22 February 2011

Fratele meu!




COMUNICAT DE PRESĂ
(21 februarie 2011)

REF: Declaraţie de presă susţinută de preşedintele României, Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut luni, 21 februarie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă pe tema raportului intermediar privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie. Vă prezentăm textul declaraţiei:

“Bună seara. Aş vrea să fac câteva aprecieri legate de ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie şi voi începe aducându-vă aminte că nu este un raport definitiv, este un raport intermediar care a fost produs la solicitarea României, ca urmare a aprecierilor pe care noi le-am considerat exagerate în raportul din iulie 2010. Apreciez că raportul intermediar care a fost făcut public de Comisia Europeană prezintă obiectiv evoluţiile în domeniul justiţiei şi al luptei anticorupţie. De asemenea, consider că acest raport confirmă angajamentul României de a reforma justiţia. Nu în ultimul rând, aşa cum apreciază şi Comisia Europeană, România a avut o atitudine constructivă faţă de recomandările Comisiei, recomandări făcute în luna decembrie 2010, dar şi în raportul din iulie 2010. Ca în orice raport, sunt subliniate evoluţii pozitive, dar sunt marcate şi minusuri. Nu voi insista asupra evoluţiilor pozitive, pentru că ele nu trebuie privite triumfalist. Sunt elemente de normalitate cu care, am observat, sunt chiar politicieni care încercau să spună ce succese avem. Ce succes să ai când eşti normal? Adică s-au făcut nişte lucruri normal a fi făcute, au fost marcate ca atare de Comisia Europeană, dar nu avem motive să spunem ce succese am avut. Până la urmă suntem pe un drum către normalitate.

De aceea voi insista mai mult asupra a ceea ce avem de făcut. Altfel spus, aş marca în primul rând ceea ce raportul subliniază a fi negativ. Şi probabil cel mai important lucru pe care-l subliniază raportul este faptul că dosarele care vizează corupţia la nivel înalt încă nu se mişcă. Şi aici responsabilitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este majoră. Îmi permit să fac această subliniere, cu atât mai mult cu cât raportul important nu este acesta, ci raportul din luna iulie. Ceea ce înseamnă că - şi fac o paranteză, nu vreau să fie interpretată ca amestec în justiţie, dar am obligaţia să veghez la buna funcţionare a instituţiilor statului şi, atunci, subliniez că ineficienţa, lipsa de progres în judecarea cazurilor de corupţie la nivel înalt va fi un element extrem de important, dacă el se va manifesta şi până la raportul din vara acestui an, care este raportul anual, raportul definitiv, care face poza evoluţiei justiţiei în România. Un eventual eşec în progresul legat de dosarele de mare corupţie, cu certitudine, va aduce României un raport negativ. De aceea, o spun şi public: toţi trebuie să fim conştienţi, şi nu numai preşedintele, pentru că sunt lucruri pe care eu nu le pot rezolva. Pot să iau notă legat de un aspect pozitiv sau negativ, dar nu pot să judec în locul judecătorilor. Nu pot să dau soluţii în locul judecătorilor de la Înalta Curte. De aceea, subliniez că un eventual eşec în acest domeniu va face ca raportul României din vară să fie unul negativ. De asemenea, raportul subliniază, remarcă în mod negativ atitudinea Parlamentului cu privire la investigarea unor cazuri de corupţie a parlamentarilor. Şi aici nominalizez direct: este vorba de cazul Ridzi şi cazul Păsat. Aş face menţiunea că niciodată nu o să cer Parlamentului lucruri care nu sunt în interes naţional. Nu era un interes al meu atunci când am solicitat Parlamentului să lase justiţia să progreseze.

De asemenea, alegerile din CSM sunt pe de-o parte salutate, pe de altă parte se face remarca legată de faptul că patru membri CSM nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate pentru a fi membri CSM şi soluţia a venit în cele din urmă de la Curtea Constituţională. Vin să subliniez un lucru: este aproape un obicei al unor judecători să creadă că ei sunt deasupra legii şi acest lucru s-a manifestat chiar în alegerile pentru cel mai înalt for de conducere al justiţiei, în CSM. Aş face şi paranteza legată de unele decizii care înseamnă amestec brutal în puterea executivă. Nu este posibil ca - şi asta nu ţine de raport, dar este o ocazie să fac această remarcă - nu este în atributul magistraţilor judecători să gestioneze bugetul de stat al României. Este o simplă remarcă. De aceea cred că în continuare efortul pe îmbunătăţirea parametrilor de apreciere a modului cum funcţionează justiţia trebuie consolidat. Este adevărat, raportul remarcă pozitiv funcţionarea unor instituţii ca Parchetul General, DNA, Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul de Interne şi este foarte bine, dar avem nevoie să funcţioneze întregul sistem, nu numai partea de Poliţie şi partea de Parchete. Trebuie să funcţioneze şi sistemul judecătoresc în ansamblul său. Altfel nu vom avea justiţie. Cetăţenii nu vor putea căpăta încredere în stat dacă legile se vor aplica diferit cetăţenilor români.

