07 May 2011

O nouă etapă a crizei, FOAMETEA


Am fost surprins să văd la TV o reclamă care spunea ceva cam aşa...

Mâncarea te poate îmbolnăvi! Învaţă să te fereşti! O serie de 7 cărţi revoluţionare, scrise de profesorul Mencinicopschi pe înţelesul tuturor.

Brusc am văzut această reclamă ca pe un mesaj guvernamental care spune... Am otrăvit mâncarea. Dacă vrei să nu mori, stai nemâncat.

Vă amintiţi de ştirile de acum un an care spuneau că ouăle cu cifra trei sunt ouă de găini stresate? Ei bine Vânzările la la ouăle cu cifra trei a scăzut cu 30 de procente! Producătorii dau vina pe profesorul Gheorghe Mencinicopschi, care a afirmat că ouăle provenite de la păsările crescute în cuşti, te pot îmbolnăvi. Acum ei vor să îl dea în judecată şi îi cer daune de cel puţin 1,5 milioane de lei.


(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/37363/Cifra-trei-de-pe-oua-a-scazut-vanzarile-cu-30/)

După acest model, Guvernul poate scădea cheltuielile românilor cu mâncarea... Oamenii ar putea să nu mai consume nimic şi banii să-i dea la Guvern prin noi taxe şi impozite.

Metoda pe care domnul Boc a găsit-o pentru ca România să nu intre în incapacitate de plată a salariilor şi pensiilor a fost să nu mai plătească salarii şi pensii. Pe de o parte salariile au scăzut cu 25%, dublată de măsura restrângerii activităţii în sectoarelor "de stat" care a condus la valuri de şomeri, pe de altă parte pensiile au mai fost un pic ciuntite de contribuţia pentru sănătate şi bătrânii, în lipsa unei asistenţe medicale adecvate, mor pe capete.

“Stiu ca inca in Romania nu este lapte si miere si nu va fi nici in perioada imediat urmatoare, sa fim realisti. Fara masurile pe care le-am luat in 2010, Romania ar fi fost in imposibilitatea de a plati salarii si pensii. Am trecut peste aceasta perioada dificila, am luat masurile dureroase, am stabilizat economia si acum ne indreptam incet, dar sigur spre partea de crestere economica”

“Cu cat semnele din economie sunt mai multe in directia buna, cu atat Ponta si Antonescu devin mai disperati. Cu cat apar mai multe vesti in directia buna in privinta activitatii economice, cu atat gogoasa socialista se dezumfla pe zi ce trece. Orice zi care trece din 2011 pana la alegerile din 2012 trece in favoarea PD-L, asa cum orice zi pana in 31 decembrie 2010 a fost in favoarea Aliantei Socialiste”
(http://ziarestiri.com/ziare/boc-fiecare-zi-pana-la-alegerile-din-2012-trece-in-favoarea-pd-l/)

Este adevărat, semnele din economie sunt foarte multe în direcţia bună... sensul este însă greşit, pentru că în loc ca economia să se dezvolte, ea se prăbuşeşte accentuat.

http://www.ziuaveche.ro/wp-content/uploads/2011/03/emil-boc-300x184.jpg
(sursa foto: http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/boc-si-a-luat-pantofi-de-240-lei-27162.html)

Domnul Boc, arătând găurile unui buget făcut şvaiţer.

Ia te uită
Cât de mică
E această
Găurică!

Gaura este mică, dar deasă. Tocmai ce a sosit asigurarea că în 2012 există bani pentru alegeri... Găuricile sunt atât de dese, încât se pare că politica a mâncat întreg caşcavalul.

GUVERNUL BOC,
UN GUVERN PUTERNIC
ŞI ANTRENAT!




Să-l privim pe preşedinte cât de amuzat este de întâlnirea cu FMI. Domnia sa nu pare deloc apăsat de faptul că oamenii au început să moară de foame "în cel de al doilea mandat" al său, cel în care promitea "căpşunarilor" că se vor putea întoarce acasă într-o Românie prosperă.


