25 August 2011

Banii din Roşia Montana mai fac o victimă


Doamna Daciana Sârbu a realizat un articol, excelent aş spune, despre problema Roşia Montana.

Un presedinte de inchiriat

Unul dintre instrumentele de succes ale marketingului este asocierea produsului care se doreste promovat cu o celebritate, cu un nume de rezonanta in spatiul public. Si fiindca cei de la RMGC nu si-o permit probabil pe Lady Gaga si nici pe manelistul Guta, s-au multumit cu Traian Basescu.

(http://dacianasarbu.wordpress.com/2011/08/23/un-presedinte-de-inchiriat/)

Citiţi şi restul, că este foarte interesant. Articolul relevă manipularea colosală a informaţiei despre această eventuală violare a României. Banul este însă ochiul dracului.

Iată şi comentariul meu (la ora asta încă în moderare).

Bibliotecaru on August 24, 2011 at 6:02 pm

Cei de la RMGC nu l-au “entuziasmat” numai pe preşedinte, foarte mulţi politicieni au o reacţie ciudat de entuziastă la adresa acestei probleme. Dacă la anumiţi parlamentari PDL mă aşteptam, am înţeles că şi de la PNL sunt câţiva parlamentari, parcă şi de la PSD… nu mă aşteptam la anumite elite intelectuale la un asemenea lucru. Cel mai mult m-a deranjat “prestaţia” academicianului Răzvan Teodorescu. Mai sunt şi mulţi ziarişti, dar aici cred că publicitatea se cumpără, mai mult sau mai puţin.

Interesant este că la nivelul Parlamentului European lucrurile stau un pic ciudat. În timp ce doamna Monica Macovei era un teribil luptător împotriva proiectului Roşia Montana şi s-a mai temperat un pic, doamna Adina Vălean a mers până acolo încât a organizat şi dezbateri în favoarea RMGC şi acum parcă s-a mai temperat, după atacurile presei.

Pentru mine este un gust amar. Românii au tot apărat acest pământ când li s-a spus să ia arma în mână, dar liderii au tot vândut din ce au apărat ei, au vândut şi viitorul românilor, au vândut orice atunci când au avut un interes financiar. În ultimii ani ne-am vândut petrolul, ne-am vândut serviciile, ne-am vândut comerţul, şi sistemul energetic, şi industria… şi poporul este din sărac şi mai sărac. Mai avem mineritul şi agricultura. După ce vom fi vândut şi pământul, vom fi săraci lipiţi şi cerşetori în propria noastră ţară, vânduţi ca sclavi pentru plata unor datorii făcute în numele românilor şi cheltuiţi de oligarhii României.

De ce acest blestem? Unde este astăzi un salvator al neamului care să ne redea încrederea şi vigoarea naţională?


Ei bine, banii din Roşia Montana mai fac o victimă tocmai acolo unde nu m-aş fi aşteptat să fie, în UDMR şi tocmai în zona Palatului Cotroceni. Cam despre ce sumă o fi vorbă de vreme ce domnul Kelemen Hunor s-a arătat atât de violent, fără nici un fel de respect pentru democraţie, libertatea de exprimare şi alte păcăleli menite să acopere faptul că în România există o dictatură oligarhică. Ce or să ne facă băieţii şi fetele cu ochii sclipind a aur tuturor celor care vor mai bine ţară şi sănătate decât îmbogăţirea oligarhilor? Probabil că ne vor trimite la canalul Bucureşti-Dunăre, că tot se aude că se redeschide şantierul.

