10 August 2011

Rezon de LA RAZÓN.


http://www.larazon.es/noticia/184-la-ue-autoriza-a-espana-a-limitar-la-entrada-de-rumanos



Iată ce spune "La Razon", cotidian spaniol. Spune că onor Comisia Europeană consideră că argumentele aduse de Guvern sunt îndreptăţire şi justifică această restricţie, pentru că piaţa forţei de muncă se deteriorează cu rapiditate, chiar în această perioadă de vară în care mii de români prestează munci sezoniere. Se consideră că în afara restricţiilor, afluxul de muncitori români nerestricţionaţi, ar putea fi un factor de creştere a presiunii pe piaţa forţei de muncă. Prin urmare, este oportun să i se permită Spaniei să limiteze temporar accesul liber al muncitorilor români în scopul restabilirii situaţiei normale pe piaţa forţei de muncă.

Datele arată, potrivit executivului comunitar, că Spania se confruntă cu probleme grave pe piaţa muncii. Mai mult decât şomajul de 21% şi a şomajului în rândul tinerilor care a ajuns la 45%, Comisia constată că numărul de şomeri este foarte mare şi în grupul de români, deci este un motiv în plus pentru a justifica această măsură. Peste 30% dintre români care trăiesc în Spania sunt şomeri, iar emigrarea acestora sa dublat, de la intrarea acestei ţări în UE în 2007, crescând de la 388 mii în ianuarie 2006, la 861,586 în martie 2011.

Atunci când România şi Bulgaria au aderat la UE, cele 15 ţările membre mai vechi au impus restricţii pentru lucrătorii lor. Spania a fost printre primele state care au luat hotărârea de a elimina restricţiile în 2009, iar zece alte state (Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Regatul Unit) a avut un termen prelungit pentru această decizie până în 2013. Tratatul de aderare permite o reintroducere a restricţiilor, şi în acest an se justifică această reintroducere din cauza problemelor serioase pe piaţa forţei de muncă, şi, în cazul în care Germania şi Austria pot să menţină restricţiile, cu atât mai mult Spania poate recupera şi ea această diferenţă.

Urmând link-ul de mai sus, puteţi parcurge întreg articolul... în limba spaniolă.

12 comments:

ADRIAN said...

Atunci a ce rahat mai e UE daca s-a dus naibii principiul liberei concurente a pietei, inclusiv a fortei de munca ce teoretic ar fi libera sa haladuiasca in uniune? Numa noi vom ramane o colonie si o piata de desfacere ... avem niste balegi in fruntea statului si a diplomatiei. Trebuia sa ramanem cu comisarul ala pe multilingvism, exprima mai bine unde am ajuns de fap.

Bibliotecaru said...

@ ADRIAN
:)
Comisarul de multilingvism este consilier la Cotroceni.

Ei, nu e chiar aşa de neagră situaţia. Este vorba despre o stare de tranziţie până în 2013. Şi noi avem ceva derogări în avantajul nostru până în 2013... E drept că noi nu prea le folosim. Totul este ca UE să mai existe în 2013, că încep să mă îndoiesc.

nimrod said...

Şi eu cred ca se va produce cât de curând o contracţie a conceptului de UE, în primul rând prin întoarcerea la monedele naţionale fiindca nu vad de ce trebuie ca marca germana sau francul francez sa care la nesfarsit in spate tot felul de monede paguboase, camuflate in onorabili Euro.

Bibliotecaru said...

Nu este chiar atât de simplu.
Moneda EURO este parte integrată a pieţei comune. Dacă EURO dispare, atunci locul EURO va fi captat de dolar sau altă monedă, devalorizând artificial piaţa europeană.

nimrod said...

Biblio,

Nu ţin neaparat sa am dreptate dar sunt totuşi câteva ţari în UE care se descurca binişor cu moneda proprie... Cred ca Euro uber alles a fost un vis prea frumos.

Anonymous said...

