Furaţi de evenimentele votului pentru parlamentare, puţină lume a mai luat în seamă şi referendumul pentru exploatarea cu cianuri de la Roşia Montană. Iată ştirea:
Un sondaj realizat de CCSB în cazul referendumului pentru redeschiderea mineritului în Munţii Apuseni şi implicit la Roşia Montană arată că 74 la sută dintre cei care au votat au spus DA redeschiderii exploatărilor miniere. Rezultatul sondajului nu este unul surprinzător dacă ne gândim că mineritul este principala speranţă de mai bine, de dezvoltare economică a zonei Munţilor Apuseni unde nu există prea multe alternative de afaceri. La ora scrierii acestor rânduri nu se cunoşteau date despre prezenţa la închiderea urnelor, ora 23.00. Trebuie să spunem că pentru ca referendumul să fie validat este nevoie de o prezenţă la urne de 50+1 la sută.
(http://www.ziarulunirea.ro/sondaj-ccsb-74-la-suta-dintre-cei-care-au-votat-la-referendum-au-spus-da-mineritului-in-muntii-apuseni.html#comment-85872)
Pentru mine acest rezultat este o rană deschisă. Încă o dată o firmă a făcut o campanie umilitor de evident manipulatoare şi politicienii nu s-au chinuit îndeajuns de mult să atragă atenţia asupra adevărului, la fel ca şi precedentul referendum legat de reducerea numărului de parlamentari şi unicameral. Sigur, este posibil să nu se întrunească cvorumul, este posibil să nici nu fie nevoie de el (nici nu mai ştiu cum este referendumul valabil "conform legii")... politicienii au fost însă penibili, absolut penibili. Au fost penibili mai ales acei politicieni care s-au declarat "pe faţă" împotriva exploatării aurului cu cianuri şi, în general, împotriva exploatării de orice fel a minereului de la Roşia Montana de către o firmă străină de interesul naţional... nişte politicieni care, iată, au tăcut tocmai când era nevoie să explice oamenilor de ce trebuie să voteze împotriva satisfacerii nevoilor lor imediate.
Neplăcut? Eu aş spune un dezastru politic care-mi indică că politicienii sunt cu mult mai interesaţi de scaune decât de România.
Ştire:
Oamenii din localitatea Roşia Montană au venit la secţia de votare din localitate încă de la primele ore ale dimineţii. Ei speră că referendumul îi va convinge pe guvernanţi să repornească mineritul în zonă şi astfel să fie create locuri de muncă, în special pentru tinerii plecaţi la muncă în străinătate şi în oraşele mari.
(http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/oamenii-din-rosia-montana-au-votat-viitorul-mineritului-din-zona--103008.html)
Vă recomand acest articol, pentru că ilustrează disperarea oamenilor din zonă. De ce? Pentru că avem nişte guvernanţi care, în loc să găsească o soluţie alternativă care să aducă o infuzie de locuri de muncă pentru oamenii din minerit de suprafaţă şi adâncime în Roşia Montana... îi trimite pe şomeri să strângă fructe de pădure.
Conform BEC, pentru parlamentare în judeţul Alba au votat, până la închiderea urnelor, 41,66% cetăţeni, este posibil deci ca tot atâţia să fi votat şi pentru referendum.
http://www.becparlamentare2012.ro/A-DOCUMENTE/Prezenta%20la%20vot/prezenta%20ora%2021.pdf
S-ar putea ca referendumul să nu fie validat... vina politicienilor este însă impardonabilă. Pentru a lua votul pentru Parlament, nimeni nu a îndrăznit să vorbească cetăţenilor împotriva reclamelor deşănţate (şi aici mă refer la risipa de bani şi la "hărţuiala" mediatică la care suntem supuşi) ale firmei ce doreşte exploatarea şi care, încă ceva de adăugat, a făcut această reclamă deşănţată şi a apărut ca sponsor de emisiune şi aşa mai departe... inclusiv astăzi. Desigur, nimeni nu se va sesiza şi nimeni nu va avea de suferit pentru faptul că legea a fost încălcată. Observaţi că evit să pronunţ numele firmei, tocmai ca să nu se simtă vizată şi să răspundă.
2 comments:
zice domnia voastra:
Pentru că avem nişte guvernanţi care, în loc să găsească o soluţie alternativă care să aducă o infuzie de locuri de muncă pentru oamenii din minerit de suprafaţă şi adâncime în Roşia Montana... îi trimite pe şomeri să strângă fructe de pădure.
ok, dar numai ca...guvernantii trebuie sa faca infuzia asta in toata tara, nu numai acolo...acolo este si multa propaganda pt ca sunt si multe interese, dar si in mult zone din tara situatia e la fel, numai ca , nefiind aur dedesupt, nu ii aude nimeni pe amaratii aia...
Zonele mono-idustriale care dau faliment reprezintă o problemă specială. Pe de o parte toată economia locală este legată de acel sector industrial, pe de altă parte familiile angajaţilor, cei care nu lucrează chiar ei în acea industrie, nu au locuri de muncă decât prin comerţ şi servicii, respectiv sunt locuri de muncă care depind de venitul născut din industrie. Asta înseamnă că o dată cu falimentul industriei de acolo dispare întreaga economie din zonă.
De aceea sunt disperaţi acei oameni.
Guvernul nu face nimic dacă "încurajează" redeschiderea industriei falimentare, asta pentru că ar fi ceva de moment (patru sau cinci ani) şi nu o soluţie a economiei stabile. Guvernul trebuie să construiască un centru economic stabil şi alternativ tonei mono-industriale.
Pentru Roşia Montană, dincolo de problema cianurilor, redeschiderea zonei nu face altceva decât să accentueze problematica industriei unice. O soluţie a ecologizării zonei şi transformarea exploatării într-un parc naţional, de exemplu, poate aduce în zonă importante fonduri UE pentru dezvoltare, turism, infrastructură... Dacă totul se ecologizează, dacă se plantează copaci acolo unde acum nu este decât o rană a excavatoarelor, dacă se repopulează totul cu animale... se poate face ceva asemănător ca în Alpii Elveţieni... desigur, la o scară mai mică, dar şi mai intimă. Dacă aş avea bani, aş cumpăra exploatarea pentru a face un fond de vânătoare.
Post a Comment