Cine a citit Legea Partidelor Politice probabil că a reţinut următorul pasaj cu care legea 14/2003 debutează:
Art. 1.
Partidele politice sunt asociatii cu caracter politic ale cetatenilor romani cu drept de vot, care participa in mod liber la formarea si exercitarea vointei lor politice, indeplinind o misiune publica garantata de Constitutie. Ele sunt persoane juridice de drept public.
Art. 2.
Prin activitatea lor, partidele politice promoveaza valorile si interesele nationale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participa cu candidati in alegeri si la constituirea unor autoritati publice si stimuleaza participarea cetatenilor la scrutinuri, potrivit legii.
Cu alte cuvinte, unul dintre principalele roluri ale partidelor politice este de a creşte în sânul lor candidaţi.
Ce spune statutul PD-L.
16B. Candidatura pentru Parlament
Art. 148.
(1) Pot candida pentru alegerile parlamentare numai militantii partidului care au o vechime de cel putin 3 ani in partid, o activitate ca militant de cel putin 2 ani, recunoscuta ca atare de SRUMGC;
(2) Militantii care indeplinesc conditiile prevazute la alin (1) si doresc sa candideze vor notifica, in scris, aceasta intentie la BPJ (BPMB), cu cel putin 1 an inainte de inceperea campaniei electorale.
(3) In acelasi termen, BPN poate notifica BPJ (BPMB) propunerile de candidati, dintre membrii sai, cu aprobarea CDN.
(4) Cu 6 luni inainte de inceperea campaniei electorale, BPJ (BPMB) supune votului CCJ (CCMB) lista cu propunerile de candidati pentru Senat si Camera Deputatilor.
(5) In cazul in care exista divergente intre propunerile BPN, notificata potrivit prevederilor alin (3), si propunerile votate de CCJ (CCMB), ori exista litigii adresate CNSEL, acestea vor fi supuse analizei CNC cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea campaniei electorale. Hotararea CNC este definitiva.
(6) CDN notifica BPJ (BPMB) propunerile de candidatura pentru alegerile parlamentare a membrilor partidului care ocupa functii de conducere in CN, cu cel putin 6 luni inainte de inceperea campaniei electorale.
(7) In caz de divergenta intre CDN si BPJ (BPMB) din judetul pe a carui lista de candidati a fost propus Presedintele partidului, Presedintele executiv, presedintele CNSEL sau presedintele CNRC, aceasta se solutioneaza de CNC cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea campaniei electorale. Hotararea CNC este definitiva.
(8) Candidaturile pentru alegerile parlamentare europene se aproba de catre BPN.
Prevederile statuare sunt în perfectă concordanţă cu legea partidelor. Ei bine, după ce s-a vehiculat numele lui Alexandru Arşinel...
Teo Trandafir este candidatul PDL la Colegiul 19, au declarat pentru HotNews surse democrat-liberale.
Nu pot deduce de aici decât că PDL nu mai are nici un membru în partid capabil să ocupe un loc în Parlamentul României. Aparent PDL creşte pe zi ce trece, în adevăr însă Partidul Democrat Liberal nu mai are nici o "rezervă" de cadre.
Încălcarea statutului (a câta oară) nu pare să fie niciodată un impediment pentru PDL. Continui să mă întreb de ce Ministerul Public nu se auto-sesizează şi nu provoacă începerea procedurii de dizolvare a Partidului Democrat Liberal şi a tuturor partidelor care îşi încalcă Programul Politic şi Statutul.
Amintesc din Legea Partidelor Politice că:
Art. 46.
(1) Un partid politic se dizolva pe cale judecatoreasca in urmatoarele conditii:
d) cand partidul urmareste alt scop decat cel care rezulta din statutul si programul politic ale acestuia;
(2) Cererea de dizolvare se adreseaza Tribunalului Bucuresti de catre Ministerul Public si se solutioneaza potrivit normelor de procedura stabilite la art. 26 alin. (2)-(5).
Doamnă Laura Codruţa KÖvesi, ce spuneţi, în calitatea dumneavoastră de procuror general, aplicaţi o dată legea, că m-am plictisit de câte ori este încălcată fără ca partidele să primească măcar un avertisment?
PS.
Pe de altă parte, îi urez succes doamnei Teo Trandafir în cariera sa politică. Este un gest de cotitură în cariera domniei sale, un gest după care este evident că nu mai poate reveni la televiziune ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. De aceea succesul în cariera politică este cu atât mai important pentru domnia sa.
(sursa: http://teotrandafir.net/)
UPDATE:
31/03/2010 la 16:26
Art. 25.
(1) Modificarea statutului sau a programului partidului politic poate avea loc in conditiile prevazute de statut.
(2) Orice modificare se comunica Tribunalului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data adoptarii, cu indeplinirea prevederilor art. 18 alin. (2) si (3). Tribunalul Bucuresti o examineaza potrivit procedurii prevazute la art. 20 si 21.
Art. 26.
(1) In cazul in care modificarile nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau daca instanta a respins cererea de incuviintare a modificarii statutului, iar partidul politic in cauza actioneaza in baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucuresti incetarea activitatii partidului politic si radierea acestuia din Registrul partidelor politice.
Mai este şi prevederea statutară (poate şi ea anulată), care prevede minimum 10 zile între depunerea adeziunii şi dobândirea calităţii de membru:
Art. 18.
Calitatea de membru al Partidului Democrat Liberal se dobandeste pe baza unei adeziuni formulate in scris si depusa la sediul organizatiei locale pe raza careia candidatul isi are domiciliul, resedinta sau locul de munca, la alegerea sa.
Art. 19.
(1) In cel mult trei zile de la depunere, Secretariatul pentru Resurse Umane, Militanti si Gestiunea Carierei (SRUMGC) al organizatiei locale respective, face publica adeziunea prin afisare la sediul organizatiei.
(2) In cazul in care, in 10 zile de la afisare, nu se inregistreaza nicio contestatie sau obiectiune, candidatul este invitat sa se prezinte in fata Biroului Permanent Local (BPL), in prima sedinta a acestuia.
(3) BPL decide prin vot cu privire la cererea de intrare in partid.
(4) In cazul in care cererea respectiva este respinsa, candidatul poate sesiza, in cel mult 10 zile de la respingere, BPJ (BPSMB) respectiv, a carui decizie trebuie luata in prima sa sedinta si ramane definitiva. Decizia BPJ (BPSMB) se ia dupa audierea candidatului.
(5) Dobandirea calitatii de membru devine efectiva la data inregistrarii in Registrul National al Membrilor Partidului Democrat Liberal, care trebuie efectuata in maxim 5 zile de la data deciziei BPL sau BPJ, dupa caz, de catre secretarul responsabil din BPJ (BPSMB).
Am să încerc să găsesc dacă există o înregistrare relativă la înregistrarea schimbării staturare la tribunal.
Căutând partide politice - modificare statut (http://www.tmb.ro/dosare_ecris.php?pg=3&id_dosar=caut&string=modificare%20statut%20partide%20politice) ultimul dosar ECRIS este din 21 Decembrie 2009. Poate că însă nu s-a operat încă pe site.
Articolul 148 din Statut a fost anulat cu ocazia celui mai recent Colegiu Director al PDL. Era normal acest lucru avand in vedere noul sistem electoral. In consecinta sustinerea doamnei Trandafir este in acord cu statutul partidului.