25 August 2011

Oricât am economisi, nu scăpăm de deficit


Am accesat ştirea fiind interesat de deficitul bugetar dar, cum ideile măreţe se nască în momentele de linişte, m-a deturnat o altă concluzie, destul de banală, dar pe care nu am observat-o până acum.

Dar mai întâi ştirea.

Deficitul bugetului general consolidat, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2011, s-a cifrat la 11,4 miliarde lei, respectiv 2,09% din PIB, avansul pe luna iulie fiind de 0,1 miliarde lei, informează Ministerul Finanţelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 102,1 miliarde lei, fiind cu 9,4% mai mari faţă de anul precedent, încasările din luna iulie înregistrând un nivel record de 17,1 miliarde lei, cel mai mare din acest an, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (plus 31,1%) şi accize (plus 22,3%).

Încasările din contribuţii de asigurări sociale au continuat să se îmbunătăţească, fiind cu 4,1% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce încasările din impozitul pe profit, deşi au avut o evoluţie descendentă, au rămas la nivelul anului precedent.

Principalul decalaj se menţine la încasările din venituri nefiscale, care s-au micşorat cu 6,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent .

Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au crescut cu 37,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 113,5 miliarde lei, au înregistrat o uşoară creştere în termeni nominali cu 0,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor pentru proiecte cu finanţare europeană, însă ca pondere în PIB s-au redus cu 1,3 puncte procentuale.

http://www.agerpres.ro/media/images/2011-08/08251913152108313.jpg


Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 11,5% faţă de aceiaşi perioadă a anului precedent, creşterea înregistrându-se în cea mai mare parte la Ministerul Sănătăţii, ca urmare a reclasificării unor cheltuieli, precum şi la bugetele locale (22%), din cauza preluării spitalelor de către administraţiile locale, precum şi la bugetul fondului naţional de sănătate (13,3%) ca urmare a creşterii plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente.

Se menţin în continuare sub nivelul din aceiaşi perioadă a anului precedent cheltuielile de personal (minus 17,8%), subvenţii (minus 18,9%) şi asistenţă socială (minus 2,4%).

Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 60,8% faţă de primele şapte luni ale anului 2010.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele şapte luni în sumă de 17,4 miliarde lei, faţă de 14,4 miliarde lei înregistrate în aceaşi perioadă a anului precedent.AGERPRES

(http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/79413-Deficit-bugetar-de-209-din-PIB-in-primele-sapte-luni.html)

Eram pornit să mă întreb, retoric, ce sens are să dai afară sute de mii de oameni, să strângi 25% cureaua şi să laşi şi inflaţia să-şi facă de cap în jocul ei cu TVA-ul majorat... dacă deficitul îşi vede şi el de viaţa lui, fără nici un respect de eforturile guvernamentale de a eutanasia prin înfometare câteva milioane de oameni... pentru că, în curând, criza va micşora sumele necesare "campaniilor electorale". Hai că sunt răutăcios... dar fac asta pentru că, pe scurt, trebuie să spun ceva ce aş fi dezvoltat altfel, dacă nu aş fi fost deturnat, pe cel puţin o pagină. Am renunţat pentru că m-a lovit altceva.

Am concatenat următoarele informaţii:

"Deficitul bugetului general consolidat, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2011, s-a cifrat la 11,4 miliarde lei, respectiv 2,09% din PIB" plus "Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 102,1 miliarde lei, fiind cu 9,4% mai mari faţă de anul precedent".

Veniturile cresc cu aproape 10%, cheltuielile sunt sub semnul crizei şi a economiilor la sânge, şi pe 7 luni avem 2% deficit?... E rău de tot. Dar ia stai. Cum de venitul la bugetului general consolidat este de 100 de miliarde? Dacă 2,09% din PIB reprezintă 11,2 miliarde, atunci PIB-ul considerat este de 1120/2,09 miliarde, adică cam 536 miliarde. Veniturile la bugetul consolidat reprezintă aşa mult din PIB? Cât a fost anul trecut?

Deficitul bugetar al Romaniei a fost in 2010 de 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita tintei de 6,8% din PIB convenita cu FMI.
Deficitul bugetar s-a diminuat fata de anul 2009 de la 7,4% la 6,5% din PIB ca urmare a cresterii incasarilor, in conditiile unor cheltuieli obligatorii suplimentare inregistrate la dobanzi, ajutoare pentru somaj, plata arieratelor, finantarea proiectelor din programele cu finantare UE, potrivit unui comunicat al ministerului Finantelor.
Veniturile incasate la bugetul general consolidat, au fost in 2010 de 168,6 miliarde lei, cu 7,2% mai mari, in termeni nominali, fata de anul precedent.
(http://www.ziare.com/economie/deficit-bugetar/romania-a-respectat-ticnta-de-deficit-stabilita-cu-fmi-1071542)
Deci, în concluzie, 3330/6,5... asta înseamnă 512 miliarde lei PIB şi 168,9 miliarde lei venituri la bugetul consolidat. Adică veniturile la bugetul de stat consolidat reprezintă 33% din PIB, fix o treime. Deci ce înseamnă asta? La trei lei produşi în România unul ajunge venit la bugetul consolidat? Eu nu-mi revin. Sigur, am mai văzut aceste cifre, dar nu au pătruns aşa de puternic în mintea mea. O treime din tot ce face această ţară este în mâna politicienilor. Abia acum înţeleg de ce politica se luptă SĂ CÂŞTIGE PUTEREA.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.