(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/61472/Traian-Basescu-surprins-de-interesul-presei-fata-de-discutiile-acestuia-cu-reprezentantii-FMI/)

Priviţi cât de bine dispus este, cât de jovial...


(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/805393/Intalnire-la-Palatul-Cotroceni-intre-FMI-si-Traian-Basescu/)

Iată PROGRAMUL ESTE UN SUCCES, ceea ce este azi în România este exact ceea ce se menise de către FMI... Mai sunt şi probleme, dar nu din vina faptul că România este condusă de cine este condusă. Nu, sunt probleme independente de România care merge strălucit de bine, cu creşteri economice uriaşe. Ză problem iz ză craisiz... Ză macrostabilitii iz not ză chi of sacses...

Ascultaţi râsul cristalin al preşedintelui şi grijile voastre vor dispărea.

Citiţi cât de bine se pricepe preşedintele la toate cele care sunt şi PDL le pune în veci pe-acest mormânt... pardon pământ.

COMUNICAT DE PRESĂ
(07 mai 2011)

Conferinţa de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu

reşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut sâmbătă, 7 mai a.c., la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă la finalul întâlnirii cu reprezentanţii misiunii comune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Vă transmitem textul integral al conferinţei:

Bună ziua. Am observat că după amânarea de ieri a întâlnirii cu Fondul au apărut oarecare speculaţii că ar fi dificultăţi în negocierile dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Vreau să vă asigur că nu există astfel de dificultăţi şi pentru transparenţă o să vă dau câteva elemente. Sigur, în detalii va intra Guvernul odată cu finalizarea acordului, dar aş vrea să aveţi de la mine concluziile celor discutate astăzi cu comisia mixtă Fond-Uniune Europeană-Bancă Mondială.

Obiectivele noului acord cu Fondul Monetar Intenaţional, în primul rând, aş vrea să fie limpezi pentru toată lumea, să nu speculăm. În primul rând, este un acord tip precauţie şi el nu vizează o situaţie dificilă în care s-ar afla România, ci vizează continuarea unor procese de reformă, cu asistenţa instituţiilor internaţionale, în primul rând pentru creşterea credibilităţii continuării procesului. Obiectivele acestui acord de precauţie nu sunt legate de bani, ci sunt legate de implementarea unor procese care să genereze creştere economică şi menţinerea consolidării fiscale şi financiare. Deci obiectivul de stabilizare fiscală şi financiară s-a atins odată cu încheierea primului acord, iar acum avem menţinerea acestei stabilităţi ca al doilea obiectiv, dincolo de primul, care este lansarea creşterii economice. Prognoza pentru 2011 se menţine: creştere de 1,5% a produsului intern brut, faţă de 2010. Şi pentru 2012, analizându-se evoluţiile din Uniunea Europeană, ne propunem un obiectiv prudent, adică o creştere economică de 3,5. Deci este o revizuire, de la 4,5 la 3,5. Noi ne propunem o creştere economică undeva între 3,5 la 4% din PIB pentru 2012, menţinând obiectivul de deficit pentru 2012, ca de altfel şi pentru 2011.

Acum, deşi nu s-au încheiat calculele pe trimestrul I cele realizate pe primele două luni ale anului, ianuarie-februarie, ne îndreptăţesc să prognozăm o creştere economică de 0,4 la 0,6 în trimestrul I 2011 faţă de trimestrul IV 2010, ceea ce tehnic se traduce prin ieşirea din recesiune. Atenţie, spun ieşirea din recesiune, nu din criză. Deocamdată toată Europa este într-o situaţie destul de dificilă din punct de vedere al ieşirii din criză. Deci vorbim strict de ieşirea tehnică din recesiune. Economia României nu mai scade şi îşi ia un curs de creştere.

