02 May 2011

Cândva SUA era considerată bastion al democraţiei


Am primit vestea uciderii lui Osama bin Laden de la domnul Cristian Preda. Domnia sa spunea aşa:

O victorie a democraţiei

Uciderea lui Osama bin Laden este rezultatul unui efort de un deceniu al democraţiei americane şi al aliaţilor săi împotriva unei ameninţări inedite pentru lumea occidentală.
Această victorie a democraţiei consolidează tendinţa exprimată în ultimele luni de mişcările de contestare a lideirlor autoritari din lumea arabă.

(http://cristianpreda.ro/2011/05/02/o-victorie-a-democratie)

I-am răspuns, deşi nu am fost întrebat, aşa:

Bibliotecaru { 05.02.11 at 10:40 AM } 4

@ Cristian Preda

Dumneavoastră aţi citit ce aţi scris mai sus?

Uciderea unui om, şi încă pe un teritoriu străin, este rezultatul democraţiei? Mi-ar fi plăcut ca măcar să spuneţi “democraţiei” americane, pentru a indica, de fapt, o dictatură.

În ce principiu al democraţiei unui stat stă scris că el trebuie să conteste poziţia totalitară a unui lider în alt stat? Cu ce este Guvernul SUA mai bun atunci când bombardează, de ani de zile, o ţară sau alta, în numele democraţiei şi luptei antiteroriste, decât nişte terorişti care intră cu avioanele în clădirile americane.

Este o diferenţă între armata sovietică care a intrat la noi pentru a impune “comunismul” şi armata americană care invadează statele arabe pentru a impune “democraţia”?

Zău, uneori chiar nu mai ştiu ce să cred despre dumneavoastră. Mă aştept la astfel de poziţii de la cei mai neştiutori şi îndoctrinaţi de “democraţia occidentală” aşa cum au fost, nu de mult, intoxicaţi de “comunismul rusesc”… dar de la dumneavoastră, un intelectual de marcă, rasat, de elită, şi încă unul fixat pe interesul ştiinţelor politice… Trist.
:(
O crimă cu sânge rece a ajuns o victorie a democraţiei!

Oare domnul Preda s-a gândit că în România se vorbeşte despre dictatură, despre dictator, despre un program de îmbolnăvire şi ucidere a populaţiei, despre genocid... Nu pe la colţuri, nu printre oameni care varsă năduful lor către un alt semen, ci chiar prin ziare, prin articole precum...
http://www.gorjeanul.ro/politic/pasi-vertiginosi-catre-dictatura-tiranie-si-genocid
Oare domnul Preda s-a gândit că articolul domniei sale este un îndemn, pentru oameni atinşi de disperare, să împuşte, cu sânge rece, în cap, răul anti-democratic din România pentru a ajunge eroi, precum cei care l-au împuşcat pe Osama bin Laden? Chiar am ajuns să lăudăm orice face SUA numai pentru că linguşim şi periem marile puteri precum nişte căţeluşi care aşteaptă să cadă un os de la masa celor bogaţi?

Şi acum... privind la SUA, ţara care era odată bastionul democraţiei mondiale. Priviţi aceşti oameni cum se bucură că au fost ucişi nişte oameni, fie ei şi duşmanii declaraţi de Guvernul SUA drept MOST WANTED. Nu vă aduce aminte despre bucuria românilor din ziua în care Ceauşescu a fost executat după un simulacru de proces? Aici este nivelul democraţiei care dictează celorlalte ţări să fie democratice?

http://cdn.theatlanticwire.com/img/upload/2011/05/screen-shot-2011-05-02-at-124939-am/large.png


(http://webtv.realitatea.net/actual/osama-bin-laden-a-fost-ucis)

UPDATE:

Domnul Cristian Preda a avut bunăvoinţa să-mi răspundă:

cpreda { 05.02.11 at 3:55 PM } 7

Bibliotecaru:
Democratiile sunt silite sa se apere de dusmani irationali. Printre victimele lui Osama bin Laden, exista de altfel si cetateni romani: in atentatele de la Madrid sau de la Londra, ca si in razboiul din Afganistan, pornit ca urmare a actiunii retelei dirijate de Osama bin Laden.


