La început m-a blocat nesimţirea celor care vor să omoare Roşia Montana în tone de cianuri. Acest stil de a minţi în faţă că nu există riscuri ecologice cât timp se folosesc tone de cianuri şi muntele dispare pur şi simplu, cu tot ce este pe el şi în el... m-a indignat. Indignarea a crescut şi mai tare când am văzut că acea firmă, al cărui nume chiar nu vreau să-l pronunţ, a cumpărat pur şi simplu oameni cu impact în mass-media pentru a le face reclamă şi a convinge românii că totul e OK... că altfel nu văd cum cineva s-ar trezi într-o relevaţie pe care să o împărtăşească lumii întregi cum că exploatarea minieră este o pleaşcă, vorba unui fost ministru.
Lucrurile nu s-au oprit aici, toată gâlceava s-a mutat în instituţiile Uniunii Europene şi lupta a început în jurul interzicerii folosiri cianurilor. Chiar când credeam că am scăpat cu muntele la locul lui, au început contra-lobby-ul şi prin Europa.
Colac peste pupăză...
acum 2 ani 1 luna Basescu la Rosia Montana: Trebuie sa impacam istoria cu economia!
T. Basescu a tinut sa vada cum stau cu adevarat lucrurile in aceasta zona, cu controversatul proiect de exploatare a aurului. Presedintele a vizitat minele in care se extragea in vechime aur si cupru, si s-a interesat de situatia actuala a mineritului.
Dupa o scurta intalnire cu mai marii judetului, presedintele a fost condus in inima muntilor, acolo unde de mai bine de 2000 de ani se exploateaza aur, argint si cupru. Si unde a vazut la fata locului ce probleme sunt acum.
(http://stirileprotv.ro/stiri/politic/basescu-la-rosia-montana-trebuie-sa-impacam-istoria-cu-economia.html)
Joi, 18 august 2011 Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de el, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor", potrivit Mediafax.
Seful statului a precizat ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene.
El a adaugat ca Guvernul "trebuie sa aiba curajul" insa sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.
"In orice caz, un asemenea proiect nu poate fi inceput fara un aviz al Comisiei Europene. Problema este ca Guvernul sa aiba curaj sa spuna, in primul rand romanilor, ca acest proiect trebuie inceput si dus la bun sfarsit - cu protectia mediului, cu obligatia celor care exploateaza sa refaca mediul si reimpartire a drepturilor din exploatarea zacamantului de aur, argint si alte metale", a afirmat Basescu.
Presedintele Basescu a evocat ca argument evolutia pretului aurului in ultimii cinci ani. "Ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii sa o puna in valoare? Pentru ca resursa asta nu e nici a ONG-urilor, nu e nici a Ungariei, care nu stiu ce avize ar trebui sa dea Romaniei... Nu trebuie sa dea niciun aviz, suntem inca stat suveran", a adaugat Traian Basescu.
Presedintele a subliniat ca trebuie foarte bine planificata protejarea mediului. "Iar pe cei care vorbesc despre distrugerea mediului ii invit sa mearga acum la Rosia Montana. Eu am fost de trei ori. E adevarat, niciodata ca presedinte al Romaniei. Am sustinut si sustin proiectul, cum sustin orice tip de dezvoltare industriala", a mai spus Basescu.
(http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9839088-traian-basescu-proiectul-rosia-montana-trebuie-facut-dar-renegocierea-partajarii-beneficiilor.htm)
Joi, 18 august 2011 Proiectul de la Rosia Montana trebuie sa respecte cele mai bune practici europene in ceea ce priveste mineritul pe baza de cianuri, pentru avizarea sa nefiind necesar vreun aviz special din partea Comisiei Europene, a declarat joi, pentru Mediafax, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
"Conform prevederilor si directivelor UE si ale Conventiei de la Espoo, nu ne trebuie un aviz special din partea Comisiei Europene, ci trebuie doar sa aplicam aceste prevederi (etapele speciale de avizare, n.r.)", a spus declarat ministrul Mediului, rugat sa comenteze declaratiile sefului statului de joi pe tema proiectului de la Rosia Montana.
Borbely a facut o serie de precizari referitoare la politica reprezentantilor Comisiei Europene fata de proiectele miniere pe baza de cianuri.
