25 June 2011

Răspunsul este "mai bine la putere..."


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), că Uniunea nu doreşte să creeze instabilitate politică şi că este o iluzie să creadă că dacă părăseşte guvernul şi coaliţia, în opoziţie va putea face mai multe.
'E o iluzie să crezi că dacă părăsim guvernul şi coaliţia, în opoziţie vom putea face mai multe. E o iluzie că am ajunge în câteva săptămâni la guvernare, cu opoziţia din prezent. Trebuie să menţinem această coaliţie de guvernare şi este în interesul comunităţii noastre, nu am făcut toţi paşii, mai avem sarcini pe care le putem rezolva. Există însă o limită de care nu putem trece, acestea vizează interesele comunităţii noastre. Dacă ajungem la o soluţie care exclude comunitatea maghiară, comunitatea noastră, este inacceptabil pentru noi', a spus Kelemen.


Liderul Uniunii a subliniat că dacă UDMR poate ajunge cu reforma la un punct în care se poate continua descentralizarea, va continua, însă dacă partenerii de coaliţie "se ţin scai" de propunerea de regionalizare în format 8+2, trebuie să renunţe deocamdată la acest subiect.
'Nici partenerii noştri nu vor criză politică. Dacă nu ajungem la o soluţie, atunci să fim mai înţelepţi. (...) Opoziţia ne-a trimis două scrisori în ultimele două luni prin care ne roagă să ducem tratative cu dânşii, reforma Constituţiei şi legea minorităţilor. Niciodată nu am respins posibilitatea unui dialog cu opoziţia. Am menţinut dialogul cu dânşii. (...) Preşedintele a trimis Parlamentului modificarea Constituţiei. Noi trebuie să ajungem la un acord. Cei care vor să modifice Constituţia nu pot asigura două treimi. Va trebui să dezbatem şi cu opoziţia, nu respingem un dialog, dar trebuie să dizolvăm. UDMR a luat în considerare întotdeauna interesele comunităţii şi a ajuns la decizii înţelepte', a arătat Kelemen Hunor.

Acesta spus că în Slovacia, acolo unde Partidul Coaliţiei Maghiare este în opoziţie, s-a făcut o reformă în urma căreia maghiarii au ajuns în minoritate peste tot.

Liderul UDMR a făcut apel la unitatea maghiarilor din Secuime, Parţium sau Diaspora, pentru că 'nu ne putem baza pe nimeni altcineva'.

Kelemen Hunor a cerut membrilor CRU să ia hotărâri înţelepte cu privire la ceea ce va trebui să facă UDMR.


Acesta a spus că nici liderii UDMR şi niciun lider al organizaţiilor judeţene nu pot fi de acord cu propunerea şefului statului de 8 plus 2, deşi 'a părut una foarte interesantă'.
'Trebuie văzut că aici există şi anumite pericole, nu putem în 2011 accepta o asemenea recomandare, nici măcar organizaţiile teritoriale din cele două judeţe (Harghita şi Covasna - n.r.) nu sunt pentru o asemenea structură. N-am soluţiona o serie de probleme la care trebuie să căutăm rezolvare în numele întregii comunităţi maghiare. (...) Am avut acorduri, dezbateri pe această temă, iar opinia noastră este că nu putem fi de acord cu această transformare a actualelor regiuni de dezvoltare în 8 regiuni administrative. Nu putem fi de acord, România ar încălca o serie de acorduri internaţionale care vizează comunităţi etnice minoritare din anumite teritorii. Aceste recomandări nu iau în considerare că la o asemenea reformă administrativă am crea mai multe probleme decât putem să soluţionăm', a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că dacă partenerii de guvernare nu acceptă punctul de vedere al Uniunii, atunci nu pot fi acceptate consecinţele "vizibil negative" ale unei decizii care "va scinda comunitatea maghiară în cel puţin 2-3 grupuri".

