31 August 2011

Preşedintele Traian Băsescu faultează (figurativ) Comisia Trilaterală, filiala România


Este bine ştiut (şi pentru mine chiar o adevărată obsesie) că domnul Mugur Isărescu este românul din Comisia Trilaterală.

Ei bine... Domnul preşedinte Traian Băsescu nu prea ne spune nouă cele ce le are de spus ca preşedinte, dar le spune ca "preşedinte" altora din spatele uşilor închise. Sau ceea ce spune este o minciunică deformatoare de realitate în scopul de a se da mare cu câte ştie domnia sa, sau preşedintele spune adevăruri ce nu ar trebui să depăşească spaţiul biroului domniei sale pentru că-l dă de gol pe maestrul Isărescu. Oricum ar fi, nou, românii de rând, suntem din rândul celor penetraţi ruşinos şi cu banii luaţi.

Episodul întâi.

Mugur Isarescu a reafirmat faptul ca tezaurul Bancii Nationale exista integral, dorind astfel sa combata zvonurile aparute in media potrivit carora Tezaurul a fost scos din tara. "Am chemat circa 20 de sefi de publicatii si i-am dus in sala cu Tezaurul, lasandu-i sa il atinga fizic si sa spuna "Este!", ca in poezia aceea. Eu inteleg ca oamenii se mai indoiesc uneori si ca nu cred intotdeauna ceea ce li se spune, dar zvonurile cum ca BNR ar fi scos Tezaurul din Romania sunt extrem de periculoase. Sigur ca o parte din aur il tinem la Banca Reglementelor Internationale, dar in subsolurile BNR sta foarte bine rezerva de aur din tara. Din pacate, spatiul este foarte mic acolo iar grupurile care pot intra sunt de maxim 10-15 persoane", a spus Isarescu, care a mai precizat ca aurul exista. "Tezaurul este acolo pentru a avea incredere intr-o tara si in moneda nationala", a mai explicat Guvernatorul.

(http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7549859-video-guvernatorul-isarescu-tezaurul-exista-integral-subsolurile-bnr-zvonurile-cum-scos-aurul-din-tara-sunt-foarte-periculoase.htm)


Episodul al doilea.

Tezaurul românesc se află în siguranţă în subsolurile Băncii Naţionale, asigură guvernatorul BNR Mugur Isărescu

Un grup de 20 de persoane, şefi de publicaţii, intră în sala Tezaurului din incinta Băncii Naţionale a României, situată în aripa veche a sediului băncii centrale din strada Lipscani, undeva în subsolurile clădirii. Accesul se face trecând de o uşă metalică de câţiva metri, de grosimea unui om, care pare făcută acum 100 de ani.

Uşa se deschide cu chei, niciuna dintre ele nefiind în posesia guvernatorului BNR Mugur Isărescu. În jur sunt lingouri de aur de 12 kilograme pe care este inscripţionat numele BNR, majoritatea de producţie românească, monede şi "cocoşei" în săculeţi, aur mult, pus în stive, ca în filme. Asemenea lingouri sunt recunoscute oriunde în lume, fără alte teste de puritate. Norocoşii jurnalişti au văzut vinerea trecută doar o parte din Tezaurul BNR, e drept că cea mai importantă, care în total cântăreşte 103,7 tone de aur, potrivit datelor oficiale, ceea ce înseamnă o valoare de 3,372 miliarde euro.

În acelaşi timp, cealaltă parte a Tezaurului este depozitată în centre financiare internaţionale, la mari bănci. Paradoxal, rezerva BNR încape într-o cameră foarte mică, în care nu ar avea loc decât cel mult cinci persoane.

Isărescu a dezminţit zvonurile "Sigur că o parte din aur îl ţinem la Banca Reglementelor Internaţionale, dar în subsolurile BNR stă foarte bine rezerva de aur din ţară. Din păcate, spaţiul este foarte mic acolo iar grupurile care pot intra sunt de maximum 10-15 persoane", a spus ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. El a povestit joi şi de ce i-a invitat pe cei 20 de jurnalişti să vadă cu ochii lor aurul din rezerva Băncii Naţionale: a vrut astfel să dezmintă zvonurile din presă potrivit cărora Tezaurul ar fi fost scos din ţară.

Printre cei care l-au acuzat nu o data pe guvernator pe această temă a fost şi europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, care ieri l-a atacat din nou de la Bruxelles pe Mugur Isărescu. "Toma Necredinciosu', el nu a pus mâna să vadă că Isus are o gaură acolo? S-a schimbat ceva în comportamentul uman de la Biblie încoace? Nu, aşa că trebuie să vadă... Nouă ni se pare că e o prostie, vedem aurul în fiecare zi... Vine unul şi repetă şi atunci apare ideea că nu e acolo. Să-l pipăiţi, puneţi mâna pe el, dar să nu plecaţi cu el", a explicat Isărescu, întrebat de ce i-a chemat pe jurnalişti să pipăie aurul.

Tezaurul românesc se află în siguranţă în subsolurile Băncii Naţionale, asigură guvernatorul BNR Mugur Isărescu

Totuşi, simpla declaraţie a jurnaliştilor nu este suficientă. Dincolo de spusele lor există însă raportările pe care Banca Naţională le face lună de lună către diverse instituţii internaţionale. "Noi raportăm în fiecare lună aceste date la Banca Centrală Europeană, la FMI, la Banca Reglementelor Internaţionale. Iar aceste raportări sunt exacte: atât e la BNR, atât e în deplasare", explică pentru Gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Cu alte cuvinte, faptul că aurul României este în marile centre financiare ale lumii este cunoscut în acele instituţii.