În acelaşi timp, comparativ cu trimestrul I 2010 creşterea economică va fi de circa 1,1%-1,3%. Pentru trimestrul I al anului 2011 s-a realizat şi deficitul prognozat extrem de lejer cu un spaţiu încă disponibil de 0,2% din PIB, dar acest spaţiu disponibil este generat de nerealizarea investiţiilor. Sperăm în recuperarea volumului de investiţii în trimestrul al II-lea în aşa fel încât pe primul trimestru să ne realizăm integral investiţiile. Aici aş vrea să fiu extrem de clar: avem motive de optimism dar nu avem dreptul la lipsă de prudenţă. Situaţia internaţională nu ne permite să spunem „am trecut pe creştere economică, să înceapă veselia”. Nu poate începe nicio veselie. Prudenţă şi menţinerea politicilor fiscale şi a politicilor de restructurare a economiei româneşti trebuie să fie în continuare comandamentul zero.

Despre inflaţie v-a vorbit guvernatorul. Ea are ca principale cauze creşterea preţurilor la combustibili, ca urmare a exploziei preţului ţiţeiului, şi creşterea preţurilor la alimente. Cât de justificată este şi una şi alta nu pot să mă pronunţ eu şi nu neapărat acum. Dar aici aş face o menţiune pentru a mai demonta câte o minciună propagată pe televiziuni. Se spune că sunt mai ieftini cartofii din Egipt pentru că au subvenţii sau cartofii din Polonia. În Egipt nu plăteşte nimeni subvenţii pentru producţia de cartofi. Ba dimpotrivă, ca să aduci cartofi din Egipt sau din Siria să-i vinzi în România mai înseamnă şi transport pe mare şi aşa mai deaparte, depozitare în porturi, în condiţii de refrigerare şi toate cele. Deci împingerea preţurilor la alimentele româneşti în unele segmente este nejustificată, este în primul rând o chestiune de abordare a deţinătorilor legumelor, chiar a fructelor şi aşa mai departe.

Am încercat şi o clarificare cu privire la menţiunea pe care a făcut-o Eurostat cu atât mai mult cu cât reprezentantul Uniunii Europene, a Comisiei Europene, era în delegaţie. FMI, ca dealtfel şi România, susţin cu fermitate că deficitul a fost corect calculat, la stadiul lui de deficit provizoriu calculat, deficitul pentru 2010. Sigur, ştim toţi că România tradiţional îşi calculează deficitul pe deficitul de cash, pe bugetul consolidat, diferenţa între ce cheltuim şi ce realizăm ca venituri, diferenţa asta o împrumutăm.

România îşi afirmă în continuare disponibilitatea de a primi experţi ai Eurostat, pentru a pune la punct sistemul de raportare, fiind totuşi timpul ca şi România să treacă pe sistemul de raportare ESA, specific Uniunii Europene. Noi întotdeauna am avut raportarea pe cash, aşa am transmis-o în toţi anii, niciodată nu au fost observaţii pe modul de raportare al României. Acum, dacă Eurostat doreşte să implementăm integral noul sistem de calcul, sistemul european, există toată disponibilitatea să-l calculăm. De altfel, veţi vedea şi în scrisoarea care se adresează Fondului că, pentru 2012, deficitul de 3% îl raportăm la sistemul de calcul ESA, care înseamnă câteva zecimi de procent mai mult, pentru că se mai iau în calcul şi alte deficite, de pe la nişte regii, nu sunt un specialist, vom vedea când vin experţii Eurostat să clarificăm diferenţele de abordare. Din discuţiile cu reprezentanţii celor trei instituţii am înţeles şi se confirmă şi în documentele oficiale că sistemul bancar românesc, deşi are un nivel de 12,7% credite neperformante acordate pe piaţa românească, are o bună capitalizare, capitalizarea este destul de ridicată şi au o solvabilitate, sistemul bancar, pe ansamblu, are o solvabilitate de 14,7%.

Eu vă informez din ceea ce au constatat experţii Fondului, ai Uniunii Europene şi ai Băncii Mondiale. Declaraţia mea are, în primul rând, rostul de a informa corect publicul.

