Colectarea informaţiilor este o sabie cu două tăişuri. Pe de o parte informaţiile şi statistica au un caracter benefic, este însă evident că aceste informaţii sunt şi un atac la viaţa privată.
Va putea frigiderul dumneavoastră să detecteze produsele expirate pe care le conţine şi să vă informeze despre acest lucru? Internetul ar trebui să conecteze nu numai cele 1,5 de miliarde de persoane care îl folosesc, ci şi persoanele cu obiecte, sau obiectele între ele, ne-a spus socialista spaniolă Maria Badia i Cutchet, care redactează un raport în acest domeniu. Dumneaei sprijină o comunicare a Comisiei ce promovează internetul lucrurilor, dar cere respectarea drepturilor fundamentale.
Ne puteţi spune ce este internetul lucrurilor?
Internetul lucrurilor este o aplicaţie nouă în tehnologia internetului. În următorii 10 sau 15 ani, se estimează că acesta va face parte din viaţa noastră de zi cu zi. Foloseşte tehnologia de identificare prin frecvenţă radio pentru a transmite şi primi informaţii fără fir. Funcţionează cu un chip mic, ce are capacitatea de a stoca multe informaţii despre obiectul sau persoana care îl poartă.În sectorul agroalimentar, de exemplu, tehnologia de identificare prin frecvenţă radio permite o supraveghere mai eficientă şi rapidă a produselor şi oferă în orice moment informaţii despre conţinut: caracteristici chimice, nivel de gluten… tot. Se folosesc deja aplicaţii similare: de exemplu, chipul transmite unui şofer în timp real informaţii despre presiunea pneurilor.
Această tehnologie nouă va revoluţiona şi extinde interacţiunea persoană-obiect şi obiect-obiect. Inovarea constă în relaţia între obiecte. Cel mai frecvent citat exemplu este cel al frigiderului care, dacă este programat cum trebuie, poate detecta produsele expirate sau care sunt pe punctul de a expira, folosind informaţia despre dată.Prin urmare această tehnologie va fi într-adevăr benefică pentru cetăţeni? Nu există riscuri ascunse?
Această aplicaţie miraculoasă va oferi oportunităţi enorme de dezvoltare a unor afaceri noi, de combatere a schimbărilor climatice, de ameliorare a gestionării energiei şi transporturilor. Dar poate crea şi probleme în domeniul drepturilor fundamentale. Companiile ce folosesc aceste chipuri vor avea acces la informaţii privind viaţa privată a oamenilor. Trebuie să acordăm o atenţie deosebită acestei chestiuni.Înaintea punerii în practică a acestei aplicaţii, trebuie să abordăm protejarea drepturilor oamenilor. Comisia are dreptate când spune că trebuie să găsim un echilibru. Dacă dorim ca această tehnologie să aibă succes, trebuie să ne asigurăm că cetăţenii au încredere în ea. Deoarece trăim într-o lume deschisă, cred că trebuie să abordăm acest subiect la nivel transatlantic.Care sunt beneficiile pentru economie. mediu, sănătate?
Această tehnologie ajută mult la ameliorarea eficienţei energetice în transport şi la reducerea poluării. De exemplu, contribuie la evitarea ambuteiajelor schimbând semafoarele când sunt prea multe maşini într-o coloană. Deoarece economia verde este în raport direct cu noile tehnologii, putem folosi criza actuală pentru a impulsiona sectoare precum cercetarea şi dezvoltarea.În ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate, am un prieten care a avut un atac de cord. I s-a pus în corp un chip, care îl conectează cu un spital din Spania. Acum, doctorii cunosc fiecare schimbare din corpul lui. În acest fel, ei controlează simptomele şi pot controla bolile. Dar încă nu s-a studiat impactul undelor radio asupra sănătăţii. Ideea mea este să prevenim cât mai multe riscuri posibil şi să examinăm de aproape problema legată de confidenţialitatea informaţiilor personale.
(sursa: http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/039-70542-067-03-11-906-20100312STO70527-2010-08-03-2010/default_ro.htm)
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_Things
(sursa: http://dret.net/lectures/web-fall09/trends#%2818%29)
(sursa: http://american.com/archive/2007/november-december-magazine-contents/the-internet-of-things)
(sursa: http://elearningroadtrip.typepad.com/elearning_roadtrip/2009/02/mobile-learning-at-last.html)
(sursa: http://www.techdigest.tv/2007/12/get_set_for_the_1.html)
(sursa: http://secretengineer.com/?page_id=47)
10 comments:
Foarte sensibila si delicata aceasta noua aplicatie de internet al lucrurilor, daca ar incapea pe mana unor structuri iresponsabile, cu intentii de manipulare si control al universului privat.
Mi se pare inca un instrument de ingradire a libertatilor individuale, in ciuda mesajului umanist progresist al D-nei politician...