Ceea ce a provocat următorul răspuns din partea mea.

@ cpreda 8

Domnule Preda,
Domnul Geoană a emis, acum câteva zile, din fotoliul de preşedinte al Senatului, o zicere remarcabilă:
După definiţia martirajului intrăm acum în definiţia rolului statului în societate.

Dumneavoastră ce propuneţi? Doriţi să creaţi (sau să induceţi) conceptul "crimei justificate". Oameni iraţionali trebuiesc eliminaţi? Pot să-mi aleg şi eu nişte oameni iraţional şi să mă duc şi să-i împuşc justificat? Pot să stabilesc şi eu că un cutare om s-a făcut vinovat de moartea unor oameni şi să-l omor?

Societatea umană a evoluat de pe vremea când cineva îşi face singur dreptate, are anumite principii, proceduri, drepturi inalienabile... Era greu să existe un proces prin care Osama bin Laden să ajungă în Statele Unite pentru a fi judecat de terorism, era greu pentru un procuror al Statelor Unite să dovedească implicarea sa? Absolut de acord, dar asta este o justificare a executării lui printr-o acţiune de comando într-un stat străin, încălcând suveranitatea acelui stat?

Eu vă întreb, cu ce este acest lucru diferit de încercările de asasinare a dizidenţilor de către Securitate? Acei dizidenţi, în România, ar fi fost poate condamnaţi şi executaţi, conform legilor de atunci? Acţiunea Securităţii de a încerca (uneori reuşind) să-i asasineze în străinătate a fost justificată?

Stimate domn,
Civilizaţie nu este o chestiune care poate fi aplicată numai când este convenabilă. Sau democraţia există, sau nu există. Încă o dată vă întreb, ce principiu democratic permite acest tip de asasinat? Conform căror legi internaţionale preşedintele Americii poate comanda un asasinat? Puteţi cita o astfel de lege?

Îmi aduc aminte de un citat din Vechiul Testament, cel pe care îl au drept doctrină şi creştinii şi islamicii.

20. Zis-a deci Domnul: "Strigarea Sodomei şi a Gomorei e mare şi păcatul lor cumplit de greu.
21. Pogorî-Mă-voi deci să văd dacă faptele lor sunt cu adevărat aşa cum s-a suit până la Mine strigarea împotriva lor, iar de nu, să ştiu".
22. De acolo doi din Oamenii aceia, plecând, S-au îndreptat spre Sodoma, în vreme ce Avraam stătea încă înaintea Domnului.
23. Şi apropiindu-se Avraam, a zis: "Pierde-vei, oare, pe cel drept ca şi pe cel păcătos, încât să se întâmple celui drept ce se întâmplă celui nelegiuit?
24. Poate în cetatea aceea să fie cincizeci de drepţi: pierde-i-vei, oare, şi nu vei cruţa tot locul acela pentru cei cincizeci de drepţi, de se vor afla în cetate?
25. Nu se poate ca Tu să faci una ca asta şi să pierzi pe cel drept ca şi pe cel fără de lege şi să se întâmple celui drept ce se întâmplă celui necredincios! Departe de Tine una ca asta! Judecătorul a tot pământul va face, oare, nedreptate?"
26. Zis-a Domnul: "De se vor găsi în cetatea Sodomei cincizeci de drepţi, voi cruţa pentru ei toată cetatea şi tot locul acela".
27. Şi răspunzând Avraam, a zis: "Iată, cutez să vorbesc Stăpânului meu, eu, care sunt pulbere şi cenuşă!
28. Poate că lipsesc cinci din cincizeci de drepţi; poate să fie numai patruzeci şi cinci; pentru lipsa a cinci pierde-vei, oare, toată cetatea?" Zis-a Domnul: "Nu o voi pierde de voi găsi acolo patruzeci şi cinci de drepţi".
29. Şi a adăugat Avraam să grăiască Domnului şi a zis: "Dar de se vor găsi acolo numai patruzeci de drepţi?" Şi Domnul a zis: "Nu o voi pierde pentru cei patruzeci!"
30. Şi a zis iarăşi Avraam: "Să nu Se mânie Stăpânul meu de voi mai grăi: Dar de se vor găsi acolo numai treizeci de drepţi?" Zis-a Domnul: "Nu o voi pierde de voi găsi acolo treizeci".
31. Şi a zis Avraam: "Iată, mai cutez să vorbesc Stăpânului meu! Poate că se vor găsi acolo numai douăzeci de drepţi". Răspuns-a Domnul: "Nu o voi pierde pentru cei douăzeci".
32. Şi a mai zis Avraam: "Să nu se mânie Stăpânul meu de voi mai grăi încă o dată: Dar de se vor găsi acolo numai zece drepţi?" Iar Domnul i-a zis: "Pentru cei zece nu o voi pierde".
33. Şi terminând Domnul de a mai grăi cu Avraam; S-a dus, iar Avraam s-a întors la locul său.