În acelaşi timp, trebuie să remarc campaniile de discreditare a acţiunii instituţiilor statului duse de unele trusturi de presă. Este păcat, pentru că asta înseamnă efort şi, mai ales, înseamnă intenţia instituţiilor statului de a proba că românii pot să aibă încredere în ele. La ce foloseşte denigrarea acţiunilor, fie că ele sunt împotriva unor bande criminale locale, fie că ele sunt împotriva unor funcţionari ai statului de pe la frontierele României. În acelaşi timp, instituţiile statului, în lupta cu crima organizată, trebuie să continue ceea ce s-a început anul trecut în vară şi anume "bătălia" împotriva evaziunii fiscale, fie că ea se produce la nivelul firmelor, fie că se produce în comerţul intracomunitar cu legume, fructe, cartofi, cu carne, fie că vorbim de evaziunea fiscală pe piaţa muncii, munca la negru. Sunt obiective majore ale instituţiilor statului şi nu vreau să pară ca un avertisment pentru nimeni, dar vreau să ştiţi că nimeni nu mai poate dormi liniştit în aceste domenii, atunci când ştie că încalcă legea. Este un apel, dacă vreţi, pe care-l fac la toţi cei implicaţi, să îşi reducă modul de a trăi cu evaziunea, pentru că nu vor mai trăi bine în continuare, fie că vorbim de evaziune comercială sau de evaziune pe piaţa muncii. Cu certitudine, vor avea probleme în modul în care vor trăi. Cam acestea erau cele ce vroiam să comentez legat de MCV şi de continuarea eforturilor de a ajunge la un standard la care românii să dobândească încredere în justiţie şi, implicit, în stat. Aş mai face o ultimă remarcă: MCV nu are nicio legătură cu accesul României în Spaţiul Schengen. L-am tratat şi îl tratăm separat de accesul în Schengen. Condiţiile de intrare în Spaţiul Schengen sunt menţionate în tratatul nostru de aderare, tratat care este acquis comunitar nu numai pentru noi, ci pentru toate statele membre. Vă mulţumesc.”

Departamentul de Comunicare Publică
21 Februarie 2011

(sursa: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12738&_PRID=lazi)

Ce lipseşte? Tocmai ce a fost mai interesant. Anume...


(http://webtv.realitatea.net/actual/basescu-basescu-eu-si-fratele-meu-nu-am-facut-casa-buna-sau-prietenii-cu-oameni-implicati-in-ilegali)

SUNTEM DOI COMANDAŢI DE NAVE CARE AM CÂŞTIGAT SUFICIENT FĂRĂ SĂ AVEM NEVOIE DE DIVERSE COMBINAŢII

Îmi aduc aminte un vis al meu mai vechi, pe vremea când domnul Băsescu nu era atât de sus în ierarhia statului... Se făcea că recunoştea pe la emisiuni că domnia sa făcea bani, pe vremea când era marinar, cu blugi şi video-casetofoane...


m:Giacomo Meyerbeer, v:Giuseppe Campanari, L' Africaine, grand opera în 5 acte, Act III: All'erta, marinar, Il vento cangia! Adamastor, re dell'acque

"Pe mine nu m-a găsit Revoluţia băiat sărac. Dacă mă căutaţi la CEC în vremurile acelea, vedeaţi că aveam un milion de lei. Iar înainte de a-mi cumpăra Mercedesul am avut trei maşini Audi", afirma el într-un interviu publicat la 12 iunie 2002 de Jurnalul Naţional. Şi explica sursele acestor bani: "După 12 ani de serviciu pe mare, după trei ani de serviciu în Belgia, eram un om care câştigase bani mulţi. În Belgia aveam salariul mai mare de vreo cinci ori decât cel al ambasadorului român la Bruxelles. Dacă ne luăm numai după salariu". Dacă e să nu ne luăm numai după salariu?
  • Jurnalul Naţional: S-a făcut buf (n.r. – contrabandă) pe nava dvs., domnule Băsescu?
Traian Băsescu: O, da!
  • Şi dumneavoastră?
După ce am ajuns comandant nu am mai avut nevoie!
  • Dar înainte?
Am fost marinar, ca orice marinar! Nimic din ce fac marinarii nu îmi este străin!
  • Se spune că un comandant era iubit dacă aducea nava acasă şi dacă pe nava lui se făcea contrabandă.
Nu mi-am adus niciodată echipajul cu mâna goală acasă pentru că era o prostie.
(sursa: http://www.jurnalul.ro/special/special/preacinstitul-basescu-colt-cu-mihaileanu-print-119773.html)



ASTĂZI? "Traian Băsescu: vreau să ştiţi că nimeni nu mai poate dormi liniştit în aceste domenii, atunci când ştie că încalcă legea"

4 comments:

Alice of Vonderland said...

Superba,fara gluma, Romica Puceanu.Ce voce...!
Sper ca nu voi uita ziua ei de nastere/deces...
Deci aveam tigani si pe vremea lu' ceao dar erau mai romani ca romanii.Acum romanu'i mai tigan ca tiganu'. :(

nimrod said...

Biblio,

Sunteţi pricinos şi chiţibuşar! :)))

Bibliotecaru said...

@ Alice of Vonderland
Lumea leagă manelele de etnia rromă. Adevărul că manelele sunt cântate mai mult în situaţii netradiţionale.

Cântecele interpretate de doamna Puceanu însoţesc birtul românesc, dar şi restaurantul de lux... de peste o sută de ani. Tocmai de aceea sunt valoroase. Din păcate interpretările de acum un secol nu prea s-au păstrat.

Bibliotecaru said...

@ nimrod
:)
Fac şi eu ce pot...

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.