29 August 2011

Eu încerc să-l cred pe domnul Lăzăroiu, dar nici să fiu luat de prost nu aş vrea să fiu


Într-un film din seria B.D., Dem Rădulescu îl sună pe amicul Puiu Călinescu. Acolo are o replică în dialog cu Toma Caragiu, dialog pe care îl încheie cu replica... "N-oi fi eu Gogu, dar nici mata... Eu vreau să vorbesc cu Nea Tudose, tapiţerul... sau cu părinţii... Am vorbit cu femeia de serviciu? Fumaţi mult!"

La fel, domnul Lăzăroiu, se dă şi domnia sa pe la TV drept ministru... dar parcă vocea nu-l prea ajută să fie confundat cu personajul.

Numărul beneficiarilor de subvenţie la căldură va creşte, iar plafonul pentru care acestea se vor acorda va fi majorat şi el, autorităţile locale urmând să decidă dacă să acorde în continuare ajutoarele la încălzire în cuantumul stabilit, a spus, duminică, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.

Lăzăroiu a explicat că Guvernul va elimina subvenţia de la bugetul de stat de 350 de milioane de lei, fiind păstrată doar suma de 120 de milioane de lei care reprezintă ajutoarele la încălzire pentru persoane vulnerabile.

Ministrul însă nu a putut garanta că persoanele vulnerabile vor plăti la fel ca anul trecut, dacă autorităţile locale vor acorda în continuare ajutoarele de încălzire în cuantumul stabilit, precizând că primăriile nu sunt obligate să mai acorde aceste subvenţii.

Ministrul Muncii a spus că faţă de anul trecut în sezonul rece 2011-2012 doar consumatorii vulnerabili vor beneficia de ajutoare. Astfel, din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 vor beneficia de subvenţie în acest an, faţă de 200.000 anul trecut.

O altă schimbare faţă de anul trecut este pragul maxim pentru care se acordă subvenţia, acesta crescând de la 615 lei cât a fost în 2010-2011 la 786 de lei. În 2010 - 2011, persoanele care aveau venit pe membru de familie de până la 615 lei primeau 10% subvenţie. Anul acesta, cei cu venit între 615 şi 786 vor primi 5%.

Doar pentru persoanele singure acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factură.

Lăzăroiu a spus că Ministerul Muncii ar trebui să aloce în acest an 345 de milioane de lei, iar autorităţile locale 370 de milioane de lei, iar dacă acest lucru se va întâmpla consumatorul vulnerabil nu va plăti mai mult decât anul trecut la factura de energie.

Ministrul a precizat că vulnerabilitatea este calculată pe baza veniturilor, dar şi a bunurilor din gospodărie.

El a subliniat şi faptul că se vor schimba şi regulile de acordare a subvenţiei astfel că vor fi verificaţi 60% dintre cei care depun dosare la primărie, iar aceştia vor fi aleşi aleatoriu de către minister. Până în prezent erau verificat doar 3% dintre cei care depuneau cerere de subvenţie.

"Când am făcut un control pe anul trecut din 30% dintre dosarele verificate 18% aveau nereguli, fiind vorba de fraudă, respectiv un milion de lei, sumă acordată necuvenit", a spus Lăzăroiu.

Ministrul Muncii a recomandat primăriilor să renunţe şi ele la subvenţie şi să-şi îndrepte fondurile spre persoanele sărace.

Autorităţile locale pot adopta politica Guvernului şi să acorde ajutoare de încălzire doar persoanelor cu "venituri modeste", dar pot decide să continue subvenţionarea nediferenţiată a proprietarilor de blocuri, firmelor de apartament şi familiilor cu venituri mici, a declarat, vineri, Emil Boc.

Premierul a afirmat, în cadrul unei emisiuni la postul naţional de radio, că ajutoarele de încălzire care vor fi acordate de Guvern începând cu această iarnă trebuie direcţionate către familiile cu venituri "modeste" şi nu ca până în prezent, către toată lumea.

"Guvernul a luat decizia ca ajutoarele de încălzire pe care statul le dă să meargă direct la cei care au cu adevărat nevoie. Până acum, subvenţia pe care o acorda Guvernul era la combustibil, de 45% din valoare, şi se aplica nediferenţiat şi la unul care avea (în proprietate-n.r.) un bloc de locuinţe sau la unul care avea avere o sută de milioane de euro sau la cineva care avea pensia minimă, deci se aplica acelaşi sprijin, beneficiau în egală măsură", a spus Boc.

Potrivit primului - ministru, odată cu introducerea noilor norme, persoanele cu venituri mari nu vor mai beneficia de subvenţii la încălzire din partea statului. El a subliniat însă că aceştia pot primi şi pe mai departe sprijin din partea autorităţilor locale.

