26 December 2012

"Morsa Competentă" mai pune un punct pe I


Bogdan Chirieac a devenit din ce în ce mai competent... dar să nu spuneţi la nimeni că am spus asta.

Am aşteptat o săptămână pentru a vedea impactul următorului articol şi, cum nu am văzut ca cineva să fi subliniat că a înţeles că nu se poate face guvernare doar cu programe şi fără cetăţeni... încerc să mai atrag o dată atenţia asupra acestui subiect.

Într-o țară prăbușită de guvernarea demolatoare a PDL-ului, nici după șapte luni premierul Ponta nu a reușit să găsească liniile directoare ale scoaterii României din criză, într-un viitor cât de cât previzibil. Probabil că decizia strategică a USL ar fi trebuit să fie crearea de noi locuri de muncă în domeniul privat. Cel puțin asta își propun guvernele din SUA, Germania sau Marea Britanie. Modalitățile tactice de realizare a acestui obiectiv rezultă din doctrinele politice: socialiștii pot încuraja creșterea numărului de asistenți sociali, liberalii – micșorarea impozitelor pentru companii.
(http://www.dcnews.ro/2012/12/munca-marea-absenta-din-programul-de-guvernare/)

Esenţa unei bune guvernări este implicarea oamenilor în bunăstarea ţării. Programele minunate sunt bune, dar de cele mai multe ori se opresc la nivelul ministerelor care le elaborează... nu prea părăsesc laboratoarele spre viaţa reală. Domnilor Guvernanţi, nu uitaţi că la capătul celălalt al reformelor se găsesc oameni ce ar dori să vieţuiască într-o societate funcţională. Întâi de toate, în consecinţă, verificaţi dacă reuşiţi să implicaţi oamenii în ceea ce doriţi să faceţi. Alungaţi de la domniile voastre gândul că puteţi să porunciţi oamenilor să facă într-un fel sau altul, rolul domniilor voastre nu este să conduceţi România, ci să o deserviţi din punct de vedere normativ şi executiv.

17 comments:

ZeV said...

Buna dimineata
Este o reminiscenta a trecutului ideea ca statul face si drege, inclusiv, creeaza noi locuri de munca.
Autoritatile trebuie sa asigure/faca/induca/genereze:
1. predictibilitate;
2. stabilitate;
3. negociere profesionala in spirit consensual si interes national cu mediul de afaceri, parteneri straini, organizatii civice/sindicale si cetateni;
4. contracte bazate pe drumul critic si respectarea legii;
5. Prioritizare corecta a cheltuirii banului public;
In acest sens, mi se pare interesanta indeea infiintarii Ministerului Marilor Proiecte.
Succes, domnule Ponta !
PS
Terminati cu tonul plangacios, cei care vreti ceva dar nu stiti niciodata cum, de ce si pentru cine !
Faceti o simpla comparatie:
SOMAJUL IN GRECIA A DEPASIT 30% !
In Spania, 25% !
Priviti, cu totii, si partea plina a paharului, macar de Craciun !
Avem o tara mare, potential si oameni competenti. Gata cu autovictimizarea, daca vrem ca Romania sa devina o tara de PRIMA MANA in Europa si sa fim tratati cu respect. Daca noi nu ne respectam...ATUNCI, CINE ?
Basta cu prosteala sterila, Craciun fericit, dragi romani !

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Grecia şi Spania are un şomaj crescut pentru că nu mai exportă şi nici nu mai consumă pe cât produce...

România însă nu produce, trăieşte din importuri. În concluzie, spre deosebire de Grecia şi Spania, România are încă resursa de a produce tot ceea ce importă.

România ar putea să producă mai ales:

- Medicamente
- Telefoane mobile şi fixe
- Materiale plastice
- Conductoare electrice de joasă tensiune
- Părţi şi acesorii pentru tractoare, autoturisme şi autovehicule pentru transportul mărfurilor
- Piese de natură electronică şi IT
- Produse electronice de tip audio-video
- Componente ale industriei energetice de medie şi înaltă tensiune.

Numai înlocuind importul prin producţie internă în această zonă putem obţine până la 30% în plus la PIB.

Desigur, mai este şi piaţa agricolă care, nu numai că rezolvă o problemă a importului, dar şi dezvoltă o industrie a utilajelor agricole care, în ziua de astăzi, în România a cam dispărut. Să nu mai vorbesc despre evaziunea fiscală...

ZeV said...

..Romania DEJA este competitiva in IT. Ne pregatim sa invadam piata interna cu tablete low-end (in 2013 n.r.), pe langa alte (multe)produse si soft.
Cititi, si iar cititi.

Bibliotecaru said...

Dacă vă referiţi la Alldro Speed DUO... am rezerve asupra competitivităţii, dar mai ales la raportul preţ/competitivitate.

Bibliotecaru said...

