Sunt un iubitor de diversitate culturală şi de aceea mi-aş dori ca toate minorităţile din România să-şi conserve cât mai bine tradiţiile, cultura străveche, determinarea ca naţiune. Iată însă că nu pot să nu observ cum unii lideri ai minorităţii maghiare trec de dorinţa normalităţii pentru cei pe care îi reprezintă şi vor mai multă putere.
O voce importantă între bogaţii României spunea către români... "Întăriţi-vă statul, domnilor!" Astăzi statul român este slab şi vulnerabil. Dorinţa de putere a câtorva domni şi doamne conduc la sacrificarea interesului naţional, întrucât se satisface dorinţa de putere a altor domni (în UDMR nu prea sunt şi doamne). Este trist cum oameni mărunţi reuşesc să distrugă idealuri atât de mari.
DIN PREA REDUSĂ, O VOR FACE MARE
UDMR-ul este azi în exortare
Motivându-şi bacanal
O misiune aproape de banal,
Vor face Ungaria mai mare,
De unde este, până în Aral.
UDMR-ul este azi în exortare
Motivându-şi bacanal
O misiune aproape de banal,
Vor face Ungaria mai mare,
De unde este, până în Aral.
10 comments:
Biblio,
Rautati ale "timpului", vrem nu vrem ungurii au o alta istorie decit a altora. Daca noi am fost sub biteajul pentru o clipa ce suntem acum ungurii au fost pentru mai multi ani un stat care se intindea de la Adriatica la Marea Baltica!
Cine-i de vina ca Romania nu are autostrazi,poduri .....edificii de cultura,nivel de trai ,si renume precum are Ungaria?
corectie "Daca noi am fost sub Vitezul" in loc de......
Noţiunea de stat are două dimensiuni distincte, statul de dinainte de sec. XIX şi statul de după sec. XIX.
Dacă astăzi statul este titular al suveranităţii şi personifică din punct de vedere juridic naţiunea, pe vremea când Transilvania era condusă de maghiari, statul era dat de liderul ce avea autoritatea de a fi suveran. Atunci naţiunea nu contat, importantă era proprietatea asupra teritoriului.
Când Mihai Viteazu a "cucerit" Transilvania, el nu a schimbat conceptul de naţiune, nu a înlocuit locuitorii din Transilvania cu unii aduşi de acasă, ci şi-a indus autoritatea supra teritoriului şi asupra aceloraşi locuitori. Istoria a făcut pierdută această dimensiune a lucrurilor. Astăzi maghiarii spun aşa, noi suntem maghiari şi avem drepturi asupra teritoriului în care trăim pentru că suntem aici de nu ştiu câte sute de ani, dar acum 150 de ani locuitorii nu aveau nici un fel de drept asupra teritoriului în care trăiau, drepturile le aveau cei care stăpâneau teritoriul exercitându-şi suveranitatea. Nici Muntenia nu era a românilor, nici Moldova nu era a românilor... teritoriul aparţinea suveranilor. Domnitorul avea dreptul să ia teritoriul de la "boieri" ca urmare a suveranităţii sale, domnitorul avea dreptul să împroprietărească un boier cu pământul şi locuitorii acelor pământuri.
Transilvania nu a fost deci niciodată a maghiarilor prin autodeterminarea locuitorilor teritoriului din curbura Carpaţilor, el a fost sub autoritatea unui principe maghiar, autoritate obţinută prin forţă.
De la reîntregirea teritoriului românesc s-a făcut o modificare de concept. Astăzi România nu mai cunoaşte suveranitatea unei persoane, astfel încât să existe conceptul de pierdere a suveranităţii în favoarea unui alt suveran. Vorbim de un popor suveran. Etnici maghiari luptă împotriva propriei suveranităţi. Ambiţia lor este să se numească Ungaria mică, sau aşa ceva, dar gândind efectiv în dimensiunile civice, cetăţenii de etnie maghiară nu au cum să aibă altfel de drepturi în cazul în care se separa şi se duce totul spre enclavizare.
Politica "românească" greşeşte profund, după părerea mea. Ei nu ar trebui să se bată cu UDMR-ul, ar trebui să explice maghiarilor că ţinta luptei nu sunt etnici maghiari şi viaţa lor, ci dorinţa de putere a anumitor personaje.
daca nu ma insel,tot din acel an dateaza prima publicatie de limba maghiara din Bucuresti
@ ADRIAN
Bukuresti Magyar Közlöny, 15 mai 1860.
Nu am putut da de o imagine de arhivă, pentru că aici este ceva interesant. Atestarea acestei reviste este cooptată de istorie în două forme Közlöny şi Közlönyt. Közlöny înseamnă Gazetă iar Közlönyt înseamnă Buletin sau Monitor Oficial.
Tind să cred că este vorba totuşi de prima variantă pentru că se face referire la un moment dat ca la o publicaţie cu conţinut literar. Mai se potriveşte şi cu publicaţia anterioară clujeană Kolozsvári Közlöny, apărută în 1857.
E prea greu,
Eu am spus cu totul si cu totul altceva , sau am vrut sa spun.
In nici un caz nu m-am referit la alipirea Transilvaniei ci la crearea pentru prima data de facto a statului unitar roman, idee mareata care a dus mai tarziu la Romania de azi, fara M.V. azi noi nu am fi fi fost stat ci provincii disperate sub suveranitatea vecinilor! !
Ce s-ar face altii daca ungurii ar revendica de la tarile baltice pina la Adriatica,ca sa te citez ,"Noţiunea de stat are două dimensiuni distincte, statul de dinainte de sec. XIX şi statul de după sec. XIX.
Observ că, în continuare, despre ţigani numai de bine, inclusiv la petrecerile manelizate ale elitelor româneşti. N-am, deci, loc de-ntors şi tre' să votez pe mai departe UDMR-ul doar aşa, ca să stau în gât iubitorilor de ţigani. Am folosit formula fiindcă şi mie mi se spune "Bă, iubitorule de unguri!" De unde rezultă că de-aş fi scris nimrod cu N eram pierdut cu totul...
@ Vasile,
Asta şi spuneam. Nişte lideri se folosesc de acest anacronism perpetuat în mentalităţile maghiarilor şi românilor pentru a câştiga, în interes propriu şi de grup. Este absolut cert că dacă nu ar exista dorinţa aceasta de separare a Transilvaniei de România UDMR şi alte grupări etnice maghiare, nu ar putea pătrunde în Parlament peste acel procent de 5%. Priviţi la celelalte minorităţi ale României. Deşi mai avem câteva minorităţi importante în România, toate la un loc nu ajung nici măcar aproape de 1%. Cu siguranţă asta se întâmplă pentru că ele nu au o motivaţie directă.
Bibliotecarule,
sper din tot sufletul sa ma insel dar intuitia ma face sa "vad" o incercare disperata a puterii sa transforme Ardealul intr-un nou Kosovo... Basescu crede ca un astfel de conflict ii va aduce voturi multe, multe in timp ce sustinatorii lui (grupul de la Cluj) isi freaca mainile sperand ca matelotul sa-si franga gatul in "razbelul" ce va urma si astfel cu Tontulici in fruntea USL sa preia ei puterea.
SimP
@ stejarul
Mie îmi este frică că, în batjocora de astăzi faţă de principii şi lege, nu numai că-şi doresc, dar s-ar putea să şi reuşească.
Post a Comment