16 February 2011

Maruta


Cine îl căuta pe Măruţă... va fi dezamăgit.

"Maruta" este un cuvânt japonez care reprezenta cobaii umani folosiţi în experimente menite să conducă la o armă biologică sau chimic care să aducă victoria Japoniei în cel de al doilea război mondial.

Cum unitatea era strict secretă şi, formal, figura drept un gater, cobaii umani era denumiţi buşteni (adică "maruta").

Pe baza acestui spaţiu al ororii s-a realizat un film:

Hei tai yang 731 (1988)



Este probabil cel mai cutremurător film pe care l-am văzut. Tun Fei Mou, regizorul filmului, foloseşte nişte mijloace atât de realiste încât ai impresia că suferinţa umană este documentată şi nu trucată cinematografic.
La începutul filmului am avut impresia că ceva nu este în regulă. De ce ar face japonezii un film care să amintească istoriei această grozăvie?, este ca şi cum Germania ar face filme despre lagărul Auschwitz-Birkenau. Nu-mi puteam explica filmul decât ca o propagandă pro-americană menită să justifice exploziile termo-nucleare din Hiroshima and Nagasaki şi cele peste 200 de mii de victime.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Atomic_bombing_of_Japan.jpg/800px-Atomic_bombing_of_Japan.jpg
(sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Atomic_bombings_of_Hiroshima_and_Nagasaki)

Apoi mi-am dat seama că filmul vorbeşte şi despre altceva decât scenele de oroare petrecute în Unitatea 731, un ceva care ţine mai mult despre conceptul construcţiei umane în universul social decât de trimiterea spre eugenie.

Nu am să încep să povestesc tot filmul, am să spun doar că....
La un moment dat, Generalul-locotenent Shiro Ishii (interpretat de Gang Wang) aruncă o pisică în mijlocul unei camere plină cu sute de şoareci. Şoarecii atacă imediat pisica. Desigur, şi pisica ucide zeci de şoareci, dar, copleşită de numărul lor, moare în chinuri groaznice. Această secvenţă, despre care se zvoneşte că ar fi "pe bune" şi nu trucată, este una din cele mai controversate secvenţe din lumea filmului. Strigătele pisicii în agonie răscolesc cu adevărat profund, imaginea este şi ea de o cruzime deosebită.
Ce urmărea să demonstreze secvenţa din film? Imaginea vânătorul devenit vânat. Liderul care-şi stăpâneşte prin forţă, agresivitate şi cruzime populaţia guvernată, poate ajunge, asemenea pisicii, o victimă sigură a celor pe care îi guvernează.





Am privit declaraţiile de presă ale preşedintelui Traian Băsescu, pe ale premierului Emil Boc, şi am avut impresia că domniile lor simt teama liderilor care se vor preschimba din stăpânii experimentului în acei "maruta", victimele experimentării. Pluteşte disperarea în spaţiul românesc.

Revolutionary Spirit Spreads to Iran, Yemen: MyFoxTWINCITIES.com



http://buelahman.files.wordpress.com/2008/09/europe_middle_east_africa_map.gif
(sursa: http://buelahman.wordpress.com/2008/09/14/how-george-w-bush-became-a-three-term-president/)

Revoluţiile îşi închid cercul... În curând revoluţiile îşi vor face simţită neliniştea şi în China, Rusia, Statele Unite... vom vedea cât de mult timp vor avea ocazia să se manifeste... Dar în România? Va veni o nouă revoluţie, de data această menită să aducă o schimbare de fond a politicianului şi nu doar o eliminare de personaje din funcţii de conducere?

Eu am să vă dau un link şi spre film... dar vă recomand foarte multă precauţie, pentru că este cu adevărat un film răscolitor şi nu un banal film de groază.

Se poate vedea în varianta StageVu: http://www.asian-horror-movies.com/mbs.php

4 comments:

popateapa said...

Ar trebui sa vina mai întâi în America o revoluție ca ei au fost șopârlele lumii!
http://popateapa.wordpress.com/2011/02/16/apel-catre-bloggeri-interesati/

Bibliotecaru said...

Din păcate America nu are încă o masă critică.

tibi said...

Dintre toti politicienii eu am cel mai mare respect pentru Nelson Mandela.
Desi i s-a cerut de nenumarate ori sa ridice populatia neagra la rascoala impotriva aparthaidului a considerat cu consecventa ca nu violenta este solutia.
Probabil pentru ca el considera ca nici un scop nu justifica moartea combatantilor.
Eu cred ca una din sarcinile politicienilor (si ,in general, ale noastre) ar fi incercarea de a scoate razboiul (si, in general violenta) in afara legii.
Eu nu sunt adeptul ideii "intoarcerii obrazului" dar nici al ideii "dinte pentru dinte".

Bibliotecaru said...

Violenţa nu poate fi scoasă în afara legii pentru că ar implica un nivel de conştiinţă superior al întregii umanităţi. Într-o lume lipsită de mijloace violente, cel care nu respectă regula şi are o armă îndeajuns de puternică încât să supună lumea, o va supune.
Omenirea a dezvoltat deja arme care nu implică o luptă violentă conştientă. Astăzi se luptă cu influenţarea vremii (secetă urmată de inundaţie), tsunami, cutremure provocate de om, subjugare economică, înfometare, înrobire...

Românii s-au îndatorat cu multe miliarde nu pentru că ar fi murit de foame şi nu se putea altfel, ci pentru că în ultimii 20 de ani trebuiau câştigate nişte alegeri şi trebuiau făcut nişte averi.

De acum încolo suntem sclavii creditorilor, pentru că dobânzile vor creşte mai repede decât putem noi să le achităm, chiar dacă tot efortul se va duce spre achitarea dobânzilor şi datoriilor.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.