Eu oricum nu mă refeream la calculatoare, tablete şi aşa mai departe, ci la componente... Or mă îndoiesc că această tabletă este realizată cu componente fabricate în România.

vaisamar said...

ce tablete romanesti visati taranilor,toate sunt luate de pe alibaba.com - de la 500 de bucati in sus ti le brandeaza cu ce vrei , identic si cu televizoarele si dvd urile ce rupeau targul acum cativa ani.

etnobotanicule ce medicamente si componente visezi -pentru alea e nevoie de cercetare care tocmai a fost desfintata prin ordonanta de sambata da cum sa sti tu cand rumegi laturile grupului intact.

apropo sti ca 20% din mancatorii de rahat de la antene urmeaza sa isi piarda locul munca ? =)))))

ZeV said...

..Biblio
La capitolul ,,componente" nimeni nu poate rivaliza cu China, Taiwan si Coreea de Sud.
Toata lumea proceseaza componente din cateva surse mondiale.
Incercati sa punei la banda, femei precum VAISAMAR...se rebuteaza tot.
Vorbele nu produc PIB. Mai ales cand sunt eminamente prostii.
;))

ZeV said...

vaisamar
Mai prostovanco, ce are sula cercetatorului cu prefectura numita ,, Ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de sambata a Executivului - prima a Cabinetului Ponta II - privind reorganizarea in cadrul administratiei publice centrale" ?
Ba mai mult, Ponta infiinteaza un minister dedicat, in integrum, Cercetarii.
Du-te ma, vaca proasta si citeste.
Mama voastra de analfabete portocalii cu unicul neuron permisiv doar la f....de aia ati factu rahatul praf si ati topit banii MDRT pe capriciile Cleopatrei de Plescoi.
;)

vaisamar said...

bei tarane sa te vad pe banda de abator la anu cand pedo de la tineret si sport o sa se laude cu toate pistele si patinoarele lu Udrea care au fost facute pentru Olimpiadei Tineretului 2013.

retardati ca voi nu inteleg ca salile de sport de la tara au ca scop asigurarea cantonamentelor si venituri sigure la babele lingatoare de iliescu si icoane care isi pot inchiria odaile sportivilor veniti in cantonament.

nici nu e de mirare ca va plangeti ca dobitoacele non-stop ca nu sunteti in stare sa vedeti mai departe de varful nasului si visati la cai verzi pe pereti.

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Toată lumea se gândeşte la IT când vorbeşte despre produse de natură electronică... În bună parte acolo se şi duc, dar sunt necesare circuit logice şi la un amplificator, şi la o telecomandă de uşă de garaj, şi la o maşinuţă teleghidată... Sigur, nu are rost să re apuci să înlocuieşti un procesor de PC, dar ar fi economic extraordinar ca România să facă şi asta. Până la urmă China, Taiwan şi Coreea de Sud au pornit şi ele de la zero cândva.

vaisamar said...

etnobotanicule pentru procesoare iti trebuie miliarde de euro numai pentru a construi o fabrica care va fi limitata la un singur proces tehnologic 28nm,22nm plus alte miliarde pentru a folosi patentele ca doar nu crezi tu ca faci un procesor x86 sau x64 pe gratis. si dupa ce bagi toti banii astia te trezesti cu x128 si 16nm si iti arunci fabrica in aer =)))))))
romanica asta imputita inca da sute de milioane de euro la m$ in loc sa foloseasca ubuntu+libreoffice ca de toate adomnitele si axeroxitele habar nau de altceva

ZeV said...

Biblio
Marile afaceri sa fac, in intreaga lume, in domeniul industriei de software.
Iata cateva spicuiri:
1. ,,Miercuri 19 decembrie 2012
În cadrul Galei Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), SIVECO Romania a primit Marele trofeu şi Diploma de merit pentru exportul de soluţii informatice de eLearning, eHealth, eCustoms în 26 de ţări.
„Din 2008, am început dezvoltarea de proiecte mari pe pieţele internaţionale iar azi 30% din cifra de afaceri vine din exportul pe care îl facem în 26 de ţări, replicând expertiza obţinută în proiecte naţionale de anvergură. Avem proiecte de succes în ţările din Golful Persic, unde ne-am deschis şi o filială, în Dubai, şi unde exportăm soluţii de eLearning. De asemenea, am demarat proiecte ambiţioase în Asia Centrala şi Regiunea Caspică, în ţări din Comunitatea Statelor Independente (CIS), în ţări din nordul Africii, precum şi pentru organizaţii din structura Comisiei Europene. Peste tot oferim tehnologii inovative, produse de calitate, exportăm inteligenţă românească. Sperăm ca în următorii doi ani să ajungem cu soluţiile noastre în 50 de ţări”, a declarat Florian Ciolacu, Vicepreşedinte Vânzări Internaţionale, SIVECO Romania."
.................................
2. ,,TeamNet International, Arobs Transilvania Software, Lasting Software si The Red Point se afla printre cele mai dinamice 500 de companii din IT&C, media, industria medicala sau tehnologii ecologice din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), potrivit unui clasament al Deloitte, citat de NewsIn. Cele patru companii ocupa, in ordinea mentionata mai sus, locurile 41, 102, 360 si 422."
3. ,,Bitdefender este un jucator global cu birouri in zece orase ale lumii, raspandite pe trei continente astfel ca in momentul de fata putem controla toate pietele importante atat din punct de vedere comercial, cat si ca prezenta de imagine. Momentan nu exista nicio intentie de a muta cartierul general in strainatate, mai ales ca partea de cercetare si dezvoltare se face integral in Romania, toate deciziile strategice fiind luate aici. Mai mult decat atat, procesul de rebrnding revendica apartenenta Bitdefender la Romania si la sfera ei culturala.
Desi suntem un nume global in industria de software antivirus, Bitdefender este o companie romaneasca si suntem mandri de acest lucru. Credem in puterea de inovatie a romanilor si in spiritul lor creator si de aceea promovam aspecte culturale cu trimitere directa la originea echipelor ce contribuie la dezvoltarea liniilor de produse Bitdefender. In aceste conditii este normal sa comunicam prin intermediul valorilor romanesti traditionale, iar steagul dacic este poate cea mai importanta referire pe care o putem face la civilizatia Romaniei."
ADAUG: Iata o posibila viitoare multinationala...romaneasca, domnule bibliotecar.
De aceea spun mereu: sa nu ne mai plangem precum persoanele cu anume frustrari de natura personala pe fond de dizabilitate intelectuala (precum vaisamar n.r. ;) ), avem o tara nare si oameni competenti.
Ne trebuie mai multa incredere in noi insine si apetenta pentru unitate in idei notabile, mai presus de diferendele puerile de natura politicianista.