Marea problemă a programului, aşa cum el a fost proiectat de la bun început, este legată de întreprinderile de stat, fie că sunt regii la nivel naţional, companii de stat deţinute de guvern sau regii şi companii ale administraţiei locale, cu capital majoritar de stat. Este lecţia pe care a trebuit s-o învăţăm de pe urma crizei şi noi toţi trebuie să înţelegem că, în 2009 şi cu precădere în 2010, s-a produs o puternică reformare a aparatului de stat, care mai continuă. Reducerea cu peste 140.000 de salariaţi a sectorului public este un progres important, dar procesul trebuie să continue. Sectorul privat s-a ajustat şi s-a adaptat, dar societăţile, regiile de stat, au stat şi au privit la criză. Ori, anul 2011 este anul în care obiectivul major este optimizarea funcţionării regiilor statului şi a regiilor de interes local sau a societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat şi a societăţilor cu capital majoritar de stat de importanţă locală. Aici, nu am nicio ezitare să vorbesc public despre câteva dintre societăţile şi regiile care sunt în atenţie pentru anul 2011 şi până la sfârşitul anului funcţionarea acestora trebuie optimizată. Mă refer la cele două complexe energetice, Turceni şi Rovinari, la Compania Naţională a Huilei, cel mai mare datornic la bugetul statului şi cel mai mare neplătitor către fondurile de pensii, de sănătate ş.a.m.d., Termoelectrica, Oltchim, Poşta Română şi multe altele, dar sunt câteva pe care am ţinut să le menţionez public. De ce le menţionez public? Pentru că pierderile lor, arieratele lor sunt plătite de fiecare român. Şi de ce le plătim? Pentru că nişte domni manageri, bine instalaţi politic şi blagosloviţi politic nu au niciun fel de apăsare, nici legată de arierate, nici legat de stocuri, nici legat de creşterile de personal şi de fonduri de salarii. Ei sunt marii „boieri” ai economiei româneşti. „Baronii” economiei româneşti îi găsim, în primul rând, la regiile de stat. Cu această ocazie atrag atenţia şi regiilor profitabile. Faptul că un Romgaz, un Transgaz, Hidroelectrica sau ştiu eu ce altă companie cu capital majoritar de stat înregistrează profit nu spune mare lucru, pentru că a înregistra un profit de o sută de milioane când tu ai potenţial să obţii un profit de 500 de milioane intră în aceeaşi categorie cu managerii cărora nu le pasă de arierate. Deci îmbunătăţirea managementului în regii şi în societăţile de stat este prioritatea zero a anului 2011. De atlfel, puteţi avea şi confirmarea de la Ministerul de Finanţe. Încă de acum două săptămâni am cerut Ministerului de Finanţe o situaţie care să fie transmisă guvnerului, dar şi mie, pentru informarea mea, din care să rezulte ce s-a întâmplat în perioada 2007-2010: dacă au crescut arieratele, dacă a crescut numărul de personal, dacă au crescut stocurile. Şi când mă refer la stocuri, nu mă refer întâmplător. De regulă se fac achiziţii de clanţe la regii care se ocupă, ştiu eu, de cu totul altceva, dar se serveşte clientela politică. Deci este esenţial să vedem cum au evoluat stocurile din 2007 şi până la sfârşitul lui 2010, cum a evolutat situaţia arieratelor, cum a evoluat situaţia personalului, pentru că nu au fost perioade în care să fi crescut activitatea şi care să justifice creşteri de personal sau creşteri de stocuri. Dimpotrivă, trebuiau reduse toate acestea.