Eu cred că tehnologia poa' să intre în viaţa noastră cât vrea muşchii ei fiindcă sunt situaţii în care nu e bine să fii un necunoscut, ca să nu zic un neica nimeni.
În rest, bucuria exhibiţioniştilor care vor trăi într-un Mardi Gras continuu! Cum am mai spus, simpozioniştii ăştia trebuie, n'aşa, să arate că muncesc că altfel rămân fără...
am auzit si eu de casa ... computerizata sa zicem. Normal, aplicatiile sunt multe si cam in tot ce are tangenta cu activitatea umana, incepand cu stinsul becurilor si terminand cu .... traficul auto.
Nu asta este problema, ci impactul asupra vietii de zi cu zi , accesul la bazele de date respective si modul de folosire a acestor informatii. Cred ca stii ca problema la un computer este undeva intre tastatura si scaun. Daca ar fi sa translez aceasta chestie la viata computerizata .... vor fi sigur probleme, si riscurile sunt majore. De exemplu cresti temperatura in frigider (cresti consumul oricarui produs care necesita depozitare la rece) si ma pot gandi pana la obiceiurile culinare , rutina zilnica, gusturi in materie de ... muzica, etc etc Pt ca stocarea lor inseamna date statistice. la care are acces cineva, indiferent cum.
Pe de alta parte .... viata computerizata nu poate fi evitata. Riscurile... doar prin schimbarea din temelii a existentei umane.
O casă care răspunde, să zicem, la comanda vocală şi este legată şi la internet, poate fi totodată un mijloc implicit de ascultare ambientală. Toate aceste gadgeturi au o aplicaţie ascunsă de invadare a intimităţii.
Cazul Cătălin Voicu relevă două dimensiuni de-a dreptul sinistre, un câmp de bătălie între clanuri mafiote (ceea ce, adevărat sau nu, o bănuim cu toţii chiar la această dimensiune) şi o dimensiune a poliţiei politice care este menită să fie un mesaj şi către mine, simplu cetăţean.
Bine pentru cetăţean ar fi ca Justiţia să cosească printre vinovaţi şi să pună după gratii şi pe cei din clanuri şi pe cei care fac poliţie politică. Din experienţa mea pot trage concluzia că, în afară de doi sau trei indezirabili, nimeni altcineva nu "va cădea". Experienţa anterioară a identificării celor care au făcut "poliţie politică" este edificatoare... au căzut numai "informatorii" indezirabili, nimeni din structurile de opresiune, nimeni dintre beneficiarii structurilor de opresiune. Aşa va fi şi acum, aşa va fi şi în viitor... numai că "informatorii" vor fi frigiderele legate la internet. Această tehnologie nu poate fi spre binele nostru...
Uneori mă întreb dacă beculeţul de placa de reţea ce rămâne aprins tot timpul nu înseamnă de fapt că "serviciilii" sunt on-line.
Am un telefon ce posedă un banal beculeţ care se aprinde când cineva foloseşte celălalt telefon al casei. Uneori să aprinde din senin... semn că cineva ascultă la un capăt care nu este la mine în casă. Eu încep să cred că a spune ce crezi pe bloguri este o meserie mai periculoasă decât pare la prima vedere.
@Biblio,
Mie poa' să-mi burduşească casa de microfoane şi camere video. N-am de gând s-o pun de vreo conspiraţie sau de vreun trafic de droguri aşa că pot trăi ca în Sliver fără probleme. Pe de altă parte mă unge la suflet că din când în când cineva îi mai stenografiază pe mârlăneţii ăştia cu lanţ de aur care cred că totul li se cuvine şi că-şi pot permite orice, inclusiv să bată câmpii la telefon. Aici vecinul meu mafiot le dă clasă. Are uşă blindată, trei yale, două vizoare, gratii la ferestre, dă muzica la maxim când îi vin musafiri oxigenaţi din Ucraina... Hoţul de calitate ştie de ce să se teamă, n'aşa?
Ce să informeze frigiderul despre viaţa mea? Că m-am îmbolnăvit muncind şi că mă uit la Mezzo? Asta au făcut-o deja vecinii, colo şi colo de m-am crucit când am aflat...Încă o dată, mare şmecherie viaţa într-un univers cu pereţi de sticlă, mai ales că există precedentul Big Brother.
@ nimrod
Informatorii din perioada securităţii cam ce credeţi că spuneau despre oamenii obişnuiţi, că dacă spuneau despre spioni străini, teroriştii, hoţi şi criminali, nu cred că făceau ceva rău?
