22 December 2011

După 22 de ani, două revoluţii


Până acum se punea problema revoluţie vs. lovitură de stat.

Pe acest subiect sunt de acord cu Ion Iliescu. Revoluţie este atunci când se schimbă sistemul social. S-a schimbat socialismul, este revoluţie.
(...)
Se desfăşoară în întreaga ţară manifestări de omagiere a acestui moment de istorie naţională şi de cinstire a eroilor Revoluţiei Române.
În acelaşi timp, trebuie să constatăm cu tristeţe, pe de o parte, dar şi cu indignare, că unii, inclusiv unele publicaţii – precum “Adevărul”, “România Liberă” sau “Evenimentul zilei” – îşi permit o veritabilă campanie negativă, de contestare a revoluţiei, de denigrare şi calomniere a celor ce şi-au asumat atunci şi riscuri şi răspunderi.
Din nou se vehiculează tot felul de aberaţii şi false dileme: dacă a fost revoluţie sau lovitură de stat – vădind, bineînţeles, şi lipsă de cultură, pentru că, cele două concepte nu sunt substituibile. O revoluţie poate fi declanşată şi de o lovitură de stat, dar nu i se poate substitui. O revoluţie nu presupune neapărat violenţă. Pe bună dreptate, V. Havel a vorbit despre o “revoluţie de catifea”. Importantă este natura schimbării şi nu modul de înfăptuire a ei. Revoluţia înseamnă o schimbare radicală a relaţiilor politice din societate. Asta s-a petrecut în 1989 în toate ţările din zonă – trecerea de la dictatură la democraţie, de la sistemul de monopol politic – partid-stat, spre pluralism politic, alegeri libere şi libertate de exprimare şi manifestare. Particularitatea Revoluţiei Române a constatat în imposibilitatea acestor transformări pe cale paşnică, aşa cum s-a întâmplat în celelalte ţări, datorită caracterului dur al dictaturii instaurate de Ceauşescu, care a apelat la reprimarea sângeroasă a mişcărilor de contestare. Aceasta a determinat, însă, caracterul radical al mişcării populare, care a dus la răsturnarea lui Ceauşescu.
(...)
(http://ioniliescu.wordpress.com/2011/12/20/alocutiune/)
Ceea ce spune însă domnul Ion Iliescu nu este decât aparent relevant. Discuţia nu mai este, după 22 de ani, despre revoluţie vs. lovitură de stat, respectiv "loviluţie"... deja vorbim despre o revoluţie pro Băsescu şi o revoluţie anti Băsescu.

Revoluţia pro Băsescu este susţinută de "revoluţionarii" anti-Iliescu păcăliţi cumva despre condamnarea comunismului în Parlament şi ceva sinecuri, revoluţia anti Băsescu este susţinută de revoluţionarii care au luptat atunci împotriva statului, luptă şi acum împotriva statului... dat fiind că oricum dictatura îşi face de cap şi democraţia nu este aproape nici măcar cât luminiţa de la capătul tunelului.

Că-mi vine acum să scriu şi versuri...

Democraţia a izbutit
Puţin aiurea, 'n dungă
Căci de decenii-a-orbecăit
Din turmă se ne împungă.

Şi sensul ei e astăzi scrum
Peste întinderi vaste,
Căci înţeles nu-i nicidecum
În creierele noastre.

Poporul este ostenit
Şi-n braţe are cuie;
În sânge zace răstignit
Deşi intrat e-n UE.

Nici cetăţean şi nici popor,
Român fără poruncă,
Nu poţi să ai istoric spor
Cu şpaga într-o pungă.
Dan Dumitru: Lupte ca la K1 in Pta Victoriei! Puneti niste muzica energica si apoi vedeti video-ul de mai jos! S-ar putea sa vi se para ca vedeti meciuri sau filme de actiune.

Se intampla CHIAR ACUM!

Cei care protesteaza acum in fata Guvernului s-au luat la imbranceli cu Jandarmii si va urma probabil un atac al trupelor daca vor continua sa forteze si mai mult spatiul delimitat pentru acest protest.