"In legatura cu atitudinea Comisiei Europene privind tehnologia cianurii, desi exista o rezolutie a Parlamentului European in care acesta cere Comisiei Europene sa analizeze aceasta procedura si sa vina cu o propunere de tehnologii mai bune, in momentul de fata - si am vorbit de doua ori cu Janez Potocnik, comisarul pentru mediu - Comisia are urmatorul punct de vedere: pana nu vor fi gasite tehnologii mai bune decat cea cu cianura - si in momentul de fata nu exista - trebuie ca statele, in avizarea acestui gen de proiecte, sa ceara si sa aplice permanent cele mai bune practici", a declarat Borbely.
Referindu-se la ce inseamna de fapt "cele mai bune practici" in mineritul cu cianuri, ministrul a povestit ca a fost in Suedia, "o tara care are mare grija de mediu", unde a vizitat o astfel de mina. "Acolo ei au un sistem inchis prin care reduc in asa masura concentratia de cianuri incat, atunci cand apele reziduale ajung in lacul de acumulare, aceste substante nici macar nu mai pot fi masurate", a povestit ministrul, spunand ca a cerut investitorului de la Rosia Montana sa aplice "un sistem similar".
"Eu am cerut doua chestiuni: sa reduca procentul de cianura pana la un nivel care sa nu mai fie poluant pentru natura si sa dea banii pentru renaturare, aproximativ 160 de milioane de dolari, in primii ani de exploatare si nu in ultimii. Investitorul a fost, in principiu, de acord cu ambele solicitari, ramane sa le discutam punctual, concret", a declarat ministrul Borbely.
Oficialul guvernamental a tinut sa precizeze ca toate cele stabilite "vor fi trecute" in avize, astfel incat sa existe mecanisme de sanctionare in cazul in care intelegerile nu sunt respectate.
Ministrul Mediului si Padurilor a aminitit ca inca de la inceputul mandatului a anuntat ca va propune Guvernului o hotarare prin care sa se acorde acordul de mediu pentru acest proiect numai in cazul in care va avea siguranta ca investitorul "va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul".
Borbely a mai anuntat ca "CAT-ul (Comitetul de Analiza Tehnica a proiectului minier de la Rosia Montana n.r.) mai are de analizat doua capitole ale studiului de impact, apoi urmeaza sa anunte decizia". Acesta a evitat sa estimeze cand ar urma ca ministerul pe care-l conduce sa anunte decizia la care a ajuns in urma analizei proiectului.
(http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-9843556-borbely-contrazice-basescu-pentru-proiectul-rosia-montana-nu-trebuie-avizul-doar-respectam-cele-mai-bune-practici.htm)
Nimeni, nici DNA, nici ANI, nici sfânta icoană... aici nu întrevede nimeni actul de corupţie... altfel instituţiile văd departe, până la Bruxelles în cazul deputatul european Severin.
Ce spune domnul Băsescu contează mai puţin, că până la urmă nu domnia sa ia astfel de hotărâri, cu ministrul Borbely este însă altă treabă, cu totul altă treabă. Domnia sa este ministrul mediului şi nu vede în folosirea atâtora tone de cianuri nici un impediment ecologic.
astăzi, 13:22 Preşedintele PSD, Victor Ponta, a susţinut, vineri, într-o conferinţă de presă, că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu legate de proiectul Roşia Montană sunt o încercare de a-şi proteja sponsorii din campania electorală.
Ponta a evitat să se pronunţe pe fond asupra oportunităţii proiectului Roşia Montană, afirmând că mai întâi Gold Corporation ar trebui să facă publice sponsorizările acordate unor persoane politice şi unor publicaţii.
"Ca şi în 2004, Traian Băsescu îşi protejează sponsorii din campanie, împotriva intereselor României. Cred că mai întâi trebuie să discutăm despre transparenţa fondurilor Gold Corporation pentru a sponsoriza persoane politice şi mass-media. Gold Corporation ar trebui să facă publice toate persoanele politice, fie că sunt de la PSD, PNL sau PDL, pe care le-a sponsorizat, pentru că la Băsescu ştim sigur că a fost, probabil şi la Roberta Anastase. Altminteri, riscăm să avem în România cel mai grav caz de lobby şi corupţie politică", a susţinut Ponta.
