04 December 2011

Alegeri pentru Duma de Stat


Sigur, toţi aşteaptă rezultatele pentru a vedea viitorul guvern. Interesant este că, în ultimul timp, premierul Putin a scăzut puternic în sondaje, ba a mai şi cules ceva fluierături la scenă deschisă.Federaţia Rusă are şi ea o problemă a fusului orar.
Secţiile de votare pentru alegerile parlamentare din Rusia s-au deschis şi în partea europeană a ţării duminică dimineaţa la ora locală 08,00 şi 04,00 GMT.

Începând cu această oră, îşi vor exprima opţiunea electorală ruşii din Moscova, Sankt Petersburg, din Tatarstan, Caucazul de Nord, în timp ce în Extremul Orient rus procesul electoral decurge de opt ore.

http://www.agerpres.ro/media/images/2011-12/12041028261339408.jpg

Votul se va desfăşura până la ora locală 20,00 (16,00 GMT). În total, sunt aşteptaţi la urne 110 milioane de cetăţeni, dintre care două milioane se află în afara graniţelor.

La scrutin participă şapte partide, doar patru dintre ele fiind cotate cu şanse să intre în viitoarea Dumă de stat, camera inferioară a parlamentului rus, a cărei structură nu va suferi modificări majore, după cum relevă sondajele de opinie. Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită, se va menţine pe primul loc, dar îşi va pierde majoritatea constituţională de două treimi şi nu va putea adopta legi organice fără sprijinul altor formaţiuni. La scrutinul precedent, din 2007, partidul a obţinut 315 mandate de deputat din totalul celor 450, iar acum, potrivit sondajelor, va obţine 253 (53%), ceea ce indică şi o erodare a popularităţii lui Vladimir Putin.

De asemenea, vor accede în forul legislativ rus Partidul Comunist, Partidul Liberal-Democrat şi Rusia Justă. Alte trei formaţiuni nu au făcut parte din parlament şi, potrivit sondajelor, nici la alegerile de duminică nu vor depăşi pragul electoral de 7%. Este vorba de Iabloko, Cauza Dreaptă, Patrioţii Rusiei.

Scrutinul va fi monitorizat de 700 de observatori străini, reprezentanţi ai OSCE, ai Consiliului Europei, ai Comunităţii Statelor Independente (CSI), precum şi ai altor organizaţii.
(AGERPRES http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/94345-Startul-alegerilor-parlamentare-la-Moscova-Corespondenta-Agerpres.html)
Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse, are 450 de locuri. Există un prag electoral de 7% pentru a obţine numărul de locuri. Cu toate acestea există şi două premii de consolare. într 7% şi 6% se obţin două locuri, între 6% şi 5% se obţine un singur loc.

Toate cele 7 partide politice înregistrate au fost aprobate pentru a participa la alegeri. Partidele care au fost prezente în Duma de Stat sunt automat eligibile pentru participarea la la alegeri. Alte partide au nevoie de minimum 150.000 de semnături (cu un prag de 5000 de semnături pentru fiecare regiune) ce au trebuit depus la Comisia Electorală Centrală înainte de 19 octombrie.
A Just Russia.svg A Just Russia
Ldpr.png Liberal Democratic Party of Russia
Patriotsofrussia.jpg Patriots of Russia
KPRF.svg Communist Party of the Russian Federation
Партия Яблоко logo.jpgYabloko
United Russia logo.png United Russia
Правое дело.jpg Right Cause

UPDATE:
Partidul Rusia Unită, condus de premierul Vladimir Putin, a câştigat alegerile cu 48,5% din voturi, conform sondajului realizat la ieşirea de la urne şi citat de televiziunea publică din Rusia, conform Russia Today.

Astfel, partidul Rusia Unită pierde majoritatea absolută de care dispunea până în prezent în Duma.

Partidul Comunist, a doua forţă politică din Rusia, câştigă 19,8% din voturi.

Partidul Rusia Dreaptă obţine 12,8% din voturi.

Partidul Liberal-Democrat a obţinut 11,42% din voturi

În anul 2007, partidul condus de Vladimir Putin câştiga 64% din voturi. Sondajele arată o scădere a popularităţii partidului dar şi a premierului Vladimir Putin.

