20 August 2011

România ignifugă


În popor există o vorbă:

"Foaie verde trestia
Ţi se vede chestia."

Gândirile guvernării sunt cam descheiate în zonele care acoperă "ruşinica pudica". Stinghereala celui care se află în societatea dar nu ştie să se comporte în societate, este vizibilă la tot pasul la doamnele şi domnii din Guvernul României. Politica românească este plină de oameni care au ajuns foarte sus deşi nimeni nu i-a pregătit pentru a face faţă acestei zone rarefiate a societăţii. Astăzi am auzit la ştiri că domnul Igaş mai are de dat afară şi nişte pompieri şi nu am putut gândi altceva decât... omul ăsta e normal? Cum să dai afară pompierii?

Mi-am dat seama că domnia sa nu poate să vadă deloc în spatele cifrelor, pentru că nu înţelege sistemul şi care este rolul fiecărui angajat în sistem

Ministrul Traian Igaş a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că procesul de restructurare a Ministerului Administraţiei şi Internelor se apropie de finalizare, astfel încât, din octombrie, aparatul central şi structurile subordonate vor funcţiona cu 10.000 de oameni mai puţin.

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a precizat în conferinţă că până acum au fost organizate şi s-au desfăşurat concursuri pentru 38.850 de posturi din structurile subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor, la care au participat 41.880 de persoane.

Dintre cei înscrişi, 36.069 au promovat concursul, iar restul au fost respinşi sau nu s-au prezentat. În urma concursurilor organizate au fost înregistrate 242 de contestaţii, din care 187 au fost respinse, 25 sunt în curs de rezolvare, iar restul au fost admise. Rata mică de contestaţii înregistrată este pusă pe simplul fapt că toate concursurile au fost înregistrate video.

La nivelul întregului minister, 46.997 de persoane au fost puse la dispoziţia conducerii unităţilor din care fac parte, urmând ca în perioada imediat următoare să fie şi ultimele concursuri, astfel încât începând cu luna octombrie Ministerul Administraţiei şi Internelor să funcţioneze cu 10.000 de oameni mai puţin.

(http://pompierivideo.blogspot.com/2011/08/igas-mai-va-avea-din-octombrie-cu-10000.html)

Cum este de partea cealaltă a demiterii?
Bancul lui igaş: 1.000 de pagini de bibliografie ca să răspunzi la întrebarea "De ce te-ai încadrat în Poliţie?"
Criteriile de evaluare a poliţiştilor pentru disponibilizări, bătaie de joc marca Igaş
Autor: MARA RADUCANU
Pe 24 septembrie 2010, peste 8000 de poliţişti au dat "examenul" vieţii în faţa Palatului Cotroceni. De atunci,"caschetele" au avut multe de pătimit, iar şeful lor,Traian Igaş, le-a servit mai mereu ca fel principal ameninţarea cu disponibilizările şi balonul de săpun despre reorganizarea Ministerului de Interne (MAI). Ca un om trecut prin febra examenelor- căci, aşa cum îl recomandă CV-ul, Igaş are la activ vreo trei facultăţi şi un bacalaureat, luat ce-i drept, pe la 23 de ani- ministrul a hotărât să-i facă pe subordonaţii săi să-şi merite locul în sistem. Aşa că, dacă e ordin, cu plăcere, toată lumea să poftească la interviu!

Un interviu banal şi subiectiv care şterge însă tot trecutul profesional al unui lucrător - fie el de la Ordine Publică, de la Investigaţii Criminale, din Jandarmerie, IGSU etc- cu ani de experienţă, de muncă şi de realizări. Ceea ce ne îndreptăţeşte să vă întrebăm, domnule ministru Traian Igaş, în calitate de şef peste Interne, dacă dumneavoastră credeţi că în acest mod veţi reuşi să-i păstraţi în sistem pe cei cu adevărat profesionişti şi valoroşi. Şi dacă cinci, 11 sau 20 de întrebări sunt concludente într-atât încât să distrugeţi viaţa unui om după 25 de ani de muncă?! Pe când o testare şi pentru Domnia-voastră?

S-a strigat catalogul şi pentru lucrătorii de la Investigaţii Criminale, Secţia 5!
Ieri a fost rândul lucrătorilor de la Investigaţii Criminale din cadrul Secţiei 5 să treacă prin febra testării. Cu solicitare făcută de ziarul nostru la Poliţia Capitalei şi aprobată, am intrat preţ de juma de oră să luăm pulsul examenului şi să vedem cum stau candidaţii cu emoţiile şi cu... cunoştinţele. Ca să intre mai bine în atmosferă, şi implicit în peisajul anilor de şcoală, cei 21 de lucrători de la Investigaţii Criminale au fost chemaţi pentru testare chiar într-o unitate de învăţământ de pe lângă secţia de poliţie.

