23 February 2011

Domnul Boc chiar nu poate fi oprit din repetatele încălcări ale Constituţiei?


Astăzi, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care s-a fixat cvorumul de prezenţă în plenul Consiliului Superior al Magistraturii la 14 în loc de 15, cum este prevăzut în art. 27 alin. 2 din legea 117/2004. Măsura este excepţională şi temporară, fiind motivată de necesitatea asigurării funcţionalităţii normale a plenului CSM, în contextul creat de invalidarea unor candidaturi pentru Consiliu în virtutea deciziei CCR. Măsura va înceta, respectiv, cvorumul va reveni la 15, în momentul validării de către Senat a magistraţilor care urmează a fi aleşi în 2011 în Adunările Generale ale Magistraţilor.

http://www.gov.ro/upload/articles/104612/img-7222.jpg
(sursa: http://www.gov.ro)
Constituţia spune aşa:
Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevazute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza masuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

Pe lângă faptul că este dubioasă o astfel de OUG, pentru că se văd de la distanţă anumite interese, este ea constituţională? Consiliului Superior al Magistraturii este, în mod evident, o instituţie fundamentală de vreme ce există în Constituţie. Asta nu se poate nega. Regimul unei instituţii reprezintă "sistemul de norme sau de reguli proprii activităţii sau vieţii dintr-o instituţie". Schimbarea cvorumului reprezintă în mod clar o modificare a regimului Consiliului Superior al Magistraturii.

Oare acest domn Boc nu poate fi oprit, oricât de mult ar încălca Constituţia?

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.