(Facerea, Capitolul 18)

S-a întrebat cineva câţi oameni nevinovaţi au murit, de o parte şi de alta, de când a început conflictul "terorismului"? Ei, victimele colaterale, ca şi românii despre care vorbeaţi mai sus, de ce au ajuns să fie ştiri tragice la TV şi traume eterne pentru familiile lor? Ceea ce nu vrea nimeni să spună este că toate aceste tragedii nu se întâmplă pentru că popoarele sunt vinovate, ci pentru că există anumiţi oameni care îşi promovează ambiţiile, ura, interesele şi care folosesc popoarele în interes personal. Democraţia chiar acest lucru ar trebui să repare... Ce vină au avut zecile de miliarde de oameni omorâţi în războaie şi conflicte de-a lungul istoriei omenirii? De ce au trebuit să moară ei pentru ambiţia şi dorinţa de putere şi bani a unor lideri?

Aceasta este politica democraţiei? Milioane de oameni pe stradă care sărbătoresc frenetic, extatic, ca pe o mare împlinire naţională... moartea cuiva?

Chiar nu realizaţi cât de grotesc este totul? Unde este valoarea europeană a vieţii, cea care a eliminat pedeapsa cu moartea, unde sunt, domnule Preda, la dumneavoastră în conştiinţă, valorile creştin-democrate? De ce sunteţi într-un partid care "urmăreşte respectarea valorilor universale ale libertăţii umane" şi "înfăptuirea
justiţiei" în timp ce găsiţi justificată legea talionului.

Nu aş fi comentat nimic dacă nu aş fi fost şocat de titlu: Victoria Democraţiei.

Eu unul sunt cutremurat că aţi putut avea o astfel de reacţie. Sunt şi mai cutremurat că-mi argumentaţi că ar trebui să conteze că între victimele al-Qaida au fost şi români. Pentru mine orice viaţă este la fel de importantă, şi a americanului ca şi a românului şi a arabilor. Este fapta al-Qaida mai gravă pentru că au murit şi români decât dacă nu ar fi fost români?

Domnule Preda,
Ieşiţi de sub această umbrelă a politicii, vă dezumanizează, vă erodează, sau, cum spune un cântec al Phoenix, "Era mare Vasilisca, trup având de odalisca şi privire care isca, patema ce vătema şi face din om neom". Politica, ca şi Vasilisca, seduce omul, dar îl şi ucide pe dinăuntru, de prea multă patimă.



(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/804877/Filmul-uciderii-lui-Osama-Bin-Laden/)


(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/804829/Manifestatie-la-o-universitate-din-SUA-pentru-a-sarbatori-victoria-asupra-lui-Osama/)

Iată şi luxul în care trăia un multi-milionar terorist...

(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/804832/Imagini-din-interiorul-cladirii-unde-se-ascundea-Bin-Laden/)

20 comments:

Darael said...

Mi-ai smuls un zambet mare.... cata eleganta "un intelectual de marca, rasat, de elita".... hihihi....

De cand un politruc merita aceasta descriere ?

Cu toate ca o sa sune la limita decentei, eu afirm ca nu este decat o sluga, o lichea mai exact. Percepand aceasta realitate nu o sa ne mai miram de pozitia sa si de afirmatiile pe care le face.

Anonymous said...

Uciderea lui Osama Bin Laden este o moarte care nu a rezolvat nimic dupa parerea mea.