Ora 8:45, dimineaţa. Doi câini - aduşi parcă special pentru asistenţă, probabil trimişii ministrului - ne ies în întâmpinare. Intrăm în şcoală, iar preşedintele Comisiei, de altfel Adjunctul Secţiei 5, ne face semn să mergem înt-o sală de clasă. În bănci, aşezaţi ca nişte şcolărei cuminţi şi disciplinaţi, mai bine de zece persoane îşi aşteaptă rândul la interviu. Văzând desenele făcute de elevii care învaţă în respectiva şcoală, expuse pe perete, ai senzaţia că bieţii oameni aşteaptă parcă să se strige catalogul. Nu unul cu note bune sau proaste, ci cu disponibilizări. Alţii fac ture-ture, pe hol. Un singur absent.

În mâinile Comisiei de evaluare - formată dintr-un preşedinte, un şef de birou, un ofiţer de la Investigaţii Criminale, doi reprezentanţi din cadrul sindicatului SNPPC - stă soarta acestor oameni. Unii dintre ei cu ani grei de experienţă în spate. Interviul cu pricina, pe cât de simplu, pe atât de subiectiv. Cinci întrebări profesionale. Big Brotherul din sala de examen surprinde tot. Pentru mai multă transparenţă… "Au fost două variante de subiecte făcute de dimineaţă, sigilate. Unul dintre candidaţi a fost chemat să extragă varianta de examen. Intră un singur om, are timp de gândire, are timp să-şi structureze pe o ciornă subiectele şi după vine şi prezintă în faţa comisiei. Sunt camere video instalate, iar candidaţii pot veni după să facă contestaţie", povesteşte comisarul-şef Iordache, adjunctul Secţiei 5.

Din câte înţeleg, după marele test, trei vor trebui să plece. Oamenii par nemulţumiţi şi resemnaţi. Şi-au adus cu ei cărţi şi cursuri de specialitate. Să mai repete. Emoţiile îi trădează şi nu fac decât să mai răsfoiască din când în când maculatura. Nu comentează prea multe.Ţinând cont de loc, de timp şi de moment, e de înţeles. "Aveţi emoţii pentru astăzi?", îl întreb pe un domn cam la vreo 40 si ceva de ani. Iniţial tace. "Cred că e examenul vieţii mele. Vă daţi seama că de ceea ce se întâmplă astăzi atârnă serviciul nostru". "Nu este normal", intervine în discuţie un alt candidat. "Practic sunt cele cinci întrebări şi atât. Noi doar pe baza acestor întrebări suntem păstraţi sau daţi afară. Gândiţi-vă că nu se mai ţine cont de experienţa noastră, de activitatea noastră de până acum. Practic, de întreaga noastră muncă. Ce se întâmplă dacă avem trac sau dacă emoţiile sunt aşa de mari încât nu putem să ne concentrăm? Nu e corect. Avem oameni, profesionişti desăvârşiţi, cu ani de experienţă, dar care nu mai ştiu poate în teorie, spre exemplu care sunt etapele într-un dosar de omor…Însă face o muncă impecabilă. Ce facem? Îl dăm afară?"

36 de ore la examenul-interviu de la Gherla
Şi de la Bucurteşti, Secţia 5 Poliţie, ne mutăm cu testările la Gherla, acolo unde examenul-interviu pentru cei 38 de agenţi de la Ordine Publică, a durat vineri 36 de ore fără întrerupere. S-a dormit cu capul pe mese, nu s-a mâncat, iar la ora patru dimineaţa candidaţii mai erau încă în sala de testare. O singură persoană a picat interviul. Un profesionist cu peste 20 de ani de experienţă în spate. Nu a mai contat pentru nimeni acest aspect. "Într-adevăr, a durat 36 de ore. Interviurile au avut loc vinerea trecută, începând de la ora 9.30. Oamenii au fost chemaţi într-o încăpere şi ţinuţi 36 de ore. Nu se poate aşa ceva. Stăteau cu capul pe mese, pe scaune îmbrăcaţi în uniformă. Mi se pare degradant. A mers foarte greu. Intra câte unul, erau 11 întrebări- profesionale şi întrebări de personalitate- şi dura 40 de minute, o oră, o oră şi jumătate. În funcţie şi de cum decurgea discuţia. A fost totul înregistrat şi audio şi video", a povestit pentru Jurnalul Naţional un om al legii de acolo care a hotărât pentru mai multă siguranţă să-şi păstreze anonimatul.



