26 December 2012

Egiptul a încheiat procedura reformei constituţionale


Modificările de natură constituantă au provocat ceva probleme pentru că s-au coagulat două tipuri de interese contrare.

Ştiri:

Comisia contituantă egipteană a adoptat vineri dimineaţă un proiect de Constituţie pentru a o înlocui pe cea abrogată după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak şi care va fi supusă unui referendum, a anunţat preşedintele acestei comisii, Hossam El-Ghiriani.

Membrii acestei comisii, dominată de islamişti, au votat cele 234 de articole care le-au fost supuse aprobării într-o şedinţă-maraton începută joi după-amiază şi care a continuat toată noaptea.

Textul, adoptat în unanimitate potrivit preşedintelui comisiei, îi va fi transmis lui Mohamed Morsi, iar un referendum urmează să fie organizat în două săptămâni.

Adoptarea în grabă a acestui proiect care s-a blocat de două luni are loc în plină criză politică privind prerogativele prezidenţiale consolidate, pe care Morsi şi le-a arogat săptămâna trecută.

Proiectul de lege fundamentală vizează să ofere Egiptului un cadru instituţional care reflectă aspiraţiile democratice şi schimbările rezultate din revolta populară care l-a determinat pe Hosni Mubarak să plece în februarie 2011.

Opoziţia liberală şi laică, precum şi biserca creştină coptă, au boicotat, în schimb, lucrările comisiei, acuzată că pregăteşte un text favorabil islamiştilor din rândul cărora provine Morsi, oferind mai puţine garanţii în materie de protecţie a drepturilor.

Ca şi în vechea Constituţie, proiectul face din "principiile sharia" "sursa principală a legislaţiei", o formulă destul de consensuală în Egipt, care nu face din precepte în sensul strict al legii islamice sursa unică a dreptului.

Dar alte articole care fac referire la sharia sunt totuşi foarte criticate de biserica coptă şi opoziţia laică, ambele văzând în aceasta o posibilitate de a consolida locul sharia.

Proiectul prevede, de asemenea, limitarea preşedinţiei la un mandat de patru ani, reînnoibilat o dată, în timp ce Hosni Mubarak a condus ţara timp de 30 de ani.

(http://www.mediafax.ro/externe/proiectul-de-constitutie-ce-va-fi-supus-referendumului-a-fost-adoptat-in-egipt-principiile-sharia-sursa-principala-a-legislatiei-10359396)

Este evidentă problema divergenţelor de interese. Cu siguranţă este evidentă şi problema intereselor străine care ar dori un Egipt subjugat occidentului. Pe de altă parte, cetăţenii care doresc un control sporit, tradiţional, reprezintă o poziţie foarte puternică...

Cetăţenii, profund divizaţi, votează un proiect de Constituţie

La începutul lui decembrie, opt persoane au fost ucise în confruntările dintre cele două tabere, în apropierea palatului prezidenţial din Heliopolis, la periferia capitalei Cairo.

Aproximativ 120.000 de militari au fost chemaţi ca întăriri pentru a ajuta cei 130.000 de poliţişti mobilizaţi pentru a asigura buna desfăşurare a votului. Morsi i-a conferit armatei dreptul de a aresta civili în cadrul menţinerii ordinii până la anunţarea rezultatelor definitive, la o dată care nu a fost încă anunţată.

Divizarea ţării în două zone de vot succesive a fost decisă in extremis, în mod evident pentru a face faţă boicotului a numeroşi magistraţi care ar fi trebuit să se supravegheze scrutinul. Impactul acestei fronde a magistraţilor nu era cunoscut încă sâmbătă dimineaţa.

Acest referendum este văzut şi ca un vot de încredere pentru sau împotriva lui Morsi, ales cu o majoritate modestă în iunie, într-un context marcat de o criză economică gravă.

Aproximativ 600.000 de egipteni înscrişi în afara ţării au început să voteze miercuri în misiuni diplomatice. Votul în străinătate, care ar fi trebui să se termine sâmbătă, a fost prelungit până luni, a anunţat comisia electorală.

Egiptul, care numără aproximativ 83 de milioane locuitori, este ţara cea mai populată din lumea arabă.

(http://www.mediafax.ro/externe/referendum-in-egipt-cetatenii-profund-divizati-voteaza-un-proiect-de-constitutie-10394052)

Ei bine... procedura reformei constituţionale s-a încheiat... dar scorul a fost prea strâns pentru ca lucrurile în societate să se încheie aici.

Proiectul Constituţiei egiptene, susţinut de islamiştii aflaţi la putere, a fost aprobat cu 63,8 la sută din voturi, în cadrul referendumului organizat în plină criză politică, anunţă Comisia electorală.

Rata de participare a fost 32,9%, a declarat Samir Abul Maati, preşedintele Comisiei electorale.

Mai multe organizaţii neguvernamentale au denunţat nereguli în scrutinul derulat pe 15 şi 22 decembrie, iar opoziţia a acuzat mişcarea Fraţii Musulmani de fraude.

Statele Unite i-au cerut preşedintelui egiptean, Mohamed Morsi, să pună capăt "diviziunilor" şi să găsească o mai mare susţinere politică după adoptarea controversatului proiect al Constituţiei.

(http://www.mediafax.ro/externe/referendum-in-egipt-proiectul-constitutiei-a-fost-aprobat-cu-63-8-la-suta-din-voturi-10411222)

Cum Egiptul câştigă foarte mult din turism, astfel de tulburări înseamnă mai ales pierderi economice.

Tare îmi este teamă că reforma constituţională va fi asemănătoare şi în România... chiar şi dacă partidele politice vor ajunge la un numitor comun. Iată de ce cred că revizuirea Constituţiei trebuie foarte bine explicată de această dată, aşa cum nu se obişnuieşte în România.

1 comment:

vaisamar said...

se va propune spre vot http://ro.wikipedia.org/wiki/Marea_Adunare_Na%C8%9Bional%C4%83 si turma o sa voteze cu 2 maini=)))

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.