Nu trebuie să spun eu ce înseamnă domnul Tony Blair pentru politica de stânga a României.
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_19726/Blair-In-Orientul-Mijlociu-Europa-da-cei-mai-multi-bani-America-joaca-cel-mai-important-rol-politic.html
Iată că domnia sa a început să însemne mult şi pentru politica europeană. Iată relatarea de la faţa locului din partea doamnei euro-parlamentar Corina Creţu:
Cu Tony Blair, despre Orientul Mijlociu
23/03/2010 prin corinacretuIeri, la Bruxelles, a avut loc reuniunea extraordinara a Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, cu tema “Palestina – reconstructie si dezvoltare”, la care au participat Tony Blair – trimisul special al Cvartetului pentru Pace in Orientul Mijlociu – si reprezentanti ai Camerei de Comert Israelo-Palestiniane, Centrului pentru Informare Israel-Palestina, Forumului International de Afaceri Palestina si Agentiei ONU pentru Refugiatii Palestinieni din Orientul Apropiat.
Asa cum am tinut sa precizez in cadrul acestei dezbateri, pe care am initiat-o dupa cele doua deplasari din ultimul an in Israel, nu ne-am dorit sa ne rezumam la a provoca discutii si la a produce hartii pe care nimeni nu le ia in seama, ci ideea de baza a fost sa contribuim la reconstruirea increderii intre cele doua parti si sa stimulam organizatiile si institutiile in care israelienii si palestinenii lucreaza impreuna. Parlamentul European a fost intotdeauna un promotor al pacii in Orientul Mijlociu si cred ca e datoria noastra sa ne intensificam eforturile in acest sens.
De asemenea, cred ca este nevoie de o emancipare a prezentei europene in Orientul Mijlociu, astfel incat UE, care acum este cel mai important donator in regiune, sa devina totodata si principalul jucator, pentru a determina implementarea unei solutii pasnice durabile. Alaturi de componenta politica, dezvoltarea economică şi îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a oamenilor joaca un rol decisiv in schimbarea situatiei din Orientul Mijlociu, in special in Fasia Gaza, unde este o situatie dramatica si trebuie sa-i raspundem cu masuri concrete. Fara o dezvoltare economica, fortele extremiste au o plaja mult mai larga de recrutare a celor care se angajeaza in miscari radicale, de aceea cred ca e nevoie de o eficientizare a eforturilor UE, in conditiile in care aceasta este cel mai important donator in zona, numai în anul 2009, UE contribuind cu peste jumatate de miliard de euro in programe privind sanatatea, educatia, aprovizionarea cu energie si cu gaze. Cred ca este foarte important sa vedem cum vom merge de acum inainte, daca merita si unde merita sa trimitem bani pentru Gaza.
Ideea de baza a discursului lui Tony Blair a fost ca UE vrea un rol mai important in ecuatia pacii din Orientul Mijlociu. “Europa doreşte să joace un rol politic. Noi suntem frustraţi pentru că vedem că americanii joacă cel mai important rol politic din punctul de vedere al israelienilor, în condiţiile în care noi dăm cei mai mulţi bani”, a declarat ieri fostul premier britanic. Blair a prezentat atat progresele inregistrate in ultimii ani in Cisiordania, cat si dificultatile din Fasia Gaza, impasul in care se afla relatiile israeliano-palestiniene si problemele cu care se confrunta ambele parti. “Israelienii sunt îngrijoraţi de securitate şi dacă noi nu înţelegem acest lucru, atunci nu vom şti unde este problema principală”, a accentuat el, mentionand ca statul palestinian nu poate fi decat rezultatul negocierilor, nu al unei pozitii unilaterale.
