29 December 2012

Programul de Guvernare 2013-2016 a cincea parte


Episodul trecut:

Programul de Guvernare 2013-2016 a patra parte


APE ŞI PĂDURI

Politicile în domeniul apelor şi pădurilor vor urmări gestionarea durabila si eficienta a resurselor naturale in scopul cresterii beneficiilor economice ale populatiei, fara periclitarea dreptului constitutional la un mediu sanatos, asigurarea unui management durabil al apelor, inclusiv prevenirea riscului şi diminuarea efectelor calamităţilor naturale pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor şi asigurarea unui management durabil al pădurilor şi al faunei cinegetice.

DIRECȚII DE ACTIUNE

Managementul resurselor de apă şi al riscului la inundaţii

· Gospodărirea durabilă a resurselor de apă, protecţia împotriva inundaţiilor, asigurarea monitoringului adecvat hidro-meteorologic, protectia surselor de apa, imbunatatirea calitatii apei pana la atingerea starii bune a apelor și perfecţionarea cadrului legislativ, a metodologiilor, normelor si reglementărilor din domeniile gospodăririi apelor, meteorologiei si hidrologiei.
· Integrarea elementelor de protecţie a apelor în politicile sectoriale dezvoltate la nivelul Uniunii Europene, în particular Politica Agricolă Comună, energia şi schimbările climatice.
· Imbunătăţirea infrastructurii de gospodărire a resurselor de apă, pe bazine hidrografice, în scopul asigurării, în condiţii de siguranta, a cerinţelor de apă pentru populaţie, irigaţii, industrie, zootehnie.
· Reducerea vulnerabilităţii la efectele schimbărilor climatice prin îmbunătăţirea capacităţii de răspuns la nivel central, regional și local în situaţii de urgenţă generate de inundaţii ori secetă, prin concentrarea acţiunilor în special în zonele în care cetăţenii sunt deosebit de vulnerabili și/sau ecosistemele sunt expuse riscului unor asemenea efecte.
· Satisfacerea cerinţelor Directivei Cadru privind Apa a Uniunii Europene în vederea atingerii stării ecologice bune a apelor.
· Realizarea proiectelor de investitii de alimentare cu apa, canalizare si statii de epurare ape uzate orasanesti in scopul implementarii directivelor europene in domeniul apelor, in vederea respectarii angajamentelor europene si internationale in acest domeniu.
· Implementarea strategiei naţionale de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung in scopul prevenirii şi diminuarii riscului la inundaţii al populaţiei si a cresterii gradului de siguranţă a cetăţenilor si a bunurilor.
· Amenajarea bazinelor hidrografice în scopul diminuării efectelor inundaţiilor şi al secetei hidrologice.
· Îmbunătăţirea prognozelor, creşterea timpilor de reacţie a autorităţilor implicate, precum şi îmbunătăţirea exploatării coordonate a acumulărilor. Administrarea sistemului naţional de meteorologie
· Imbunatatirea prognozelor, intregrarea acestora cu prognozele hidrologice in scopul cunoasterii si prognozarii unor fenomene complexe si conjugate precum si eficientizarea fluxului informational catre populatie si factori de decizie, la nivel central si local.
· Asigurarea monitorizarii meteorologice si hidrologice in scopul asigurarii protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale.
· Emiterea de prognoze, atenţionări şi avertizări, precum si prognoze, atenţionări şi avertizări integrate hidro-meteorologice în vederea informării populaţiei şi a factorilor de decizie, pentru prevenirea şi/sau diminuarea efectelor datorate fenomenelor meteorologice periculoase.

Protecţia şi gestionarea durabilă a pădurilor şi faunei cinegetice

Gestionarea durabilă a pădurilor şi faunei cinegetice, în scopul creşterii contribuţiei acestora la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi asigurarea dezvoltării durabile, cresterea potentialului economic si ecologic al padurilor, intensificarea eforturilor de protectie a padurilor printr-o administrare adecvata precum si imbunatatirea cadrului legislativ in domeniulile silvic si cinegetic.

· Aprobarea unei strategii forestiere nationale si Revizuirea Programului Forestier National in scopul unui management durabil al padurii.
· Elaborarea unui Program National de Impadurire care sa aibă ca principal obiectiv cresterea suprafetelor impadurite ca suport al adaptarii la efectele schimbărilor climatice (stabilizare terenuri, îmbunătătirea ciclului apei în natură, combaterea deșertificării, creșterea capacităţii de absorbţie a emisiilor de gaze cu efect de seră).
· Intocmirea unui Inventar Forestier National in scopul unei bune cunoasteri a resurselor silvice si crearea cadrului necesar in vederea realizarii lucrărilor de Cadastru pentru Fondul Forestier Naţional.
· Realizarea lucrarilor de amenajare complexa a bazinelor hidrografice torentiale precum si împădurirea terenurilor degradate şi crearea de perdele forestiere.
· Dezvoltarea reţelei de accesibilizare a Fondului Forestier Naţional.
· Promovarea certificării forestiere în Fondul Forestier Naţional in scopul cresterii potentialului economic si ecologic al padurilor.
· Eficientizarea actului de control privind respectarea regimului de utilizare a resurselor pădurii.
· Utilizarea durabilă a resurselor cinegetice.
· Promovarea utilizării şi valorificării produselor secundare şi a serviciilor oferite de ecosistemele forestiere.

Piscicultura

· Activitati durabile de pescuit precum si acvacultura competitiva economic cu respectarea principiilor ecologice.
· Dezvoltarea infrastructurii in vederea eficientizarii economice a pescuitului comercial.
· Crearea cadrului necesar pentru dezvoltarea acvaculturii cu scopul cresterii aportului acestei activitati la circuitul economic si al scaderii presiunii exercitate de cererea de produse pescaresti pe resursa piscicola naturala.

