19 December 2012

Acord de coabi(li)tare


Un acord al normalităţii. Mi-aş fi dorit ca, în loc de acest acord, să existe o lege a preşedintelui României în care să fie stipulată această strategie de "coabitare" între preşedinte şi premier.

Suntem o ţară la un nivel politic extrem de scăzut dacă este nevoie de un astfel de acord... Trebuie să ne obişnuim cu asta.

In conditiile situatiei de coabitare din Romania intre Presedintele ales, Traian Basescu, si Guvernul USL se convine urmatorul acord de coabitare si guvernanta pentru a crea mecanismul functional al coabitarii si a asigura guvernanta eficienta a tarii. Acordul de coabitare si guvernanta este destinat pastrarii stabilitatii tarii si asigurarii unui climat functional la nivel interinstitutional, bunei guvernari si redobandirii increderii pietelor internationale, prin armonizarea pozitiilor comune in cadrul puterii executive, cu respectarea atributiilor constitutionale ale Presedintelui si Guvernului Romaniei.
1. Principii si valori comune
Coabitarea se bazeaza pe elemente intangibile acceptate de toate partile, elemente ce nu vor fi alterate direct sau indirect de nicio initiativa a partilor, dupa cum urmeaza:
- orientarea strategica a Romaniei: apartenenta Romaniei la NATO si UE, Parteneriatul Strategic cu SUA, regulile europene ale competitiei si economiei de piata si ale democratiei sunt intangibile.
- securitatea Romaniei, inclusiv sustenabilitatea institutiilor responsabile, sunt elemente asupra carora partile nu se pronunta in forma contradictorie. Orice referire sau problema legata de aceste institutii va fi dezbatuta in comun, un rol important revenind argumentelor profesionale provenind din evaluarile institutiilor vizate.
- independenta justitiei si suprematia legii, statul de drept: a. respectul pentru valorile constitutionale si pentru institutiile fundamentale ale statului, incepand cu Justitia, care nu mai trebuie sa fie atacate si, astfel, delegitimate.
b. consolidarea independentei justitiei in raport cu influenta politica. Respectarea prevederilor Constitutiei la emiterea ordonantelor de urgenta si punerea in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale.
c. restabilirea functionalitatii institutiilor afectate si identificarea de garantii pentru faptul ca procesul de limitare a atributiilor institutiilor statului de drept nu va putea fi reluat de catre politicieni.
d. numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor partide.
e. introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului general si a procurorului sef al DNA care sa presupuna candidaturi deschise, criterii de experienta profesionala, integritate si rezultate pozitive in actiunea anticoruptie.
- prioritatile de aparare ale Romaniei: ambele parti convin sa sustina prioritatile de aparare ale Romaniei si sa le scoata din spatiul disputelor politice, tinand cont de nevoile si optiunile profesionistilor din Fortele Armate pe diversele teme aferente. Politicienii se vor abtine de la orice luare de pozitie care ar putea afecta capacitatea, credibilitatea si forta Armatei romane.
- orientarea in directia aprofundarii integrarii in cadrul constructiei europene: dezvoltarea politicilor Uniunii Europene si promovarea Romaniei ca membru activ in realizarea acordului general in UE pentru avansarea proceselor de integrare europeana reprezinta unul din principiile comune de baza ale partilor in abordarea sferei afacerilor europene.
2. Angajamente comune
Partile convin ca vor respecta si se vor abtine in a lansa dispute politice pe temele legate de angajamentele Romaniei fata de institutiile internationale. De asemenea, se angajeaza sa respecte un set de reguli comune in relatiile cu partenerii externi. Astfel:
  • partile se angajeaza sa se abtina de la atacuri la adresa institutiilor statului de drept si a celor cuprinse in angajamente externe, de natura financiara si politica, optand sa coopereze in pozitiile comune fata de FMI, BM, CoE, NATO, MCV, Schengen etc.

