24 February 2011

Am vrut să comentez conferinţa de presă a preşedintelui


... dar după grosolănia impardonabilă, de nivel de mahala, pe care preşedintele şi-a permis-o în dialogul cu doamna Corina Dragotescu, domnul preşedinte, pentru mine, şi-a epuizat orice brumă din depozitul de bunăvoinţă pe care îl mai aveam faţă de domnia sa. Pot afirma în acest moment că domnul Traian Băsescu a trecut de toate limitele bunului simţ şi nu-mi mai provoacă decât repulsie intelectuală.

Şi pentru că mă aştept ca multă lume să argumenteze că "nu ştiu ce a spus doamna Dragotescu", ORICE AR FI SPUS, un domn binecrescut, cu atât mai mult un preşedinte al unui stat care nu este locuit de canibali sau nu ştiu ce popoare primitive ale epocii de piatră, NU ARE VOIE să aibă asemenea reacţii. Nu există NICI UN FEL DE SCUZĂ.

UPDATE:
Întrebare: Două întrebări am. Prima se referă la ceea ce aţi spus, şi anume că salariile vor fi legate de productivitate.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Este o propunere.

Întrebare: Asta înseamnă că nu vor creşte salariile până când productivitatea nu va creşte, este logic.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Doamna Dragotescu, ştiţi alt mijloc de a...

Întrebare: Nu, întâi vreau să mă verific...

Preşedintele României, Traian Băsescu: Deci să vă convingeţi că aţi înţeles.

Întrebare: Da, vreau, că ştiţi că înţeleg mai greu.

Preşedintele României, Traian Băsescu: N-am dubii.

Întrebare: Vreau să vă întreb dacă în aceste condiţii şi legat şi de adoptarea Codului Muncii, nu credeţi că va avea loc o nouă migraţie a forţei de muncă, ceea ce va adânci dezechilibrele existente în ceea ce priveşte fondul de pensii? Practic, nu vom mai avea oameni care să lucreze, în schimb vom avea foarte mulţi pensionari. Asta este o întrebare care rezultă din ceea ce aţi spus dumneavoastră pentru că...

Preşedintele României, Traian Băsescu: Doamnă, vi se pare dumneavoastră. Dacă asta aţi înţeles, vreau să vă spun că n-aţi înţeles ce am spus, deci nu are rost să vă mai răspund.

Întrebare: Nu, este o concluzie logică a ceea ce aţi spus.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Eu v-am spus foarte clar: flexibilizarea pieţei forţei de muncă va da şanse mai multora să muncească. Dacă dumneavoastră vreţi să intrepretaţi în stil Vântu, interpretaţi-o! Dar eu vă spun foarte clar...

Întrebare: Nu, interpretez în stil logic: dacă salariile nu vor creşte, oamenii vor pleca acolo unde salariile sunt mai mari.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Doamna Dragotescu, vă mulţumesc mult pentru întrebări. Răspunsul meu a fost. N-aveţi decât o întrebare. Vă mulţumesc.

Întrebare: Dar nu mi-aţi răspuns la ea.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Răspunsul meu este următorul: nu aţi înţeles. Noul Cod al Muncii, dacă va fi adoptat, va crea mai multe locuri de muncă, pentru că angajatorii vor fi mai deschişi la angajari şi temporare. Ştiind că nu mai au greutatea, dificultatea unor contracte pe perioadă nedeterminată vor fi foarte tentaţi să deschidă companiile lor pentru angajaţi care vin, sunt angajaţi temporar, îi disponibilizează şi aşa mai departe.

Întrebare: Dar eu vă întrebam în legătură cu ceea ce aţi spus dumneavoastră, cu legarea salariilor de productivitate.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Doamna Dragotescu, vă mulţumesc mult. V-am dat răspunsul.

Întrebare: Bună seara, domnule Preşedinte.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Bună seara.

(...)

Întrebare: Tot legat de Codul Muncii: domnule preşedinte, cum vă explicaţi, dacă acest Cod al Muncii, acest nou proiect este menit să flexibilizeze forţa de muncă şi să aducă la suprafaţă lucrătorii din economia neagră, cum vă explicaţi fronda pe care o fac centralele sindicale şi patronatele şi faptul că singura poziţie publică, în favoarea acestui cod, în afară de cea a Guvernului, vine de la Camera de Comert Româno-Americană? Vă mulţumesc!