21 august:
Consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs a semnat, duminică seara, la Cluj-Napoca, o petiţie prin care asociaţia Transilvania Verde îi cere ministrului Culturii să retragă certificatul de descărcare arheologică, pentru masivul Cârnic, de la Roşia Montană.
După ce a semnat protestul, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, Peter Eckstein-Kovacs a declarat presei că s-a raliat demersului pentru că, în opinia sa, investiţia de la Roşia Montană este una păguboasă pentru România.
"Îmi face mare, mare plăcere să semnez apelul celor de la Transilvania Verde, prin care protestează împotriva, investiţiei, să îi zicem aşa, de la Roşia Montană. Este o poziţie de a mea arhicunoscută, pe care o repet de câte ori trebuie să o repet, pentru că este o afacere păguboasă pentru România. Eu sper ca nici toamna asta, nici în toamna viitoare şi nici la Zilele Maghiare din 2023 nu vom avea parte de cianuri, nici la Cluj, nici la Roşia Montană." a spus Eckstein-Kovacs.
Organizaţia Transilvania Verde adună semnături, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca pentru a-i cere ministrului Kelemen Hunor să retragă certificatul de descărcare arheologică necesar începerii investiţiei de la Roşia-Montană, reprezentanţii organizaţiei susţinând că au adunat deja sute de semnături.
(http://www.mediafax.ro/politic/peter-eckstein-kovacs-investitia-de-la-rosia-montana-este-paguboasa-pentru-romania-8638679)

24 august
:
Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la Sic, judeţul Cluj, că nu a semnat scoaterea Muntelui Cârnic de pe lista monumentelor istorice protejate.
"Eu nu mă ocup de hârtiile pe care le semnează domnul Eckstein. Domnul Eckstein ar trebui să decidă dacă este membru UDMR sau se delimitează de preşedinte. Dacă se delimitează, are cale liberă şi drum liber să meargă unde doreşte. Domnul Eckstein este în cunoştinţă de cauză: nu eu am semnat avizul de descărcare de sarcină arheologică, este primul pas într-adevăr în ceea ce priveşte responsabilitatea Ministerului Culturii. Comisia Naţională de Arheologie a aprobat în unanimitate şi eu, în aceste condiţii, am asigurat cadrul juridic, legal, financiar, pentru a salva 80 la sută, sau cât se poate de mult din patrimoniul cultural construit şi arheologic, pentru că asta este responsabilitatea mea. Dar următorul pas nu l-am făcut, nu am semnat, şi asta trebuie să semnez eu, nu directorul de la Alba, scoaterea Muntelui Cârnic de pe lista monumentelor istorice este pe lista A. Asta înseamnă o protecţie sporită, foarte puternică şi în acest moment Muntele Cârnic este pe lista A, nu a fost semnat ordinul privind declasarea acestui monument arheologic", a spus Kelemen Hunor.
Conform sursei citate, semnarea ordinului privind declasarea Muntelui Cârnic va fi luată la nivel de Guvern. "Nu am semnat încă ordinul pentru că sunt multe aspecte care trebuie discutate. În primul rând, participarea statului român în ceea ce priveşte procentele din firma respectivă şi până când acest lucru nu se clarifică, eu nu am cum să merg mai departe şi nici ministrul Mediului nu are cum să meargă mai departe, acest lucru trebuie decis la nivel guvernamental. Nu ministrul Mediului şi cel al Culturii dau drumul la acest proiect", a declarat Kelemen.
Acesta a adăugat că, dacă exploatarea va începe, patrimoniul cultural va fi protejat. "Eu am fost acolo de multe ori, am stat acolo fără presă ca să nu fiu acuzat că fac imagine pe Roşia Montană şi în mare parte cunosc situaţia de acolo, e un dezastru în ceea ce priveşte patrimoniul cultural şi în ceea ce priveşte mediul. În acest moment, la Ministerul Culturii lucrurile sunt sub control, vreau să vă liniştesc că Muntele Cârnic este pe lista A, este protejat, este sub protecţia legii. Vom discuta dacă vom susţine sau nu investiţia de acolo, am discutat în UDMR aceste lucruri şi mulţi suţin, unii nu susţin acest proiect. Eu pot doar să spun că dacă se va face în continuare exploatarea, patrimoniul cultural va fi salvat într-o proporţie foarte foarte mare", a susţinut ministrul Culturii.
(http://www.mediafax.ro/politic/kelemen-nu-semnez-deocamdata-declasarea-muntelui-carnic-eckstein-sa-decida-daca-e-membru-udmr-8650436/)