În sfârşit, un alt obiectiv al acestui acord este accelerarea cheltuirii banilor europeni. Cred că aţi auzit asta de v-aţi săturat; şi eu m-am săturat spunând-o. Dacă vă veţi uita şi în declaraţiile mele din Parlament, 2007, 2008, 2009, 2010, toate declaraţiile din Parlament au vizat necesitatea de a cheltui banii europeni. Este adevărat, în trimestrul I se observă o accelerare la unele ministere a absorbţiei banilor, la altele nu se întâmplă nimic şi, dincolo de responsabilitatea politică, trebuie să intervină şi responsablitatea funcţionarului public. Ne-am obişnuit ca întotdeauna vinovat să fie ministrul, deşi el este politic. Şi eu spun la fel: responsabilitatea majoră este a ministrului, dar trebuie căutat şi mai jos de ministru, acolo unde sunt funcţionari publici foarte bine protejaţi de lege şi care de multe ori acţionează pe legea bunului plac, pentru simplul motiv că orice s-ar întâmpla se sparge în capul ministrului până la urmă.

Aş mai face o precizare. Constatând că menţinerea companiilor de stat şi a regiilor autonome cu raportarea la ministerele de resort nu duce la un bun control al evoluţiei lor financiare şi a sănătăţii lor din punct de vedere financiar în cel mai scurt timp acestea vor fi trecute din punct de vedere al raportării bilanţurilor la Ministerul de Finanţe şi, desigur, cu informarea ministerului de resort.

Cam acestea sunt câteva repere, câteva priorităţi şi câteva constatări ale evaluării pe care au făcut-o Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Vă pot spune că toate obiectivele trimestrului I - şi sper că vor exista astfel de declaraţii şi din partea celor anterior menţionaţi - toate obiectivele trimestrului I au fost îndeplinite în relaţia Guvern - Fond - Uniune şi Bancă Mondială, ceea ce se întâmplă destul de rar. Personal sunt optimist, dar nu pot să nu fiu şi prudent. Eu ştiu că aceste anunţuri care vizează optimizări, restructurări la regii, la companii de stat sunt neplăcute.

Dar trebuie să înţelegem şi avem lecţiile statelor din Uniunea Europeană. Nu putem intra în zona euro cu un sector de stat încă foarte puternic şi care este neperformant. Vedem state care au plătit lipsa de performanţă economică în spaţiul euro. România trebuie să prevină intrarea în zona euro fără a avea economia pregătită pentru această confruntare. De aceea este prioritară restructurarea, eficientizarea companiilor de stat. Nu vreau să menţionez ţări, una din ţările care împrumută 80 - 100 de miliarde, este o ţară care a fost tractată în cea mai mare criză datorită secotrului public. Numai dacă suntem lipsiţi de responsabilitate sau duşmani ai propriei noastre ţări nu facem ce trebuie făcut după ce am văzut ce s-a întâmplat cu alte ţări care nu au făcut la vreme procesele interne de consolidare fiscală şi de eficientizare a propriilor lor economii. Ultima informaţie este că, deşi nu are mare lucru în legătură cu acordul cu FMI , dar este parte a... acordul cu FMI este parte a procesului de pregătire, România îşi menţine ca obiectiv intrarea în zona euro în 2015. Ar fi fost păcat să nu ne menţinem acest obiectiv pentru că el se constituie şi într-o pârghie de accelerare a proceselor de restructurare chiar a economiei deţinute încă de stat şi este un termen care mobilizează. Că o fi 2015 în prima parte, că o fi în partea a două, menţinem ca obiectiv anul 2015 pentru intrare în zona euro şi unul din motivele acestui acord pe încă doi ani este exact să avem un partener cu care să ne îndreptăm către atingerea performanţelor necesare în zona euro. Dacă aveţi întrebări?

Întrebare: Aş vrea să vă întreb dacă s-a ajuns la vreo concluzie în discuţiile pe care le-aţi avut referitoare la eventuala liberalizare a preţului gazelor şi energiei?

