... şi totuşi de la vorbă până la realitatea concretă... ne mănâncă meandrele (ca să parafrazez un clasic în viaţă).
Primul discurs al normalităţii (partea întâi):
(http://videonews.antena3.ro/video/politica/asculta-aici-primul-discurs-al-lui-crin-antonescu-in-calitate-de-presedinte-al-senatului.html)
Primul discurs al normalităţii (partea a doua):
Doamnelor și domnilor deputați
În primul rând, doresc să vă felicit pentru mandatele pe care le-ați obținut. Aș vrea să îi felicit în mod special pe cei care se află la primul mandat în Camera Deputaților. Societatea noastră are în permanență nevoie de voci noi în Parlament și sunt sigur că veți reuși să vă ridicați la înălțimea demnității pe care v-au încredințat-o cetățenii României.
Vă mulțumesc tuturor pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o și pentru alegerea în funcția de președinte al Camerei Deputaților. Vă asigur că voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru a duce la bun sfârșit mandatul pe care mi l-ați încredințat. Președinția Camerei Deputaților înseamnă o deosebită onoare și o uriașă responsabilitate, dar sunt convins că împreună vom reuși să oferim acestei instituții prestigiul pe care îl merită.
Sunt convins că vom reuși să așezăm din nou Camera Deputaților, și Parlamentul în ansamblul său, pe locul înscris în Constituție.
Îmi doresc ca în această legislatură rolul Parlamentului să crească și să aducem din nou în plenul acestei Camere dezbateri de substanță pentru viitorul României. Și avem numeroase oportunități înaintea noastră: modificarea Constituției, reforma sistemului de sănătate, legea bugetului pentru anul viitor. Chiar dacă avem păreri politice diferite, eu cred că este important ca fiecare dintre aceste priorități legislative, și altele ca ele, să fie dezbătute în plenul acestei Camere și să își găsească soluțiile cele mai bune în voturile dumneavoastră.
Acesta este rolul pe care Constituția îl rezervă Parlamentului și Camerei Deputaților și acesta este rolul pe care forul legislativ trebuie să îl aibă în relație cu celelalte instituții fundamentale ale statului român – Guvernul, Președinția, Justiția. Ca președinte al Camerei Deputaților, responsabilitatea mea este să mă asigur că această relație funcționează în interesul alegătorilor care ne-au trimis în Parlament. Și vă asigur că voi folosi toate pârghiile legale pe care le am la îndemână pentru a îndeplini această responsabilitate.
Îmi doresc să continuăm proiectele pe care le-am început în legislatura trecută. Și mă refer aici la un nou cod de conduită pentru parlamentari, la consolidarea parteneriatului cu societatea civilă și la creșterea rolului pe care diplomația parlamentară îl joacă în relațiile externe ale statului român.
În același timp, nu trebuie să uităm pentru niciun moment că trăim vremuri grele, că milioane de familii din întreaga țara resimt în continuare efectele crizei economice. Sunt milioane de români care au făcut sacrificii pentru a putea trece peste această perioadă. Mulți dintre ei au fost la vot pe 9 decembrie, iar noi suntem astăzi aici datorită voturilor pe care ei ni le-au încredinţat. Aceste voturi reprezintă speranța oamenilor într-un viitor mai bun și încrederea lor că noi suntem cei care putem construi acest viitor. Este de datoria noastră să răsplătim încrederea pe care am primit-o. Și vom reuși să facem acest lucru dacă aducem mai multă transparență în activitatea noastră și dacă dăm dovadă de mai multă reținere şi eficienţă în cheltuirea banului public.
Astăzi, Parlamentul este una dintre instituţiile în care românii au cea mai puțină încredere, iar cea mai mare provocare pentru noi este recâștigarea credibilității. De aceea, prin tot ceea ce facem în Parlament, trebuie să răspundem așteptărilor pe care societatea le are de la noi. Trebuie să urmărim întotdeauna în activitatea noastră preocupările cele mai importante pentru oamenii care ne-au ales. Iar astăzi, preocupările lor sunt legate de găsirea unui loc de muncă sigur, realizarea unui venit decent pentru munca prestată și asigurarea unui viitor pentru familie și copii.
Atât timp cât vom răspunde acestor așteptări, puteți fi siguri că percepția pe care oamenii o au despre Parlament se va îmbunătăți. Știu că nu va fi ușor. Știu că nu se va întâmpla peste noapte. Dar nu avem alternativă. Viitorul democrației românești depinde de încrederea pe care oamenii o au în Parlament.
Recâștigarea încrederii trebuie să fie prioritatea numărul unu a acestei legislaturi.