25 august:
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este nemulţumit de gestul consilierului prezidenţial Peter Eckstein Kovacs de a fi împotriva proiectului de la Roşia Montană şi îi cere să se gândească dacă vrea să continue activitatea alături de Uniune.
"El a semnat o iniţiativă a societăţii civile. Fiecare are libertatea de a semna sau a nu semna o petiţie. Eckstein, prin această semnătură, s-a delimitat de mine şi el trebuie să se gândească dacă se delimitează - şi s-a delimitat de preşedintele Uniunii -, dacă vrea să continue activitatea alături de noi sau nu. Şi nu asta este problema, că nu este de acord cu mine, fiindcă de foarte multe ori nu a fost de acord; el, prin această atitudine, cunoscând exact situaţia - fiindcă este şi jurist, nu numai consilier prezidenţial şi fost senator - el cunoaşte foarte exact că ministrul culturii nu a semnat nimic, avizul direcţiei judeţene poate fi atacat în instanţă şi în acest moment muntele Cârnic este pe lista monumentelor istorice, este protejat şi din acest punct de vedere nu s-a schimbat, nu s-a intervenit nimic", a declarat Kelemen Hunor, în localitatea clujeană Sic.
Liderul UDMR îl acuză pe consilierul prezidenţial că, de fapt, îşi face campanie de imagine. "Din păcate, Eckstein construieşte doar imagine politică şi se foloseşte, aşa cum s-a folosit şi în 2004 de aceste organizaţii, pentru a-şi construi imagine. Acest lucru face şi în acest moment", a completat preşedintele UDMR.
(http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/79265-Kelemen-Hunor-Eckstein-sa-delimitat-de-mine-si-trebuie-sa-se-gandeasca-daca-continua-alaturi-de-noi.html)

Mai încet, domnule Kelemen Hunor, că astfel de durităţi miros cumplit a bancnote de tip gold-dolari. Nu are sens să contaminaţi întreg partidul, pardon, organizaţie, cu povestea asta. Preşedintele unui organism nu trebuie să spună organismului ce să facă, ci să reprezinte organismul slujindu-i. Cum puteţi să ameninţaţi un membru cu excluderea pentru că nu susţine un proiect economic, oricare ar fi motivaţia sa (că doar nu a primit mită sau avantaje pentru a NU susţine distrugerea Roşiei Montane)? Revizuiţi-vă atitudinea că sunteţi la un pas să vă înscrieţi printre forţele anti-democratice ale României.



UPDATE:
Anumite voci spun că Peter Eckstein-Kovacs şi-ar da demisia din funcţia de consilier prezidenţial.

5 comments:

tigara electronica said...

un articol foarte interesant!

Anonymous said...

Mie chestia asta imi pare ca e pentru Basescu (si clanul lui), tunul vietii, tunul care-l inscrie cu adevarat in galeria marilor asasini economici.
Flota practic a fost un tun de incalzire, pentru amatori.

Si daca nu poate sa ridice o tara, probabil s-a gandit ca e mai bine sa o darame.

Bibliotecaru said...

Banii sunt mulţi, poate să fie şi un miliard pentru "Protocol", dar se şi împarte la foarte mulţi oameni.

Anonymous said...

Cand ai 1 mld. euro de impartit si (adica 1000 de milioane)conduci un clan mafiot care la randul lui conduce un stat, e usor sa-i "multumesti" pe multi. Nu e neaparat nevoie sa le dai din banii aia, ii scapi de dosare, ii pui in functii, ii lasi sa praduiasca din alte surse, ma rog, imaginatia mea e limitata la chestii d-astea.

D-aia cel mai bine ar fi: lasati muntii asa cum i-a facut Dumnezeu, uitat de minerit, facut proiecte europene si schimbata radical toata zona, reconversie profesionala si sociala.

De ce nu spune nimeni ca Rosia Montana a fost tinuta intentionat in saracie prin caracterul monoindustrial instituit legal, blocand astfel orice sansa de dezvoltare?

Bibliotecaru said...

Eu nu spun că există acel miliard, spun însă că ar putea să existe, nu ar fi exclus.

Altfel sunt perfect de acord cu cele ce le spuneţi.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.