07 December 2011

Adrian Năstase primeşte lovitura otrăvită înainte de termen


Astăzi s-au înghesuit foarte multe ştiri pe fluxul mass-media. Aproape a trecut la "şi altele" ştirea amânării deciziei în cazul "Mătuşii Tamara".
Curtea Supremă a amânat, până pe 15 decembrie, decizia în dosarul "Mătuşa Tamara", în care este cercetat fostul premier Adrian Năstase.

Adrian Năstase ar fi trebuit să afle astăzi decizia Curţii Supreme în celebrul proces "Mătuşa Tamara". Patru ani au trecut de când dosarul a ajuns în faţa magistraţilor, timp în care a fost trimis înapoi pentru refacerea urmăririi penale, contestat la Curtea Constituţională şi amânat de nenumărate ori.

Adrian Năstase este acuzat de dare de mită, fostul său consilier, Ristea Priboi, de complicitate, iar Ioan Melinescu, fost şef al Oficiului de Prevenire a Spălării Banilor de sustragere si distrugere de înscrisuri.

http://www.antena3.ro/thumbs/big/2011/12/07/epopeea-matusa-tamara-nu-se-va-finaliza-astazi-decizia-a-fost-amanata-pana-pe-15-decembrie-120065.jpg
Foto: inpolitics.ro

Dosarul Mătuşa Tamara a ajuns pe rolul instanţei supreme în 2007. Totul a pornit de la ancheta procurorilor DNA care susţin că, la începutul anilor 2000, lui Adrian Năstase i s-a propus dispariţia unui dosar în care apare numele soţiei sale. Cel care făcea oferta era Ioan Melinescu, pe atunci membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.

Premier în exerciţiu, Năstase ar fi fost de acord, iar Melinescu devenea la scurt timp, prin hotărâre de Guvern, preşedinte al Oficiului Spălării Banilor. În dosarul de corupţie scria negru pe alb: 400 de mii de dolari au intrat în contul Danei Năstase, bani care trebuiau justificaţi. Explicaţia a venit în cele din urmă: suma ar fi provenit din vânzarea mai multor tablouri, papirusuri, manuscrise şi bijuterii dintr-un apartament aparţinând unei mătuşi a Danielei Năstase, Tamara Cernaşov, în vârstă de 91 de ani.

Procurorii susţin că niciunul dintre bunuri nu a putut fi justificat de bătrână. O dată numit în funcţie de Năstase, procurorii DNA spun că Melinescu s-a ţinut de cuvânt şi a sustras dosarul, pe care i l-a înmânat consilierului lui Adrian Năstase, Ristea Priboi.

La 31 mai 2007, dosarul Mătuşa Tamara ajungea la instanţa supremă, pentru judecare. Adrian Năstase era acuzat de dare de mită. Consilierul său, de complicitate, iar Ioan Melinescu de furt şi distrugere de înscrisuri. După mai multe suspendări ale procesului, Înalta Curte a finalizat dezbaterile pe 24 noiembrie.
(http://www.antena3.ro/politica/epopeea-matusa-tamara-nu-se-va-finaliza-astazi-decizia-a-fost-amanata-pana-pe-15-decembrie-146809.html)
Personal mă bucur că încep să se termine dosarele domnului Năstase, indiferent de verdict, pentru că am obosit să tot aud propaganda sustragerii de la forţa justiţiei.
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că Adrian Năstase ar trebui "să se ducă să se judece", arătând că i se pare "incalificabil" ca acesta să vorbească despre justiţie când el îşi amână procesele penale, informează Mediafax.

"Adrian Năstase să se ducă să se judece, pentru că are dosare, e trimis în judecată, pe care şi le amână de ani de zile. Mi se pare incalificabil să vorbeşti despre justiţie, să vorbeşti despre dosarele altora, când tu îţi amâni procesele penale şi nu te duci să le judeci, iar domnul Ponta ar putea să-l însoţească ca să fie sigur că nu-şi amână şi data viitoare procesul", a spus Macovei.

Macovei: Ponta şi Năstase au încercat tot timpul să blocheze justiţia
Foto: INTACT Images

De asemenea, Monica Macovei a susţinut că Victor Ponta şi Adrian Năstase au încercat tot timpul să blocheze justiţia.