Ce vor acesti Revolutionari ? Sau asa zisi Revolutionari. Vor sa il vada pe Boc si Guvernul sau ca demisioneaza, dar si pe Traian Basescu de la Presedintie.

http://www.newz.ro/cache/images/5b72a34987ea909c2609a883392d070b.jpg

Ciudat este ca acesti favorizati ai tarii pentru ultimii 22 de ani sunt cei care striga "Fara violenta!"... Pai, tocmai, ca violenta e singura actiune care au reusit-o acolo!

Cam atat despre niste revolutionari care vor sa fie platiti pentru ca au fost... revolutionari... Unde e scopul acela maret...!?
(http://www.newz.ro/stire/132472/bataie-in-pta-victoriei-revolutionarii-contra-jandarmerie-uite-cine-castiga-video-recent-.html)
Get Adobe Flash player
(http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/826520/protest-violent-in-piata-victoriei-din-capitala-revolutionarii-cer-demisia-guvernului)
De cealaltă parte...
Şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Revoluţiei din 1989 s-a transformat, marţi, într-un scandal, după ce reprezentantul Asociaţiei 21 Decembrie, Doru Mărieş, a spus că Ion Iliescu este "un criminal", ceea ce a determinat vociferări ale opoziţiei şi părăsirea sălii de plen de către PSD.

În discursul său, Mărieş a arătat că Ion Iliescu a fost principalul beneficiar al Revoluţiei, fapt care a determinat vociferări în partea stângă a sălii. "Arătaţi-vă în toată spendoarea, pentru că ăştia sunteţi", le-a Mărieş acestor parlamentari.
"Ion Iliescu a beneficiat de crima de după 22 Decembrie şi va instala la putere FSN", a arătat Mărieş, informează Mediafax.
Afirmaţiile sale au provocat proteste vehemente din sală, reacţia zgomotoasă a parlamentarilor social-democraţi determinând reacţia preşedintelui Senatului, Vasile Blaga (PDL), care a spus: "Vă rog, păstraţi liniştea şi când nu vă convine". În timp ce parlamentarii PSD părăseau sala, Doru Mărieş a spus că se aştepta ca aceştia să plece pentru că fac parte dintre cei care au tăinuit "crima din Decembrie 1989".

Şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată Revoluţiei din decembrie 1989 a început, marţi, cu ţinerea unui moment de reculegere în memoria victimelor evenimentelor de atunci.
(http://www.301.ro/scandal-in-parlament-ion-iliescu-facut-criminal-de-doru-maries)
Se depun moţiuni, premierul Boc are dureri cumplite, în vârful pixului cu care semnează angajări peste angajări ale răspunderii guvernului, de moţiunile de cenzură depusă... Discursuri de doi lei, acţiuni de doi lei, politică de doi lei... Şi leu cu leu se face bugetul.
Protest la dezbaterea moţiunii de cenzură a USL depusă împotriva Guvernului pe tema comasării alegerilor. Un grup de ONG-işti a luat cu asalt balcoanele din plenul Parlamentului afişând bannere anti-comasare. Ei l-au huiduit pe premierul Emil Boc, în momentul în care acesta vorbea de la tribuna oficială.

Reprezentanţii mai multor ONG-uri au fost prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură şi au protestat faţă de decizia comasării alegerilor.

Aceştia au avut mai multe bannere pe care le-au afişat din balcoane - "Parlamentarii României, teroriştii democraţiei", "Plutonul de execuţie al democraţiei", "Democraţia nu este un lux", "Comasaţi-vă pe voi, dar la groapa de gunoi. Acum votaţi voi, în 2012 votăm noi", "Plutonul de execuţie a democraţiei s-a reunit", "După 22 de ani, iluzia democraţiei s-a reunit".

Deşi cei care asigură ordinea în plen au încercat să-i convingă să dea jos bannerele, ONG-iştii nu au renunţat.

Ei spun că au venit să prosteze împotriva comasării alegerilor, considerînd că decizia Guvernului este una anti-democratică, iar motivaţia că se vor face economii la buget este una total nepotrivită.

Costel Popa de la Asociaţia Pro Democraţia a spus că, împreună cu alţi colegi din ONG-urile care protestează (Pro Democraţia, Active Watch, Miliţia Spirituală, Salvaţi Delta ş.a.), iau în calcul boicotarea alegerilor urmând ca o decizie oficială să fie analizată în perioada următoare.