INFO Gramul de aur, cu 22% mai valoros

Aurul a devenit foarte valoros de când a început criza, fiind considerat o investiţie sigură, un refugiu. Criza din zona euro l-a făcut cu atât mai dorit de investitorii îngrijoraţi de evoluţia monedei europene, care şi-au canalizat lichidităţile către metalul galben. Ieri, gramul de aur a fost cotat cu 129,0574 lei la BNR, în urcare cu 22,6% faţă de prima zi din 2010, câştig triplu prin comparaţie cu depozitele la termen în lei.
(http://www.gandul.info/news/buncarul-cu-aur-pazit-de-isarescu-fotografie-din-fort-knox-ul-romaniei-6528276)

Episodul al treilea.



Luat la rost de câţiva localnici din Roşia Montană, care i-au cerut să justifice stadiul în care a ajuns rezerva de aur a ţării, preşedintele Traian Băsescu le-a replicat, nervos, că aurul "s-a vândut ca să se dea pensii şi salarii".

"În 1989, în visteria ţării se aflau 296,5 tone de aur. Acum mai sunt 103 tone. Să-i întrebăm pe toţi care au fost la guvernare, să-l întrebăm pe domnul Mugur Isărescu, unde sunt 193,5 tone de aur?", s-a adresat un localnic din Roşia Montană şefului statului.

Extrem de nervos, acesta i-a replicat: "Pot să vă spun eu că s-au vândut! Da, s-au vândut ca să se dea pensii şi salarii!"

Într-o intervenţie la Realitatea TV, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a dezminţit spusele şefului statului. "După '89 şi până acum, România nu a vândut un gram de aur", a asigurat Vasilescu.

Apoi a explicat: "Discuţia pleacă de la o cifră inexactă. Că în '89 România ar fi avut peste 200 de tone de aur. România a avut cea mai mare rezervă de aur în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: 240 de tone. După ce rezerva a fost readusă în BNR, am fost nevoiţi să vindem din rezerva de aur pentru a plăti datoriile de război. Pe urmă a mai fost cumpărat ceva aur. Ceauşescu, în vremea lui, a vândut şi el aur în contul datoriei externe. Pe urmă şi-a dat şi el seama că aurul este foarte important şi a mai cumpărat. În '89, România a intrat cu 60 de tone de aur, nu cu 295 de tone. De atunci, România a cumpărat continuu aur până în pragul anului 2000 şi s-a ajuns la rezerva de 104 tone aur. S-a mai dat ceva aur în baza unor hotărâri judecătoreşti pentru cei care au fost deposedaţi de comorile lor în mod abuziv înainte de '89. S-a ajuns la 103,7 tone, câte sunt acum. După '89 şi până acum, România nu a vândut un gram de aur."

Cât despre afirmaţia preşedintelui, cel puţin ciudată în acest context, Vasilescu a apreciat că a fost făcută în urma unei stări de nervi foare accentuată.

(http://webtv.realitatea.net/actual/basescu-aurul-s-a-vandut-pentru-pensii-si-salarii)


Ulterior, într-o intervenţie la Realitatea TV, consilierul prezidenţial Valeriu Turcan a susţinut că "s-a produs o confuzie şi preşedintele a fost imprecis în exprimare".

"Preşedintele ştia că, la un moment dat, România a avut peste 240 de tone de aur şi, în contextul discuţiilor de la Roşia Montană şi al cifrei vehiculate de unul dintre participanţi, s-a produs o confuzie, preşedintele plecând de la premisa de bună-credinţă a persoanei care a prezentat informaţia. În consecinţă, a fost vorba de o imprecizie în afirmaţia preşedintelui, imprecizie pe care domnia sa o regretă. A fost o discuţie într-un context aparte. La un moment dat s-a produs o confuzie şi preşedintele a fost imprecis în exprimare. Nu a fost vorba de o vânzare de aur în acest scop. Preşedintele m-a mandatat să vă precizez că regretă acea imprecizie de la Roşia Montană", a spus Turcan.

(http://webtv.realitatea.net/actual/turcan-despre-vanzarea-de-aur-s-a-produs-o-confuzie-si-presedintele-a-fost-imprecis-in-exprimare)

Domnule Turcan... om fi noi manipulabili, dar nici chiar aşa... Încercaţi altă manevră.

Ce a vrut efectiv să spună domnul Băsescu este prea puţin important spre deloc. Important este că a spus ceva ce trebuie rectificat atât de drastic şi asta pentru că cineva a filmat. Dacă nimeni nu filma şi nu apărea în presă, cu siguranţă că nici domnul Turcan nu mai spunea ce a vrut să spună preşedintele. Un adevărat preşedinte vorbeşte parcimonios şi cu cuvinte atent verificate de mulţii consilieri pe care îi are. Domnul preşedinte i-a dat "una tare la ţurloaie" domnului Isărescu şi, oricât ar mai încerca să o repare domnul Turcan şi domnul Vasilescu cu istoria interbelică, cineva ar trebui să penalizeze un preşedinte care face astfel de afirmaţii, mai ales dacă nu sunt adevărate. Repet, în cazul în care aceste afirmaţii nu ar fi fost dezvăluite, informaţia oferită celor care erau de faţă rămânea în forma filmată, adică se spunea că domnul Isărescu a vândut aurul pentru a-l da pe salarii şi pensii.

Îmi aduc aminte de un episod similar în care domnişoara Elena Băsescu spunea despre tatăl său că "ţigancă împuţită" nu e ceva de rău, pentru că-i spunea şi ei ţigăncuşă când era mică, sau aşa ceva.

Eu unul nu mai înghit minciuni cusute cu aţă albă, oricât le-ar înşira dl. Turcan ca pe mărgăritare.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.