"Reamintesc, pentru că am trecut prin asta, toată apărarea pe care a construit-o Victor Ponta în Parlamentul României împotriva avizării cererii DNA de percheziţie la Adrian Năstase, adică lucrurile în opinia mea sunt legate, tot timpul cei doi, Ponta şi Năstase, s-au opus practic justiţiei, în cazul lui Năstase, în cazul celui de la Argeş, în cazul Bivolaru, tot timpul au încercat să blocheze justiţia", a adăugat Macovei.
(http://www.antena3.ro/politica/macovei-ponta-si-nastase-au-incercat-tot-timpul-sa-blocheze-justitia-117728.html)
Cel mai mult m-a surprins însă că o declaraţie a unui lider al PSD, fără a fi nominalizat de articol, foloseşte aceiaşi stil propagandistic... "nu mai avem cum să facem zid în jurul lui". Păi bre anonimule... deci avea dreptate PDL, chiar făceaţi zid în jurul lui Adrian Năstase?
Liderii PSD se aşteaptă ca Năstase să fie condamnat. Social-democraţii spun că nu-l susţin

http://www.antena3.ro/thumbs/big/2011/12/02/liderii-psd-se-asteapta-ca-nastase-sa-fie-condamnat-social-democratii-spun-ca-nu-l-sustin-119448.jpg
Foto: Intact Images

Mai mulţi lideri social-democraţi au declarat că, potrivit unor informaţii din cercurile politice, se aşteaptă ca în perioada următoare unii dintre membrii marcanţi ai partidului să fie deferiţi justiţiei, informează Mediafax.

Pe lista neagră s-ar afla şi preşedintele Consiliului Naţional, Adrian Năstase, în cazul căruia Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea pronunţa, pe 7 decembrie, o condamnare cu suspendare în dosarul "mătuşa Tamara", susţin sursele PSD.

În acest caz, dacă informaţiile despre sentinţă vor fi adevărate, liderii PSD nu vor face "front comun" în jurul lui Adrian Năstase.

"Dacă va fi condamnare, chiar şi cu suspendare, nu mai avem cum să facem zid în jurul lui. Câtă vreme acţiunea era încă la stadiul cercetării penale sau al acţiunii în instanţă, se poate vorbi de caracterul politic al dosarului, dar când s-a pronunţat justiţia, nu mai putem face asta", a declarat unul dintre liderii PSD.

De asemenea, o parte a conducerii PSD suspectează că în primele luni ale lui 2012 şi asupra altor câţiva lideri centrali urmează să fie deschise dosare anticorupţie.

Statutul PSD prevede şi posibilitatea autosuspendării, în cazul în care membrul de partid în cauză este cercetat sau condamnat penal pentru infracţiuni incompatibile cu funcţia deţinută în partid.
()http://www.antena3.ro/politica/liderii-psd-se-asteapta-ca-nastase-sa-fie-condamnat-social-democratii-spun-ca-nu-l-sustin-146244.html
Dacă nu aş bănui eu că liderul care a spus asta este tocmai... despre care ştie toată lumea că este în conflict direct şi deschis cu Adrian Năstase...

Voi ce credeţi, au făcut cei de la PSD zid în jurul lui Adrian Năstase? Are PDL dreptate?

11 comments:

Sdib13 said...

Nu stiu si nu ma intereseaza daca PSD va face front comun in jurul lui Nastase. PDL cu oamenii lui este acum si mai mult decat a fost PSD pe vremea lui Naste nu stiu cate case. Firesc ar fi ca toti cei care incalca legea sa-si primeasca pedeapsa. Dar de la cine? Doamna Macovei nu este decat o oportunista la vedere (nu singura) si reprezentanta celor care trebuie sa asigure aplicarea pedepselor. Gresesc oare, a fost cumva odata ministrul Justitiei?

Anonymous said...

E un dosar interesant care poate schimba multe (in rau sau in bine). Vom vedea...

nimrod said...

Vulnerant omnes, ultima necat, ha?!

Bibliotecaru said...

:)

Vita brevis breviter in brevi finietur,
Mors venit velociter quae neminem veretur,
Omnia mors perimit et nulli miseretur.
Ad mortem festinamus peccare desistamus.

Vasile, said...

