14 February 2011

Opaaaa...


"Ca o furnicuta, Guvernul Boc trebuie acum sa stranga fiecare bob de grau pentru ca greierii din guvernele anterioare au avut linistea si ragazul sa iroseasca aceste resurse", a spus consiliera pe probleme economice a primului ministru, Andreea Vass, la postul public de televiziune.
(sursa: http://www.andreeavass.ro/realitatea-net-cum-au-ajuns-greierele-si-furnica-la-guvern)

Ei bine... furnicuţa a strâns pentru ca, pe timp de iarnă, să consume...

Ştergerea datoriilor acumulate de către companiile din industria de apărare va fi tratată drept o măsură de redresare economico-financiară a acestora, relevă un document semnat de conducerea Ministerului Economiei.

Pe lista companiilor din industria de apărare care funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei se află Romarm cu filialele sale, Avioane Craiova, IAR Braşov, Şantierul Naval Mangalia, IOR Bucureşti, Romaero, Uzina Mecanică Orăştie, Construcţii Aeronautice.

Conform datelor aflate în evidenţa Ministerului Finanţelor, totalul datoriilor bugetare ale acestor companii, calculate pentru anul 2009, se ridică la 917,4 milioane lei.

(sursa: http://www.mediafax.ro/economic/guvernul-pregateste-stergerea-datoriilor-la-buget-ale-companiilor-din-industria-de-aparare-7981630)

Poveşti pentru copii...

http://irismargot.com/wp-content/uploads/2008/10/cricket_and_ant.jpg
(sursa: http://irismargot.com/wp-content/uploads/2008/10/cricket_and_ant.jpg)


6 comments:

nimrod said...

Biblio,

Da' dacă măsurile astea de redresare vor avea,pe bune, un efect pozitiv?
În plus, fiindcă n-am remarcat, chiar şi în condiţii de iarnă, să fi scăzut buluceala din supermarket-uri cred că opoziţia ar trebui să se gândească nu doar la câte voturi pierde PDL-ul prin politica sa ci şi la câte câştigă... Ar fi mai înţelept. Citeam pe-un blog că PDL-ul a nimicit clasa de mijloc. Dacă e aia constituită pe banii contribuabililor, poate, şi bine i-a făcut, da pe ailaltă în nici un caz. Cum spuneam, cozile în supermarket n-au scăzut...

Bibliotecaru said...

Redresare? Redresarea cui?

Economia nu se poate redresa decât în măsura în care vom asista la nişte investiţii masive de capital românesc care să provoace o economie stabilă şi funcţională generatoare de profit, mai ales în zona producţiei. Însă în condiţiile în care veniturile scad peste tot, de unde investiţii de capital, de unde economii?
Inteligenţa politică ar fi trebuit să inducă o acţiune de dreapta menită să conducă la o încurajare a economisirii şi reinvestirii. Politica domnul Boc a fost mai de stânga decât de stânga. Ei s-au agăţat de cota unică, care este la fel "de dreapta" pe cât este şi la Moscova, şi s-au autointitulat "de dreapta" indiferent de ce măsuri au luat.

În supermarket şi, mai ales, hipermarket, cozile nu au scăzut, dar au dispărut mici comercianţi, mai ales în sectorul alimentar, cei cu mici magazine la scara blocului, magazinele de cartier, cele care au supravieţuit, au scăderi de vânzări de 90%, sunt la un pas de faliment...

Acum 5 ani erau în zonă 10 magazine care vindeau echipamente IT. Un magazin mare (cu lanţ de magazine în Bucureşti şi în întreaga ţară), încă două mai mici, tot de cu lanţ de magazine... şi altele care în scară de bloc, care într-un subsol de imobil... Astăzi nu mai este decât un magazin care vinde şi 3 monitoare LCD pe lângă produse de papetărie...

Stimate domn,
Marele adevăr este că acea clasă de mijloc astăzi supravieţuieşte venind cu bani de acasă, nici vorbă de un profit... în speranţa că, la un moment dat, criza se va termina şi profitul va reveni.

Nimeni nu poate stopa pierderile în sectorul de stat stopând toate cheltuielile. Astăzi avem un stat care smulge şi a doua piele după om fără să-i ofere prea mult în schimb. Asta nu este redresare, este genocid.

nimrod said...

Biblio,

Cu tot regretul, nu cred că falimentul chioşcurilor ţine de politicile guvernamentale ci mai degrabă de o supraofertă necivilizată (de exemplu bere şi margarină ţinute la soare alături de detergenţi sau electronică fără certificat de garanţie)pe care românii de o anumită condiţie şi deja cu o altă educaţie au început să o evite... Pe de altă parte,dar în context, eu aştept cu interes modificările legislaţiei muncii care să permită aruncarea în stradă, mintenaş, a trântorilor pe bani publici sau privaţi.Dacă şomajul va creşte brusc pe chestia asta nu cred că am avea a ne teme pentru economia naţională.

Bibliotecaru said...

@ nimrod

Nu m-aţi înţeles, nu vorbesc despre gherete sau magazine improprii. Vorbesc despre micile magazine care au vitrină frigorifică şi toate aprobările de care este nevoie.
Acest tip de magazine, dar şi angrourile, şi chiar anumite magazine de tip supermarket, au dat faliment pentru că sunt concurate de hipermarket. Cât timp hipermaketul era inaccesibil cetăţeanului de rând, fie pentru că acestea erau în afara oraşului, fie pentru că vindeau numai către firme, cu legitimaţie, totul a fost OK. Când acestea au năvălit chiar în oraş, în mijlocul cartierelor, populaţia a dat năvală acolo să cumpere, fie pentru că preţurile la produsele alimentare sunt un pic mai ieftine, fie pentru că oferta este un pic mai bogată, fie, pur şi simplu, pentru că sunt toate la un loc.

Eu despre asta vorbesc.

nimrod said...

Biblio,

Ce să vă mai spun? Am trecut şi eu mai demult printr-o perioadă de aversiune faţă de hipermarket-uri da' în ultima vreme mi-a trecut. Cât priveşte micile magazine, nu hipermarket-urile le-au decimat ci lipsa de pricepere a patronilor. Există peste tot şi pot spune că şi eu mă număr printre aceştia, adepţi ai micului magazin de cartier, de cvartal, de bloc, fiindcă e la o scară mai umană. Numai că geaba dimensiunea potrivită dacă spiritul comercial lipseşte... Personal am aşteptări mult mai mari de la "ăştia mici" mai ales în ceea ce priveşte amabilitatea, solicitudinea şi alte alea tip Tache, Ianke şi Kadâr, numai că cei mai mulţi dintre ei aşteaptă ca eu să le plătesc prin cumpărături cât mai dese şi mai consistente ratele la maşini şi vile, ceea ce s-avem pardon... Şi atunci mă duc la supermarket.

Bibliotecaru said...

@ nimrod
Am înţeles.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.