18 June 2011

N-a tăiat cine trebuie panglica


Aparent scrâşnitul a fost de roţi smulgând pilitură din drumul de fier... În realitate a fost scrâşnit de dinţi. Sorin Oprescu s-a încăpăţânat să cheme pietoni pe Podul/Pasajul Basarab fără ca panglica tradiţională să fie tăiată de cine trebuie.



Vezi şi:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/pasajul-basarab-inaugurare-controversata-cu-fete-in-costume-de-marinar-si-masini-de-epoca-934.html

UPDATE:
Nu-i vorbă că este foarte posibil ca Inspectoratul de Stat pentru Construcţie să aibă perfectă dreptate. Chiar dacă recepţia lucrării se face în momentul în care construcţia este perfect terminată şi, după câte se pare, acest Pasaj mai are ceva de lucru pe la lifturile de legătură cu metroul şi Staţiile de tramvai, Inspectoratul este cel care este îndreptăţit să dea un aviz care să certifice faptul că structura este sigură pentru exploatare. Cu alte cuvinte, dacă cineva m-ar întreba pe mine, nu ar trebui să se circule pe Pasaj până ce Inspectoratul nu dă undă verde pentru exploatarea structurii. Şi totuşi...

http://www.elenaudrea.ro/sorin-oprescu-pe-langa-lege.html

ELENA UDREA:

SORIN OPRESCU, PE LÂNGĂ LEGE

În ziua în care Sorin Oprescu inaugurează cu fanfară Pasajul Basarab, o macara s-a prăbuşit peste trei maşini şi gardul unei benzinării pe Şoseaua Mihai Bravu. Doar o minune a făcut să nu se petreacă o tragedie acolo. Şantierul cu pricina era pornit de primarul general pentru construirea pasajului Şoseaua Mihai Bravu – Calea Văcăreştilor. Dar tot în stilul de-acum binecunoscut al primarului: fără respectarea procedurilor legale. Inexistenţa unui Plan de Urbanism Zonal, care să fie în prealabil aprobat de CGMB, a făcut ca pe 10 iunie Tribunalul Bucureşti să anuleze două autorizaţii de construcţie emise consecutiv de Oprescu, în ciuda somării pe care i-au adresat-o atât Prefectul Capitalei, cât şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, la chiar lucrarea unde s-a petrecut astăzi accidentul.

Nu e prima dată când Oprescu are impresia că lucrurile merg şi fără autorizaţii şi avize. La fel s-a întâmplat şi la diametrala Buzeşti-Berzei. La fel intenţionează să construiască şi pasajul rutier de la Piaţa Charles de Gaulles. Se comportă exact ca orice aşa zis şmecher de România care crede că poate construi orice, oricum fără ca pe el legea să-l afecteze.

În condiţiile accidentului de muncă de acum două zile când un zid a căzut peste 6 muncitori, eu cred că nici chiar Oprescu nu ar trebui să se joace astfel cu vieţile oamenilor. Există adrese din partea Prefecturii Capitalei sau din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii prin care i se cere primarului să respecte legislaţia în domeniul urbanistic şi sper să se conformeze.

Când Inspectoratul de Stat în Construcţii i-a spus că nu poate să dea drumul la trafic pe Podul Basarab, nu a făcut-o pentru că dorea PDL Bucureşti să-i blocheze lui inaugurarea. Ci pentru că nu s-a făcut procesul de recepţie finală a lucrării. Orice român nu poate să-şi utilizeze construcţia până nu face procesul de recepţie finală a lucrării. Oprescu se crede însă mai presus de lege.

Cel mai probabil, nu există vreo problemă la Pasajul Basarab şi nu trebuie să se creeze panică în rândul bucureştenilor. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie respectată legea, că ea nu se aplică şi Municipalităţii. Din astfel de abuzuri, din astfel de forţări ale bunului-simţ pot apărea tragedii. Macaraua prăbuşită pe Mihai Bravu este un semnal de alarmă pe care Municipalitatea îl primeşte pentru a ţine cont de lege.


Iată cum se trece de la faptul că se încep lucrări fără să existe toate actele şi avizele necesare sau că se dau în folosinţă lucrări fără certificarea siguranţei în folosinţă de către forurile competente, lucru fără doar şi poate contrar legii, la chestiunea politică.

Din ce spune doamna Udrea, există o legătură între inaugurarea Pasajul Basarab înainte de vreme, începerea unei lucrări fără PUZ şi cedarea accidentală a unui braţ de macara. Motivul şi vina acestor întâmplări este actualul primar Sorin Oprescu care, în loc să meargă la acea macara să-i susţină braţul să nu cadă, s-a ţinut de festivităţi pe structuri neavizate.

Amănuntul politic mi-a atras atenţia din faptul că se mediatizează faptul că primarul Sorin Oprescu tot face lucruri fără autorizaţii şi avize. Bineînţeles că aceste instituţii nu ar trebui să se căineze prin presă "că ce satrap este primarul" de nu ţine seama de nimeni şi nimic, ci să facă ceea ce trebuie să facă conform legii, adică să dea amenzi sau orice acţiune ar trebui să facă.