Greu sa afirmi de un om al puterii , indiferent inaltimea functiei,de varsta de performanta politica , ca ar fi usa de biserica.

Imi amintesc de senatorul pe viata Julio Andreoti, presedinte al Italiei ,venerabila persoana politica, si de scandalul cu presupusele legaturi ale acestuia cu mafia italiana!

Pentru ca m-ati invitat sa-mi spun parerea o voi spune in cadrul unui proverb universal ,nu neaparat romanesc, cu focul care naste fum
si reactia inversa a inexistentei focului fara fum.

Nu cunosc psihologia politicianului care ajunge la putere si abuzeaza de aceasta intr-un fel sau altul, oare puterea transforma toti politicienii dintr-un om normal intr-unul penal?

Doamna Macovei insa nu are nici pe departe dreptate.Daca procesul a fost amanat la cererea avocatilor lui Adrian Nastase , amanarile respective au avut un cadrul legal deci inseamna ca au fost vicii de procedura pe care judecatorii au incercat sa le indrepte aprobind amanarile respective.
De cealalta parte acoperirea cu mostenirea Tamarei poate fi pina la urma o chestie credibila, in ciuda criticilor , eu am cunoscut batrani aparent lipsiti de averi sau lucruri de pret care aveau colectii de timbre sau cite un tablou ,icoane care iti taiau rasuflarea.
Instrumentarea are un caracter politic insa indubitabil ,prea multi martori , prea multa patima si prea mult amestec al unei pina la urma procuroare de sorginte ceausista ,care si acum in mizeria generata chiar de eforturile dansei in loc sa-si toarne cenusa in cap ,cleveteste cu un anume sens rauvoitor politic.

Uite ce publicam eu acum doua zile:Vasile,
decembrie 7, 2011 la 7:47 am
Si mai era o chestie, azi Domn.Nastase va face deosebirea intre golgota si muntele lui Sisif , oricum un munte care nu poate fi Olimpul!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
:D
Eu nu mă exprimam asupra (ne)vinovăţiei domnului Năstase, eu vorbeam despre graba cu care unii doresc să se delimiteze de eventuala vină a domnului Năstase.
:D
Impresia mea este că ei ar dori ca domnul Năstase SĂ FIE ÎNFUNDAT şi nu nevinovat... Folosirea unui mod de exprimare specific PDL-ului şi suporterilor PDL (să facem zid împrejurul lui...), dacă nu mă înşel, o expresie lansată de doamna Pora..., este o dovadă de interes personal în condamnarea domnului Năstase şi nu în găsirea nevinovăţiei domniei sale. De aceea vorbesc despre o lovitură otrăvită...

Bibliotecaru said...

@ Dumitru
Normal ar fi ca pedeapsa să vină de la lege, în numele poporului.

nimrod said...

:)))
Şi uite-aşa ieşim din topic şi ajungem la ducele Sylvius Nimrod şi al său Memento mori...

Vasile, said...

Biblio ,

Am inteles din otravire mesajul tau, prin raspunsul detaliat acceptam ideea ta dar in acelasi timp imi exprimam si un punct de vedere asupa "nevinovatiei" politicianului indiferent de culoarea politica a acestuia!

Stejarul said...

Cred ca Adrian Nastase v-a fi "infundat" in 15 decembrie. Grupul de la Cluj, prin victoras ponta, vor sa scape de "greii" partidului care pot fi oricand imprevizibili. Transpartinicii sunt indivizi ce joaca la doua capete deci nu au nevoie de prea multe "variabile" care sa le complice "jocurile".

Bibliotecaru said...

@ Stejarul
Dacă există o condamnare pentru domnul Năstase, toată lumea "se scoate". Dar dacă nu există o condamnare, atunci mulţi au o problemă... De la tribunal va veni o hârtiuţă care, printre altele, va vorbi despre ce a spus acuzarea, despre ce a spus apărarea, despre problemele avute de probele administrate...
Dacă probele sunt inventate, dacă ele nu sunt acceptate de instanţă, vom avea dovada unui dosar politic clar, ceea ce înseamnă că în România există poliţie politică, ceea ce înseamnă că desele referiri la "Mătuşa Tamara" au fost parte a unui plan organizat de denigrare. Abia atunci începe să devină interesant, dacă domnul Năstase nu este condamnat.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.