27 February 2011

Aparent ceea ce se întâmplă în Libia are legătură cu democraţia


În fapt are legătură cu faptul că ţările occidentale au nevoie de noi teritorii "de muls", altfel nu au nici cea mai mică şansă de a ieşi din criză. Cu alte cuvinte au nevoie de ţările arabe pentru a se dezvolta, pentru a constitui pieţe noi de desfacere, pentru a cumpăra serviciile în aceste ţări, pentru a-şi investi moneda devalorizată şi a o aprecia, pentru a capta întreg comerţul din aceste ţări, pentru a prelua economia ţărilor arabe la preţuri de nimic...

În plus, peste toate acestea... De fapt să las articolul să vorbească de la sine.

Libia deţine miliarde de dolari în conturi bancare din Statele Unite

Potrivit mesajului redactat în ianuarie 2010 de ambasada americană la Tripoli, fondul suveran al ţării deţine 32 de miliarde de dolari şi "mai multe bănci americane administrează fiecare 300 până la 500 de milioane de dolari".

Aceste informaţii au fost furnizate Statelor Unite de directorul acestui fond (Autoritatea libiană de investiţii), Mohamed Layas, potrivit căruia cea mai mare parte a celor 32 de miliarde de dolari este păstrată "sub formă de depozite bancare care ne vor oferi dobânzi mari pe termen lung".

În condiţiile represiunii sângeroase exercitate de regimul libian asupra insurgenţilor, aceste active ar putea fi vizate de sancţiuni internaţionale. Nu a fost făcut niciun anunţ în acest sens, dar autorităţile americane au îngheţat recent activele liderilor din Iran, Zimbabwe sau Belarus.

"Dispunem de o amplă serie de instrumente", a declarat, joi, Philip Crowley, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, menţionând sancţiunile financiare ca una din posibilităţi.

Potrivit lui Layas, fondul suveran libian a acuzat pierderi, după falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers în septembrie 2008, şi a fost abordat de oamenii de afaceri americani Bernard Madoff şi Allen Stanford, primul condamnat pentru escrocherie, al doilea urmărit din aceleaşi motive.

(sursa: http://www.mediafax.ro/externe/libia-detine-miliarde-de-dolari-in-conturi-bancare-din-statele-unite-8011318)

Democraţia este un opium pentru ţările arabe. În fapt senzaţia de libertate a cetăţenilor, cea care împinge astăzi şi libienii împotriva preşedintelui Gaddafi, un vis care transformă revolta într-un drum spre luptă pentru libertate, se va transforma într-o altfel de sclavie, asemănătoare cu cea pe care o simţim şi noi astăzi.

No comments:

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.