06 December 2011

Cine plăteşte?


Cine nu ştie, proiectul fiecărui autostrăzi porneşte de la studii, respectiv rapoarte. Unul dintre aceste rapoarte este:
Terasamente şi raport hidraulic: raport geologic şi geotehnic incluzând harta geologică, profil longitudinal cu secţiuni geologice, raport cu privire la terasamente (cu detalii cu privire la mutările generale, refolosirea materialelor, gropi de împrumut, locuri de depozitare), raport
special pentru fiecare secţiune cu terasamente complexe sau foarte mari, raport privind
fundaţia cu detalii ale caracteristicilor şi dimensionare, raport hidraulic cu planuri care să arate reamenajarea cursurilor naturale, puncte de scurgere, sistem de scurgere şi structuri, toate planurile corespunzătoare, planşe şi caiet de sarcini;


La noi însă e ca la nimenea şi iată ce se întâmplă...
Constructorii autostrăzii Nădlac-Arad, parte a coridorului IV paneuropean, şi-au dat cu stângul în dreptul. După ce au lucrat la intensitate maximă timp de două luni de zile pentru a rămâne în grafic, muncitorii trebuie să dărâme aproape tot ce au ridicat până acum. Potrivit unor surse din cadrul societăţii Romstrade, care se ocupă de realizarea autostrăzii, mii de tone de pământ care au fost aranjate şi ridicate pentru a susţine viitoarea autostradă trebuie împrăştiate şi înlocuite cu alt sortiment de pământ.

„Actualul pământ nu se tasează şi se împrăştie singur. S-a încercat tasarea lui de nenumărate ori şi cu nenumărate tipuri de utilaje, dar degeaba. S-a încercat chiar amestecarea solului cu pricina cu argilă, un tip de pământ care , dar tot nu s-a reuşit nimic. Singura soluţie este dărâmarea actualelor movile ridicate din pământul cu probleme şi înlocuirea acestuia cu un alt tip de sol, care poate fi tasat. Dacă se continuă construcţia pe acest pământ, autostrada va fi cu siguranţă compromisă deoarece tipul acesta de sol nu se încheagă”, ne spun surse de pe şantier.

http://www.aradon.ro/2011/12/3-autostrada1-600x303.jpg
(Lucrările de până acum, făcute degeaba FOTO: A.G.)

Şantierul acestei autostrăzi a fost inaugurat chiar de către premierul Emil Boc şi de către ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Pe atunci, oficialii din Guvern anunţau că lucrările trebuie să se desfăşoare conform graficului prestabilit, iar orice întârziere va fi penalizată.

Constructorii promiteau că totul se va desfăşura conform programului şi că segmentul de autostradă va fi finalizat până în 2013, termen la care lucrarea va trebui predată.

Este foarte greu de crezut că termenul va fi respectat, ţinând cont de faptul că lucrarea a pornit din start greşit, iar tot ce s-a realizat în aceste prime două luni va trebuie refăcut în totalitate.
(http://www.aradon.ro/se-surpa-noua-autostrada/1022846)






Să aşteptăm ca domnul Boc să facă vizita din Decembrie.

3 comments:

N. Raducanu said...

Ma indoiesc de calitatea informatiei din ziar despre pamantul necompactabil. Nici o firma de constructii serioasa, din Romania sau din strainatate, nu poate incepe turnarea unui metru cub de beton inainte de a cunoaste concluziile studiului geotehnic. Problemele geotehnice la constfuctia metroului din Bucuresti au fost mult mai dificile, dar acum 30 de ani ele au fost cu succes rezolvate. De atunci s-au mai facut progrese tehnice, dar presa e avida de senzatii.

Bibliotecaru said...

Păi cine vorbeşte despre beton. După decopertare se face tasarea pământul pentru a aşterne straturile tehnologice. Ideea este că este ca la nisipurile mişcătoare... :D totul se scufundă... :D

Vasile, said...

Mda,

Dupa cite stiu eu , din auzite,pamantul e "bun" dar daca noi cei care ar fi trebuit sa ne suparam nu am facuto s-o fi suparat pamantul pe ei si a devenit rau!

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.