„Actul democratic a fost degradat în aşa fel încât nu mai merită. Aşa că mai bine nu mai facem alegeri, consolidăm economia şi dăm bani la serviciile secrete”, a spus Popa pe un ton sarcastic.

Sub ochii lor, parlamentarii au dezbătut moţiunea de cenzură, intitulată "După 22 de ani, democraţia este în pericol".

Parlamentarii opoziţiei au purtat banderole tricolore şi au avut steguleţe tricolore cu gaură în mijloc şi afişe pe care scria "Libertate".

Premierul Emil Boc a luat primul cuvântul şi le-a solicitat parlamentarilor să respingă moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie la adresa Guvernului.

Victor Ponta: Guvernul Emil Bobu şi tovarăşul preşedinte Traian Băsescu

Preşedintele PSD, Victor Ponta, îmbrăcat într-un pulover albastru şi purtînd pe mâna stângă o banderolă tricoloră, a declarat, de la tribuna oficială , că angajarea răspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor reprezintă un precedent periculos pentru democraţie.

"Puterea actuală, după ce a luat românilor dreptul la sănătate, dreptul la educaţie, dreptul la protecţie socială, ia astăzi şi un alt drept fundamental pentru care românii au luptat, acela de a putea să aleagă cine îi conduce, în alegeri democratice. Angajarea răspunderii Guvernului Emil Bobu reprezintă un precedent extrem de periculos, asta înseamnă că vom putea oricând să amânăm sau să anulăm alegerile pe motiv de criză, pentru că, după aceşti ani ai regimului tovarăşului preşedinte Traian Băsescu, România va fi în criză mulţi ani", a declarat Ponta.

Preşedintele PSD a mai afirmat că îşi doreşte ca toţi "aceşti tovarăşi mai mici sau mai mari" să ajungă să se "căiască" în faţa poporului şi să fie "pedepsiţi" în decembrie 2012, "aşa cum au fost şi alţii înaintea lor".

Antonescu, către Boc: Explicaţiile dvs. sunt fasciste şi leniniste

Liberalul Crin Antonescu l-a acuzat în schimb pe premierul Emil Boc că a făcut afirmaţii "leniniste", "fasciste şi antidemocratice" când a vorbit despre comasarea alegerilor.

"Nu există, domnule prim-ministru, în 22 de ani de democraţie în România, nicio afirmaţie mai răspicat leninistă, în ideea minorităţii conştiente, ca cea pe care dvs. azi o faceţi. Nu există în 22 de ani o afirmaţie mai răspicat fascistă şi antidemocratică decât aceea pe care o faceţi. Dvs. aveţi un fuhrer, aveţi la dispoziţie un popor, dvs. ştiţi ce trebuie şi ce nu trebuie să facă naţiunea. Dvs. ştiţi cine e responsabil şi cine nu, că cine nu e de acord e duşmanul poporului şi ca atare nu mai avem nevoie de alegeri, de cheltuieli şi de trăsnăile de campanii electorale", a spus Antonescu.

În timpul discursului lui Crin Antonescu, premierul Emil Boc şi o parte din membrii Guvernului nu au fost în sala de şedinţă din Parlament.

Haşotti: Ce face premierul este mitocănie politică

Absenţa premierului şi a unor miniştri de la discursul liderului PNL l-a enervat pe senatorul PNL Puiu Haşoti.

"Respectul miniştrilor pentru Parlamentul României se vede şi iată de ce asumarea răspunderii este pe o lege nedemocratică, pentru că ceea ce face primul-ministru nu este democraţie politică, este mitocănie politică. Nu-mi fac iluzii şi nu-l chem înapoi în această sală", a afirmat Haşotti.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care conduce şedinţa, a atras atenţia asupra necesităţii folosirii unui limbaj decent la dezbateri.

PDL şi UNPR au anunţat în plen că nu votează, iar UDMR va vota împotriva moţiunii de cenzură.

Protestatarii către Boc: Ruşine să vă fie!

Revenit la tribuna oficială pentru a răspunde la dezbaterile pe tema moţiunii de cenzură, Emil Boc a fost întrerupt de scandările celor aflaţi în lojele sălii de plen, care au strigat: "Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!".