Preşedintele PSD a mai spus că "un semn de întrebare" legat de finanţările politice ale corporaţiei este şi că unii consilieri politici ai lui Traian Băsescu, printre care Tal Silberstein şi Dan Andronic, colaborează cu Gold Corporation.
"Ca de fiecare dată, Traian Băsescu se gândeşte doar la buzunarele sale şi niciodată la interesele României", a mai afirmat Ponta.
Întrebat dacă el sprijină sau nu continuarea exploatării la Roşia Montană, Ponta a răspuns: "După ce aflu câţi politicieni şi câte ziare plăteşte Gold Corporation, pot să îmi fac o părere".
(http://www.mediafax.ro/politic/ponta-in-cazul-rosia-montana-basescu-isi-protejeaza-sponsorii-din-campania-electorala-8633571/)
Oricât aş vrea ca Victor Ponta să nu aibă dreptate, pentru că nu aş vrea ca românii să-şi bată chiar atât joc de România încât să o vândă pe nimic (şi iar îmi vin în minte milioanele de români care au murit pentru a apăra "fie pamă de pământ românesc" şi de cei care tremură la ridicarea tricolorului), domnia sa are însă o logică care "se potriveşte" observaţiilor asupra evenimentelor legate de Roşia Montană... nu am cum să nu ciulesc urechile la spusele domniei sale.
Putem vede ce înseamnă o astfel de exploatare, pentru că s-au mai făcut şi în alte părţi. Iată un exemplu:
Priviţi cu atenţie şi vedeţi cianurile împrăştiate liber pe munte, priviţi muntele care dispare efectiv, este măcinat metru cub cu metru cub până în loc de munte va rămâne o groapă. Muntele dispare pur şi simplu. Dispare pământul, dispar copacii, animalele, vestigiile istorice, apa este contaminată în profunzime şi nu este potabilă. Nu vorbesc despre acea piscină de la final, cea din care se dă la fraieri să guste din ea pentru a vedea că nu e toxică, ci apa care se înfiltrează în pământ, atunci când ei stropesc cu cianuri în mod liber, fără nici un fel de protecţie pentru că nu au cum să protejeze nici fauna, nici plantele, nici evaporările care se vor revărsa în valuri peste Ardeal. Tone de cianuri, cât să reacţioneze cu un întreg munte, cascade de cianuri, cât să omoare de mii de ori fiecare român.
Şi ce obţine România? Praful după tobă.
Mai aproape de noi, Exploatarea miniera Roşia Poieni
Întreb şi eu direct, ca să stau liniştit, cercetează cineva suspiciunile astea de mită... sau nu. Nu de alta, dar să nu mai fiu în starea asta de agitaţie, aş vrea să ştiu cum stă treaba.
12 comments:
O mizerie generala ... Ponta tupeu maxim avand in vedere ca "proiectul" a fost demarat in guvernarea Adrian Nastase.
Ingrozitor cati s-au lasat manjiti de acesti speculanti. Au pus stapanire pe zona aia si i-au luat prizonieri pe oamenii de acolo interzicandu-le practic orice activitate economica alternativa pentru ca apoi sa suspine ca e o regiune monoindustriala. O actiune de tip mafiot pur si simplu. Sunt dezgustat
Şi totuşi nu am auzit nici un PDL-ist să-l acuze pe cineva din Guvernul Năstase pentru asta.
Din câte am înţeles inegalitatea ar fi început cu transferul concesiunii de la Minvest SA Deva fără licitaţie (licenţa de concesiune pentru exploatare nr. 47/ 1999) prin Ordinul 310 din 9 octombrie 2000... Încă nu era Guvernul Năstase pentru că el a intrat în funcţie pe 28 decembrie. Acea licenţă nu se referea, în nici un caz, la ceea ce se doreşte să se facă acum. Ceva le-a permis atingerea nivelului de astăzi.
Am căutat un pic pe Google, dar nu am găsit "amestecul" Guvernului Năstase. Dumneavoastră ce vă amintiţi?