Secretarul de presă al lui Vladimir Putin a declarat, pentru Russia Today, că nu contează procentul şi că alegerile au fost câştigate de partidul premierului.(http://ziare-online.info/2011/12/04/partidul-lui-vladimir-putin-castiga-alegerile-legislative-in-rusia-dar-cu-un-procent-slab/)

12 comments:

N. Raducanu said...

Conform ultimelor date, la alegerile de azi partidul Rusia Unita a luat cu putin peste 50%, partidul comunist – 20%, inca 23% s-au impartit intre partidele Rusia Justa si Liberal-Democrat. Restul s-a impartit intre alte marunte partide fara posibilitate de a intra in Duma. Dar cui ii mai pasa in Romania ce inseamna fiecare din aceste partide, ce program au ele, cand ni se repeta ca Putin este un fel de mic Stalin, adica o amenintare a occidentului? Despre oligarhii miliardari de la Moscova la noi nu se scriu prea multe (bineinteles, cu exceptia cazului Hodorkovski, ce zace la puscarie pentru neplata impozitelor firmei Iukos, dar despre care se scriu carti si se fac filme)? Despre miscarile extrem-nationaliste rusesti ce capata avant zi de zi nu se scrie mai deloc in ziarele noastre. Si nici despre tactica tandemului Medvedev-Putin de a le taia acestora iarba de sub picioare cu discursuri patriotice despre intarirea capacitatii de aparare a Rusiei de eventuale amenintari din afara. Poporul stie un singur lucru: ca din cauza lui Putin nu recapatam Basarabia. Peisajul economic, politic si social rusesc este insa plin de invataminte, deoarece excesele capitalismului sadit pe un sol imbibat cu 70 de ani de comunism sunt mai mari decat la noi, iar in anumite privinte, sunt premergatoare ale unei evolutii ce ar scapa de sub control in spatiul carpato-dunarean.

Vasile, said...

Domnule Raducanu, pe rusi ii inteleg!Tot asa de bine inteleg de ce la ei merge Putin . Eu nu inteleg de ce la noi merge Basescu de ce la noi merge "noi suntem romani!"
Eu nu sunt rusofil nu doresc sa exacerbez rusofilia, dar rusii sunt intradevar o natie uriasa au fost intinsi pe trei continente si au reusit sa treaca prin incercarile istorice cu o imensitate de tara in lumea reala de azi! Rusii au facut legea in cultura pe vremea lui Balzac si dupa in microsistemul creat de comunism!
Putin le reda rusilor sentimentul pur ,infantil, de mandrie nationala ,excesele capitalismului rusesc , au stopat spre bucuria propriilor cetateni , tara de aceleasi excese europene de distrugere a propriei industrii.Acolo intradevar ce nu a fost performant a ajuns la fier vechi , balalaica ruseasca inca se mai produce, Lada nu!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Nu se mai produce Lada? Cum aşa... Nu mai sunt în actualitate. :D

Eu credem că cea mai vândută maşină din Rusia în ianuarie 2011 este Lada 2105/2107, urmează pe 2, 3 şi 4 Lada Kalina, Lada Priora, Lada Samara... iar pe locul 6 Lada 4x4.

Dar se produce mai ales GAZ-ul :D

http://eng.gazgroup.ru/

Cât despre Volga... eheheeee... un GAZ Volga Siber cu motor de 2.4 L Chrysler Neon I4 rupe inima târgului.

Bibliotecaru said...

@ N. Raducanu
Din acest motiv încerc să dau şi eu un pic de ştire din Rusia, cu riscul de a fi considerat filo-rus, filo-chinez, filo mai ştiu eu cine. Ziarele din România văd că ocolesc, cu obstinaţie, zona estică a lumii.

Eu aş spune că încă ruşii sunt extrem de puternici în cultură, numai că nu mai ajung informaţiile la fel la noi. Încă se produc filme cu filon filosofic şi exprimare prin simbol, încă se mai scrie poezie esenţială, încă mai apar romane, încă mai există pictură şi sculptură...

Pictură Modernă

Sculptură modernă

Vasile, said...

Au si rusii niste probleme, aya cu votca o inteleg , dar nu priep cum poporul lui Tolstoi sau Turgheniev, Puschin ,sau celalalt popor al avioanelor supersonice al helicopterelor al sumbarinelor,poporul care a trimis pina la urma primul cosmonaut viu in cosmos nu reuseste sa produca propria lor masina de succes international!
Si sa sti ca aceasta intrebare este un plagiat din propriile intrebari ale poporului rus

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Păi ce înţelegeţi prin "succes internaţional"?