- partile se angajeaza sa mentina coeziunea mesajului extern. - toate componentele guvernantei Romaniei isi asuma coeziunea mesajului intern pe temele convenite.
- partile vor stabili spatiile de competitie politica in mod concret, elementele asupra carora nu se convine in negociere directa si asupra carora opiniile divergente vor fi oferite ca optiuni in spatiul public.
- partile se angajeaza sa evite confruntarile publice inutile, sa incerce solutionarea diferentelor pe temele asupra carora nu s-a convenit in spatele usilor inchise, sa respecte preeminenta uneia dintre parti convenite in tipologia de problematica abordata si sa propuna public optiunile alternative acolo unde diferentele de abordare apar, iar subiectele expuse public nu sunt in masura sa aduca prejudicii la nivel national, ci doar dezbatere pentru perfectionarea optiunilor si cresterea consultarii publice pe aceste teme.
- partile convin asupra necesitatii de a se consulta ex-ante in privinta mandatelor care vizeaza dezvoltarea/punerea in aplicare a politicilor europene: reuniunile de consultare in vederea armonizarii unor pozitii comune vor avea loc inainte de reuniunile ordinare ale Consiliului UE si ale Consiliului European, precum si ori de cate ori este necesar (cu prilejul reuniunilor cu caracter exceptional).
In cazul mandatelor generale sau al temelor complexe de mare sensibilitate, partile convin sa desfasoare inclusiv consultari in formatul Presedinte, pe de o parte, si partidele politice din coalitia de guvernare/parlamentare, pe de cealalta parte. Obiectivul de interes national al Romaniei in aceasta perioada este absorbtia fondurilor europene prin utilizarea la maximum a fondurilor puse la dispozitie de UE pentru asistenta tehnica (POAT).
3. Spatii de responsabilitate preeminenta
Partile convin asupra faptului ca, potrivit Constitutiei Romaniei, fiecare componenta are atributii preeminente in anumite domenii de activitate: Presedintele: politica externa, de securitate, de aparare, reprezentarea la Consiliul European si afaceri europene. Primul ministru: Politica economica si sociala, guvernarea tarii, probleme de ordin curent ce nu au direct incidenta cu securitatea nationala, relatii externe la nivel interguvernamental, reprezentarea in Consiliul Uniunii Europene.
Partile convin sa respecte pozitiile formulate de responsabilul constitutional, sa coopereze in formularea politicilor acolo unde e implicata si cea de a doua parte, cu buna credinta, sa evite orice fel de blocaj, sa discute si sa dezbata pozitii alternative. In aceste domenii, pozitiile publice divergente sau alternative vor putea fi exprimate la nivel tehnic, cu referire directa la argumente de aceasta factura si nu cu abordare politica. Partile se angajeaza sa continue practica aprobarii mandatelor de reprezentare de catre Presedintele Romaniei si prezentarea rapoartelor la sosirea din delegatii.
4. Spatii de cooperare si modalitatea de cooperare
Exista domenii efective in care cooperarea dintre cele doua componente ale executivului se impune. Exista deja un set de mecanisme institutionale si o jurisprudenta in materie administrativa care va fi mentinuta. Astfel, vor fi respectate de catre fiecare atributiile si pozitiile celeilalte parti in actele de decizie administrativa ce implica ambele parti, cu buna credinta, evitand blocajele, dar cu respect fata de argumentele fiecarei parti, care pot fi circumscrise unei sfere inacceptabile pentru celalalt (drept de veto reciproc asupra persoanelor, pe baza de argumente).
In aceasta materie se inscriu: - elaborarea politicii externe si cooperarea cu MAE
- elaborarea politicii in cadrul UE si cooperarea cu MAEur si MAE
- numirile de generali
- numirea Procurorului General, Procuror sef al DNA sau alte functii ce reclama atributii constitutionale ale Presedintelui si ale Guvernului
- elaborare de pozitii comune in terte teme
- temele de politica interna cu incidenta in sfera securitatii nationale Modalitatea de cooperare, in aceste cazuri, se realizeaza fie prin mecanismul decizional direct, intalnirea celor in cauza- Presedinte cu premier, Ministru de Externe, Ministru al Apararii, alti ministri - fie prin formule institutionale de convenire a pozitiei comune - mandatul extern de negociat de catre MAE cu Departamentul de Politica Externa si consilierul aferent, mandatul la Consiliul European elaborat de MAE si MAEur cu consilierul de specialitate, fie prin formule terte, convenite de cei doi decidenti pentru a lucra pe aceasta directie.
5. Codul de conduita general
Partile vor imbratisa reguli minimale de adresare respectuoasa, cu referire directa la functia partenerului si la adresarea la plural. Ele se vor abtine in a incuraja abordari diferite la nivelul structurilor pe care le reprezinta si vor sanctiona excesele si iesirile publice ale colegilor de partid sau angajatilor care exced aceasta regula de comportament, bun simt, decenta si politete. Partile se angajeaza, de asemenea, sa evite expresiile dure, atacurile de orice fel. Ele se vor abtine de la expunerea publica a temelor nediscutate si vor conveni termene concrete, asumandu-si celeritatea in discutarea temelor solicitate de o parte sau alta si de formulare a unor raspunsuri si pozitii. La expirarea termenelor limita convenite, abordarea publica a acestor teme si lansarea lor in dezbatere este o optiune deschisa. Partile convin sa respecte cu strictete regula de a nu expune public discutiile oficiale si a aduce in public exclusiv elementele convenite de ambele parti sau temele asupra carora nu s-a convenit si a caror expunere in spatiul public nu afecteaza interesele Romaniei.
6. Mecanismul de luare a deciziilor
Formula de luare a deciziilor intre cele doua componente ale Executivului, Presedintia si Guvernul Romaniei, este cu precadere intalnirea sau discutia directa Presedinte-Premier. In mod exceptional, alte persoane pot fi implicate, cu acceptul celor doi, sau o tema poate fi delegata catre sistemul administrativ al celor doua institutii - consilieri, aparat tehnic. Pot exista chestiuni care reclama implicarea celor doi presedinti ai Camerelor asa cum pot exista formate de dezbatere si decizie ce contin si alti ministri.
7. Mecanismul de solutionare a disputelor
In conditiile in care, pe o anumita tema in care e necesara o convergenta a pozitiilor ambelor parti, nu exista o prevedere constitutionala privind preeminenta in decizie a unei parti sau chestiunile sunt extrem de importante si nu se poate conveni o pozitie comuna, ca si in cazul in care sunt incalcate regulile prezentului acord, deblocarea relatiei trebuie facuta printr-un mecanism convenit care sa asigure atingerea unei solutii, pentru a se asigura deblocarea relatiei sau functionalitatea in conditii de raceala intre cei doi actori principali sau la solicitarea lor. Mecanismul de solutionare a disputelor este alcatuit din consilieri si ministri, cu o persoana desemnata de catre fiecare parte care sa conduca fiecare componenta. Desemnarea se va face in functie de tema discutata, si vor fi evitate persoanele controversate sau inacceptabile celeilalte parti. Chestiunea se abordeaza tehnic si juridic, se aleg variante si optiuni, prezentate celor doi decidenti pentru a conveni asupra formulei finale. Dezbaterile din cadrul mecanismului nu sunt publice si nici destinate publicitatii pana la convenirea lor de catre decidenti."