Daca pana mai ieri mi-era greu sa explic ce inseamna " pamant parjolit" acum vad din nefericire ca voi avea exemplul " viu" prin ...Gold Corporation si prin "iubitii nostrii alesi" !Dar la ...Cotroceni de ce nu folosesc astia cianuri ca poate i-o place marinarului betiv ...sa faca o baie...sa se mai racoreasca dupa intalnirile cu....Elena...si poate ca si alora de-l pazesc le va venii cheful sa se racoreasca intr-o " baie " de cianura de cea mai buna calitate ?!
Eu stiu asa, ca cei mai bogati oameni din Austria si Elvetia (cu exceptia bancherilor, desigur :) )sunt cei de la munte.
Oamenii, comunele si satele au muntii lor. Si ii exploateaza comercial organizati in cooperative.
Vara oamenii satelor sunt cu animalele si strang furaje, ingrijesc animalele si fac bunataturi din ce le dau animalele, bunataturi cu care hranesc turistii si supermarketurile locale iar iarna (cand activitatea fermei scade) cei mai multi trec la activitatea de intretinere si exploatare a instalatiilor de schi, functionarea altor facilitati legate de sporturile de iarna, instructaj si ghidaj montan, etc.
Acolo pamanturile sunt foarte scumpe si cooperativele foarte puternice si instarite.
Elvetienii si austriecii s-ar lua cu mainile de cap daca ar vedea ce vor sa faca romanii la Rosia Montana si in Apuseni.
Apropo, strainii sunt socati cand aud ca unii vor sa rada niste munti si sa lase in loc un lac de cianuri intr-o zona cu mare potential turistic (agro, bio, etc)!!!
PS: Pozitia Ungariei vizazi de acest proiect este una de bun simt si dincolo de istoria accidentelor de mediu care au avut loc de-a lungul timpului, treaba de la Rosia Montana e prea groasa ca sa poata fi trecuta cu vederea...
Eu stiu ca totul a inceput cu sarg in 2001 - 2002. In 2002 am fost in Rosia cu o echipa de cerecetare etnografica de la Muzeul Satului si deja RMGC era stapana locului, deja erau cumparate case, deja era expusa locuinta-tip in care urma sa se faca mutarea localnicilor. Arheologii deja sapau de zor. Dar fiind deja 10 ani de atunci nu-mi amintesc detaliile astea pe care pe atunci nu le-am observat. Oricum in 2001 lucrurile erau deja pornite bine. Ordinul din 2000 de care spuneti este semnat de cine si la ce se refera? Poate era vorba doar de prospectiuni suplimentare? Puteti da un link spre acel document?
@ Anonymous
Democraţiile adevărate nu folosesc cianuri atunci când preşedintele nu mai este dorit.
@ epolitikon
Poate că ar trebui să trimitem câteva mii de ţărani în schimb de experienţă în Elveţia. Cât poate să coste asta?
Le-am gasit si ma documentez. Aveti dreptate, nu Nastase ci Radu Vasile si Mugur Isarescu. Plus Radu Berceanu ...
@ ADRIAN
Ordinul 310 din 9 octombrie 2000
http://www.legestart.ro/Ordinul-310-2000-transferul-Licentei-concesiune-exploatare-47-1999-%28NDA0Mzg-%29.htm
Hotararea 458 din 10 iunie 1999
http://freelex.juridic.ro/DocumentView.aspx?DocumentId=30352
Anexa nu am găsit-o
În anexa cred că sta soluţia.
http://www.observatorulurban.ro/pozitia-grupului-pentru-salvarea-roiei-montane-din-ase.html
Ca sa fim echilibrati mai bine ii trimitem in experienta in Austria, ca-i mai ieftin si oamenii mai cooperanti in a vorbi despre afacerile si tara lor.
Costul ar fi de neglijat tinand cont de valoarea beneficiilor.
Nenorocirea e alta: pe banii tarii se plimba toti neispravitii si nu invata nimic de la straini...dar nimic bun si util. Fac doar turism si cumparaturi.
Cum spuneam şi în episodul
http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/08/sinteza-practica-pentru-uzul_19.html
din păcate sectorul public este al tuturor dar hotărârile despre cum se foloseşte el le iau unii şi alţii în loc să le luăm noi toţi.
Sunt unii politicieni care trăiesc de la o lună la alta din salariu. De regulă nu aceştia se bucură de bani statului pentru deplasări, ci mai ales cei care au deja averile de peste 5 milioane de euro.
Post a Comment