Lucrurile simple colectate pe termen lung pot fi întoarse împotriva cuiva, este calea statului totalitar. Sigur că da, nu dumneavoastră sunteţi căutatul general sau criminalul în serie, nu sunteţi nici cel care fraudează bănci sau capo di tutti capi, asta nu înseamnă că orice informaţie nu se poate întoarce împotriva domniei voastre când deveniţi incomod pentru cineva care are în comandă servicii secrete. Cât de greu este să "mânăreşti" nişte înregistrări astfel încât să se deducă că aţi făcut cine ştie ce? Câţi dintre noi nu spun la telefon fraze de tipul "Le-aş lua gâtul al toţi ăştia"? Toate acestea pot fi folosite cu succes într-o înscenare. Mai ţineţi minte celebra înregistrare cu Traian Băsescu şi copilul "mângâiat" de preşedinte, pe atunci primar? Cât timp a trecut de atunci? Televiziunile au dat filmul la verificat, preşedintele a dat filmul la verificat, toată lumea a verificat filmul... nimeni însă nu a oferit un rezultat concret, fals sau nu. Singurul răspuns a fost că... bla bla bla, bla bla, bla bla bla... După scandal şi alegeri, nici nu a mai contat dacă Traian Băsescu l-a lovit pe copil sau nu l-a lovit pe copil, nici nu se mai ştie dacă acel copil şi familia sa a păţit ceva sau, dimpotrivă, viaţa li s-a îmbunătăţit brusc şi s-au mutat în altă parte...
Suntem în mâna statului român, la mâna statului român. Suntem nişte fiinţe aflate sub talpa sistemului. Cei care conduc, chiar şi vremelnic, sistemul, au drept de viaţă şi de moarte asupra noastră. Personal aş vrea ca în casa mea să mă simt în siguranţă, să fiu sigur că nu năvălesc mascaţii peste mine în miez de noapte, să ştiu că nu-mi sunt interceptate comunicaţiile (nu că aş spune ceva, oricum vorba mea este publică, pe bloguri), să ştiu că nu-şi notează nimeni ora la care trag apa la toaletă. Este un drept la intimitate, un drept la pudoare, care face parte dintre drepturile omului.
@Biblio,
Aveţi tot dreptul să vedeţi lucrurile altfel. M-am mai gândit. În ceea ce mă priveşte o fi de la faptul că stau de-o viaţă la bloc şi multe zile pe an prin hoteluri.
Oricum, halal de mine dacă într-o zi careva o să-mi ia gâtul pour raison d'Etat deşi nu cred că prezint vreun interes. În ultimă instanţă, mai bine un filmuleţ compromiţător pe youtube decât o bârfă printre ţaţele din cartier. Cred, ca şi Churchill, că adevărul rămâne cea mai bună minciună.
@ nimrod
Vă mai supun atenţiei un fapt evident. În ziua de astăzi dacă un serviciu secret poate intercepta o convorbire, oricare alt serviciu secret din întreaga lume poate intercepta aceleaşi informaţii, pentru că într-un fel sau altul informaţia se transmite în spaţiul public. Când pui un microfon nu poţi avea siguranţa că eşti singurul care ascultă.
Dacă cineva mă înregistrează pe mine ca să-mi dea la cap politic, este una, dacă îl înregistrează pe preşedinte pentru în scopul vânzării de avioane, sau mai ştiu şi eu ce grozăvie improbabilă, dar posibilă, este alta. Când deschizi o cutie a Pandorei trebuie să ai siguranţa că ce va urma este un fenomen ce poate fi stăpânit.
ezista solutii destul de simple:
-foloseste linux si un firewall facut cu manutza ta;
- decupleaza microfonul fizic
- nu folosi device-uri "all in one"
- telefonul sa fie in alta camera
- evident, atentie la ce vorbesti :))
- pe bloguri... e o problema. :D nu esti anonim niciodata
@ smoker
Păi credeţi că mă deranjează că cineva aude prostiile pe care le spun eu?
Problema mea este că după ce românii au făcut o revoluţie pentru că securitatea le urmărea viaţa, după 20 de ani de atunci, acele timpuri au devenit nostalgice şi desuete faţă de nivelul "securităţii" de astăzi. Vă daţi seama că dacă Nicolae Ceauşescu beneficia de nivelul de astăzi al tehnologiei şi legislaţiei (pe care el nu a îndrăznit să o creeze, fiind prea "pe faţă" anti-democratică), nu-l mai dădea jos nici cu bomba nucleară?
În România se pregăteşte o hiper-dictatură, un mega-totalitarism. Se pregăteşte nu pentru cei de la PD-L sau pentru preşedintele Traian Băsescu, se pregăteşte pentru o dictatură a statului american. Astăzi România se subordonează la Statele Unite cum pe vremuri se subordona URSS.
România ar trebui să-şi câştige independenţa. Am fost cu capul plecat în faţa tătarilor, a Otomanilor, în faţa nemţilor, în faţa ruşilor, în faţa americanilor... Ar trebui să ne câştigăm şi noi dreptul la neatârnare, să ne împotrivim intereselor străine.
Post a Comment