Rusia produce anual cam 1,2 milioane de maşini. Mai mult, toţi se grăbesc să deschidă fabrici în Rusia pentru că se observă o cerere în creştere. Nu sunt maşini ruseşti în Europa pentru că, în mod evident, există un boicot al produselor din Rusia şi, în al doilea rând, există şi o cerere mare chiar în Rusia. În sfârşit, preţurile sunt destul de mari şi calitatea este încă în sistemul produselor de folosinţă îndelungată şi nu în sistemul economiei de consum cu maşinile făcute să meargă trei ani. Adică maşina poate fi abuzată, dar flencăne din toate şuruburile, încă de nouă. :D

N. Raducanu said...

Alegerile din Rusia, contrar satisfactiei aratata de presa occidentala, care nu a semnalat decat scaderea cu 15% a ponderei partidului la putere, Rusia Unita, a demonstrat totusi stabilitatea sistemului. 50% din voturi castigate in alegeri libere, este visul oricarui partid din Europa de vest, greu insa de atins. Totodata celelalte trei partide ce formeaza acum opozitia in Duma, si-au reconfirmat pozitiile, chiar cu unele sporuri. Acest scrutin, insotit si de unele nereguli, a aratat pe deoparte, o nemultumire crescanda a electoratului fata de relativa ingaduinta a tandemului Putin-Medvedev fata de o serie de ilegalitati si de vasta coruptie. Partidul comunist a profitat cel mai mult de aceasta insatisfactie, sporindu-si ponderea fata de alegerile din 2007. Pe de alta parte, comentatorii ziarelor (fie cele apropiate puterii ca Izvestia, fie cele critice, ca Nezavissimaia Gazeta), recunosc caracterul democratic al acestei competitii a fortelor politice, dar subliniaza ca in lunile ce vin pana in martie 2012, cand vor avea loc alegerile pentru presedintele tarii, vor apare schimbari importante in guvern si in administratiile provinciilor.

Bibliotecaru said...

Numai că vedeţi dumneavoastră... oamenii din Federaţia Rusă au cam început să murmure împotriva domnului Putin.

Federaţia Rusă este pe locul 23 în top cu un salariu minim de peste 150 de dolari. Luxemburg, Irlanda, Olanda şi Belgia, unde salariul minim ajunge până la 2.500 de dolari. Poate că Rusia pare că o duce economic mai sănătos, poate ţara creşte în bogăţie, dar în realitate salariile sunt foarte mici, oamenii nu au cum să fie mulţumiţi. Nu este o stabilitate care să nască bunăstare, ci un capac pe presiunea maselor, ca şi la noi.

N. Raducanu said...

Desigur, prapastia intre bogati si saraci e imensa si se adanceste, deoarece cei mai bogati rusi aveau in 2008 o avere de 522 miliarde dolari, adica de trei ori mai mult decat in 2004. Majoritatea lor au facut avere in metalurgie, finante si imobiliar, dar mai putin in petrol si energetica. De atunci averile acestor oligarhi au mai sporit de cateva ori, cu toata criza din 2008. 18 miliardari in dolari rusi fac parte din lista celor 100 cei mai bogati oameni de pe glob. Oleg Deripaska are o avere evaluata de Forbes la 28,6 mlrd.USdol., Mordachov, patronul lui Severstali are o avere de 24,5 mlrd. USdol., iar Roman Abramovici, in petrol, o avere de 24 mlrd. US dol. O buna parte din aceste miliarde sunt depuse in bancile de la Londra sau din Elvetia, unde de altfel locuiesc si familiile lor. Abramovici prefera sa investeasca sume uriase pentru echipa londoneza de fotbal Chelsea si pentru colectia lui de yahturi de lux, in loc sa investeasca in Rusia.

Bibliotecaru said...

:) Evident că dacă ţara produce şi banii nu se duc la oameni, cu siguranţă că cineva pune mâna pe ei.

Vasile, said...

Ei asta cu boicotul chiar ca-i o chestie comunist-rimanaeasca.
Cind observati desfacerea auto pe piata ruseasca cred ca faceti o confuzie intre marcile de tonaj , krepkaya pe care le folosesc cu precadere rusii si automobilele de cilindree mica care ruleaza efectiv pe soselele Rusiei.
Hai ca ma faceti sa rad cu boicotarea limuzinelor rusesti!Nu au nici calitate nici conform nici nimic sunt rable din fabricatie!

Bibliotecaru said...

@ Vasile,
Nu ştiu exact, nu sunt şofer... Eu doar cu cifre, mai trag cu ochiul la poze...

Marussia sportcar


Lada Revolution

газ 31105 волга

газ 20м победа

GAZ 5000GL

Russia Car

VIKING-2992

Газ 31105

Volga GAZ 3111

ГАЗ 2010

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.