În ceea ce mă privește, cei mai mulți dintre dumneavoastră mă cunoașteți. Sunt la al patrulea mandat în Camera Deputaților și, indiferent de funcția pe care am deținut-o în conducerea Camerei, am respectat întotdeauna prevederile Constituției și ale Regulamentului. Vă asigur că voi face la fel și de-acum înainte. Este singura cale prin care această instituție poate să își recâștige credibilitatea în ochii cetățenilor.
Îmi doresc să avem un Parlament în care românii să aibă încredere și îmi doresc ca la finalul celor patru ani de mandat, fiecare deputat din Cameră să fie privit cu respect de către alegătorii săi. Îmi doresc ca la finalul celor patru ani de mandat să putem spune că ne-am făcut treaba pentru care oamenii ne-au acordat încrederea și voturile lor.
Vă mulțumesc încă o dată și vă doresc mult succes.
(http://zgonea.ro/discursul-de-investitura/)
Al doilea discurs al normalităţii:
Românii şi-au câştigat în acest an, întâi în stradă, după aceea la vot, dreptul de a solicita o schimbare fundamentală, de a pune capăt în mod simbolic unui regim politic, a declarat, vineri, premierul desemnat, Victor Ponta, în faţa plenului reunit al Parlamentului. “Românii şi-au câştigat în acest an 2012 dreptul de a solicita o schimbare fundamentală, de a pune capăt în mod simbolic unui regim politic şi evident şi-au pus speranţe uriaşe într-o nouă societate şi într-un nou mod de a conduce această societate. (…) Fac de la început un apel către membrii Guvernului să încercăm să nu uităm că democraţia reprezentativă presupune acest lucru – să ştim pe cine reprezentăm, să facem datoria faţă de cei care ne-au trimis în Parlament şi să-i dezamăgim pe cât mai puţin posibil.
Lumea pe care sper să o lăsăm în urmă începând de astăzi este o lume politică, o societate frământată de dispute politice, multe meschine, de izolarea oamenilor politici faţă de realităţile şi nevoile societăţii, de ură, de ceartă, de dezbinare, de austeritate dublată din păcate de delapidarea şi jaful din banii publici, de dispreţul cu care cetăţenii au fost trataţi de cei care îi conduc, de incompetenţă şi aroganţă. Şi cred că astăzi cu toţii, Putere, Opoziţie, trebuie să facem un angajament că aceste lucruri rele care ne-au dezbinat şi care au dus şi la o sancţiune politică la vot să le evităm în viitor, să le considerăm erori comune şi o lecţie comună pentru toţi cei care ne aflăm în Parlamentul României. Îmi doresc ca, începând de astăzi, lumea nouă să arate că există lucruri mult mai importante decât disputa politică, că există în această ţară nevoia de a vorbi de cei peste două milioane de români care şi-au părăsit ţara şi care şi-au căutat viitorul dincolo de graniţele sale – cea mai mare migraţie cunoscută de poporul român”, a spus premierul Ponta.
(http://www.ghimpele.ro/2012/12/victor-ponta-romanii-si-au-castigat-mai-intai-in-strada-apoi-la-vot-dreptul-la-o-schimbare-fundamentala/)
Al treilea discurs al normalităţii:
Traian Băsescu:
„În primul rând, trebuie să vă felicit şi pentru succesul electoral pe care l-aţi avut şi pentru succesul de astăzi, din Parlament, când aţi obţinut un vot extrem de consistent. Asta înseamnă că sunteţi obligaţi, condamnaţi să aveţi succes şi dacă veţi avea succes, va avea succes România, şi în acelaşi timp vor avea succes cei 4,5 milioane de cetăţeni care şi-au pus încrederea prin votul lor în dumneavoastră. Dacă nu veţi avea succes şi nu doresc acest lucru veţi fi singurii responsabili. Aveţi premise să trageţi, să tractaţi România către creşterea economică şi n-am să emit niciun fel de păreri ce ar trebuie să faceţi, pentru că ştiţi mai bine, aveţi deja o experienţă de şapte luni de guvernare, deci a fost o încălzire foarte bună în vederea unei guvernări de patru ani. Ceea ce vreau să vă spun însă de data asta ca un om care a trăit în realitatea acestei ţări din 2004 decembrie şi până acum este un lucru care am încercat să-l spun public de mai multe ori, dar nu s-a putut auzi mesajul. Ştiu că au fost doar unii care au plătit asumarea responsabilităţii de a nu-i lăsa pe români să aştepte cum aşteaptă poate Grecia, poate alte ţări în fiecare trei luni să le mai vină o tranşă de bani ca să-şi plătească salariile şi pensiile şi de aceea voi face câţiva paşi înapoi în timp. Ştiu cum s-a preluat guvernarea ţării la sfârşitul anului 2008, cu un deficit uriaş la bugetul de stat în condiţii de creştere economică şi cu angajamente care nu acopereau resursele bugetului pentru anul 2009, mă refer la legislaţie care viza pensii, salarii şi aşa mai departe. Sigur că a trebuit să existe oameni politici care să-şi asume redresarea ţării în 2009 şi în mod deosebit în 2010.