Boc s-a oprit din discurs în momentul în care tinerii au început să strige, a aşteptat ca aceştia să termine şi apoi şi-a reluat discursul.

Ora 12.00. Parlamentarii au început să voteze moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie, pentru a cărei adoptare sunt necesare 234 de voturi "pentru". Votul a fost secret cu bile.

La şedinţa Parlamentului îşi înregistraseră prezenţa 262 de parlamentari.

Ce şanse are moţiunea de cenzură

Moţiunea de cenzură intitulată "După 22 de ani, democraţia este în pericol" a fost depusă de USL ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe legea comasării alegerilor, pentru aprobare fiind necesare 234 de voturi. Grupurile PSD şi PNL totalizează însă doar 215 parlamentari.

Conform Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Dacă Guvernul nu a fost demis prin moţiunea de cenzură, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat.

Pentru adoptarea moţiunii de cenzură ar fi necesare 234 de voturi.

Grupurile PSD şi PNL numără în total 215 parlamentari, iar cele ale coaliţiei 244. De asemenea, există şi cinci deputaţi şi un senator neafiliaţi unui grup parlamentar.

Parlamentul are în prezent 466 de membri, din totalul de 471 de mandate, celelalte locuri fiind vacante.

Astfel, USL ar trebui să mai convingă cel puţin 19 parlamentari să voteze moţiunea.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că, dacă moţiunea de cenzură nu trece de Parlament, USL va contesta legea la Curtea Constituţională.

Protestatarii, controlaţi

Cei care au venit să prosteze la Parlament s-au plâns de modul în care au fost trataţi de către personalul de securitate de la Camera Deputaţilor.

„Au observat la intrare că avem tricouri cu mesaje şi ne-au cerut să le scoatem. Când le-am cerut să spună care este prevederea legală pentru acest lucru, nu ne-au răspuns, după cum au refuzat să se şi legitimeze”, a spus Diana Neagu.

Mai mult, celor care purtau haine mai groase li s-a cerut să le scoată pentru a fi verificaţi dacă nu au tricouri inscripţionate.

Câţiva au reuşit totuşi să intre cu tricourile pe care erau mesaje precum „Jos laba de pe votul meu!” sau „Ciocul mic, sunt suveran!”


(http://www.rtv.net/boc-huiduit-in-parlament-rusine-rusine-rusine-sa-va-fie_8226.html)
Guvernul Emil Boc rămâne la Palatul Victoria. Parlamentarii au respins moţiunea de cenzură a Opoziţiei. În favoarea moţiunii au votat 209 parlamentari. Pentru adoptarea acesteia ar fi fost necesare 234 de voturi favorabile. PSD anunţă că va ataca legea comasării alegerilor la CCR.

Plenul Parlamentului a respins moţiunea de cenzură depusă de USL.

Votul a fost secret cu bile, iar la acesta au participat 213 parlamentari.

Potrivit deputatului PDL, Ioan Oltean, s-au înregistrat 209 voturi "pentru" şi 4 voturi "împotrivă".

Parlamentarii puterii nu au participat la vot.

Pentru aprobarea moţiunii erau necesare 234 de voturi.

La şedinţa Parlamentului îşi înregistraseră prezenţa 262 de parlamentari.

Conform Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Dacă Guvernul nu a fost demis prin moţiunea de cenzură, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat.

Moţiunea de cenzură intitulată "După 22 de ani, democraţia este în pericol" a fost depusă de USL ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe legea comasării alegerilor.
(http://www.rtv.net/boc-nu-pleaca-motiunea-de-cenzura-a-fost-respinsa_8242.html)
Dar mai nou începe un alt scandal al stenogramelor... Ciudat, foarte ciudat.
Unul dintre avocaţii lui Călin Stoia, trimis în judecată într-un nou dosar după ce ar fi promis unor persoane că va interveni pe lângă funcţionari publici din Guvern pentru alocarea de bani pentru o comună vâlceană, afirmă că "domnul Boc este acel la care se face referire" în dosar.

Conform rechizitoriului întocmit de DNA în dosarul în care omul de afaceri Călin Stoia a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, într-una dintre convorbirile purtate de Stoia şi omul de afaceri din Vâlcea Ion Bujorel Bold se spune că pentru a interveni pe lângă "number one" de la Guvern costul este întotdeauna de zece la sută, informează Mediafax.

