15 February 2011

Revenirea la procuratură socialistă


Eu nu pot să interpretez altfel declaraţia procurorului general al României, doamna Laura Codruţa Kovesi:

Procurorul general a spus, legat de termenul de reţinere, că perioada de 24 de ore este prea scurtă pentru a-i permite procurorului să facă toate procedurile. "În majoritatea ţărilor din Europa durata reţinerii este de 48 sau 72 de ore. Sunt situaţii în care nu poţi, în 24 de ore, să faci percheziţiile, să iei declaraţiile, să te prezinţi şi la judecători", a explicat Kovesi.

"Sunt situaţii care, potrivit dispoziţiilor din Constituţie, reglementează prezumţia dobândirii licite. Exemplu: dacă o anumită persoane deţine cinci imobile şi raportez la veniturile pe care le realizează, ca procuror trebuie să dovedesc că nu a avut niciodată suficienţi bani pentru a achiziţiona acele imobile. Pentru că în Constituţia României toate bunurile pe care o persoană le deţine sunt prezumate că ar fi fost dobândite licit, atunci procurorul trebuie să dovedească că nu este aşa (...) În alte state ale UE nu există această prezumţie prevăzută în Constituţie. În Anglia, o persoană trebuie să dovedească că a avut suficiente venituri pentru a-şi achiziţiona imobile", a declarat Kovesi.

Ea a precizat că nu cere aceste modificări "doar de dragul de a solicita modificări". "De multe ori când se vorbeşte de eficienţa activităţii procurorilor se dau exemple din alte state, se face trimitere la alte state. Şi atunci sigur că ne dorim şi noi să avem aceleaşi instrumente ca şi colegii din Europa pentru a avea eficienţă", a adăugat Kovesi.

(sursa: http://www.realitatea.net/kovesi-vrea-prelungirea-perioadei-de-retinere-la-48-sau-72-de-ore_803311.html)

Chestiunea, doamnă Laura Codruţa Kovesi, stimată procuror general al României, este că "străinătatea" despre care vorbiţi nu prea este obişnuită cu abuzul instituţional. Eu nu am auzit că "în alte state" spre care facem, de regulă, trimitere atunci când vorbim despre eficienţa Justiţiei, de acuzaţii de dosare politice, de judecători suspectaţi că sunt mână-n mână cu procurorii şi dau, mai mereu, cele 29 de zile de arest preventiv. Dumneavoastră aţi auzit? Poate că nu există aşa ceva nici în România, poate că toate sunt suspiciuni nefondate... haideţi însă să suflăm şi în iaurt pentru a nu ne mai arde încă o dată de la flăcăruia unei act de justiţie la comandă politică, încă suspectat în frumoasa noastră ţară.

Mi-aş dori să-i amintesc doamnei procuror general faptul că un procuror nu trebuie să dovedească vinovăţia, aşa cum insinuează domnia sa mai sus, ci să afle adevărul. Din câte ştiu eu, în codul de procedură penală se spune că reţinerea se face numai dacă în prealabil organul de urmărire penală adună probe sau indicii temeinice că a săvârşit o faptă prevazută de legea penală. S-ar putea ca problemele despre care vorbeşte domnia sa să fie legată de faptul că în România mai întâi se face reţinerea, şi pe urmă începe organul de urmărire penală să se dumirească dacă sunt sau nu probe. Asta poate pentru că înregistrarea unei convorbiri particulare sau ceva tăieturi din ziare... nu este, în sine, cine ştie ce probă. Poate în Anglia este altfel, nu ştiu, la noi însă Justiţia este legată de adevăr şi nu de demonstrarea vinovăţiei. Eu cam observ că, de obicei, procurorii României muncesc mai mult pentru a dovedi că cel reţinut este vinovat şi nu prea se chinuie nimeni să culeagă informaţi şi despre nevinovăţia celui reţinut, cel mult verifică ceea ce spune reţinutul că l-ar putea disculpa (şi iară parcă îmi amintesc că în România nu trebuie să-ţi demonstrezi nevinovăţia, eşti prezumtiv nevinovat până la proba contrarie).

Personal sunt tare dezamăgit că toată lumea în România vrea să schimbe legislaţia, Constituţia, dar cam nimeni nu vrea să respecte legislaţia şi Constituţia deja existentă. Bănuiala mea este că lucrurile nu merg bine tocmai pentru că se face un abuz faţă de lege...

Oricare ar fi motivaţia, faptul că procurorul general al României ajunge astăzi, în 2011, la concluzia indirectă că procurorii societăţii socialiste au fost mai eficienţi într-un stat represiv... este, pentru mine, un semn de îngrijorare.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.