(http://www.gov.ro/upload/articles/117322/program-de-guvernare-2013-2016.pdf)

Absolut nimic spectaculos, plantări copaci, depoluare, peşti, amenajări, lucrări funciare... Sunt un pic dezamăgit, mă aşteptam la ceva mai multe proiecte.

Episodul viitor:

Programul de Guvernare 2013-2016 a şasea parte

4 comments:

ZeV said...

Dvs va asteptati la mai multa imaginatie de la politicieni ?
;)
La prostii...moaaama ce-i mai duce tartacuta...
;)
Repet: nu astept minuni de la guvernarea Ponta, imi doresc ca sistemul instaurat de regimul tradator/antinational Traian Basescu sa fie nimicit, pana la radacini.
Pentru aceasta, propun domnului Ponta ca toti STEINII care se mai perinda pe la Bucuresti, sa fie obligati sa urmeze un curs intensiv de ,,Istoria romanilor" organizat si sustinut de acad. Dinu C. Giurascu.
Iar daca vreun Stein cu ciorapii si chilotii rupti isi mai permite , in public, sa dea lectii politicienilor si poporului roman, eu insumi (daca as putea), l-as declara persona non grata.
De aceea am votat, ca alesii mei sa..vrea si sa poata.
Hai, Romania !
;)

ZeV said...

FELICITARI, DOAMNA MONA PIVNICERU !
De ce ?
De asta:
,,Ministrul Justiţiei atacă dur membrii CSM care au intervievat candidaţii pentru şefia DNA şi a Parchetului General. Mona Pivniceru i-a comparat pe Daniel Morar şi Oana Hăineală cu Inchiziţia.
INCHIZITIA ! (n. mea)
Mai mult, susţine Pivniceru, au fost lipsiţi de profesionalism, agresivi şi i-au pus intenţionat într-o lumină proastă pe cei doi candidaţi.
Candidaţii la şefia DNA şi a Parchetului General, Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu, au fost intervievaţi de membrii CSM în luna noiembrie.
Deşi procurorii au primit aviz negativ de la CSM, cei doi sunt totuşi propunerile prezentate de Pivniceru preşedintelui Traian Băsescu pentru conducerea DNA şi a Parchetului General."
COMENTEZ:
Chiar asa, prieteni....vi se pare normal ca...tocmai Danel Morar sa ia candidatii la intrebari, si nu oricum, in AVALANSA DESTINATA A-I DESFIINTA PUBLIC, in cadrul CSM, desi, EXACT INTERIMATUL LUI ERA VIZAT ?
De unde atata tupeu la aceasta jigodie macovista, Daniel Morar, mai fratilor ?
Unde esti, dementule, sa calci lichelele in picioare si sa dai cu ele de pamant pana se fac praf si pulbere ?
;)
ASTA ASTEPT, DOMNULE BIBLIO, (SI) DE LA DOMNIA VOASTRA...nu doar bla bla -uri cu programe de guvernare. Si eu pot sa fac unul, in trei zile. Sa ma scuzati, dar ..gata cu programele, e timpul de actiune. Am mancat, am baut, am f..., acum, la razbel, cu naparcile.
Daca ne inmuiem, le cresc alte capete.
;)

Bibliotecaru said...

Domnul Morar, doamna Macovei... sunt produse expirate. PDL şi domnul Băsescu nu pot concura lângă un Parlament la asemenea majoritate nicăieri, nici în ţară şi nici în străinătate. Ei se pot revitaliza, eventual, numai şi numai dacă USL se sparge. Iată de ce este aşa de important programul de guvernare.

Programul de Guvernare nu se face aşa de simplu, în trei zile... pentru că orice virgulă de acolo înseamnă oameni, mijloace, bani, timp... şi toate la un loc trebuie să se păstreze în limitele unei coerenţe la nivel naţional astfel încât însumate... să ajungă oamenii, mijloacele, banii şi timpul.

În facultate am munci cam o lună să dimensionez o balastieră... şi era mai mult teoretică decât practică. Eu aş aloca programului de guvernare multă tehnică de calcul şi cel puţin un an de zile... asta dacă ar fi după mine.

Dar ştiţi ce va fi colosal în perioada care urmează? "Colosal" spun pentru că chestiunea se repetă de decenii. Vor începe "dezbaterile" pe Bugetul de Stat şi, contrar oricărei logici, nici un parlamentar nu va ţine seama că Bugetul de Stat trebuie corelat cu Programul de Guvernare.

ZeV said...

..Un calcul de dimensionare presupune stiimta de carte, logica si acuratete.
Vedeti dvs, asa ceva, la oricare politician, atunci cand aseaza pe hartie (sau pagina de word) o colectie ,,copy-paste" de principii generale ?
Dvs asta ati facut...ati reprodus un cearceaf de enunturi si principii, general-valabile, oricarei guvernari.
Program de guvernare public inseamna o sinteza de proiecte asezate in timp si spatiu, o proiectie concreta , realista si inteligibilaa viitorului.
NIMENI nu citeste
Desigur ca Parlamentul va incerca sa masacreze Bugetul de Stat prin amendamente puerile.
Iacata inca un motiv pentru ca , cel putin, Camera Deputatilor sa nu mai reprezinte colegii electorale uninominale!
Alesii din Parlament trebuie sa reprezinte POPORUL ROMAN, IN ANSAMBLUL SAU, nu bisericute locale, la propriu si la figurat.
;)

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.