Preşedintele României, Traian Băsescu: Păi, ştiţi cum îmi explic? La fel cum îmi explic faptul că militarilor, în proporţie de 80%, le-au crescut pensiile şi totuşi ei fluieră când se cântă imnul de stat, că le-au scăzut pensiile. La fel cum toată lumea spune că au scăzut pensiile, dar de la 1 ianuarie a intrat creşterea de pensie pentru grupa I şi a II-a de muncă, deci la fel îmi explic. Intoxicare, dezinformare, practicată şi de lideri, fie că sunt cei ai Armatei, fie că sunt cei ai sindicatelor, fie că sunt bravele televiziuni specializate în intoxicare. Mă refer la Trustul Realitatea şi la Intact, la "Antene".

Întrebare: Pot să pun şi eu o a doua întrebare, chiar dacă nu îmi răspundeţi? Pentru că am colegi cărora le-aţi şi răspuns la a doua întrebare.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Doamna Dragotescu, nu vă pot refuza o a doua întrebare având în vedere că aţi mai stat o dată la coadă.

Întrebare: Mulţumesc foarte mult că aţi observat, sunt disciplinată.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Şi eu sunt sensibil la...

Întrebare: La disciplina femeilor, ştiu.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Dacă eraţi un bărbat, nu renunţam...

Întrebare: Asta spun: femeile disciplinate vă plac. Domnule preşedinte, aş vrea să ştiu dacă profilul actualului premier corespunde nevoilor de viitor ale României? Aţi vorbit de faptul că până la 1 aprilie trebuie să depună proiectul şi cu proiecţia..- proiectul de buget - şi cu proiecţia pe trei ani. Vorbiţi de extinderea supravegherii dezechilibrelor macroeconomice, spuneţi că există o mare nevoie de concentrare pe chestiuni care ţin de zona mai degrabă de finanţe, în raport cu Uniunea Europeană.

Preşedintele României, Traian Băsescu: De competitivitate!

Întrebare: Exact! Credeţi că profilul actualului premier corespunde nevoilor de viitor ale României? E vorba de viitorul imediat şi de viitorul trei, patru ani, dacă vreţi.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Doamnă, rămâneţi în dimensiunea unor chestiuni personale şi, îmi pare rău, să ştiţi că la Cotroceni nu se fac aluzii de tipul dumneavoastră. Bună ziua!

Întrebare: Mulţumesc!

Preşedintele României, Traian Băsescu: Bună ziua! Probabil asta e valabil acolo, la dumneavoastră. la post, dar aici decenţa, prezenţa aici vă obligă la decenţă, doamnă!

Întrebare: Domnule preşedinte, cu ce v-am jignit în întrebare? Am întrebat dacă profilul actualului premier...o persoană specializată în drept corespunde a ceea ce aţi spus dumneavoastră.

Preşedintele României, Traian Băsescu: Doamna Dragotescu, ştiţi foarte bine ce aţi spus şi ce aţi făcut, ştiţi foarte bine ce aţi spus şi ce aţi făcut. Dacă doriţi să fiţi vulgară, nu fiţi aici. Următoarea întrebare, dacă mai sunt întrebări!

(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12749&_PRID=lazi)


(http://webtv.realitatea.net/actual/dragotescu)

9 comments:

JL F said...

Băsescu este prost educat si cautator de ceartă, un presedinte nedemn de Romania

Salut

Motanul_Incaltat said...

Prea nervos... Chiar nu-mi dau seama de ce presedintele a fost atat de nervos. Ar fi putut sa-i raspunda omeneste, fara nicio patima. Corect si la obiect. Fara nervi... Dar s-a vazut, cu aceasta ocazie, starea de iritabilitate si nervozitate a presedintelui. Cred ca este si putin obosit...

Anonymous said...

ATACUL 9/11 PREGATIT LA BUCURESTI SI TRIPOLI..... TRIUNGHIUL BASESCU BEN LADEN GADDAFI.

Pe langa arabii ramasi in servicile secrete de pe timpul lui Ceausescu Basescu a creiat in cadrul SIE o adevarata filiera araba, Ei reprezinta armata secreta a presedintelui intrbuintate in lumea araba si legatura sa cu organizatiile teroriste.
Aparatura de securitate a lui Gaddafi este intesata de specialisti provenind din aceasta de securisti romani de origine araba, ei conduc in aceste zile represiunea
sangeroasa din Libia. Atentia presei internationale se indreapta spre aceasta filiera. Serviciile occidentale fac descoperiri zilnice . Una din cele mai senzationale reprezinta faptul ca o echipa de rezerva a atacului de la 9/ 11 a fost pregatita in Libia si Romania avand sprijinul logistic al serviciilor romanesti si libiene. Acest unghi nou al relatilor Basescu cu terorismul international specific Ben Laden, poate insemna sfarsitul regimului Basescu. Echipa de teroristi a fost pregatita in Romania in timp ce Libia a asigurat scolile de pilotaj pentru atacul de la New York.
O echipa FBI condusa de doi directori se afla de ieri la Bucuresti.