Bibliotecaru said...

@ Darael
Dumneavoastră îl înţelegeţi pe domnul Preda ca un politruc pentru că îl asociaţi PDL. Ca intelectual însă domnul Preda este mai întâi profesor şi pe urmă membru de partid. Din păcate în România calitatea de membru de partid "bate" calitatea de intelectual, astfel încât declaraţiile sunt mai mult "politice" decât intelectuale.

nimrod said...

Biblio,

Vă mai amintiţi cum a murit Daniel Peral?

Bibliotecaru said...

@ theodora0303
Nu numai că şi eu cred acelaşi lucru, dar mai cred că această ucidere va conduce la o reacţie furioasă a extremiştilor arabi Astfel această acţiune nu va avea rezultate anti-teroriste ci, dimpotrivă, va activa foarte mult terorismul. Este absolut evident că lupta dintre Statele Unite şi lumea arabă abia acum începe. Din păcate, Statele Unite vor atrage în această bătălie şi restul omenirii. Nu e exclus ca acest gest să genereze cel de al treilea război mondial, de data aceasta unul total. Bucuria oamenilor mi se pare, în acest context, absolut de neînţeles.

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Exact asta vreau să spun şi eu, aceste războaie sunt pornite de lideri, în interesul liber, sub diferite pretexte.

Războiul creştin-islamic este vechi de secole. De ce această intoleranţă între un sistem care proclamă dragostea de aproape şi unul care proclamă toleranţa şi supunerea.

Războiul între capitalism şi comunism este o luptă între libertatea şi puterea cetăţenilor şi binele tuturor cetăţenilor.

Oamenii mor în numele oamenilor. Cine mai ştie de ce a început totul, cine mai ştie cine a ridicat primul piatra?

Eu despre asta vorbesc, nu despre crima justificată. Ce crimă este justificată cu adevărat?

Stimate domn,
Şi eu m-am bucurat acum 21 de ani pentru că cei doi soţi Ceauşescu au fost executaţi, şi eu am simţit atunci că s-a făcut dreptate, şi eu simţeam atunci că a murit un rău şi, de la acel moment încolo, ne va fi bine. Între timp înţelegerea mea s-a maturizat, astăzi nu mai cred asta. Astfel de execuţii nu cred că pot fi asociate cu democraţia.

Omenirea intră pe un teren minat menit să "rezolve" astfel criza mondială, menit să justifice măsurile extreme luate de guvernele ţărilor "democratice", menit să justifice reducerea masivă a populaţiei globului prin planul numit Noua Ordine Mondială. Din punctul meu de vedere, acesta poate fi semnalul care conduce spre "sfârşitul lumii". Acum oligarhia mondială poate să facă orice pentru că vor da bine pe teroriştii ce-l răzbună pe liderul lor executat de Statele Unite. Veţi vedea că aceasta este "calea". Sunt din ce în ce mai îngrijorat că voi apuca această "încălzire" a planetei.

Dumneavoastră nu vă întrebaţi cum de ţările arabe, care până în urmă cu câteva decenii erau încă în stadiul de beduini risipiţi prin deşert (şi, în mare parte, încă este aşa), fără o urmă de dezvoltare tehnologică, a ajuns, în aşa puţin timp, o ameninţare majoră pentru Statele Unite?

Darael said...

Precizare: eu nu-l asociez pe preda unui partid si nici macar securistului chel pe care il slujeste.

Eu afirm ca este o sluga strict pentru ceea ce face. Un intelectual, orice intelectual adevarat, real si cu un minim de decenta nu ar fi niciodata o sluga a cuiva.

Un intelectual ar sluji in permanenta (sau macar ar face acest efort) numai realitatea, stiinta, evidenta.

Cand cineva refuza evidenta promovand o dogma si interesele unui grup (oricare ar fi el) isi pierde acest statut oferit mult prea usor doar prin ocuparea unei functii vremelnice.

Ca totul sa fie si mai trist, asemenea indivizi fac praf insasi statutul de intelectual**.

**intelectual - om care LUCREAZA in domeniul stiintei, artelor, tehnicii (DEX).... vedem clar ca a trambita dogma unui partid sau a fi propagandistul unui securist nu inseamna a fi intelectual.

