04 February 2011

Telegondola vulcaniană...


Proiectul telegondolei spre Pasul Valcan from ZVJ.ro on Vimeo.





- Domnule Spock! Recepţie! Telegondola s-a blocat. Ce se întâmplă? Unde ne-ai teleportat?
- Un senzor Căpitane James T. Kirk. Un senzor a blocat telegondola.
- Ei... asta este. S-au dus 10 milioane de euro din banii Ministerului Dezvoltării şi Turismului... Noi am făcut telegondola, Enterprise şi-a luat onorariul, reparaţia o lăsăm pentru... The Next Generation...
- Ai Ai Captain! Dispărem în ceaţă cu viteza superluminică...
- Engage cu trei warpi, băi Hikaru Sulu!



Bat ţara în lung şi în lat, dar nicăieri nu mi-a fost dat să văd atâta bucurie pe feţele oamenilor ca la Vulcan, în Hunedoara, unde am fost astăzi să inaugurez telegondola. A fost de-a dreptul fenomenal, localnicii m-au primit cu mare căldură, cu un entuziasm ce nu credeam că mai poate exista în aceste vremuri de criză, mai ales într-una dintre cele mai sărace zone ale ţării.

„În sfârşit, cineva s-a gândit şi la noi, a făcut ceva ce ne este necesar, fiindcă doar turismul ne-ar mai putea salva, altceva nu mai avem pe aici”, mi-au spus mulţi localnici. Fiecare cu alte cuvinte, dar esenţa era aceeaşi.

Investiţia de la Vulcan, făcută de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Consiliul Local Vulcan, este poate cea mai justificată din toate cele de până acum. În sufletele oamenilor a apărut convingerea că ţinutul pe care-l iubesc şi de care nu vor să se despartă, unde mineritul a murit, poate renaşte prin turism.

Prima parte a acestui proiect îndrăzneţ, inclus în programul „Schi în România”, s-a finalizat azi: s-au inaugurat telegondola în Pasul Vulcan, între cotele 770-1310 m, pârtia de schi, cu trei teleschiuri, drumul de acces la staţiile telegondolei şi o parcare, precum şi instalaţia electrică pentru telegondolă. În etapa următoare se vor construi telegondola între cotele 1310-1620 m, încă două pârtii de schi cu instalaţii nocturne, dar şi o instalaţie de producere a zăpezii artificiale cu opt tunuri.

Văzând cu ochii mei mulţumirea şi bucuria oamenilor, mi-e foarte greu să înţeleg cum această adevărată sărbătoare – la care a participat mare parte din populaţia din Vulcan, dar şi oaspeţi din Petroşani, Petrila si alte localităţi ale Văii Jiului - s-a transformat pe ecranele Realităţii şi Antenei 3 într-o adunare rece, formală, tensionată, în care aş fi fost apostrofată şi admonestată de participanţi.

Lucrurile au fost tocmai pe dos: cei certaţi de mulţime au fost chiar membrii echipelor de filmare de la cele două televiziuni, care, joi seara, când telegondola nu fusese încă inaugurată, s-au dat de ceasul morţii să demonstreze că proiectul Vulcan este unul neviabil, una dintre “extravaganţele” Elenei Udrea. Oamenii le-au cerut reporterilor să nu mai mintă, să spună adevărul, iritaţi de emisiunile în care li s-a explicat, de la Bucureşti, că ei n-au nevoie de telegondolă şi de turism. Am intervenit în discuţie şi i-am scuzat, explicând celor prezenţi că ei nu au nicio vină pentru ce se transmite în studiourile Realităţii sau ale Antenei 3.

Soluţia propusă de localnici a fost simplă şi de mare bun simţ: să vină la Vulcan cei doi moguli, Sorin Ovidiu Vântu şi Dan Voiculescu, şi le vor explica ei ce mult înseamnă dezvoltarea turismului într-o zonă moartă din punct de vedere economic după închiderea minelor.

Am văzut azi cum albul devine negru, la ordin, atunci când e vorba de Elena Udrea. Ştiu că, orice aş face, pentru mulţi dintre realizatorii şi invitaţii de la Antena 3 şi Realitatea este doar rău. Bine ar fi, probabil, doar dacă m-aş retrage din politică şi m-aş specializa în mânuirea cratiţei.

Nu ştiu ce s-a întâmplat în spatele meu, dacă aceşti reporteri n-au intervievat câţiva oameni “de bine”, membri ai ai altor formaţiuni politice, care să se plângă că nu ştiu ce nu le convine legat de Elena Udrea sau de Guvern, în general.

Dar ştiu, şi martori îmi sunt cel puţin 1.000 de oameni din Vulcan, Petrila sau Petroşani, copii, tineri, adulţi sau bătrâni, că am asistat la cea mai mare explozie de bucurie de când sunt eu om politic. Am auzit urale din suflet, aplauze pe bune, am văzut o mare de oameni fericiţi şi mulţumiţi. I-am văzut năpustindu-se să parcurgă primul drum cu telegondola.

Instalaţia s-a blocat, fiindcă în loc de 8 persoane, în fiecare din cele 73 de cabine s-au urcat 10-12 persoane, iar senzorii s-au defectat. A fost nevoie de resetarea sistemului, iar în 40 de minute telegondola a pornit. Nimeni nu s-a supărat şi nu mi-areproşat mie defecţiunea. Cu totul altceva, însă, au aflat telespectatorii celor două televiziuni. Acolo, fireşte, Udrea era vinovată. Vinovata de serviciu…

N-aş fi scris aceste rânduri dacă – spre deosebire de alte dăţi, când mi se imputau diverse lucruri – nu aş avea drept martori pentru afirmaţiile mele, atâţia locuitori ai Văii Jiului. Iar oamenii aceştia nu mint, ei ştiu ce au trăit astăzi, alături de mine, cum eu ştiu ce am trăit astăzi, alături de ei. Nimeni nu are dreptul să deformeze într-atât atdevărul, să manipuleze grosolan opinia publică, să pătrundă în casele oamenilor şi să-i intoxice cu ştiri false. Nici când nu sunt martori care să demonstreze contrariul, nici când sunt prezenţi sute sau mii de oameni, care pot depune oricând mărturie că lucrurile s-au petrecut în alt mod decât în cel în care sunt relatate de televiziuni sau ziare.

Avem nevoie de mass media, dar ea trebuie să fie în slujba adevărului, a realităţii obiective.

Toate relatările despre sărbătoarea de la Vulcan au fost o mistificare. Veniţi să vorbiţi cu oamenii de aici, cu cei din valea Jiului care au ţinut să fie prezenţi, şi veţi afla adevărul. Fiindcă ce se face pe sticlă, în aceste momente, nu mai este informare, ci dezinformare a opiniei publice, este demonizarea oamenilor politici ai puterii în ochii mulţimii.

Sunt procese de intenţie publice, cu realizatori şi invitaţi procurori, care mint fără să clipească atunci când ne declară vinovaţi de tot ce se întâmplă, suflă, zboară sau merge în România.
(sursa: http://www.elenaudrea.ro/vantu-si-voiculescu-chemati-la-vulcan-sa-afle-adevarul-despre-telegondola.html)

O idee pentru turismul românesc:

Vulcan, capitala oficiala a turismului Star Trek

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.