AGENTII LUI BASESCU IN LIBIA !

CNN : IN VARFUL APARATULUI DE SECURITATE GADAFII SUNT FOSTI
AGENTI KGB SI AGENTI AI SERVICIULUI EXTERN ROMAN.
Articol complect ROBERT DEVA BLOG Special for Nipon PRESS

http://devanewyork.blogspot.com/

Vlad said...

Un gunoi de om. Atitudine de militian. Exact asa se comporta si scarbele de politisti care sustin acest stat terorist! Le doresc o moarte lenta si dureroasa!

Bibliotecaru said...

@ Vlad
Deşi, în mod evident, vă înţeleg supărarea... nu pot fi de acord cu astfel de imprecaţii care trimit spre moarte. Ştiţi cum se spune în creştinism, nu moartea păcătosului este plăcută lui Dumnezeu, ci îndreptarea lui.

nimrod said...

Biblio,

Primul lucru pe care l-am învăţat după Revoluţie în materie de relaţii interumane a fost că la o întâlnire cu o persoană publică, de la ambasador în sus, trebuie să porţi costum. Am un prieten care acum vreun deceniu i-a luat un interviu lui Smirnov. I s-a comunicat din vreme că, fără un costum de două mii de coco pe el nu intră pe uşa transnistreanului.
Există, vreau să spun, o ipocrizie a relaţiilor publice care acoperă şi situaţiile conflictuale mai ales când te afli în inferioritate. Afirmaţia Corinei Drăgotescu a fost "Asta spun: femeile disciplinate vă plac." A fost o provocare. Pentru asta Băsescu putea să cheme SPP-ul să o trimită la plimbare. A fost blând.

Bibliotecaru said...

:(
Dar nu a reacţionat... decât după adresarea întrebării. Domnul Băsescu a fost enervat că, în primă fază, i s-a demontat demagogia ieftină a discursului. Doamna Dragotescu avea dreptate, plecând de la supoziţia prezidenţială că salariilor vor creşte numai pe baza creşterii productivităţii muncii (o ipoteză mai veche a economiei politice româneşti care însă nu prea a provocat, după cum se vede, creşterea productivităţii muncii) piaţa muncii va fi întotdeauna neofertantă pentru forţa de muncă românească şi cei mai buni specialişti vor migra spre alte ţări ale Uniunii. Rezultatul va fi o productivitate a muncii în scădere şi nu în creştere. Dimpotrivă, creşterea salariilor construieşte un act de competiţie pe piaţa muncii şi atunci vor fi angajaţi cei mai buni şi, în consecinţă, va creşte şi productivitatea muncii.

Să nu uităm nici faptul că această Guvernare Băsescu-Boc a cunoscut o scădere accentuată a productivităţii muncii după o perioadă de creştere fulminantă a acestui indicator.

Aroganţa preşedintelui s-a manifestat de la început, de la "Dacă dumneavoastră vreţi să interpretaţi în stil Vântu, interpretaţi-o!"

Bibliotecaru said...

La pagina patru, creşterea productivităţii muncii pe perioada 2004-2009. Ea este pe minus abia în 2009. Ajunge zero pe perioada Guvernării PNL-PDL din 2005... Aceasta este politica de dreapta a PDL.

nimrod said...

Biblio,

N-am avut în intenţie nici să vă contrazic nici să vă supăr. Disputa "pe economic" dintre cei doi de fapt nici nu mă interesează. Ca insider sunt doar puţin mai atent la evoluţia "modelului Vântu" din mass-media fiindcă, recunosc, sunt un tip ranchiunos. Suspendarea sine die a Orei de Foc e ca să zic aşa cireaşa de pe tortul din care, iată deja se taie feliile. Asta era. Cât priveşte soarta "economicului" de la noi, recomand o incursiune în realităţile (nu propaganda) social-economice ale Sloveniei că dacă zic de Banat e prea transparent...Ideea e că eu aştept cu nerăbdare noul Cod al Muncii...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.