"Primăriile pot în continuare să acorde subvenţie şi ajutoare de încălzire, fie să acorde numai ajutoare de încălzire direcţionat pentru familiile care sunt cu venituri mai mici.(...) La nivel local se va decide dacă se merge pe politica Guvernului şi nu se mai dă subvenţie generalizată la toată lumea, şi la cel cu blocul de locuinţă, notar sau la cel care are venituri mari, ca şi la cel care are pensie minimă sau venitul minim garantat", a spus Boc.

Potrivit premierului, dacă primăriile adoptă politica Guvernului şi renunţă la subvenţia generalizată, pot completa ajutoarele de încălzire acordate de Guvern pentru familiile cu venituri reduse.
(http://www.mediafax.ro/social/lazaroiu-cresc-numarul-beneficiarilor-de-subventie-la-caldura-si-plafonul-de-acordare-a-ajutoarelor-8665057)


Se recapitulăm un pic. "Ministerul Muncii ar trebui să aloce în acest an 345 de milioane de lei, iar autorităţile locale 370 de milioane de lei" asta înseamnă că ministerul Muncii şi autorităţile locale la un loc reprezintă 345+370=715 milioane la un loc. Dacă sunt 330 mii de beneficiari, asta înseamnă că media pe locuitor este:

715.000.000 lei : 330.000 beneficiari = 2.167 lei

Cum bre, ajutorul este de 21 de milioane lei vechi pentru cele 5 luni de iarnă? Asta este 10% sau 5% din ajutoare? Păi logica ar fi că pe vreme de iarnă căldura ar însemna undeva pe la 200 de milioane sau 400 de milioane (depinde cum este, 5 sau 10%)? Plus restul din întreţinere... care parcă nici nu mai contează.

Domnule Lăzăroiu,
Ce calculele faceţi domnia voastră pe acolo, prin minister?

Rog să-mi spună cineva dacă am înţeles eu greşit sau dacă am calculat greşit... În orice caz, aş vrea să ştiu unde e greşeala că m-a luat cu dureri de cap.

Mai spune domnul Lăzăroiu că "vor fi verificaţi 60% dintre cei care depun dosare la primărie". Păi domnule minister, dacă tot mergeţi spre 60% verificări, nu o mai luaţi prin sondare, verificaţi 100%.

Să facem iar calcule. Să spunem 20 de zile pe lună înmulţit cu 12 luni înmulţit cu 10 verificări pe zi de inspector al ministerului... 2.400 de verificări pe an de inspector. Asta înseamnă că avem 330.000 x 60% = 198.000 verificări şi că sunt necesari...

198.000 verificări : 2.400 verificări/inspector = 82 de inhttp://www.blogger.com/img/blank.gifspectori răspândiţi în toată ţară care să nu facă nimic altceva decât verificări.

UPDATE:
Speram că citind ceea ce am scris, cineva de la guvern va găsi de cuviinţă să facă o rectificare la ceea ce a spus domnul Lăzăroiu.

Ce anume mă aşteptam să rectifice domnul Lăzăroiu sau cineva în numele domniei sale?

"... subvenţie generalizată la toată lumea, şi la cel cu blocul de locuinţă, notar sau la cel care are venituri mari, ca şi la cel care are pensie minimă sau venitul minim garantat"

Dacă domnul Lăzăroiu ar fi urmărit ceea ce am spus, chiar pe acest blog:

http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/08/sinteza-practica-pentru-uzul_19.html

Ar fi văzut că "subvenţia pentru căldură", care se oferă nediferenţiat, merge către o firmă şi nu către populaţie, pentru că este o subvenţie a preţului. ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr.5 din 20 februarie 2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, cea care a lansat "ostilităţile", explică exact ceea ce este cu această subvenţie, specificând că este vorba despre: "Subvenţiile cuvenite pentru acoperirea diferenţelor stabilite între preţul local, mai mare, al gigacaloriei şi preţul naţional de referinţă".

Cu alte cuvinte, subvenţia acoperă un sistem energetic neperformant. Numai că, în loc ca subvenţia să acopere o deficienţă care să dea un răgaz firmelor subvenţionate, necesar pentru a se retehnologiza şi a-şi reabilita sistemul, ea nu a avut absolut nici o presiunea sau condiţionare asupra neperformanţei. Cei de la FMI au cerut, absolut justificat, eliminarea subvenţiei pentru a lăsa preţul gigacaloriei să pună în mişcare tehnicile economiei de piaţă, problema este însă că onor Guvernul României trebuia să facă această mişcare oferind soluţii de competiţie cu firmele neperformante, or guvernul nu a făcut altceva decât să elibereze preţul în cazul unei condiţii de monopol. Cât timp sistemul centralizat este şi unic, se constituie o situaţie de monopol care nu oferă consumatorului o alegere reală între doi sau mai mulţi furnizori de energie termică. Singura soluţie concurenţială este aceea a debranşării şi a încălzirii locuinţei cu alte soluţii tehnice.