Preşedintele României, Traian Băsescu: Este o discuţie. Personal vă pot spune punctul meu de vedere. Dacă pentru economie trebuie avut în vedere un calendar accelerat, pentru populaţie nu este posibilă aplicarea unui astfel de calendar şi obiectivul de liberalizare completă a preţurilor trebuie împins pentru undeva către 2015, odată cu intrarea în zona euro. Aici vă dau un argument: dacă economia trebuie să stea în competiţie, pentru că acesta este obiectivul nostru, o economie competitivă, populaţia nu poate sta în competiţie datorită salariilor mult mai mici decât cele din ţările zonei euro, spre exemplu. De aceea punctul de vedere exprimat şi la sosirea delegaţiei şi astăzi a fost că trebuie să privim liberalizarea pe două paliere, unul pentru economie şi altul pentru populaţie; palierul populaţie trebuind împins către 2015 pentru liberalizare, şi la energie electrică, şi la gaze.

Dar vă rog să mă înţelegeţi foarte bine. Nu este o chestiune populistă, ci este o chestiune reală, de cifre. Salariul unui salariat din România, comparat cu salariul unui salariat, nu spun neapărat Franţa, chiar din Polonia, încă este mai mic. Nu mai vorbim cu Franţa sau cu Germania, deci trebuie să privim realist la liberalizare. Vă rog.

Întrebare: Aţi vorbit despre restructurare şi optimizarea companiilor cu capital de stat. S-a vorbit şi despre vreo privatizare?

Preşedintele României, Traian Băsescu: Acestea sunt stabilite, privatizări de pachete minoritare de acţiuni. Dacă ţin bine minte, la Petrom -10 procente, la Transgaz, Romgaz câte 15 procente, dar nu au făcut obiectul discuţiei. Obiectul discuţiei l-a făcut nevoia de a accelera procesele de eficientizare a sectorului de stat din economia românească.

Întrebare: Despre reducerea contribuţiilor la asigurările sociale s-a discutat?

Preşedintele României, Traian Băsescu: Nu s-a discutat, dar vă pot spune o părere personală şi sinceră - şi acum nu înjuraţi aducătorii veştii rele. Nu cred că este posibil anul acesta. Dacă putem susţine câteva luni reducerea de CAS anul acesta, este evident că o putem face. Marea problemă este ce facem în 2012 când trebuie să venim şi cu deficitul la 3% ESA, respectiv 2,5% pe cash, fac o aproximare. Deci trebuie să sărim de la 4,4 la 2,5 pe cash, aproape două procente de produs intern brut. De unde completăm diferenţa asta pentru plata pensiilor şi a salariilor? Şi aşa fondurile sunt deficitare. Aducem bani de acasă şi la sănătate, şi la pensie, şi la şomaj.

Nemaifiind întrebări, eu vă mulţumesc. Vă doresc o sâmbătă plăcută şi scuze pentru convocarea astăzi, dar sunt convins că dacă nu spuneam nimic după întâlnirea cu Fondul, probabil că ar fi fost foarte multe speculaţii pornind de la amânarea de ieri. Vă pot spune că este în regulă. E prima dată când am văzut delegaţia Fondului mulţumită şi, într-adevăr, punctând pe urmă toate obiectivele pentru trimestrul I, am constatat că toate au fost îndeplinite, ceea ce e foarte important. Vă mulţumesc mult, un week-end plăcut vă doresc!


Departamentul de Comunicare Publică
07 Mai 2011
(http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12902&_PRID=lazi)


Chiar aşa... Popor Român, executaţi şi voi un week-end plăcut, că de neplăcut vă loviţi în timpul săptămânii.

Anul 2011 a fost, pe rând, anul cu adevărata prosperitate a românilor, anul care se va fi terminat cu criza, recesiunea şi toate cele care sunt rele pe pământ, iacă, între timp Traian Băsescu ne expune şi 30 sa părere despre 2011... acum un an al optimizării.

Secvenţe de la şcoala de vară a viitorilor miniştri ai Guvernului Boc...



Caşcavalul este în ghizdanul fiecărui pedelist! Aveţi grijă ce moţiune votaţi...

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.