Detalii despre aceasta reuniune puteti gasi in stirile transmise de Mediafax, Realitatea.net si Antena 3 pe aceasta tema. Ma bucur ca acest eveniment s-a bucurat de o reflectare atat de ampla in presa romaneasca. De asemenea, Agerpres a preluat interviul pe care l-am acordat publicatiei “New Europe” si pe care-l reproduc in continuare:
Corina Creţu: Poziţia factorilor de decizie europeni asupra problemei israeliano-palestiniene este consecventă
Bruxelles, 22 mar /Agerpres/ – Vicepreşedintele Comisiei pentru dezvoltare a Parlamentului European (DEVE) Corina Creţu l-a invitat să participe luni la audierea publică ‘Palestina – reconstrucţie prin dezvoltare’ pe emisarul special al Cvartetului Internaţional pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair. În urma vizitelor în Israel şi teritoriile palestiniene şi pe baza convingerilor sale, eurodeputata Corina Creţu a decis să organizeze o audiere cu privire la modalitatea în care dezvoltarea economică poate ajuta la menţinerea păcii între israelieni şi palestinieni, notează New Europe, căreia vicepreşedinta DEVE i-a acordat un interviu:
New Europe: Când a fost ultima dată Tony Blair în Parlamentul European?
Corina Creţu: În funcţia sa actuală, de emisar al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, Tony Blair se află pentru prima dată în Parlament şi acest lucru este de notat. Cred că răspunsul său la invitaţia Comisiei pentru dezvoltare (DEVE) reflectă nu doar dorinţa de a-şi prezenta opiniile faţă de evoluţiile actuale din zonă, dar şi faptul că trebuie să oferim câteva puncte de referinţă pentru o mai bună înţelegere a nevoilor diferitelor părţi, în special a celei palestiniene. De aceea, aş vrea să subliniez un lucru: acţiunile noastre nu sunt politice, ele se doresc a fi o clarificare, a viza mai multe politici în domeniul dezvoltării în zonă şi a defini mai bine mecanismele de sprijin. În teritoriile palestiniene sunt câteva evoluţii, unele pozitive, dar cele mai multe negative. Unele din ele practic anulează eforturile donatorilor europeni şi internaţionali din ultimul deceniu şi jumătate. Vrem să vedem ce putem face, în special pentru că este vorba de bani publici, iar situaţia actuală de criză economică impune o gestionare atentă a resurselor financiare.
New Europe: Simţiţi că este momentul să înceapă cu adevărat soluţionarea problemei israeliano-palestiniene?
Corina Creţu: Relaţiile israeliano-palestiniene sunt în mare parte o istorie a şanselor ratate. Aş fi foarte optimistă în acest caz; ceea ce simţim este altceva: este un moment pe care nu trebuie să îl ratăm dacă vrem că oferim o şansă păcii şi reconcilierii. Vreau să spun că dacă nu facem ceva semnificativ pentru palestinieni, în special pentru cei din Gaza, poziţiile extremiste vor predomina. Mai mult, în această privinţă situaţia este la limită. Pe de altă parte, acei oameni trebuie să vadă că există alternative la ceea ce se întâmplă acum, că depinde de voinţa lor să scape de sărăcie şi să-şi rezolve problemele. Autonomia economică şi cea a luării deciziilor aduc o reducere a dependenţei de anumite structuri extremiste. Soluţionarea acestui conflict nu este pentru mâine, iar dacă vechilor umilinţe şi frustrări li se adaugă altele noi, este greu de crezut să situaţia va tinde vreodată către o pace durabilă.
New Europe: Aţi vizitat Israelul şi zona (teritoriile palestiniene). Cum apreciaţi situaţia de acolo?
Corina Creţu: Da, am vizitat recent Israelul şi am înţeles temerile şi nevoia de securitatea ale ambelor părţi. Ele sunt justificate. Nici Israelul nu este bucuros să vadă că fondurile pe care le poate cheltui în alte domenii sunt folosite pentru asigurarea securităţii. Totuşi, se intră într-un cerc vicios, când lucrurile încep să escaladeze. Cineva trebuie să spargă acest cerc şi să dea un semnal al bunei credinţe celeilalte părţi. Mai mult, cred că pacea în regiune, dincolo de alte consideraţii, are nevoie de un stimul economic puternic. De aceea, revenirea produselor palestiniene pe piaţa israeliană şi numărul mai mare de palestineni care pot munci în Israel ar face mai mult decât orice discuţie, mai mult sau mai puţin directă.
New Europe: Recent, vicepreşedintele amercan Joe Biden spune că refacerea încrederii poate începe prin cooperare economică şi încurajarea activităţii economice în teritoriile palestiniene. Sunt dezvoltarea economică şi comerţul acest răspuns?