"Stoia Călin: Măi frate, îţi spun sincer şi să nu mă înţelegi greşit, dar suma e prea mică ca să pot să declanşez o chestie de genul ăsta, bă, haide, daţi-le la ăia un milion de euro. Înţelegi? Adică eu am nişte mecanisme prin care pot să declanşez o operaţiune de genul ăsta, dar toate astea au nişte costuri.

Ioan Bujorel Bold: Păi normal că oamenii...

Stoia.: Îs oameni serioşi, dacă spun ajutaţi-mă şi pe mine să ia ăla un milion... pentru o sută de mii nu mă dau jos din pat.

Bold.: Da, da, atunci da, prima tranşă e de 500 mii, următoarea e de 500, înţelegi?

Stoia: Înţeleg, de asta încerc să-ţi spun, ca să ajungi acolo în preajma lu' number one trebuie să ajungi prin nişte oameni care au şi ei anumite valori, înţelegi? Şi ăsta vine şi spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O sută de mii? Sau 50 mii cum zici tu? Păi pentru 50 mii nu mă dau jos din pat, frate.

Bold: Da.

Stoia: Cam aşa funcţionează. Adică afacerea trebuie să fie suficient de interesantă ca să-i ...

Bold: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumoşi.

Stoia: Am înţeles. Dar sunt nişte costuri, asta încerc eu să-ţi explic ţie, că-s nişte sume la care băieţii care-i ştiu eu, care pot să influenţeze chestia asta, nu se deranjează.

Bold: Da, asta e.

Stoia: Eu o să pun o întrebare.

Bold: Pune-i o întrebare şi zi care ar fi costul. Ca să ştim.

Stoia: Îţi spun acuma, 10% e întotdeauna. Ăsta-i costul...........

Bold: Da, un 10% asta e, dar no, ştiu eu, nu e o problemă, dar problema............".

Într-o altă convorbire, Ion Bujorel Bold îi explica lui Stoia cum merg demersurile pentru recuperarea banilor de la Guvern.

(http://www.rtv.net/boc-number-one-in-dosarul-de-coruptie-de-la-cluj_8164.html)

Ce s-a întâmplat astăzi?
La Braşov s-a întâmplat că...
La Braşov, comemorarea revoluţiei - desfăşurată, ca de obicei, în Cimitirul Eroilor din vecinătatea Prefecturii - a început cu huiduieli şi fluierături şi s-a încheiat cu înjurături şi pumni. Protagonişti - membrii celor două asociaţii de revoluţionari din oraş, Asociaţia Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşilor Eroilor (ALRUE) a lui Dorin Lazăr Maior, şi filiala braşoveană a Asociaţiei 21 Decembrie Bucureşti, conduse de Doru Mărieş.

Aceasta din urmă a fost înfiinţată recent de un grup de foşti "maiorişti". Tonul scandalului l-a dat "trupa" lui Maior, care s-a pornit să-i huiduie şi să-i fluiere pe "trădătorii" ce se pregăteau să-şi depună coroana de flori la monumentul ridicat în amintirea celor 84 de braşoveni care au murit acum 22 de ani.
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/9086588/1/comemorare-002.jpg?width=640

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/9086588/2/comemorare-004.jpg?width=640

(Foto: Adrian Popescu)
Potoliţi în cele din urmă de jandarmi şi de câteva oficialităţi, membrii ALRUE au recidivat la finalul ceremoniei: s-au repezit, cu înjurături, asupra celor de la Asociaţia 21 Decembrie şi, până să apuce forţele de ordine să intervină, doi dintre ei l-au lovit cu pumnii pe Ioan Demi, cel ce, în 21 decembrie 1989, s-a aflat în fruntea muncitorilor de la IAR Ghimbav care au dat semnalul revoluţiei la Braşov.

Spiritele s-au calmat doar după ce jandarmii s-au apucat să-i legitimeze pe oamenii lui Maior în vederea identificării celor doi agresori ai lui Ioan Demi. Acesta din urmă a afirmat că va face plângere penală împotriva celor care l-au lovit.(http://www.gandul.info/news/comemorare-cu-scandal-la-brasov-ce-si-au-strigat-revolutionarii-9086588)


Penibil?