Poate că este absolut întâmplător că acest Inspectorat de Stat în Construcţii ce este plângăreţ prin mass-media în loc să dea amenzi, este subordonat unui minister condus de doamna Udrea în calitate de ministru, astfel încât aş putea să cred că doamna Udrea are astfel de reacţii ca şef de minister şi nu ca om politic interesat, om politic ce ar fi dorit ca astfel de lucrări să revină în "contul PDL" şi al "primarului Traian Băsescu" fără a fi trecute şi în "contul lui Sorin Oprescu"... însă nu se opreşte totul aici... mai este.

Ei bine, au apărut nişte bileţele cu sigla PDL care reaminteau bucureştenilor că iubitul fiu al Bucureştilor anilor 2000-2004, domnul Traian Băsescu, s-a bătut, pe vremea când era primarul "legalist", pentru acest proiect, Pasajul Basarab, ca Făt Frumos din Lacrimă (lacrima PDL, pe atunci PD, scursă pentru grija faţă de cetăţean) cu hidra PSD-istă condusă de însuşi Sorin Oprescu, actualul primar "ilegalist" al Bucureştilor. Mai mult, după ce lucrurile au mers perfect pe vremea primăriei domnului Videanu, un Prâslea cel Voinic şi bordurile de aur, tot primarul Sorin Oprescu, ca proaspăt angajat al frunţii primăriei, a oprit nu ştiu câte luni lucrările pentru a băga mai mulţi bani în buzunarele constructorului.

PDL isi face campanie cu Podul Basarab


Podul Basarab, "unul dintre cele mai mari proiecte de arhitectura dezvoltat vreodata in Bucuresti", apare intr-un pliant pe care se regaseste si sigla PDL.

Un ONG acuza PDL ca foloseste poze de pe site-ul personal, pasajbasarab.net, "fara acordul proprietarului", in scopuri comerciale, pe un pliant de campanie, potrivit Realitatea Tv.

http://thumbs.ziare.com/PDL-isi-face-campanie-cu-Podul-Basarab/28476c72e838c730e/240/0/1/70/PDL-isi-face-campanie-cu-Podul-Basarab.jpg
(foto: Realitatea TV via http://thumbs.ziare.com/PDL-isi-face-campanie-cu-Podul-Basarab/28476c72e838c730e/240/0/1/70/PDL-isi-face-campanie-cu-Podul-Basarab.jpg)

Pliantul, care contine mesajul "Pasajul Basarab pentru o capitala moderna", lauda meritele primarului general Traian Basescu de a fauri, spre beneficiul a milioane de romani, "cel mai controversat proiect" initiat atunci cand actualul sef al statului era primar general.

"Pasajul Basarab a fost initiativa primarului general Traian Basescu si este unul dintre cele mai mari proiecte de arhitectura dezvoltat vreodata in Bucuresti. 'De investitia in pasajul suprateran Basarab vor beneficia milioane de romani', spunea Traian Basescu in anul 2000.

Pasajul Basarab a fost cel mai controversat proiect initiat de Traian Basescu atunci cand era primar general. Proiectul a fost blocat de consilierii PSD si considerat de catre acestia inutil pentru bucuresteni", este mesajul inscriptionat pe pliantul PDL.
(sursa: http://www.ziare.com/pdl/stiri-pdl/pdl-isi-face-campanie-cu-podul-basarab-1097880)

Din câte am înţeles la Antena 3, a mai apărut între timp încă unul care afişează şi sumele pierdute din cauza primarului Oprescu.

Pasajul Basarab revendicat de Basescu

Aceste flyere erau impartite ieri la intrarile in Pasajul Basarab, bucurestenilor veniti la inaugurarea constructiei.

(sursa: http://www.cotidianul.ro/149553-Pasajul-Basarab-revendicat-de-Basescu)


Din toate acestea se pot trage o singură concluzie, dacă panglica era tăiată de cine trebuie, neplăcerile primarului Sorin Oprescu nu cred că ar fi fost atât de mari.

3 comments:

Vasile, said...

Nu stiu cine ar fi fost mai intreptatit sa taie panglica,am observat din relatarea respectiva ca beneficiarii sunt cei care trebuie sau ar fi trbuit sa o taie!

Bibliotecaru said...

:)
Înţeleg că este nevoie de un UPDATE.

Vasile, said...

Biblio,

Nu era nevoie de update.Raspunsul meu sugerea de fapt reactia unei Udre sau a lui Basescu.Exemplu pe care la dat Udrea cu zidul prabusit este sideral.Basescu & Co.
au un merit de necontestat, acest pasaj poate fi onorat ca singurul lucru bun inceput de Basescu si terminat de altii.
Chestia cu avizul ICS este un dat la oase infantil!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.