Darael said...

PS> putem inlocui numele acestui personaj cu orice nume a slugilor mai vechi sau mai noi, cu cei care au pupat in cur fara rusine psd-istii, liberalii, pd-istii..... toti sunt numai slugi jalnice, propagandisti de servici pentru stapanii vremii.

Pe vremuri erau numiti politruci. De ce sa le spunem astazi intelectuali ?

ADRIAN said...

Se mai intampla si declaratii "nefiltrate". Am un prieten, fost coleg de master, brazilian credincios. La o lucrare m-a rugat sa-i spun parerea despre ce a scris. Fiind aproape excesiv de religios, nu s-a putut abtine sa strecoare ceva in textul sau cu referire la Dumnezeu. Suna ceva de genul: "spaniolii au reusit sa cucereasca Americile cu sprijinul lui Dumnezeu, pentru ca au avut multa credinta". A trebuit sa-l intreb daca isi da seama ce a scris dat fiind ca acei conchistadori au produs unele dintre cele mai elocvente mostre de genocid din istorie iar asta ar cam pata un pic imaginea Dumnezeului avand in vedere inocenta multor popoare macelarite in numele crucii ... S-a gandit un pic si a renuntat la partea aia de text care oricum era o umplutura :)

ADRIAN said...

ce se intampla cu americanii deriva si din disparitia regulilor in ce priveste razboiul. nu mai departe de secolul trecut se mai practica inca razboiul "oficial". adica operatiunile se faceau in baza unei declaratii de razboi, cu niste motive ce pareau impachetate mai serios. un fel de "plesnit cu manusa peste fata" in cazul duelului individual. insa a omori un fiu si trei nepoti ai unui dictator fie el si libian nu pare ceva prea nobil. macar la Osama exista o justificare. se cheama ca ei doreau sa-l prinda dar el "s-a opus arestarii" ... nu i-as condamna pe americani pe aceasta tema dat fiind ce-au patit si cum au fost provocati de maniacul respectiv.

Bibliotecaru said...

@ Darael
Stimate domn,
Acest fenomen, al "slugii", se întâmplă pentru că partidele au, în mod anti-democratic, o structură ierarhică de comandă, atent vegheată de "disciplina de partid".
Un partid democratic are toţi membri egali, toată lumea este "sluga principiilor" şi nu a persoanelor.

În condiţiile în care nu există normalitate, nu am ce să-i reproşez domnului Preda altceva decât pervertirea propriei conştiinţe pentru a ajunge "unde trebuie".

Domnul Preda lucrează în domeniul ştiinţelor politice. Nu văd de ce subliniaţi că nu lucrează.

Bibliotecaru said...

@ ADRIAN
Prietenul dumneavoastră avea totuşi dreptate. Ştiţi de ce? Pentru că distrugerea civilizaţiilor sud americane s-au făcut în numele crucii. Printre cuceritorii care tăiau în stânga şi dreapta băştinaşii care se apărau, erau şi ceva prelaţi meniţi să-i aducă "pe drumul cel bun" pe localnici, aceştia urmând un decret al Vaticanului de creştinare a Lumii Noi.

În acele secole cretinismul şi colonialismul erau strâns legate între ele. Este evident însă că valoarea întoarsă de colonialism reprezenta adevărata miză a întreprinderii.

ADRIAN said...

bineinteles ca toate s-au intamplat in numele dar mai ales sub pretextul crucii. e insa nepotrivit ca cineva sa afirme ca divinitatea ar sprijini ceva ce este in esenta lucrurilor un genocid ... nepotrivit atunci cand sustii ca aceea este divinitatea "iubirii aproapelui". cam ca in cazul "suporterilor democratiei".

Darael said...

@ ADRIAN - Divinitatea suprema, Sfanta Treime, Allah, Krishna sau Manitou reprezinta Viata insasi.

Nimic nu poate exista / fiinta in afara Vietii, a totului. Asa ca prietenul brazilian avea dreptate.

Ca noi nu intelegem de ce se intampla anumite fenomene, orbi fiind, e numai problema noastra.