ZeV said...

vaisamar
Prostovanco, domnul Bibliotecar vorbeste de elemente/componente adiacente procesorului de baza. Nici macar marile firme producatoare de procesaore nu fabrica, neaparat si tranzistorii aferenti procesoarelor.
Nu mai vorbesc de industria auto, unde, de exemplu, un model Ford Europa contine componente fabricate in cateva zeci de tari, dupa principiul eficientei economice.
In ceea ce priveste PIB adaugat de cantonamentele la tara, iti dau voie sa ti-l bagi, integral, in buzunar (sau oriunde detii un portal natural de intrare/pentrare) si sa-l oferi uratorilor aciuati in aceste zile pe langa pensiunea lui ma-ta si tat'tu de la Atarnatii din Deal cu terenuri in panta.
;)

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Stimate domn,

Sper să aveţi dreptate... Numai că la punctul 1 am auzit lucruri nu tocmai neonorabile (nu le spun ca să nu mă dea în judecată), puntul 3 este un produs românesc numai că nu cred că acţionarii sunt numai români (parcă ştiu de nişte olandezi şi americani)... punctul 2 nu am auzit.

Eu sper ca România să ajungă pe piaţă şi cu un sistem de operare care să înlocuiască sistemul Android, sper ca România să meargă mai ales în zona cod maşină şi soft pentru telefoane, DVD-uri şi alte astfel de "chestii"... care necesită performanţă umană şi mai puţin performanţă tehnologică. Pe de altă parte profiturile uriaşe se fac totuşi pe seama tehnologiei.

Să vă dau un exemplu. Cineva îmi spunea că nişte firme importă carcase de telefon (şi alte astfel de "consumabile") la preţuri infime, de ordinul câtorva cenţi... şi le vine în jur de 10 dolari.

Mi-aş dori de exemplu să găsesc o imprimantă românească care să funcţioneze cu cartuşe ce se pot umple cu seringa... Astăzi toate imprimantele au cartuşe cu CIP ce nu permite reumplerea cartuşelor... în timp ce cartuşele costă mai mult decât imprimanta cu tot cartuşe. Nu putem controla astfel de aberaţii. Am în casă nu ştiu câte imprimante şi nici una funcţională. Vă daţi seama că dacă România ar vinde imprimante ce pot fi uşor umplute cu cerneală... ar sparge piaţa la nivel mondial? Şi la imprimante nu trebuie inventat nimic, nu e nici un fel de tehnologie avansată.

vaisamar said...

zev tarane procesoarele se imprima nu se lipesc miliarde de tranzistori
etnobotanicule problema ta e ca tu cumperi imprimante de 2lei care au consumabile de 10lei=))) ia vara tu mana in buzunar scoate banetu si o sa vezi ca poti avea 5000 de pagini la 150ron cartusu.
ai dreptate nu e nimic de inventat la imprimante trebuie doar platit patentul daca e de vanzare =))))

ZeV said...

vaisamar
..Daca si creierele s-ar putea imprima, precum procesoarele, cu siguranta ca ti-ai varsa mucii in batista, nu pe bloguri, unde, te asigur, nimeni nu ti-ar duce dorul.
;)
Biblio
Exact despre tehnologie si valoare adaugata vorbesc.
Treptat, vom evolua. Poate mai repede, daca ne-am focaliza energiile in directii complementare.

Bibliotecaru said...

@ ZeV

Numai să nu rămânem fără resursă până atunci, căci de aia roiesc precum muştele străinii să ne ia toate exploatările de minerale şi hidrocarburi.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.