12 December 2011

Am râs cu lacrimi, deşi ziua de astăzi numai râs nu-mi poate aduce


Am râs când am citit următorul enunţ:
Opt lideri ai PDL au zburat săptămâna trecută la Marsilia, acolo unde s-a desfăşurat Congresul PPE. Pentru deplasare, democrat-liberalii conduşi de Emil Boc nu au folosit serviciile unei curse regulate de linie către Franţa, ci pe cea a unei companii private de aero-taxi.

Din informaţiile pe care le deţinem, cursa s-a efectuat cu o aeronavă a companiei Alfa Air, care oferă servicii VIP de transport aerian. După cum se poate vedea şi din imaginile alăturate, aeronava BAe 146-200 este echipată la cele mai înalte standarde de confort, clienţii fiind serviţi, între altele, cu şampanie. Potrivit oficialilor Alfa Air, ora de zbor pleacă de la 3.000 de euro.
(http://www.puterea.ro/articol/pdl_zboara_cu_taxi_avionul_de_lux)
http://www.alfa-air.eu/images/slide1.jpg

http://www.alfa-air.eu/images/slide2.jpg


http://www.alfa-air.eu/images/slide3.jpg


http://www.alfa-air.eu/images/slide4.jpg
(http://www.alfa-air.eu/zborurivip.html)

În site se mai spune... Avantajele unor astfel de servicii nu se rezuma doar la economia de timp, ci si la serviciile de la bord, clientul beneficiind de un tratament preferential si personalizat, insotit de VIP catering si asistenta la cerere.

Şampanie? Păi şampanie se dă oriunde la Clasa Bussines, cu atât mai mult la VIP... Cum să nu dea la Clasa VIP şampanie? Dar nu numai şampanie, cam peste tot se oferă şi alte lucruri precum aperitive de relaxare, prosoape calde, meniu exclusivist, farfurii de porţelan, băuturi alcoolice fine, pahare de cristal... Păi nu pentru asta plăteşti mai mult?

Eu unul mă îndoiesc că acest zbor a fost "de fiţe", cred că pur şi simplu peste tot nu erau locuri şi o cursă privată era singura soluţie.

Repede s-au găsit nişte răutăcioşi să spună că s-a dat şampanie... Te pomeneşti că la la check-in le-a dat şi voucher.

11 comments:

Vasile, said...

Sunt totusi curios' cite hostess are acest avion, vorbesc de numarul oficial al acestora!

nimrod said...

:)))

Da' poate n-au zburat cu "ăla mare"! Poate s-au dus cu Cheyenne-ul ăla mic, de opt locuri, pentru economie, chit că e cam strâmt, cel puţin pentru cei mai înalţi...

Bibliotecaru said...

Înţeleg că este scumpă ora de zbor... Oare cât o costa două trei ture de aeroport?
:)))))

Vasile, said...

Un domn mai sus aloca circumstante atentuante marelui boc afriamd ca poate nu au zburat cu al mare ci cu al mic , pai indiferent care o fifost pretul a tot ala , daca ne gandim cit costa pe cap de locuitor!

Bibliotecaru said...

Problema nu este a noastră, ci a partidului, pentru că membrii de partid au dat banii.

Distanţa este cam 2300 km, viteza medie de zbor să spunem 800 km/h
La 3000 de euro ora de zbor, "distracţia" a costat probabil 9000 de euro, adică cam 1000 de euro de căciulă, de 5 ori mai scump decât o cursă normală cu escală (cei de la Antena 3 nu au observat escala sau nu au înţeles ce înseamnă cursă directă) care este în jur de 200 de euro.

Vasile, said...

Biblio pentru 9000 de euro avionul asa cum ati spus nu ar fi facut nici un tur de pista , este o eroare in mod sigur.

Iar pretul la business class este de cca 800 euro . vorbesc pentru destinatii cum ar fi Athena, Belgrad....pentru cursele mai lungi zborul cu business class devine mai acceptabil, desi nu ai cabina detasabila,cu propulsie proprie asa cum are ARCA pe care ati prezentato si dumneavoastra, intracdevar o mandrie nationala!

Bibliotecaru said...

Înţeleg că tarifele de pe această pagină...

http://www.alfa-air.eu/preturi.html

... nu sunt pentru aeronava respectivă şi, cum este şi normal, preţurile pe km scad cu creşterea distanţei.

PIPER MOJAVE: 1100 Euro/ora de zbor
PIPER CHEYENNE III: 1800 Euro/ora de zbor

Poate că pentru YR-ANJ ar putea fi 3000 de euro pe ora de zbor. Din câte înţeleg, decolarea (cum ar fi pornirea la taxi) se pune la o oră de zbor. Este credibil.

Vasile, said...

Biblio,

De multe ori nu am rabdare sa caut, si incer sa judec peste preturile publicate , nu crezi ca ora de zbor se raporteaza cip pe cap si cred ca in pretul cip nu este vorba doar de TVA.

In mod contrar parca si eu mi-as face de cap , o data , sa merg singur intr-un asemenea avion si
sa platesc doar 3000 euro, de exemplu.

Bibliotecaru said...

Conform legii, preţul în lei conţine automat TVA. Dacă preţul este în EURO, legea spune că atunci când nu se specifică "plus TVA", preţul conţine TVA.

Preţul CIP... Ar mai fi taxele de aeroport, acestea cu siguranţă sunt incluse în preţ, pentru că nu are cum să le plătească separat clientul.

Acolo scrie, mai sunt multe servicii pe care le poţi plăti separat, numai că nu se referă la zbor.

Modelul de calcul este foarte clară, decolarea este egal cu o oră de zbor, după care plăteşti zborul la oră fără să conteze unde zbori... Nu este zborul unui Airbus, nu este extrem de scump. Şi elicopterul tot cam pe acolo este la preţ, poate un pic mai mult.

Evident când închiriezi un avion nu contează câţi zboară cu el.

Vasile, said...

Biblio,

Eu cred ca eceste preturi sunt "orientative",atractionale, iti spun acest lucru in mod sigur!.
Aceste zboruri , inchirieri ee fac pe alte baze decit un cumpararearea unui voucher,bilet.
Inchirierea se face pe vaza unui contract si nici unde in lume aceste preturi nu sunt afisate cu TVAul inclus. TVAul este un element de contract , metoda mai este aplicata si de lanturi de cash and carry.
Si eu lucrez pe servicii si inchirieri la alt soi de mijloace de transport , cu tarife ale regiilor sau firmelor particulare nud dar cu specificatia contractuala separata despre VAT. In cazul TVAului zero apar reglementari sau constrangeri contractuale.

Si repet ideea initiala este inexact sa afisezi ora de zbor 3000 de euro , firma auto-obligandu-se astfel sa efectueze un zbor cu un singur pax!!!
Asa cum ti-am spus in atare conditii mi-as satisface si eu o nebunie , nu neaparat de Guinness book!

Bibliotecaru said...

:D
Vă cred pe cuvânt.

© Gheorghe Florescu, 2008 Acest site este un pamflet politic şi, uneori, cultural, trebuie deci tratat ca atare.