21 August 2011

De unde atâta încredere


Te-ai aştepta ca pe timp de criză creditele spre persoane particulare să scadă. Sigur, teoretic ar trebui să te împrumuţi când nu ai bani, gândirea asta însă a dispărut de mult. În "capitalismul modern" cei care se împrumută sunt mai ales cei care au bani şi vor să aibă mai multe decât îşi permit cu gândul că vor plăti ei creditele odată şi odată. Numai că logica asta funcţionează mai ales atunci când veniturile sunt multe şi sigure. La fel şi băncile, nu se înghesuie să acorde împrumuturi pentru cei care nu au după ce bea dar au nevoie de o operaţie importantă şi riscantă, se îndreaptă şi ei spre cei cu bani care cumpără prostii, o maşină, ultimele modele de aparatură electronică şi electrocasnică...

Criza temperează deci încrederea celor cu venituri mari că în viitor vor fi plini de bani, în consecinţă şi a băncilor. Sau cel puţin teoretic, căci iată că băncile riscă numai pentru a avea şansa să trăiască bine şi pe timp de criză.

Profitul brut al ING Bank România a crescut, în primele şase luni din 2011, cu 8% şi a ajuns la valoarea de 65 milioane lei, relevă datele băncii, publicate duminică.

Potrivit sursei citate, şi portofoliul de credite s-a majorat, în primul semestru al anului, cu 7% faţă de perioada similară din 2010, ajungând la 8.140 milioane lei. Creşterea s-a datorat, în principal, numărului de împrumuturi acordate persoanelor fizice (+11%).

În prima jumătate a anului curent, ING Bank România a înregistrat un profit brut de 65 milioane lei, în creştere cu 8% faţă de anul anterior, rezultatul fiind marcat de reducerea costului cu provizioanele de risc, pe fondul îmbunătăţirii profilului de risc a portofoliului de credite, şi de creşterea veniturilor din operaţiunile cu clienţii.

Pe de altă parte, economiile şi depozitele populaţiei au înregistrat, în aceeaşi perioadă, o creştere de 2%, ajungând la 9.245 milioane lei, în timp ce activele totale au crescut la 12.442 milioane lei, cu 6% peste valoarea din primul semestru al anului trecut.

În plus, din studiul 'Customer Satisfaction' realizat de către AC Nielsen în noiembrie-decembrie 2010, reiese că ING Bank şi-a menţinut poziţia de lider de piaţă după nivelul general de satisfacţie a clienţilor. Aceeaşi cercetare a arătat că ING Bank România a înregistrat, în 2010, cea mai mare pondere în portofoliu a clienţilor loiali din piaţa locală de retail banking.
(http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/78757-ING-Bank-Romania-a-raportat-un-profit-brut-in-crestere-cu-8-in-primul-semestru-din-2011.html)
Nu sunt atât de credul, este evident o reclamă linguşitoare, poate şi un pic mascată.

Profitul în creştere de 8% pe un trimestru dublat de reducerea costului cu provizioanele de risc... Foarte riscant, părerea mea. Mă întreb ce e pe la celelalte bănci, căci parcă prevăd prin 2013, atunci când criza ne va conduce spre un stil de viaţă de tipul Somaliei, aceste bănci for falimenta spectaculos precum floricelele în cuptorul cu microunde, una după alta, pentru că va urma un alt val de credite neperformante.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.