Kelemen Hunor a subliniat că singura soluţie acceptabilă este să fie amânată dezbaterea acestui subiect şi scoaterea acestuia de pe ordinea de zi a Parlamentului, unde nu există o majoritate favorabilă reorganizării administrativ-teritoriale.
'Am spus că într-o asemenea problemă, fără majoritate în Parlament, trebuie să luăm acea problemă de pe ordinea de zi. Singura soluţie acceptabilă e să amânăm această problemă şi să căutăm o altă posibilitate, când putem dezbate. Recunoaştem că trebuie continuat procesul descentralizării şi reforma administrativă şi să regândim în continuare regiunile de dezvoltare. Nu putem fi pentru 8 plus 2. Dacă partenerul nostru nu e în măsură să fie pentru recomandările noastre, noi spunem să luăm acest proiect de pe ordinea de zi, pentru că altfel ajungem la o criză politică pe care noi nu dorim deloc să o demarăm', a mai afirmat Kelemen.

Politicianul a ţinut să sublinieze că în momentul de faţă o criză politică ar duce la distrugerea credibilităţii României pe plan extern şi s-ar ajunge în situaţia economică din 2010.
'Am ajunge în situaţia economică din 2010, credibilitatea României ar fi distrusă în ochii instituţiilor financiare internaţionale, iar acest lucru nu e dezirabil. Noi nu intenţionăm să iniţiem o criză politică, considerăm că e important ca această problemă să nu mai fie dezbătută în Parlament, dar să continuăm reforma administrativă cu procesul descentralizării', mai afirmat Kelemen.

Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că întreaga dezbatere pe tema reîmpărţirii administrativ-teritoriale 's-a concentrat în zona Secuimii' şi s-a concentrat 'într-o retorică antisecuiască' şi că discursul antimaghiar trebuie respins în mod categoric.
'Trebuie să respingem în mod hotărât acest lucru şi să le atragem atenţia colegilor, indiferent de unde sunt, că orice retorică naţionalistă, antimaghiară, se va întoarce împotriva capului celui ce o utilizează. Nu e nevoie de asemenea retorică extrem de periculoasă pentru o dezvoltare normală a comunităţii. Trebuie să utilizăm orice mijloc pentru că discursul antimaghiar dăunează relaţiilor româno-maghiare', a mai arătat liderul UDMR.

Acesta a mai spus că e nevoie de redesenarea regiunilor de dezvoltare actuale, întrucât structura de acum nu foloseşte 'dezvoltării coerente a comunităţi', mai ales că actuala împărţire s-a făcut la sfârşitul anilor 90 pe criterii "statistice şi artificiale", care nu au ţinut cont de caracteristicile istorice.

Reacţiile care au urmat discursului lui Kelemen Hunor au fost, în general, pentru rămânerea UDMR la guvernare, deşi reprezentanţii Uniunii consideră totuşi că astfel ar avea o problemă de credibilitate în faţa propriului electorat. AGERPRES

(http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/71593-Kelemen-E-o-iluzie-sa-crezi-ca-daca-parasim-guvernul-si-coalitia-in-opozitie-vom-putea-face-mai-multe.html http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/71604-Kelemen-Hunor-Nu-putem-accepta-consecintele-unei-decizii-care-va-scinda-comunitatea-maghiara.html)

(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/810453/Presedintele-UDMR-Kelemen-Hunor-Reorganizarea-administrativa-ar-trebui-amanata/)

4 comments:

nimrod said...

S-or fi prins secuii că au fost folosiţi şi mi se pare normal să încerce reabilitarea exact pe spinarea celor care i-au utilizat drept mâţe cu clopoţei...

Bibliotecaru said...

:D
La un moment dat domnul preşedinte al UDMR a spus... nimic mai puţin decât am obţinut pe timpul Guvernării Tăriceanu...

Vasile, said...

Adica a reusit un partid de 5% sa invinga un partid cotat cel putin triplu?
Nu cumva aceasta victorie a creat un precedent , un precursor al victoriilor care vor urma ...?

Bibliotecaru said...

Puterea politică nu stă numai în procente. Iată, Guvernul Tăriceanu, deşi avea o componenţă cu prezenţă parlamentară ultra minoritară, a rezistat şi Parlamentului dar, mai ales, preşedintelui care, oricâte eforturi a făcut, nu a putut să scape de domnul Tăriceanu.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.