16 August 2011

Munca în folosul comunităţii


Astăzi am primit pe email o glumă.
Apreciind că nu este totuşi o glumă, ci chiar adevărul disimulat, am adaptat-o pentru România şi o postez şi aici.

TUNSOAREA

Într-o zi de luni un florar a mers la frizer pentru o tunsoare. După ce a fost tuns, a cerut frizerului nota de plată. Frizerul însă a replicat:
"Nu-ţi pot accepta bani pentru că această săptămână lucrez în interesul comunităţii, pe gratis."
Florarul a fost mulţumit de tunsoare şi impresionat de răspuns.
Astfel că, într-o zi de marţi, frizerul a găsit, atunci când a venit la lucru, o felicitare şi două găleţi de flori proaspete.

Într-o zi de miercuri un cunoscut designer merge la frizer pentru o tunsoare. După ce a fost tuns, a cerut frizerului nota de plată. Frizerul însă a replicat:
"Nu-ţi pot accepta bani pentru că această săptămână lucrez în interesul comunităţii, pe gratis."
Designerul a fost mulţumit de tunsoare şi impresionat de răspuns.
Astfel că, într-o zi de joi, frizerul a găsit, atunci când a venit la lucru, o felicitare şi un costum de haine care îi venea turnat.

Într-o zi de vineri un cunoscut parlamentar merge la frizer pentru o tunsoare. După ce a fost tuns, a cerut frizerului nota de plată. Frizerul însă a replicat:
"Nu-ţi pot accepta bani pentru că această săptămână lucrez în interesul comunităţii, pe gratis."
Parlamentarul a fost mulţumit de tunsoare şi impresionat de răspuns.
Astfel că, în fiecare zi de atunci, frizerul a găsit, atunci când a venit la lucru, o coadă mare de parlamentari care îi cereau să fie tunşi gratis pentru că precedentul fusese deja creat şi se transformase în cutumă.

Aceasta este diferenţa dintre cetăţenii români şi politicienii care conduc România.

5 comments:

Anonymous said...

Excelent!
Astia sunt parlamentarii romani

Anonymous said...

Nuanta corecta ar fi ca parlamentarii chiar presteaza la greu...munca in defolosul comunitatii :(

Bibliotecaru said...

Poate că totuşi comunitatea îşi va da seama, până la urmă, că cineva consumă resursele fără a face parte din comunitate.

Aura Vasile said...

Sunt parlamentar dar nu pot sa nu recunosc ca gluma este TERIBIL de actuala. Insa nu e vorba de a face parte din comunitate. Din comunitate facem parte cu totii. E vorba de cum ne raportam noi la acea comunitate, cum ne privim noi, ce vedem cind ne uitam in oglinda!

Vedeti, totusi, din campania de defaimare a Parlamentului dusa de Basescu, oamenii au inteles, firesc, ca Parlamentul nu e bun, nu ca este o padure cu prea multe uscaturi si ca trebuie "intinerita". Aici as spune eu ca e tragedia.

Nu am in intentie sa aduc cuiva vreun elogiu sau sa critic pe cineva. Dar consider ca atunci cind te asezi in banca Parlamentului trebuie sa stii macar de ce te asezi acolo. Pun de multe ori patos in ceea ce fac, lucrul asta se transpune si in unele reactii, mai mult sau mai putin potrivite. Dar ierati-ma, nu pot accepta ca un om este ales si se aseaza acolo doar pentru a ridica mina, fara vreo alta initiativa, fara a gindi, fara vreo urma de bun simt sau fara sa ai mintea la alegatorul tau, fie ca e vorba de alegatorul din colegiu, fie ca e vorba de ORICE alt cetatean. Noi reprezentam cetateanul roman pina la urma. Nu facem legi pentru colegii, acolo avem alte indatoriri, facem legi aplicabile tuturor.

Eu cred ca este esential ca si partidele dar si cetateanul sa stie ce promoveaza respectiv care este cel mai potrivit sa fie votat. Dar am pus partidul pe primul loc pentru ca orice om trebuie sa aiba de ales. Ori nu mai trebuie sa alegem din 2 rele pe cel mai putin rau. Ci sa il alegem pe cel mai bun dintre cei buni.

Bibliotecaru said...

@ Aura Vasile
Stimată doamnă,
Nu despre cei ca domnia voastră este vorba. Sunt unii politicieni care sunt din o comunitate a lor, în lumea belşugului nesimţit, cu oameni de afaceri şi baroni locali... şi acea comunitate nu are legătură cu comunitatea muritorilor de rând din România.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.