Întrebări cu iz de disponibilizare
"Ce te-a determinat să vii la acest examen?"; "De ce te-ai încadrat în poliţie?"; "Enumeraţi nişte infracţiuni prevazute în legea 61/1991"; "Modul de intervenţii în diferite situaţii"; "Vorbiţi despre regimul disciplinar în cadrul MAI". Sunt câteva dintre întrebările la care a trebuit să găsească un răspuns pe placul comisiei candidaţii de la Poliţia Gherla. "Sincer, eu examenul ăsta l-aş fi văzut în scris. Sub forma unui text grilă. S-a dat o bibliografie stufoasă de o mie şi ceva de pagini. Sunt colegi la anumite secţii de poliţie care au un volum mare de activitate şi nu au timp să stea mereu să citească. Şi omul se blochează, unii sunt mai emotivi", susţine aceeaşi sursă.

21 de posturi desfiinţate la Poliţia Iaşi
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi a stabilit să desfiinţeze 21 de posturi. Însă acest număr nu implică faptul că 21 de poliţişti nu vor mai avea de lucru. Mai mult decât atât, la Iaşi există câteva cadre din sistem care fie au depus cerere pentru ieşirea la pensie, fie şi-au depus demisia din diferite motive. Evaluările celor vizaţi s-au făcut deja în capitala Moldovei încă de pe 28 iulie, mai rămânând doar trei subunităţi unde susţinerea evaluării s-a amânat câteva zile. "Noul stat de organizare a venit de la conducerea IPJ Iaşi cu un anumit număr de posturi în minus iar la subunităţile unde acestea s-au desfiinţat s-a organizat această evaluare", a mai spus inspectorul Ţăranu. În ce priveşte criteriile de care s-a ţinut seama în alegerea subunităţilor vizate, reprezentantul IJP Iaşi a spus că s-a avut în vedere desfiinţarea unor posturi nu de mult timp înfiinţate, cum ar fi cele de poliţie rurală. (Cristinel C. Popa)

17 disponibilizări la poliţia Hunedoara
Şi în judeţul Hunedoara au început evaluările poliţiştilor. Deocamdată nu se cunoaşte numărul celor care vor părăsi sistemul. Neoficial s-a vorbit de 17 poliţişti. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Hunedoara, agent principal, Adriana Voina, în judeţ au început evaluările poliţiştilor: "Aceste evaluări pe teme profesionale se desfăşoară în două centre, unul la Deva şi altul la Petroşani. Nu putem să spunem câţi poliţişti vor părăsi sistemul până nu se încheie procesul de evaluare. Există departamente în care sunt, de exemplu, patru poziţii şi trebuie să rămână doar trei, dar, pe de altă parte, există altele în care sunt doar două posturi ocupate şi ar fi nevoie de trei. Astfel, un poliţist care va fi alt patrulea în departamentul lui, ar putea să dea concursul pentru o funcţie în altul. De aceea, încă nu ştim exact dacă vor pleca sau nu poliţişti". Toate evaluările sunt înregistrate audio. (Monalise Hihn)
(http://www.jurnalul.ro/special/special/bancul-lui-igas-1-000-de-pagini-de-bibliografie-ca-sa-raspunzi-la-intrebarea-de-ce-te-ai-incadrat-in-politie-587087.html)

Eu îi doresc domnului Igaş să nu ajungă în poziţia de a încerca roadele propriilor reforme, dar tare aş vrea să fie primul din seria de politicieni "de aur" ai României care să ofere răspuns la întrebarea "Ce cauţi în politică, musiu? Nu-ţi era bine acasă făcând..." şi aici este ceva personalizat, adică "administrator" pentru domnul Igaş.

PS.
I-aş fi transmis domnului Igaş această postare dacă domnia sa ar fi avut, desigur, un blog unde să poţi să şi comentezi ceva.

Şi pentru că veni vorba despre blogul domniei sale, domnul Igaş are un blog format exclusiv cu citate din presă despre domnia sa. Sau domnia asa a lăsat pe altcineva să facă blogul, sau blogul este realizat de cineva fără legătură cu domnul Igaş, sau domnia sa este incredibil de narcisist.

