30 June 2011

Interesant a fost să aflăm de ce crede domnul Cezar Preda că l-a dezamăgit pe preşedinte


În timpul unu:
Întrebat ce politician din PDL l-a dezamăgit cel mai mult, Băsescu l-a indicat pe Cezar Preda.
"Nu cereţi să dau explicaţii. Cezar Preda şi gata", a adăugat şeful statului.
El a evitat să indice alt politician, din alt partid.
"Nu prea m-am uitat la celelalte partide, sincer să fiu", a spus preşedintele Băsescu la 10 TV.
Şeful statului a mai făcut, în ultima perioadă, declaraţii similare despre Cezar Preda, după ce acesta a criticat, începând de anul trecut, măsurile de austeritate şi alte decizii luate de Guvern.

(http://www.mediafax.ro/politic/basescu-intrebat-ce-politician-din-pdl-l-a-dezamagit-cel-mai-mult-cezar-preda-8414164)

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1687/8414164/1/cezar-preda-ciprian-sterian.jpg?width=400

În timpul al doilea:
"E trist şi dureros pentru mine ca şeful statului să facă o asemenea afirmaţie, dar nu e grav. Grav ar fi dacă mi-aş dezamăgi soţia, părinţii, socrii, prietenii şi pe cei care m-au votat în Colegiu. În viaţă trebuie să faci ce trebuie, să spui ce simţi, să spui şi ce spun oamenii pe stradă. Probabil că asta l-a dezamăgit pe Traian Băsescu, însă nu ştiu sigur, trebuie să-l întrebaţi pe el", a afirmat Cezar Preda, în timp ce se îndrepta spre Turcia unde îşi va petrece concediul.
Întrebat cum crede că va evolua relaţia cu Traian Băsescu, Preda a spus că nu îşi doreşte să aibă cu şeful statului decât o relaţie instituţională.
"Eu am ales să spun ce cred indiferent de ce se întâmplă, indiferent pe cine superi şi dezamăgeşti din clasa politică. Clasa politică e foarte mică. E important dacă-ţi dezamăgeşti alegătorii. Cu preşedintele eu nu vreau nicio relaţie, vreau o relaţie instituţională, şi..atât pot eu", a mai spus Preda.

(http://www.mediafax.ro/politic/preda-e-trist-si-dureros-pentru-mine-ca-seful-statului-sa-faca-o-asemenea-afirmatie-dar-nu-e-grav-8416663/)

Te-ai aştepta ca activitatea unui politician să fie legată de funcţia pe care acesta o ocupă în stat. În cazul domnului Cezar Preda, te-ai aştepta ca "de bine" sau "de rău" să fie o exprimare asupra activităţii parlamentare pe care domni sa o exercită.

Conform fişei domniei sale de la Camera Deputaţilor...
iniţiative legislative
întrebări şi interpelări
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în şedinţele Biroului permanent
votul electronic

Nu am studiat cât de performante s-au dovedit aceste acţiuni ale domniei sale în parlament, cu siguranţă însă că vorbim despre un efort parlamentar consecvent.

Ei bine, domnul Cezar Preda nu intuieşte că preşedintele ar fi fost deranjat de activitatea sa politică (respectiv de activitatea parlamentară a deputatului Preda), ci de declaraţiile făcute pe la TV.

Nu este interesant? La acest nivel se face politica în România.

4 comments:

nimrod said...

Biblio,

Câtă vreme mass-media carpato-dunăreano-pontică reprezintă pentru şeful statului o ameninţare majoră, nu înţeleg de ce sunteţi surprins.:)))
După cum aţi văzut preşedintele s-a plâns de condiţia presei româneşti până şi doamnei Calmy-Rey în secunda doi a vizitei acesteia în România. Eu în locul celor de la TVR şi B1TV aş protesta vehement pentru generalizare...

Bibliotecaru said...

Nu era vorba despre o ameninţare, ci despre o vulnerabilitate. Eu nu pot să spun nici că domnia sa nu are ceva dreptate, dar fiind că şi mass-media are o calitate mult sub ceea ce ar fi normal.

De exemplu, ieri cei din mass-media au spus că Poliţia achiziţionează mii de sticle de alcool de diferite tipuri, lăsând impresia că este vorba despre protocol. A intrat purtătoarea de cuvânt şi le-a explicat că acele sticle sunt spre vânzare în casele de vacanţă ale ministerului, şi deci banii se recuperează. Mai mult, purtătoarea de cuvânt a spus că nu este vorba despre nici un ban de la bugetul de stat... Ei bine, la câteva ore de la această clarificare, aceiaşi televiziune a luat-o de la început. Era, în mod vădit, un caz de manipulare a informaţiei pentru a lăsa impresia că Poliţiştii fac chiolhan după chiolhan pe banii contribuabililor. Abia astăzi au revenit, dar nici astăzi nu se înţelege că acestea să vând.

http://www.antena3.ro/romania/ministerul-de-interne-a-cumparat-alcool-in-valoare-de-peste-100-de-mii-de-euro-129587.html

Astfel de abordări ale tuturor problemelor, aroganţa pe care diferitele prezentatoare au început să o aibă faţă de autorităţile statului, devin o vulnerabilitate a securităţii statului pentru că un trust de presă poate oricând să manipuleze societatea prezentând minciuni oricât de gogonate pe care populaţia nu are cum să le verifice altfel.