Nu vad diferenta intre cucerirea Americii de sud si cucerirea Germaniei de rusi in 1945. O civilizatie trebuia sa dispara.

Putem face multe paralele intre civilizatiile sudamericane si alte civilizatii care au pierit (din cauze cunoscute sau nu).

Oricum, oricare ar fi procesul disparitiei, nimic nu se intampla fara Viata (in sensul de a fi, de existenta). Asa trebuie vazuta afirmatia prietenului.

Darael said...

@ Bibliotecaru - este foarte corecta afirmatia ca partidele sunt antidemocratice (toate).

Eu spun chiar mai mult: NU exista partide reale. Sunt clanuri mafiote organizatii de tip feudal ce folosesc notiunile (ca imagine si PR), structura si parghiile statului modern in scop propriu.

Amu, despre preda nu mai zic nimic. Am spus tot ce aveam de zis. Parerea mea e ca munca intelectualului poate fi folosita de oricine, lucrul sau e util tuturor.... cand acea munca sau lucru e folositor numai stapanului - individ sau partid - atunci munca nu mai poate fi considerata a fi a unui intelectual, ci a unei slugi platita pentru munca sa de cineva anume.

E valabil si pentru el si pentru toti ceilalti (care nu o sa simta pentru ca orice sluga are in dotare un obraz foarte gros).

Bibliotecaru said...

@ ADRIAN
Vorbim despre o Biserică din perioada de glorie a sa.

Columb a descoperit continentul american la ceva mai mult de un deceniu de la bula pontificală care autoriza în Spania instituirea unui Consiliu pentru combaterea ereziei... INCHIZIŢIA. Inchiziţia servea o Biserică avidă de câştigarea bogăţiilor, cu o putere politică în creştere. Mai mult, inchiziţia servea nu numai la pedepsirea ereticilor, dar mai ales era un instrument de eliminare a oricărui tip de deviere, fie că era vorba de o deviere politică, socială sau culturală. Misionarismul nu presupunea grija ca sălbaticii să-l accepte pe Dumnezeu şi pe Hristos, ci o sursă de venituri, o sursă de supuşi.

Bibliotecaru said...

@ Darael
Dar nu a fost întotdeauna aşa. Pe vremuri filosofii chiar dezbăteau astfel de lucruri. Dezbaterea doctrinară pare acum desuetă, dar pe vremuri chiar era multă lume care să chinuiau să definească viaţa, adevărul, moartea... Pe vremuri aceste doctrine chiar înflăcărau oamenii, chiar credeau în idealuri.

Oamenii au uitat asta. Astăzi pasiunea se duce spre fotbal, spre sex, spre băutură, spre maşini scumpe, spre bani bani bani, spre lideri ponosiţi şi mincinoşi, spre promisiunile populiste ale unui trai mai bun... Cadavrele acestei depravări sociale nu se mai văd, nu mai contează.

ADRIAN said...

@Darael, @Bibliotecaru: nu stiu ce va face sa credeti ca-mi lipsesc unele notiuni de istorie sau de religie ... cred ca ratati estenta din ce spuneam eu. Eu nu judecam faptul ca niste maniaci religiosi precum cei din jurul inchizitiei faceau ce faceau in urma cu 500 de ani. Eu spuneam doar ca un om cu frica lui Dumnezeu AZI e convins ca niste macelari porniti pe imbogatire in urma cu 500 de ani sunt admirabili doar pentru ca purtau crucea la gat. Ceea ce se leaga cu subiectul postarii, care se refera la bucuria unora pentru ca "democratia" bombardeaza oriunde oricand spre deosebire de "teroristi" care bombardeaza oriunde oricand.

Bibliotecaru said...

@ Darael
Eu nu am acuzat pe nimeni că nu ştie istorie sau religie, eu făceam o simplă legătură între fapte.

Spuneam, şi aici aveam acelaşi punct de vedere cu dumneavoastră, că abuzul umanitar nu are ca sursă o cerinţă născută din credinţa, ci, dimpotrivă, că această credinţă a fost un pretext.

Bibliotecaru said...

Mă scuzaţi, mesajul anterior era pentru ADRIAN.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.