Penibil.

9 comments:

nimrod said...

:) Şi la mine în târg sunt vreo patru revolţionari. Şi ei, când se întâlnesc, ori se-njură ori se iau la bătaie. Nu înţeleg ce au de împărţit... îmi scapă...

nimrod said...

errata: evident, revoluţionari, da' raporturile dintre ei sunt, totuşi, cum spuneam...

Bibliotecaru said...

Deci raporturile sunt nefireşti... :D

Vasile, said...

Biblio,

E usor sa fac/faci "raporturi nefiresti"!

Ca participant la revolutie ,si ca opozant al auto-martirizarii si recompenselor de orice fel pentru acei care nu au fost raniti /schiloditi sau nu au avut victime in familie eu sunt unul care poate confirma , doar prin viu grai ca revolutia noastra a fost o mare facatura , in urma careia rezultatele revoltei populare au fost abil deturnate de la initiatorii revoltei, o parte a securitatii care opera in comertul exterior , catre un grup dezidend din partidul comunist roman!

Rememorez scene dure, dar si scene de un tragic-comic demn o comedie!

Citeam in textul dumitale ideea unui bou de boicotare a alegerilor!
Romanii nici nu au inteles insemnatatea acestui act democratic , si un meschin se gandeste ca ar fi mai bine sa ramana cum a fost, abuzurile anti-democratice,anti- nationale si anti-populare!
Pai mai corect ar fi,pentru sanatatea generala sa indemne populatia sa intre in greva foamei ca sa mai slabim citeva kilograme!

Bibliotecaru said...

În România alegerile nu sunt încă democratice. Mă îndoiesc că la anul s va inventa, brusc, democraţia.

Vasile, said...

Daca in 1989 - 90 perceptia fata de comunism ,vorbesc de omul normal umil si docil ,iriga mugurii unei revolte sau a unui protest , acum a disparut si aceasta speranta, servicii le cunosc si raporteaza starea de psihic a romanilor iar Traian Boc procedeaza ca atare!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Stimate domn,
"Comunismul" este ceva greu de definit, este mai mult un cuvânt ataşat de prostele practici ale societăţii socialiste. Doctrinele sociale sunt bunuri pentru cei care studiază ideologia, nu pentru popor.

Oamenii nu aveau nimic împotriva comunismului, vroiau mâncare, căldură, respect, dreptate, să nu mai fie ameninţaţi, să aibă libertate de exprimare, să poată merge în străinătate, să-şi poate lua de la magazin un televizor color sau un autoturism străin... Revolta nu era împotriva unui sistem social, ci împotriva lui Ceauşescu şi a sistemului represiv. Dacă se dorea căderea comunismului, Ion Iliescu nu avea cum să iasă la alegeri, şi încă cu un scor zdrobitor.

La fel şi astăzi, revolta este împotriva măgăriei unor "super-cetăţeni" ai României, nu ştiu cetăţenii cum stă treaba cu doctrinele şi nici nu-i interesează aşa ceva.

Vasile, said...

A nu ,ce spui dumneata nu este valabil la Vasile,

Fara sa fiu strict legat de religia mea ortodoxa , altfel decit respectul fata de traditia parintilor si bunicilor mei, eu detestam materialismul dialectic, constrangerile si contradictiile
acestei doctrine exprimata prin sintagma relatiilor neantagoniste intre clasele sociale , un fel de crestinizare fortata prin lagare de munca fara insa nici un Dumnezeu, exceptaind conducatorul iubit si familia acestuia!!

Bibliotecaru said...

Nu ştiu cât de strictă era chestiunea religioasă la comunişti. Da, s-au dărâmat biserici. Da, mulţi comunişti şi-au pierdut funcţiile pentru că au fost văzuţi prin biserici. Pe de altă parte, în timp ce proprietatea privată asupra principalelor mijloace de producţie a dispărut rapid, nimeni nu a omorât definitiv cultele în perioada socialismului. Exista o întreagă structura cvasi-independentă a Bisericii Ortodoxe Române cu ditamai patriarhul în frunte şi, slavă Domnului, am fost botezaţi cumva la naştere.

Distrugerea acelor biserici a fost un gest barbar mai degrabă decât anti-religios.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.