Ceea ce nu spune domnul Băsescu este că această vulnerabilitate a fost provocată chiar de către domnia sa, prin războiul total lansat cu mass-media, în general, şi Realitatea TV şi Antenele, în particular.

În plus, tot din vina preşedintelui Traian Băsescu, întreaga societate este astăzi polarizată. La fel şi mass-media.

Şi încă un plus, goana după rezultatele materiale face din scandal o marfă vandabilă şi căutată. Acolo unde scandalul nu există, este inventat.

Aş fi mincinos dacă aş spune că aceste lucruri nu există real. Aş minţi dacă aş spune şi că societatea românească nu este vulnerabilă în faţa acestor posibilităţi de manipulare.

Pe de altă parte, referirea la mass-media ca spre o vulnerabilitate este penibilă în comparaţie cu venerabilităţile de natură economică sau venerabilităţile create de Mugur Isărescu şi Comisia Trilaterală, sau pe cele provocate de mafia politică ş.a. Aici devine evident că este vorba despre o poliţă.

Relativ la al doilea subiect...

Ceea ce s-a întâmplat în cadrul vizitei doamnei Micheline Anne-Marie Calmy-Rey este o bădărănie diplomatică (altfel nu ştiu cum să o numesc) din partea preşedintelui Traian Băsescu. Reacţia de acest tip, deloc nouă, dovedeşte că preşedintele Băsescu are deja un complex relativ la mass-media, la cetăţenii care îl huiduie, la faptul că nu mai este cel mai iubit dintre pământeni.

Ceea ce nu înţelege domnul Băsescu este că unui jurnalist care este bădăran or răuvoitor, poţi, foarte simplu, să-i retragi acreditivele, nu stai să te duelezi verbal cu el. Reacţia pe care domnul Băsescu la are la adresa jurnaliştilor, mai ales în situaţii în care reacţiile se consemnează, sunt absolut de neiertat.

Aura V said...

Dincolo de interpretare, ramine totusi o intrebare. Oare alegatorii sai sunt dezamagiti sau multumiti de fapte? Si am putea enumera cateva: inchiderea spitalelor si lasarea pacientilor pe drumuri, taierea pensiilor, salariilor, cresterea TVA, numaratul strimb si furtul la vot. Eu cred ca sunt tare multumiti si nu sunt dezamagiti. Cit despre ce spun cetatenii, eu nu cred ca multi parlamentari PDL au curajul sa iasa in mujlocul oamenilor fara ca intilnirile sa fie "aranjate".

Bibliotecaru said...

Din păcate eu constat la mulţi dintre parlamentarii PDL (şi nu numai la ei) sindromul jucătorului de simulator de Strategy video game. Un astfel de jucător ajunge să perceapă oamenii din joc, nu ca persoane individuale care au nevoi individuale, ci forme ale mijloacelor de producţie. Acolo trebuie să construieşti colibe şi ferme pentru a avea apoi cetăţeni care să muncească, să fie militari... dacă la un moment ei încep să moară de foame, observi că treaba stă, şi asta nu este bine, ţara trebuie să se dezvolte continuu... dar nu prea te îngrijorează cei care dispar pentru că nu au ce să mănânce.

O concepţie asemănătoare o avea şi Nicolae Ceauşescu, altfel nu se explică hrănirea raţională, calculul producţiei şi împărţirea ei pe cap de locuitor (pentru că se tot zicea că oamenii nu mor de foame pentru că se consumau nu ştiu câte kilograme de nu ştiu ce pe cap de locuitor, îndeajuns conform părerii specialiştilor).

Nimeni în politica românească nu mai sesizează exact faptul că statul este un furnizor de servicii care, nefiind performante economic, nu sunt satisfăcute de sectorul privat. Statul nu poate să aleagă să scadă calitatea actului medical, de exemplu, pentru că cetăţeanul asigurat sau neasigurat plăteşte cât i se cere. Statul nu poate să lungească construirea autostrăzilor dincolo de orice limită a bunului simţ cât românul plăteşte banii ceruţi de stat pentru drumuri. Există un contract implicit între stat şi cetăţean, pentru că cetăţeanul plăteşte un serviciu. Nu există nici o scuză a statului pentru nerespectarea contractului şi refuzul de a returna în contra-valoarea banilor plătiţi către stat şi serviciile respective. Eu altfel nu-mi explic cum cineva poate cere bani mai mulţi de la cetăţean în timp ce îi oferă din ce în ce mai puţin. Iată, taxele pentru sănătate au crescut la pensionari, se cere la mai mulţi oameni ca înainte, apare şi coplata, iar în acelaşi timp spitalele se închid, se comasează, medicina se distruge, lumea merge mai mult în străinătate, chiar şi pentru operaţiile de rutină...

Eu cred că asta se întâmplă şi cu liderul actual în România. Apare poate insatisfacţia de a nu câştiga jocul (manifestată prin rapoartele statistice de la INS), însă ceea ce se întâmplă rău, de la caz la caz, nu prea are importanţă.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.