.

Instanta a amanat pronuntarea pentru ca avocatii celor doua parti sa aiba timp sa depuna concluzii scrise la dosar.

Presedintele Traian Basescu a afirmat miercuri, la Judecatoria Sectorului 5, unde s-a prezentat pentru interogatoriu in procesul deschis impotriva deputatului Mugurel Surupaceanu, ca aparitia fenomenului etnobotanicelor a fost o surpriza pentru autoritati.

Seful statului s-a prezentat la judecatorie la ora 13.00, dupa ce a fost citat de instanta pentru interogatoriu in procesul deschis impotriva lui Surupaceanu. Basescu a raspuns la 10 dintre cele 14 intrebari formulate de Surupaceanu, prin intermediul judecatoarei, alte patru intrebari fiind respinse de magistrat, ca urmare a unor obiectii ridicate de avocatii presedintelui.

Ce a spus Basescu in instanta despre etnobotanice

La intrebarea daca stie ca presa a relatat in mai multe randuri cazuri de imbolnaviri ca urmare a consumului de droguri, presedintele Traian Basescu a raspuns "Da".

Intrebat daca, in septembrie 2009, la initiativa sa, o comisie a elaborat raportul "Riscuri si inechitati sociale in Romania", presedintele a afirmat ca el a fost cel care a desemnat o comisie formata din specialisti care sa elaboreze un astfel de raport.

A treia intrebare a fost "Este adevarat ca raportul a inaintat propuneri doar privind reducerea consumului de tutun si alcoolu, nu si reducerea consumului de droguri?", presedintele Traian Basescu a raspuns "Nu".

Urmatoarele trei intrebari au fost respinse de instanta, in urma unor obiectii formulate de avocatii lui Traian Basescu.

Intrebat daca raportul comisiei cere dezincriminarea consumului de droguri, seful statului a sustinut ca raportul nu cere acest lucru, ci face o propunere de analiza a riscurilor pentru consumatori si daca acestea ar scadea in cazul in care consumul ar fi dezincriminat. "Raportul nu legifereaza", a adaugat Basescu.

A opta intrebare adresata sefului statului s-a referit la motivul pentru care in raportul respectiv nu s-a tinut cont de opiniile altor specialisti in domeniul consumului de droguri. Traian Basescu a afirmat ca "opiniile sunt impartite intre specialisti".

"Cei 14 sau 19 specialisti din comisie au adoptat acest raport, alti specialisti pot avea alte opinii", a adaugat Basescu.

Intrebat daca stie care este opinia pe marginea raportului a unor ONG-uri specializate in problema consumului de droguri, transmisa Administratiei Prezidentiale prin intermediul unei scrisori, Basescu a afirmat ca nu isi aduce aminte de respectiva scrisoare. "La Presedintie se primesc cateva mii de scrisori zilnic", a adaugat Basescu.

Cu privire la decizia luata pe 5 martie 2010, de a trimite spre reexaminare la Parlament a unei legi initiate de catre Surupaceanu, privind interdictia de comercializare a unor substante etnobotanice si distrugerea lor de indata, Basescu a explicat ca, la momentul respectiv, a argumentat decizia prin faptul ca era deja in vigoare o OUG care reglementa comercializarea de etnobotanice si interzicea comercializarea unor substante. Presedintele a adaugat ca prevederile celor doua acte normative trebuiau unificate.

Intrebarea cu numarul 11 adresata de instanta lui Basescu s-a referit la intervalul de 10 zile prevazut in ordonanta Guvernului, in care comerciantii de etnobotanice erau obligati sa distruga substantele etnobotanice interzise.

Presedintele a explicat ca autoritatile au fost luate prin surprindere de aparitia pe piata a substantelor etnobotanice.

"Aparitia si nivelul de propagare a fenomenului etnobotanicelor a fost o surpriza si pentru autoritati (...)Ar fi fost nerealist sa ii zicem omului De maine te arestez!. Trebuia sa le dam un timp sa intre in legalitate", a explicat presedintele motivul pentru care comerciantii au avut la dispozitie 10 zile pentru a distruge substantele interzise prin Ordonanta de Urgenta. Seful statului a adaugat ca, in orice caz, ordonanta este un act al Guvernului, nu al presedintiei.

"Nu sunt de acord cu aceasta abordare", a raspuns Basescu, intrebat fiind daca prevederile OUG lipseau de eficienta controalele autoritatilor care vizau detinerea de substante interzise.

Intrebat daca stie care este opinia exprimata public a deputatului PSD cu privire la consumul de droguri, Basescu a afirmat "Marturiesc ca nu sunt un cititor al cugetarilor lui Mugurel Surupaceanu. Stiu doar cu ce m-a atacat". De altfel, seful statului a afirmat, dupa ce a raspuns intrebarilor din interogatoriu, ca a decis sa il dea in judecata pe deputatul PSD dupa ce acesta a firmat ca si-ar fi finantat campania din droguri.