(http://www.revista22.ro/articol.php?id=21330)
AICI este şi forma originală.

Numai mie mi se pare ciudat ca doi oameni să instituie un acord de colaborare între două funcţii în stat? Nu legea ar trebui să facă asta? Şi dacă cineva nu respectă acest acord, se dau în judecată "pe civil", "pe penal", la CEDO, pe "conflict de muncă"... sau cum? De la domnul Băsescu mă aşteptam, dar domnul Ponta este doctor în drept, ar trebui să ştie că un astfel de acord nu prea se face între un preşedinte şi un premier, cel mult între Traian Băsescu şi Victor Ponta.

13 comments:

Vasile, said...

Pai deja Basescu Traian a incalcat acordul de citeva ori!

Dar are si va avea mereu dreptate acordul deoarece la numit pe ponta o alta frauda politica!!

Noul guvern , este aparent cea mai valoroasa combinatie, chiar si cu Ponta (Sarbu) in frunte, dar asa cum am mai spus Traian nu este presedintele minune, cum probabil nu va fi nici urmasul acestuia, ci presedintele minciuna!

Bibliotecaru said...

Ce mai este adevăr în ziua de astăzi? Iată, de şi cuget, practic nici nu exist pentru români şi România...

john said...

eu stiam ca acordul avea doar trei puncte:
1. basescu sa nu mai bea (prea mult)
2. ponta sa nu mai plagieze.
3. antonescu sa nu mai doarma pana dupa amiaza.

a fost o gluma, desigur, furata de pe net.
ce nu pricep eu e de ce hartia asta ridicola trebuia sa ajunga la sefii ue?

Bibliotecaru said...

Poate că gluma nu este chiar o glumă... şi de aceea aveau nevoie cei de la UE de ea.

ZeV said...

De ce va mirati, domnule Biblio ?
Dupa cum bine stiti, in Romania, 1+1=..0, in loc de 2, ca in Germania.
;)

ZeV said...

...citesc, siderat, o formulare NECONSTITUTIONALA:
,,pentru armonizarea pozitiilor comune in cadrul puterii executive"
.................................
La Basescu nu ma mira, dar, ma asteptat ca Ponta sa cunoasca Constitutia Romaniei.
Nu scrie nicaieri ca presedintele este PARTE a executivului.
Presedintele REPREZINTA statul si este MEDIATOR intre puterile statului.
Victoras, cand mai dai o teza de doctorat, macar, citeste-o.
;)

Alina said...

