05 August 2011

Uriaşul american se clatină


Nu numai deficitul bugetar este o problemă, astăzi îngrijarea se răsfrânge şi asupra şomajului.


(http://www.google.com/publicdata/explore?ds=z1ebjpghttp://www.blogger.com/img/blank.gifk2654c1_&ctype=l&strail=false&nselm=h&met_y=unemployment_rate&fdim_y=seasonality:S&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=state&ifdim=state&tdim=true&tstart=-693972000000&tend=1307221200000&hl=en&dl=en&icfg&uniSize=0.035&iconSize=0.5)

Mai multe date puteţi obţine din fişierul http://www.bls.gov/opub/ils/pdf/opbils89.pdf

Ceea ce mi se pare interesant este însă faptul că şomerii în SUA rămân mai mult timp neangajaţi, adică sărăcesc din ce în ce mai mult.


Civilian Unemployment Rate/Employment –Total Private Payroll

Unemployment Rates Across the U.S.

Source: BLS, FactSet, J.P. Morgan Asset Management.
Data reflect most recently available as of 6/30/11.

(http://www.ritholtz.com/blog/2011/08/unemployment-rates-across-the-u-s/)


La o privire, fie şi superficială, se observă că economia Statelor Unite a avut un imbold de redresare extrem de mic în momentul în care i shttp://www.blogger.com/img/blank.gif-au injectat miliardele de dolari. Injecţia însă nu a dus nici pe departe la vindecare, a fost un analgezic de moment şi atât. Adevărata durere de cap a domnului Obama abia acum se pregăteşte. Într-un articol se spunea că a albit... urmează probabil calviţia. Din păcate, calviţia Statelor Unite înseamnă cancer pentru toţi ceilalţi. Domnul Boc s-a tot chinuit să manevreze lucrurile ca şi cum ar ieşi din criză şi uite ce-i pregăteşte guvernul SUA, o fanfară pentru înmormântarea României. Brrrr!

UPDATE:
Preşedintele SUA, Barack Obama, a dat asigurări vineri că economia americană îşi va reveni din criză, pe fondul temerilor privind o nouă intrare în recesiune. "Doresc ca americanii şi partenerii noştri din întreaga lume să ştie acest lucru: vom ieşi din criză, lucrurile se vor îmbunătăţi", a spus Obama, în momentul în care pieţele financiare sunt preocupate din cauza perspectivelor economiei globale.
(http://www.mediafax.ro/externe/barack-obama-da-asigurari-ca-statele-unite-isi-vor-reveni-din-criza-economica-video-8574448)

Nu-i aşa ca SUA pare România de peste ocean?

2 comments:

nimrod said...

Biblio,

În Spania şomajul a "sărit" de 20% da' n-am auzit să se fi întrerupt măcar iluminatul public aşa că americanii, cu mai puţin de 10% stau bine. În plus, americanul rămas fără job se scoală a doua zi dimineaţă îşi schimbă casa, maşina, marca de bere şi ce mai vreţi dumneavoastră ca să reziste şi se aşează la coadă la oficiul de plasare, fără fiţe şi prejudecăţi ieftine. Mie nu de America mi-e teamă că se prăbuşeşte ci de chinezi fiindcă deşi se bagă în seamă de nu mai încăpem de ei, aşa cum aţi văzut, nici măcar un tren mai ca lumea nu sunt în stare să facă...

Bibliotecaru said...

Veţi vede că 10% în SUA este cu mult mai important decât 20% în Spania.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.