(http://www.presidency.ro/?_RID=fdet&id=3624)
Unii dintre dumneavoastră chiar aţi fost la guvernare în 2009 când am început să resimţim puternic criza; aţi uitat. Astăzi aveţi o ţară echilibrată macroeconomic şi cu şansa uriaşă de a genera creştere economică. Pentru programul pe care l-am auzit astăzi în Parlament vă felicit din punct de vedere al angajamentelor extrem de ridicate pe care vi le-aţi asumat şi vă doresc cu toată sinceritatea să vă atingeţi toate obiectivele, pentru că dacă vi le atingeţi asta înseamnă că veţi rămâne în istorie ca un guvern, o majoritate care a reuşit să readucă românilor prosperitatea şi mai ales veţi fi un guvern care va împinge ţara către recuperarea decalajelor de dezvoltare şi de stare socială dintre România şi statele mai vechi în Uniunea Europeană. Nu vreau să vă spun nimic altceva decât să vă doresc succes şi vă asigur că în măsura în care veţi avea nevoie puteţi apela la sprijinul meu, în măsura în care eventual n-aţi şti tot, dar eu cred că ştiţi tot, chiar mai mult decât tot despre ţara asta. Vă doresc mult succes şi sărbători cu bine dumneavoastră, familiilor dumneavoastră şi cu ocazia asta le doresc şi românilor sărbători fericite specifice sfârşitului de an şi un an 2013 mult mai bun decât 2012. Vă mulţumesc mult! Vă doresc o primă şedinţă de Guvern cu mult succes!”
Departamentul de Comunicare Publică
21 Decembrie 2012
(http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=14094&_PRID=lazi)
Vorbele le-am auzit... acum să vedem faptele.
7 comments:
De ce doar cei doi?
Si Traian la investirea de aseara cu exceptia primei parti "in memorian guvernului traian boc"a avut pentru prima data in 10 ani
un discurs aparent, constrructiv,
excelent asezonat pe momentul ceremoniei , fara nici un ba....
Daca din cele spuse de cei trei se va realiza un 40% din deziderate atunci Romania sigur va aveao sansa, hai sa spun doua!
@ Vasile,
Nu am bănuit că veţi citi "cu noaptea în cap"... :D Nu era terminată postarea...
@ Vasile,
Mă bucur însă că aţi început să-mi intuiţi echidistanţa.
Buna dimineata
A fi echidistant, in acest moment istoric, nu exclude necesitatea precautiei in ceea ce-l priveste pe Traian Basescu.
Cu acest individ malefic, ,,legitimat" de vointa comisarilor europeni si nu de poporul roman, nu se va putea niciodata instaura, ireversibil, spiritul de reconciliere nationala.
De altfel, presedintele a tinut sa ridice, cu un zambet cinic/machiavelic, stacheta asteptarilor romanilor, subliniind ca actuala majoritate, nu are altceva de facut, decat sa continue a construi...pe terenul viabil asigurat de extraordinarul de ,,competent" regim Udrea-Boc.
Si, bineinteles, sa actioneze, fara a gandi, conform cerintelor de a ne mentine pe traiectoria Bucuresti-Londra-Washington. Din pacate, am inlocuit Londra monarhica cu Bruxelles-ul multi-republican. Poate ca este bine si mai simplu... noi nu gandim, noi votam....cum vor Barroso, Reding, Basescu si Macovei.
DNA vegheaza si, bineinteles, aresteaza. De asta exista, nu-i asa ?
;)
Precauţie am faţă de toată lumea... şi tot îmi mai iau, din când în când, nişte lopeţi peste intelect.
In relatia cu oamenii, ai, de multe ori, confirmari, dar, de cele mai multe ori, dezamagiri.
Este valabil si pentru noi insine..si noi ii dezamagim pe altii, la un moment dat. Asta este viata, asa sunt oamenii...perfectibili...ca sa folosesc un termen extrem de optimist.
;)
Zev,
Sa-i facem proces de intentie lui Traian si sa-l suspectam de rau absolut?
Hai sa fim corecti si sa ne punem in pielea lui, ce crezi ca-i este usor sa vorbeasca in lumina actului de "co-abilitare" parca spunea biblio, editat chiar de propriile structuri!
Post a Comment