08 February 2011

România a luat-o razna?


Deschid televizorul şi mă izbesc "frontal" nişte imagini cu mascaţi înarmaţi în mijlocul străzii, cu degetul pe trăgaciul automatului din dotare, care verifică maşini.

Aflu că este vorba despre încă o razie menită să lovească în mafia ţigărilor de contrabandă.

Descinderi de amploare au loc, marti dimineata, in 5 vami din tara. Este vorba despre Moravita, Cruceni, Severin, Moravita, Deta, Naidas. Vamile în care au avut loc descinderile erau urmarite de mai multe luni, pentru ca anchetatorii sa strânga probe suficiente pentru a proba infractiunile. Controlul vamal este oprit de ambele parti ale frontierei.
Sunt vizati vamesii si politistii de frontiera. Suspectii sunt acuzati de luare de mita si inlesnire a traficului cu tigari din Serbia. La actiune participa si procurori. Sunt cautati si cativa contrabandisti, informeaza Realitatea TV. Operatiunea, inceputa cu interceptari in urma cu sase luni, vizeaza coruptia din vami.

(sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8281535-descideri-amploare-vama-moravita.htm)


(http://webtv.realitatea.net/actual/descinderi-in-mai-multe-vami-din-tara)

Cu riscul de a fi înjurat de milioanele de fumători de ţigări mai ieftine "de contrabandă", gândesc că este normal ca regulile să nu fie încălcate şi, în caz de încălcare a regulilor, statul român să impună reinstaurarea normalităţii. Ceea ce nu înţeleg eu este de ce mişună prin imagini jandarmii echipaţi de parcă ar fi vorba despre un atac terorist? Este nevoie de degetul pe trăgaciul automatului, este nevoie de cagule şi costume anti-glonţ? DGA-ul se aştepta ca vameşi poliţiştii să scoată pistoalele şi să-i împuşte? Se aşteptau ca acei contrabandişti vizaţi să vină cu automatele în vamă şi să radă totul în cale? Nu erau mai normali în context nişte oameni îmbrăcaţi în uniformă obişnuită care să nu transforme graniţa României într-o reproducere mediatică a unei zone de război. Privesc, în continuare, la TV şi am impresia că la frontiera României au debarcat toţi teroriştii din lume şi România se apără.

(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/69507/Florin-Valnei-presedinte-SEDLEX-Trebuie-sa-lasam-institutiile-statului-sa-isi-faca-datoria/)


(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/69506/Vasile-Lincu-presedinte-PROLEX-Perceptia-publica-este-ca-punctele-de-frontiera-sunt-importante-pentru-cei-care-vor-bani/)


(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/69513/Zeci-de-vamesi-si-politisti-din-vama-Stamora-Moravita-vor-fi-adusi-la-Bucuresti-pentru-audieri/)


(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/69517/Peste-130-de-descinderi-au-loc-la-vamile-din-zona-de-vest-a-tarii/)

Vameşi duşi cu elicopterul la DNA
(http://webtv.realitatea.net/actual/descinderi-in-lant-la-vamile-de-la-granita-cu-serbia-100-de-persoane-au-fost-ridicate)

Încă o dată se dovedeşte că preşedintele României este extrem de bine informat:

(http://webtv.realitatea.net/actual/basescu-despre-coruptia-din-vami-vorbim-la-sfarsitul-lunii)

6 comments:

nimrod said...

Deşi pe mascaţi îi găsesc amuzanţi, îi înţeleg. Ferească Dumnezeu de-un spray, ceva, dară-mi-te de un glonte tras de vreun decompensat pe moment... De altfel aşa e peste tot în lume, mai ales când ai de a face cu indivizi fără scrupule. Odată crede unu că dacă trage, scapă...

Bibliotecaru said...

Eu nu pot să cred că este aşa peste tot în lume. Excesul de forţă este menit să intimideze nu pe vameşi, ci populaţia...