" Partile convin sa respecte cu strictete regula de a nu expune public discutiile oficiale si a aduce in public exclusiv elementele convenite de ambele parti sau temele asupra carora nu s-a convenit si a caror expunere in spatiul public nu afecteaza interesele Romaniei." - Pai ce pana mea? Daca-s discutii oficiale, intre cei care reprezinta Statul roman, de ce sa NU fie expuse public???

Alina said...

" Partile convin sa respecte cu strictete regula de a nu expune public discutiile oficiale si a aduce in public exclusiv elementele convenite de ambele parti sau temele asupra carora nu s-a convenit si a caror expunere in spatiul public nu afecteaza interesele Romaniei." - Pai ce pana mea? Daca-s discutii oficiale, intre cei care reprezinta Statul roman, de ce sa NU fie expuse public???

ZeV said...

Secretomania politicienilor, ascunde...slabiciunea lor. Ca sa ma exprim elegant, in consonanta cu prevederile ,,acordului de coabitare".
Normal ar fi fost sa folosesc epitetul asociat unui individ dependent de Viagra si care a uitat sa-si ia pastila.
;))

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Nu aş spune chiar că domnul Ponta este vinovat de chestiunea "preşedintele este parte a executivului", asta pentru că este o dispută destul de vie în cercurile în care se scrie doctrina constituţională. Problema este că actuala Constituţie a României este, în mare parte, inspirată din Constituţia Franţei. Numai că legiuitorul a dorit să ia ceva din prerogativele preşedintelui (veneam după o dictatură doar) şi poziţia preşedintelui României nu mai seamănă cu cea a preşedintelui Franţei. Cei care judecă România după doctrinele constituţionale scrise în străinătate, îl plasează pe Preşedinte în executiv... numai că cine judecă strict pe textul Constituţie noastre sesizează că preşedintele nu poate fi şeful şefului Guvernului şi nici subordonatul şefului Guvernului. În Franţa este cu totul altceva, pentru că preşedintele pune premierul şi îi înmânează şi programul de guvernare, Parlamentul doar îl poate demite... deci e cu totul altă situaţie.

Pentru mine toate acestea sunt clare, dar m-am contrazis cu foarte mulţi oameni de drept, chiar specialişti în drept constituţional, care susţineau foarte puternic că preşedintele e parte din executiv.

Bibliotecaru said...

@ Alina

Stimată doamnă,
Eu aş merge şi mai departe şi aş spune că ar trebui să fie publice şi Şedinţele Guvernului, şi şedinţele CSAT, şedinţele tuturor comisiilor parlamentare, toate hârtiile care circulă prin ministere... şi aşa mai departe.

În era digitalizării acest lucru nici nu ar fi aşa de greu de realizat.

Este practic o declaraţie implicită a politicienilor că ei nu reprezintă poporul român, ci propriile interese.

Aş spune că şi acele discuţii cu uşile închise de la partid ar trebui făcute publice, măcar spre membrii de partid, dar, prin extensie, şi către cetăţeni.

Acest caracter ascuns al lucrărilor are o tendinţă de a deveni nu numai secret dar şi ocult, respectiv ceva care lucrează tocmai prin caracterul ascuns.

Mie mai ales mi-e frică de ascunderea negocierilor cu FMI, Banca Mondială, UE... Mi-e frică pentru că preţul unor bani care vin spre România ar putea fi otrăvirea României, vinderea resurselor României, vinderea viitorului României... şi aşa mai departe.

Vasile, said...

Zev,

Ar trebui sa fiti siderat ca Ponta a semnat o intelegere editata de
zvarcolacii de la cotroceni.

Mas media noastra de rahat cu exceptia blamatelor ,Antenele , nici nu a catadicsit sa observe traseul acestei intelegeri, sa descopere cum si de de a ajuns aceasta intelegere inainte de a fi vazuta de Ponta la domnul Gitenstein!

ZeV said...

..In fine, judacand, acum, cu toate cartile pe masa, putem spune ca exista un avantaj in/prin acest document: scade riscul de a auzi, in public, cuvinte precum: ,,pisic", ,,porc", ,,mos-teaca", ,,puscariabili", ,,plagiator", ,,tradator", etc.
Desigur, nu vom mai putea spune nici ,,betiv", ,,popey", ,,chior", ,,sluga lui Barroso", etc, etc, desi, sunt taaaare potrivite.
;)

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.