De exemplu:

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian IGAŞ, a susţinut astăzi, 18 august a.c., la sediul M.A.I., o conferinţă de presă pe teme de actualitate aflate pe agenda ministerului.

Cu acest prilej, ministrul Traian Igaş a prezentat stadiul procesului de revizuire a pensiilor, modificările ce vor fi aduse statutului poliţistului, introducerea obligativităţii absolvirii cursului de management strategic pentru persoanele care vor ocupa funcţii de conducere, precum şi stadiul procesului de evaluare a personalului ca urmare a aplicării măsurilor de reorganizare instituţională la nivelul M.A.I.

Potrivit centralizării realizate la data de 10 august a.c, pentru ocuparea a 38.850 posturi a fost necesară organizarea de examene. Din cele 46.997 persoane puse la dispoziţie, 41.880 si-au manifestat intenţia de a participa la examenele desfăşurate în intervalul 15 iunie – 15 septembrie 2011.

Până la data realizării acestei centralizări au fost declarate admise 36.069 persoane şi respinse 5.105, iar 716 persoane înscrise la examen nu s-au prezentat la acesta. În urma afişării rezultatelor la examenele desfăşurate au fost depuse 242 contestaţii dintre care 187 au fost respinse, 30 admise iar 25 erau în curs de soluţionare.

„Numărul posturilor efectiv ocupate în urma examenelor era de 36.069. Procesul de evaluare va continua până la data de 15 septembrie 2011”, a precizat ministrul Traian Igaş.

Referindu-se la Statutul poliţistului, ministrul Traian Igaş a declarat că se intenţionează introducerea în fluxul legislativ, în scopul adoptării, a unei noi forme a acestuia, în perioada imediat următoare. În acest sens, vor fi operate modificări în ceea ce priveşte condiţiile de admitere în corpul ofiţerilor de poliţie, transferul lucrătorilor ministerului de la o armă la alta, precum şi modificarea perioadelor de avansare în gradul profesional.

La conferinţa de presă au mai participat secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul M.A.I., chestor de poliţie Ioan DASCĂLU, şi inspectorul General al Poliţiei Române, chestor de poliţie dr. Liviu POPA. Preluare site MAI

(http://igas.ro/ultimele-articole/ministrul-traian-iga-a-prezentat-stadiul-procesului-de-reorganizare-institu-ional-la-nivelul-m-a-i)
Domule Igaş,
Dacă daţi afară pompierii, nu pot decât să mă rog pentru o românie ignifugă. Şi nu uitaţi...
"Foaie verde trestia
Ţi se vede chestia."

4 comments:

Anonymous said...

Igas e inca o sluga a lui Basescu, un executant pe care nu te poti supara prea tare deoarece el doar executa ordine. Si stim bine ca Basescu e suparat pe politisti ca i-au facut scandal pe peluza de la Cotroceni.

Bibliotecaru said...

Vedeţi dumneavoastră,
Sute de hectare au ars în Rezervaţia Naturală Delta Dunării producând un dezastru ecologic în condiţiile sub-finanţate de astăzi. Dacă aceste condiţii în rândul pompierilor ajung la statutul de mizerie, probabil că astfel de incendii se vor întinde la nivelul României, pentru că nu va mai fi cine şi cu ce să le stingă. Şi nu e vorba numai de incendii, ci şi de oricare altă situaţie de urgenţă.

Sincer, nu prea îmi pasă cine este vinovat de aşa ceva, cred că important este că statul român a început să nu-şi mai respecte obligaţiile, pentru că nu mai asigură serviciile lui către populaţie... or politica, în integralitatea sa, este cea care stabileşte inputurile în sectorul public şi outputurile din sectorul public... nu pot să fiu eu vinovat că nu merg serviciile publice.

Anonymous said...

Daca s-ar face niste anchete jurnalistice 'undercover' asa, pe bune, in unitatile de pompieri v-ati pune mainile-n cap de ce ati afla. N-au bani sa intretina echipamentele, sa cumpere cauciucuri l amasini, de salariile lor si-au batut joc guvernantii si asa mult mai departe... dar cui ii pasa...

Bibliotecaru said...

Cum cui îi pasă? Mie, nouă, beneficiarii acestor servicii... Ce, eu nu văd că pompierii încă mai au acele autospeciale "APCA Roman" ce erau vechi şi acum 20 de ani?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.