Anonymous said...

daca esti acelasi "bibliotecaru" care posteaza la partidu lui porumbacu nu ma mir ca comentezi in termenii astia o actiune ce trebuia sa aiba loc de mult in tara asta .dute prin uniune sa cunosti lumea ca va prostit felix si schiopu cu tv.

Bibliotecaru said...

@ Anonymous

Domnule Anonymous,
O iau pe puncte.
1. Nu ştiu cine este porumbacu şi nici "partidul" lui porumbacu.

2. Sunt absolut de acord cu faptul că această acţiune trebuia dusă de mult. Personal cred că trebuia încheiată pe vremea operaţiunii Ţigareta 1, acum mai mult de un deceniu. Faptul că astăzi se vorbeşte despre interceptări telefonice de prin 2003 (aşa cum mă manipulează televiziunile), mă face să cred că acţiunea trebuia dusă de foarte, foarte multă vreme. Nici nu ştiu măcar dacă este legal să fie continuate atâta vreme. Sper ca aceste arestări să conducă şi la cei care au amânat atât de mult arestările.

3. Nu am nici un fel de problemă cu faptul că se loveşte în contrabanda cu ţigări şi că vameşii vor fi cinstiţi. Este drept că nu cred, nici un moment, că aceste arestări vor rezolva contrabanda. Singura cale de a controla contrabanda este, după părerea mea, existenţa unor ţigări ieftine pe piaţa Românească.

4. Problema mea, care a condus la acest post, este strict legată de desfăşurarea de forţe într-o schemă de intervenţie cu mult supradimensionată.

Domnule Anonymous,
Dacă o astfel de desfăşurare de forţe nu se justifică nici măcar în cazul unei descinderi la cartelul drogurilor sau la o grupare mafiotă de sute de persoane, nu văd cum s-ar justifica la arestarea unor angajaţi care reprezintă autoritatea statului. Păi dacă pe cei de la vamă şi de la poliţia de frontieră îi arestez cu cătuşe şi sute de mascaţi, eu deduc că avem de-a face cu un stat mafiot. Aceşti oameni trebuiau conduşi unde trebuie, pentru că sunt oameni care îndeplineau un serviciu public. Cât de periculoşi sunt ei dacă autorităţile i-au lăsat luni de zile să reprezinte statul român? Se aştepta cineva să existe o confruntare armată, se aştepta cineva ca vameşii şi poliţiştii să-şi folosească armamentul din dotare ca să nu fie cercetaţi, se aştepta cineva să se dezvolte cu ocazia acestor reţineri un conflict armat care să implice sute de persoane?

Dacă nu, atunci de ce atâta risipă de forţă? Sute de oameni ai legii, elicoptere, zeci de maşini, o masă importantă de mascaţi cu automate care au glonţ pe ţeavă şi cu degetul pe trăgaci, mascaţi care patrulează pe străzi ca în secvenţele de prin teatrele de război... Priveam secvenţele transmise din România şi aveam impresia că văd acţiuni din Fâşia Gaza, Afghanistan sau încă o invazie în Irak...

Stimate domn,
Eu unul nu vreau să trăiesc într-o ţară care are astfel de reacţii supradimensionate. Dacă dumneavoastră vreţi, este treaba dumneavoastră. Mergeţi să-i susţineţi pe cei care iau astfel de decizii, eu nu pot să-i susţin. Eu mi-aş dori normalitate. Cel implicat în traficul cu ţigarete poate fi şi invitat civilizat să însoţească poliţistul la DNA, DGA sau IGP sau oriunde era nevoie să meargă.

În altă ordine de idei, vă felicit pentru faptul că domnia voastră nu sunteţi dintre cei manipulaţi de politică şi televiziune. După spusele domniei voastre, se pare că eu nu am fost atât de norocos.

Deceneu said...

De acord ca se exagereaza.
O singura obiectei am referitoare la titlu.
"Puterea a luat-o razna", nu Romania.

Bibliotecaru said...

@ Deceneu
Care dintre puteri? Executivul, Legislativul sau Puterea judecătorească?

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.