Corina Creţu: Cred că dezvoltarea economică şi comerţul, fără a fi un răspuns la toate problemele bilaterale, constituie un răspuns solid şi adecvat şi mai ales unul concret, care poate convinge şi poate deschide calea spre soluţionarea altor chestiuni instabile.
New Europe: Ar putea fi acesta momentul pentru a include această situaţie într-o rezoluţie? În acţiune?
Corina Creţu: Nu cred că o rezoluţie, mai mult sau mai puţin, contează în ochii părţilor. Să fim realişti: sunt multe documente pline de bune intenţii, care au rămas neobservate şi care nu au impresionat pe nimeni. Doar faptele contează, iar cele care pot schimba în bine viaţa oamenilor vor fi cele mai convingătoare. În reuniunea nostră de luni, am invitat persoane implicate care ştiu mai bine care sunt nevoile şi aşteptărilor oamenilor şi care pot oferi o listă a priorităţilor pentru o alocare mai corectă a resurselor în zonă. Dezvoltarea durabilă este un proces pe termen lung ce presupune resurse, financiare şi umane, continuitate şi cooperarea instituţiilor şi participanţilor informali, cetăţenilor şi societăţii civile. Vrem să facem posibilă acţiunea lor comună, vrem să le oferim expertiza noastră şi să le facilităm accesul la factorii de decizie din Bruxelles.
New Europe: Cum vedeţi poziţia europeană cu privire la problema israeliano-palestiniană?
Corina Creţu: Poziţia factorilor de decizie europeni este principială şi consecventă. Deşi nu aş vrea să intru în analizarea unor poziţii pur politice şi asta nu pentru că doresc să evit un răspuns direct, ci pentru că aş vrea ca abordarea Comisiei faţă de dezvoltare să nu se transforme în confruntare politică între cele două părţi, nu pot să nu observ că alături de americani, europenii au spus clar că cele două părţi nu au timp; este momentul să ne oprim din căutarea unor scuze pentru a amâna găsirea unei soluţii negociate. De aceea, aş numi un pretext anunţul israelienilor legat de construirea unor noi colonii de locuit în teritoriile palestiniene, de această dată în Ierusalim. Cred că, fără a neglija poziţia de principiu a îngheţării tuturor colonizărilor, dialogul trebuie să aibă loc, pentru că altfel orice pretext va fi utilizat pentru a le bloca. Ştiu că situaţia politică internă din Israel nu este destul de clară şi că există o presiune din partea anumitor tendinţe extremiste. Totuşi, amânarea unei soluţii este costisitoare, aşa cum am spus, pentru toată lumea.
New Europe: Cum aţi caracteriza ceea ce se întâmplă acum în Gaza? Cum rezolvaţi o problemă umanitară precum ajutorul în regiune?
Corina Creţu: Aspectele umanitare ale situaţiei din Gaza sunt de maximă urgenţă şi trebuie să fie tratate prioritar. De la conflictul de la începutul anului 2009, multe spitale, şcoli, locuinţe, reţele de alimentare cu apă şi electricitate, canalizarea au fost distruse sau grav avariate. Reconstrucţia lor trebuie să fie prima noastră preocupare. Totuşi, nu vreau să se întâmple nimic după o reţetă românească, pe care mulţi israelieni de origine română o ştiu foarte bine: ‘Cine face şi desface are mereu ceva de făcut’. Aceste obiective nu pot fi distruse şi reconstruite la infinit, pentru că şi răbdarea umană are limite.
New Europe: Cum credeţi că audierea din DEVE va ajuta la soluţionarea acestei probleme?
Corina Creţu: Sper ca acţiunea de luni este doar începutul unui proces de colaborare între Comisia de dezvoltare a PE (DEVE), Parlament şi părţile interesate pentru a începe un proces de dezvoltare durabilă a zonei destinat relansării economiei palestiniene, care poate duce la o reducere eficientă a sărăciei cronice din zonă. (AGERPRES)
(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/2010/03/23/cu-tony-blair-despre-orientul-mijlociu/)
1 comment:
Multumesc frumos.
Post a Comment