Basescu a venit la tribunal ca sa arate respect Justitiei

Dupa ce a semnat interogatoriul, Basescu a mai spus in fata instantei "Am tinut sa vin, in primul rand am vrut sa arat respect justitiei (...) Traian Basescu nu este orice persoana, reprezint statul roman in viata de zi cu zi. Doar aici sunt reclamant, dar dupa ce ies pe usa reprezint din nou statul roman". Ulterior, Basescu a parasit sala de judecata, cu incuvintarea instantei, avocatii sai invocand agenda incarcata a sefului statului.

La randul sau, deputatul Mugurel Surupaceanu a declarat, la iesirea de la proces, ca i s-a parut ca presedintele Traian Basescu a fost "nesincer" in raspunsurile pe care le-a dat instantei.

"A fost nesincer, pentru ca a spus ca nu cunoaste aspecte din raportul prezidential, care prevedea la un moment dat dezincriminarea consumului de droguri, iar domnia sa spunea ca nu s-a cerut asa ceva si ca a fost doar o propunere. In raport scrie negru pe alb ca este o solutie propusa de presedinte", a spus deputatul PSD, care a reafirmat ca Presedintia a sustinut consumul de droguri usoare. De asemenea, social-democratul a spus ca Basescu "ar fi dat inapoi", dupa inceperea procesului, in ceea ce priveste incurajarea fenomenului, lucru probat prin faptul ca solutiile prezentate in raportul prezidential nu s-au mai pus in practica.

Traian Basescu l-a dat in judecata pe Surupaceanu la 31 martie 2010, la Judecatoria Sectorului 5, cerand instantei sa il oblige pe parlamentar sa ii plateasca daune morale simbolice, pentru afirmatiile facute de acesta in legatura cu interesul PD-L si al Administratiei Prezidentiale in privinta sustinerii si favorizarii consumului drogurilor usoare.

(sursa: http://www.ziare.com/basescu/presedinte/procesul-basescu-surupaceanu-instanta-se-va-pronunta-la-25-mai-1095492)

Şi totuşi PSD insistă şi prin prisma ultimelor cazuri, ia atitudine, "se adresează medicului sau farmacistului" pentru că există efecte adverse...


(http://webtv.realitatea.net/actual/victor-ponta-despre-etnobotanice)

Cum spunea Aurel Baranga în "Sfântul Mitică Blajinu": "L-au pus pe Stavarache! Stavarache stă bine... Stavarache e tare... Formula e bună, e bună mişcarea cu Stavarache..."

Tare îmi este teamă că formulele din politica românească nu mai stau bine deloc. Dar DELOC...! Nu mai e nimeni tare, nu mai stă nimeni bine, nici o mişcare nu pare prea bună. Războiul total bulversează susţinătorii puterii, bulversează şi susţinătorii puterii din rezervă...
Nu mai vorbesc despre aberanta politică bumerang... pleacă domnul Boc de la Palatul Victoria, vine domnul Boc la Palatul Victoria. Pleacă domnul Boc din Modrogani, vine domnul Boc în Modrogani...

- Ce faci domnule? Încă foloseşti bumerangul cel vechi, nu ai luat săptămâna trecută unul nou?
- Am luat, dar nu pot să-l arunc pe ăsta vechi că tot vine înapoi.

Domnul Blaga este un bumerang pierzător, îl întoarce ghinionul. A pierdut alegerile pentru Bucureşti în faţa unui independent, a pierdut alegerile din PDL în faţa unei stele căzătoare cu te miri ce procente în sondaje... Dacă pierde şi trenul de Bucureşti şi, în loc să ajungă la Senat, rămâne undeva prin Bihor... uitarea va acapara activitatea Vasile Blaga.

http://drogurilegale.org/wp-content/uploads/2010/12/images.jpg
(sursa foto: http://www.drogurilegale.org/etnobotanice-politicieni-si-campanii-de-carton/)

Pe vremea când am copilărit nu erau droguri, etnobotanice... nici măcar Aurolocul, Şelacul or Prenadezul nu prea se găsea... pe atunci erau beţivi şi nu drogaţi. Nu credeam că o să ajung să spun asta, dar mi-e dor de beţivii de atunci.

6 comments:

nimrod said...

O, tempora! Şi mie mi se face dor din când în când de băutorii de Carmol şi Diana...

Bibliotecaru said...

Diana?!?!

nimrod said...

:)))

Un fost amic şi coleg de ziar mogulic a scris pe la începutul anilor '90 un reportaj despre "carmolişti" intitulat
"Cu Diana până la moarte!"
Între chestiile astea două era, cred, doar diferenţă de nume şi culoare...

Bibliotecaru said...

Tot nu mi-am amintit.

nimrod said...

http://www.smartbuy.ro/produse-bio/paracelsius-frectie-diana~1755887.html#

Bibliotecaru said...

:)
Dirty Diana!

De Carmol auzisem, de Diana nu... :D

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.