Stai sa vezi acum cand se vor intoarce capsunarii si altii asemenea in tara cum ii piere cheful lu' baconschi sa mai aduca 1 mil. voturi prin corespondenta.
Cand vor vedea aia cata coruptie, dezordine, dezorganizare si ce stat lenes avem aici, ce o sa-i mai voteze lumea la anu'...

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Nu numai că merg bine celelalte monede, dar şi echilibrează euro.

Bibliotecaru said...

@ epolitikon
Sunt oameni care cred cu o tărie iraţională în echipa Băsescu, sunt alţii care cred cu o tărie iraţională că echipa PSD este ceva de care omenirea se poate lipsi.

Chestiunea este că extrem de mulţi dintre cei care au votat PDL şi pe domnul Traian Băsescu sunt condiţionaţi de faptul că orice s-ar întâmpla nu pot vota cu PSD. În principiu, emigranţii sunt din această ultima mulţime.

Anonymous said...

Primul paragraf e intristator de adevarat...
Referitor la al doilea paragraf cred ca lucrurile se vor schimba pentru ca orice emigrant vede cu ochii lui ca in Romania coruptia si clientela politica sunt mai prospere ca acum 5-7-10 ani, ca masinile sunt mult mai luxoase si mai numeroase, niciun post din administratia publica nu a scapat spectrului politic (asta-i cea mai mare problema, ca administratia nu mai face administratie ci politica si implementarea ordinelor politice), ca lupta anticoruptie e de ochii lumii, ca autostrazile promise pur si simplu nu exista, ca oamenii au tot mai putini bani, etc.

Saracia si piedicile in initiativa privata produc perceptii politice foarte adanci.

Si nitel offtopic, inca nu m-am dumirit (ca om simplu, ca nu-s sociolog) daca USL produce vreun efect de sinergie sau pierderea anumitor voturi (vezi cazul celor care din principiu nu pot vota PSD pt. ca nu-i suporta pe alde Iliescu, Nastase, Mitrea, Hrebenciuc ori mai stiu eu ce baroni locali)...

Bibliotecaru said...

@ epolitikon
Soluţia ar fi ca toţi cetăţenii să nu mai privească votul ca pe o entitate, fie ea o entitate politică, precum un partid, fie o entitate individuală, adică o carismă a politicianului.
În momentul în care cetăţeanul va cere de la politician angajamentul clar al unui program complet exprimat (adică redactat deja ca normativ ce va fi depus), nu va mai conta nici partidul şi nici persoana... ci contractul dintre cetăţean şi cel ce candidează.

Mă îndoiesc că va mai exista, la viitorul set de alegeri, sinergii. Chestiunea favorabilă USL este dispreţul faţă de PDL şi Traian Băsescu. Nu am observat ca USL-ul să cucerească cumva pe cei care au căpătat un dispreţ pentru întreaga politică. Chiar astăzi am intrat la domnul Ponta şi i-am scris exact acelaşi lucru, anume că oamenii au nevoie să facă ceva pentru a ieşi din criza personală numai că nu au idee ce anume trebuie să facă. Iată blocarea sinergiei. Din păcate, până acum, USL nu a făcut absolut nimic pentru a debloca această stare de fapt. Dimpotrivă.

N. Raducanu said...

Cred ca in evaluarea de Comisia Europeana a situatiei in favoarea restrictionarii accesului muncitorilor romani in Spania, un rol au jucat nu numai argumentele guvernului spaniol, ci si declaratiile repetate ale conducerii Romaniei ca s-a iesit din criza si in cel mai scurt timp va incepe sa curga lapte si miere. Iar daca Spania se plange de un somaj de zeci de procente, in Romania somajul e oficial la un nivel derizoriu. La Bruxelles nu se aude nici un geamat de protest venind de la noi. De ce le-ar fi mila deci, atunci cand altii nu numai se vaicaresc, ci se si revolta ?

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu
Ar fi bine să fie aşa, din păcate cred că este doar populism. Sunt absolut convins că totul este doar un gest plin de populism. Oricât ar fi de săraci, spaniolii nu vor face muncile necalificate pentru care erau aduşi în Spania muncitorii sezonieri din România şi, în nici un caz, la salariile pe care le primeau românii.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.