6 comments:

nimrod said...

Constat cu surprindere (fiindcă eu nu primesc subvenţii de la statul român ci doar somaţii eram până astăzi pe dinafară...) că subvenţiile pentru căldură urcă binişor în grila de venituri. Atunci n-are de ce să mă mai mire că mafiotul next-door poate trăi din ajutor social el şi tot neamul lui, inclusiv câinele şi BMW-ul, că servici, ca orice mafiot, neam, da scutiri cât cuprinde. Cât priveşte modul de plată, ca să citez un nervos dintr-o gară de munte, cred că statul i-ar putea plăti pe toţi ăştia undeva pe pustii nu într-un spaţiu public, adică sub nasul meu... că nici mie nu-mi prea place să fiu luat de prost.

Bibliotecaru said...

Asta spuneam şi eu că este sau o minciună sfruntată, sau au preluat ziarele prost, or nu mai pot eu să înţeleg un text de presă.

Din câte ţin eu minte, subvenţia la căldura e o suta sau două de mii de lei vechi per familie. Hai să spunem 500 de mii, ca să iasă calculul mai uşor, adică 50 de lei noi, adică 10 milioane lei noi per total an. De unde vorbeşte ministrul de atâţia bani?

Eu nu ştiu, poate are dreptate... dar unde se duc banii aceştia? Dacă subvenţia la căldură este atât de mare, de ce nu plătesc cei nesubvenţionaţi 10 milioane lei vechi la întreţinere pentru un apartament? Întreaga căldura pentru un apartament eu o estimez pe la 3 milioane, asta înseamnă 15 milioane pe an, cel mult, întreaga căldură. Cât să fie subvenţia din acei 15 milioane? Dacă s-ar plăti 15 milioane pe an, adică 150 lei noi, pentru 330.000 oameni, reprezintă un total de 49.500.000...oricum aş calcula, numai subvenţiile care rămân la primări şi reprezintă mai mult decât dublu... pentru întreaga căldură.

Poate greşesc la zerouri, nu ştiu... ceva este la mijloc.

ADRIAN said...

Recunosc ca mie nu-mi place ideea asta cu subventia pentru ca nu o inteleg. Parintii mei care stau la curte in afara Bucurestiului nu cred ca primesc subventie pentru costurile de incalzire. Cum, de altfel, nu cred ca pot primi subventie daca-si "reabiliteaza termic" casa. O tara de prizonieri in blocuri si o mare masa de manevra, pana la urma pe banii nostri ai tuturor

Bibliotecaru said...

Stimate domn,
Cei aflaţi la bloc au avantajul unui administrator care, conform fişei postului, este obligat să se intereseze ce şi cum. Când eşti de unul singur, de regulă afli câte ceva la TV dar nu mai faci efortul suplimentar de a te interesa. De aceea toată lumea vorbeşte despre blocuri. Probabil că blocurile au şi prioritate, dat fiind că e mai uşor sa rezolvi 200 de apartamente decât 200 de case.

Reabilitarea termică este guvernată de două Directive Europene şi nu este imaginaţia distinşilor noştri politicieni, aşa cum domniile lor lasă să se înţeleagă, respectiv 2006/32/CE şi 2010/31/CE.

Normativul românesc se adresează, din câte ştiu eu (că s-au tot făcut schimbări), CLĂDIRILOR DE LOCUIT, respectiv blocuri de locuinţe şi clădiri tip locuinţe unifamiliale.

Finanţarea lucrărilor se referă nu numai la a pune polistiren expandat sau extrudat pe faţade.

Se vorbeşte despre...

- reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente, adică se pomenesc şi nişte instalaţii despre care, în mod obişnuit nu prea se spune nimic, pentru că informaţia se trunchiază la nivelul "anvelopei";
- repararea înlocuirea sau achiziţionarea cu montaj a centralei termice de bloc sau de scară, respectiv a centralei termice aferente locuinţei unifamiliale, precum şi a instalaţiilor aferente acesteia;
- introducerea, după caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea parţială/totală a energiei pentru apă caldă de consum, iluminat şi/sau încălzire.

Asta, cel puţin, era anul trecut, la un moment dat. În ţara asta dinamica schimbării de normative este atât de mare încât cu greu mai poate fi urmărit ceva.

Bibliotecaru said...

Relativ la subvenţie...

Ea se acordă persoanelor indiferent unde stau şi nu numai pentru o încălzire centrală tip RADET, dar şi pentru lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri.

Bibliotecaru said...

Pentru că văd că domnul Lăzăroiu nu a venit nici acum cu o rectificare... pot face un UPDATE la articol.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.